Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Förtydligande om Champions League-kvalificering

Oerhört trista nyheter då Liverpool ikväll tog sig till final i Europa League. Jag har sett en del frågor om hur det påverkar Manchester Uniteds Champions League-chanser. Svaret är att det inte på något sätt påverkar Uniteds Champions League-chanser. Den engelska ligafyran kommer spela Champions League-kval. Detta då Manchester city inte längre kan vinna Champions League.

Inför den här säsongen fick Europa League-vinnaren en Champions League-plats*. I samband med detta höjdes maxantalet deltagare från samma land. Numer kan ett land representeras av fem lag i Champions League, vilket var fallet för Spanien – Atlético, Real, Sevilla, Barcelona och Valencia – redan den här säsongen. Den engelska ligafyran är alltså garanterad en plats i Champions League-kvalet.

Endast ifall Champions League-vinnaren och Europa League-vinnaren båda kommer från samma land och båda har misslyckats med att sluta topp fyra i det inhemska ligaspelet försvinner platsen i Champions League-kvalet för ligafyran i de ligor som har fyra platser i turneringen.

* Europa League-vinnaren är formellt garanterad en plats i kvalet till Champions League. Ifall Champions League-vinnaren också har kvalificerat sig för turneringen genom sin ligaposition går den vakanta platsen till Europa League-vinnaren.