Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: United blir femma eller sexa

Efter en sista omgång som inte blev som den skulle är Premier League bara nästan slut. Det mesta av relevans är dock avgjort.

Manchester United kommer att sluta femma eller sexa, det står klart efter att Manchester city igår spelade oavgjort mot Swansea. Därmed är det klart att United kommer att spela Europa League nästa säsong. Förluster mot Bournemouth och Crystal Palace betyder kval till Europa League medan United går in i gruppspelet om laget undviker förlust mot Bournemouth och/eller vinner FA-cupen.

Manchester city tog fjärdeplatsen

Manchester Uniteds Champions League-hopp tog tämligen omgående slut igår. Iheanacho gjorde 1-0 för Manchester city i Swansea redan efter fem minuter. Ayew kvitterade förvisso på frispark på tilläggstid i första halvlek men Swansea var aldrig nära att vinna matchen.

Southampton till Europa League

Southampton har svarat för en fantastisk säsongsavslutning. Efter nyår har de varit Englands näst bästa lag, bara Leicester har varit bättre. Under de nio sista omgångarna har Southampton varit bäst av alla med sju segrar, en oavgjord och en förlust.

Southampton kommer att sluta femma (om Bournemouth vinner imorgon) eller sexa i tabellen. Därmed är Southampton förmodligen de som är mest intresserade av hur det går imorgon, United och Bournemouth inkluderade. Femteplatsen i ligan innebär nämligen gruppspel i Europa League medan sexan bara är garanterad kval.

Skulle United ta poäng imorgon hamnar Soton emellertid i en situation där de måste hoppas på United i FA-cupfinalen. FA-cupvinnaren säkrar nämligen en gruppspelsplats i Europa League men om cupvinnaren slutar topp fem i ligan går den direktplatsen istället till ligasexan.

West Ham avslutade med en förlust i Stoke och rasade därmed till sjunde plats i ligan. Om United vinner FA-cupen blir det Europa League-kval för West Ham, i annat fall blir det ingen europeisk fotboll på West Hams nya och kontroversiella arena nästa säsong.

Tottenham kollapsade

Tottenham hade – som det heter – ett jobb i sista omgången. De skulle ta poäng mot redan degraderade Newcastle för att placera sig före Arsenal i tabellen. Sånt betyder faktiskt mycket i norra London, allra helst som det är en hel, eller åtminstone en halv, evighet sedan Tottenham slutade före Arsenal.

Sagt och gjort. Fast inte. Newcastle gick upp till 2-0 i första halvlek. Tottenham såg dock ut att kunna vända. Lamela reducerade efter en timme och sju minuter senare blev Mitrovic utvisad. Men istället för en forcering med en man mer så gav Tottenham upp och blev fullständigt överkörda. Newcastle gjorde tre mål till och Tottenham får skämmas och nöja sig med en tredjeplats i ligan.

Embed from Getty Images

Tvåa eller trea är tämligen irrelevant men före eller efter värsta rivalen är förstås viktigt. Arsenal tackade för Tottenhams gåva och hämtade tre poäng mot Aston Villa som om det var ligan klart sämsta lag de mötte. Succé för Arsenal, bästa ligaplaceringen på en väldans massa år och nu kan de återigen över sommaren inbilla sig att de är relevanta och att de faktiskt kommer att utmana om titeln nästa säsong. Givetvis tyckte publiken på Arsenal Stadium att en andraplats var värd att fira.

Embed from Getty Images

Degraderade Newcastle vann båda mötena med Tottenham, de spelade oavgjort två gånger mot United, de hade en seger och en förlust mot Liverpool, de vann mot West Ham och tog poäng mot Manchester city, Southampton, Stoke och Chelsea. Slutsats? De borde ha tagit många fler poäng än de faktiskt gjorde. En ynklig prestation och den givna känslan är att Newcastle degraderas på insats och inte kvalitet.

Vi blir aldrig av med Sunderland

Samma rubrik som förra veckan, sorry. Men det är en väldigt passande rubrik. Sunderland säkrade kontraktet redan i onsdags då de vann mot ett håglöst Everton. Därmed blir det Championship för Norwich och Newcastle.

Sunderland spenderade 237 dagar under nedflyttningsstrecket den här säsongen. Det är näst mest sedan den engelska ligan blev Premier League.

För att verkligen understryka att vi aldrig blir av med Sunderland har de också den tredje bästa (sämsta?) noteringen.

Men nästa säsong hoppas vi igen!

Kommande motståndare: Palace laddade med storförlust

United ställs mot Crystal Palace i FA-cupfinalen på lördag. Det borde innebära en säker seger för Palace är dåliga. De är inte ens Manchester United-dåliga, de är dåliga på riktigt.

Sedan årsskiftet har de jobbat hårt på att blanda sig i bottenstriden. Tyvärr för Palace har Norwich, Newcastle och Sunderland varit för dåliga. Men under andra halvan av säsongen är Palace näst sämst i ligan, med elva poäng är de bara två poäng bättre än Aston Villa. När halva ligan var spelad var Palace femma i tabellen, en poäng bättre än Manchester United.

Passande ställdes Palace mot Southampton i den sista omgången, Soton gjorde ju den omvända resan mot Palace. Föga överraskande blev det en bekväm seger för Southampton. Mane gjorde 1-0 i slutet på första och Pelle dubblade ledningen efter en timme. Palace reducerade förvisso men Bertrand och Davis såg till att Soton till slut vann med 4-1.

Evans och Fletcher är bäst

Manchester United-produkterna Jonny Evans och Darren Fletcher är bäst i West Brom. Det är lätt att vara efterklok, och det var ont om protester när de båda spelarna lämnade, United men känslan är ändå att de den här säsongen har varit bättre än Uniteds mittbackar och mittfältare.

West Broms supportrar tyckte att Fletcher var säsongens bästa spelare.

Spelarna höll inte med och röstade istället på Evans.

Underkänt till Louis van Gaal. Igen.

Tränarkarusellen fortsätter snurra

Tottenham och Mauricio Pochettino får fler chanser att sluta efter Arsenal. Pochettino skrev nämligen nytt kontrakt i förra veckan och vi kan därmed glömma honom som potentiell Unitedmanager, åtminstone de kommande säsongerna.

Swansea har också bestämt sig för att förlänga med sin manager, vilket betyder att Francesco Guidolin går från tillfällig till permanent manager.

Watford slutade på 13:e plats. Deras bästa placering sedan 1987. Managern Quique Sanchez Flores belönades givetvis med ett nytt kontrakt…

…nähä. Tydligen belönades han med sparken. Louis van Gaal förstår ingenting.

Sparkad blev också bluffen Roberto Martinez. Föga överraskande, två år i rad har Martinez lett sitt lag till den (tangerat) sämsta placeringen sedan 2004. När David Moyes grundorganisation försvunnit visade Martinez sitt rätta jag som en rätt usel tränare. Ärligt talat, Everton har ett lag som åtminstone borde slåss om en Champions League-plats.

Everton ”ångrar” beslutet. Och Bill Clinton hade inte inte sex med den kvinnan.

Du är gammal, här är beviset

(Personer som fortfarande går i grundskolan får hitta på en annan rubrik.)

Så, varför är det rimligt med enbart versaler och sjukt många utropstecken för ett 7-0-mål? Well, det är inte rimligt. Men det finns ändå en förklaring. Killen blev igår inte bara målskytt för Celtic, han blev Celtics yngsta spelare någonsin.

Aitchison är född den 5 mars år 2000.

Annorstädes

I Italien slog Gonzalo Higuain målrekord i Serie A. Bittert för oss svenskar, det var nämligen Gunnar Nordahl som, i 66 år, hade det gamla rekrodet.

I Spanien blev det aldrig spännande den sista omgången. Barcelona vann ligan.

Grattis pojkar, fem till så är ni lika bra som Ryan Giggs.

I Belgien vann Club Brugge ligan.

I världen har Fifa bestämt att Kosovo och Gibraltar ska få spela landslagsfotboll. De kommer troligen kvala till VM 2018. Läs mer om det på BBC. Möjligen kommer Adnan Januzaj välja att spela landslagsfotboll för Kosovo.

Omgångens resultat

 • West Ham – Manchester United 3-2
 • Norwich – Watford 4-2
 • Sunderland – Everton 3-0
 • Liverpool – Chelsea 1-1
 • Arsenal – Aston Villa 4-0
 • Southampton – Crystal Palace 4-1
 • Chelsea – Leicester 1-1
 • West Brom – Liverpool 1-1
 • Swansea – Manchester city 1-1
 • Everton – Norwich 3-0
 • Watford – Sunderland 2-2
 • Newcastle – Tottenham 5-1
 • Stoke – West Ham 2-1
 • Manchester United – Bournemouth spelas 17 maj

Detta var säsongens sista ordinarie utgåva av motståndarkollen. Någon form av sammanfattning kommer efter Champions League-finalen.