Clattenburg dömer FA-cupfinalen

Det engelska fotbollsförbundet, FA, har utsett Mark Clattenburg till domare i FA-cupfinalen mellan Manchester United och Crystal Palace på Wembley den 21 maj. Det är ett aningen överraskande val. Clattenburg anses förvisso vara en av Europas bästa domare och han är en av två engelska domare som ska döma EM i sommar. Men Clattenburg sägs inte ha samma höga status i de engelska domarkretsarna.

FA och den engelska domarföreningen sägs ha förespråkat Martin Atkinson som EM-domare medan Uefas domarboss Pierluigi Collina föredrar Clattenburg. Kompromissen blev att båda får döma EM.

För Clattenburg blir det andra cupfinalen. Han dömde ligacupfinalen mellan Cardiff och Liverpool 2012. Han dömde också Uefa Super Cup mellan Real Madrid och Sevilla 2014.

Clattenburg får sällskap av John Brooks och Andrew Halliday som assisterande domare och Neil Swarbrick som fjärdedomare. Michael Salisbury är reserv som assisterande domare.

Det kom från ingenstans,” säger en stolt Clattenburg. ”De här dagarna får du veta vilka domare du ska döma på sms, men när du ser ett samtal från FA:s domaravdelning vet du att det är viktigt.

Jag tror att alla domare som inte har dömt cupfinalen arbetar hårt varje säsong för att förhoppningsvis döma en av de mest prestigefyllda och viktiga cupfinalerna i världen.

Du sätter mål för dig själv i början på säsongen och mitt var att döma FA-cupfinalen. Det är en ära och en massiv prestation.

FA-cupfinalen blir faktiskt andra gången som Clattenburg dömer United på Wembley. Han dömde Community Shield 2013, då United vann med 2-0 mot Wigan.

Senast Clattenburg var i aktion var igår, då han dömde Champions League-semifinalen mellan Atlético Madrid och Bayern München. På måndag ska han döma matchen mellan Chelsea och Tottenham i Premier League.

Under 2014 hade United en hemsk svit med Clattenburg som domare: tre raka förluster, fem straffar emot och två utvisade Unitedspelare. Efter det har det dock ordnat upp sig och United har nu sju matcher i rad utan förlust (fyra segrar). Den här säsongen minns vi 1-0-segern i Liverpool och 3-2-segern i Southampton. Clattenburg dömde också hemmamatcherna mot Manchester city och West Ham, men de båda mållösa matcherna har vi glömt.

Totalt har Clattenburg gjort 37 Unitedmatcher, med 21 segrar, 8 oavgjorda och 8 förluster för United.

Clattenburg har dömt Crystal Palace fyra gånger den här säsongen. I ligan deras förluster hemma mot West Ham och borta mot Aston Villa samt deras 2-2-match borta mot West Ham. Han dömde också deras 1-0-seger mot Stoke i FA-cupen.

Totalt har Clattenburg gjort 19 Palacematcher, med 5 segrar, 6 oavgjorda och 8 förluster för Palace.

Clattenburg har dömt ett möte mellan United och Palace, den mållösa ligamatchen i London i mars 2005. Den gången kunde United inte vinna trots att Palaces Vassilios Lakis blev utvisad efter 64 minuter.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS