Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Förlorar du har du ingenting

Louis van Gaal har precis avslutat sin presskonferens inför FA-cupfinalen mot Crystal Palace på lördag. Definitivt hans sista presskonferens (presskonferenser efter matcher räknar vi inte) för säsongen, kanske – förhoppningsvis – också hans sista som Manchester United-manager.

Van Gaal pekar på att det är enda match och att vad som helst kan hända. Vinnaren får allt, förloraren får ingenting.

Embed from Getty Images

 • Skadeläget:Många spelare är här: Fellaini är inte avstängd längre, Rojo är inte skadad längre, Darmian är inte skadad längre. Det är svårare för mig, jag måste göra många spelare besvikna. Vi har en trupp på 27 spelare, nio blir besvikna och givetvis är de skadade inkluderade där. Men fortfarande gör jag spelare besvikna. Och sen måste jag välja startelvan och då måste jag göra fler spelare besvikna.
 • Får Fellaini starta?Ni får vänta på startelvan. jag kan inte säga något om det.
 • Om att välja bort spelare:Ja, [det är det svåraste för en manager]. Jag kan bara säga det för jag har jobbat ett år med 27 spelare. Alla 27 spelare har försökt göra sitt yttersta. Jag tror på det. Sen måste du säga till en spelare att de inte är inbjudna till truppen, att han måste komma till arenan. Det är inte trevligt. För alla har jobbat hårt. Du måste jämföra i stunden, det är väldigt svårt.
 • Jag [ger dem beskedet] individuellt. Det kan inte göras i en grupp. Jag har en gång upplevt att jag inte spelade mot Feyenoord, men inte i en cupmatch. Det var en vanlig match. Men det var ett derby, det var ett hårt slag.
 • Om Palace:Men först måste vi besegra Crystal Palace, det är inte så enkelt. Jag tror att de kommer försvara på små ytor. De kommer kontra med snabba spelare.
 • De har gjort många mål, mer än 50 procent, på fasta situationer. Mycket mer än vi har gjort.
 • Det handlar om att vinna: ”Att imponera, att prestera bra beror på många faktorer, även motståndaren. Du behöver alltid två anfallande lag, då får du en fantastisk match. Vår startpunkt är att vinna och göra vackra mål. En 1-0-seger är också tillräckligt för mig. Att vinna är det viktigaste för mig. Förlorar du har du ingenting.
 • Vinna en titel i England?Jag tycker att klubbens intresse är viktigare och fansens intresse är viktigare än managerns. Du sätter givetvis dina egna mål och det är ett av målen jag alltid har haft. Det är alltid spännande när du är så nära. Men nära är inte tillräckligt.
 • Om FA-cupen:Jag har läst att senaste FA-cupvinsten var 2004, så det var länge sen. Även för Manchester United är det en stor titel.
 • Om att vinna efter Fergie:För mig är det inte det mest intressanta. Det mest intressanta är att vi kan vinna något. Vi är väldigt nära men fortfarande har du inget om du inte vinner. Du kan inte förutspå en final, det har vi till exempel sett igår. Det skulle vara den första titeln efter perioden med Alex Ferguson. Men det är inte så. Jag kan bara prata om fakta. Du har rätt, men det här är retoriska frågor. Du vet redan svaret.
 • När du vinner medaljer är det alltid viktigt. Det är viktigt för spelarna. Kvalificering är ingen titel. För spelare är det väldigt viktigt, de kan titta på och hålla i en trofé. Det är en bra stund. Det är en viktig titel, vi spelar på det mest prestigefulla templet i England. Allt bekräftar hur viktig cupen är.
 • Kan en titel vara en språngbräda för klubben?Du måste fråga det efter matchen. Nu är det inte fakta.
 • Hur skulle du ranka FA-cupen i din karriär? ”Jag säger det igen. Det är inte bra att prata om mitt intresse. Det är bra att prata om klubbens intresse. Det är viktigt för spelarna, managern, ledarstaben. Men först är det viktigt för klubben. Nu är vi nära, vi har spelat fyra matcher av sex borta, så jag tycker att vi förtjänar att vinna. När du vinner borta mot West Ham är det bra. Men Crystal Palace har vunnit mot Tottenham och förtjänar också att vara i final.
 • Om fansen:Fansen bryr sig mer om titeln än jag. En titel för fansen är fantastiskt, vi vill ge dem det. Jag har sagt det i mitt tal på Old Trafford. De var alltid där, ovillkorligt. De har aldrig svikit oss. De förtjänar det mer än någon annan.
 • Vad krävs för att behålla fansens stöd? ”En klubb som Manchester United – en retorisk fråga igen – behöver medaljer. Vi behöver det, spelarna behöver det. Det är därför det är så bra om vi vinner.
 • Varför är klubben fortfarande i en övergångsfas?Jag har redan sagt mycket om det. Vi behöver inte prata om det inför en final, det är inte lämpligt att fråga om det nu.
 • Om Martial:Jag har redan sagt det massor av gånger. Det är inte lämpligt att fråga om det nu. Det är inte lämpligt med individuell spelarbedömning inför en final.
 • Final som utbildning:En final är också utbildning för unga spelare. En match du måste vinna. Du kan förlora mycket. Du måste lära dig att hantera pressen.
 • FA-cupminnen:Jag måste medge, men jag är inte säker, att mitt första minne var Tottenham i en final på 1950-talet. Jimmy Greaves. Det är i mitt minne. Den spelaren avgudade jag. Bara en match.” Han pratar om att hans föräldrar tidigt hade en teve, men när han var riktigt ung var han tvungen att gå till en dam för att se FA-cupen på teve.
 • Avspark 18.30, är det rätt?Vi är offer för tevebolagen.

Tolkat via livestream.