Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför FA-cupfinalen 2016: Manchester United – Crystal Palace

Embed from Getty Images

Säsongen ska äntligen avslutas och den avslutas som sig bör med en final. Det handlar om FA-cupen och på Wembley ställs Manchester United mot Crystal Palace.

United jagar sin tolfte FA-cupvinst, den första sedan 2004, och en seger imorgon innebär att klubben tangerar Arsenals rekord. Palace har chansen att vinna klubbens allra första stora titel. De har bara en enda final någonsin, det var i FA-cupen 1990, då Manchester United blev för svåra efter omspel.

Båda lagen går in i matchen med tveksam form men med relativt gynnsamma skadelägen.

Det är avspark 18.30 och matchen visas på Viasat Fotboll och Viaplay.

Manchester United

Uniteds finaluppladdning stördes markant av söndagens händelser på Old Trafford. Louis van Gaal hade tänkt ge spelarna ledigt i tisdags, istället blev det match mot Bournemouth. Nu har spelarna förhoppningsvis lagt det bakom sig. Andra halvlek var trevlig men motståndaren var halvt på semester, så det går inte att dra några slutsatser av den matchen.

Manuel Pellegrini försökte desperat ge Europa League-spel i välkomstgåva till Pep Guardiola. Tyvärr var United inte med på noterna, efter totalt en poäng mot Leicester och West Ham fick United nöja sig med en femteplats på sämre målskillnad än Manchester city.

Men det är av mindre betydelse imorgon. En final är en final och FA-cupen förblir en stor turnering.

Fellaini är tillbaka efter avstängning medan Darmian, Rojo och Schneiderlin har anmält sig spelklara efter skade- och sjukdomsfrånvaro. Fosu-Mensah är dock inte aktuell för spel i finalen.

Åtta namn är givna i Uniteds startelva: De Gea, Valencia, Smalling, Blind, Carrick, Rooney, Martial och Rashford. Van Gaal säger att det är svårt att välja bort spelare inför en final men jag kan inte se framför mig att det blir någon överraskning i startelvan. Borthwick-Jackson eller Rojo startar som vänsterback medan Fellaini, Lingard och Mata slåss om två platser.

Darmian har varit bänkad när alternativ har funnits och då han också är tillbaka från skada har han ingen chans till spel. Memphis har fått några ströchanser men det är uppenbart att han inte är aktuell på riktigt. Herrera och Schneiderlin dyker upp i startelvan då och då men de har i ärlighetens namn spelat bort sig själva med sina insatser den senaste tiden. Michael Carrick har inte vunnit en löpduell sedan Alex Ferguson var manager för Aberdeen men han är fortfarande Uniteds bästa mittfältare.

I frågeasken gissade jag att Lingard och Borthwick-Jackson skulle få nöta bänk. Andy Mitten skriver emellertid att Van Gaal har sagt till spelarna att det blir samma startelva i finalen som i matchen mot Bournemouth. Då litar vi på det. Stämmer det är det givetvis en stor fördel för United att Rojo inte kommer till spel.

I en final är det extra intressant att notera vilka som sitter på bänken. Jag ser egentligen åtta kandidater: Romero, Darmian, Rojo (Borthwick-Jackson), Fellaini (Lingard/Mata), Herrera, Schneiderlin, Memphis och Young. Jag har ingen direkt känsla för vem som droppas.

Att vinna är det viktigaste för mig,” säger Van Gaal inför matchen. ”Förlorar du har du ingenting.

Förhoppningsvis flyttar Van Gaal till ett portugisiskt paradis om någon vecka. Förhoppningsvis har han en FA-cupmedalj i packningen.

Möjlig startelva (4-1-4-1): De Gea; Valencia, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson; Carrick; Lingard, Mata, Rooney, Martial; Rashford

Crystal Palace

Medan Van Gaal kanske gör sin sista match förväntas Pardew att skriva nytt kontrakt. Märkligt kan jag tycka. Han har fortfarande två år kvar på sitt nuvarande avtal och sett till Crystal Palaces prestation efter nyår borde det snarare vara tal om att ge honom sparken. Palace har tabellraden 2-5-12 i ligan i år. Chockerande dåligt av ett lag som efter halva säsongen faktiskt såg ut att kunna slåss om en Champions League-plats.

FA-cupen ger ändå Palace hopp, de har besegrat fyra Premier League-lag på vägen till finalen, inkluderat imponerande bortasegrar mot Southampton och Tottenham. Det är Palaces andra final och Pardew var med förra gången också, då som spelare. Lärde han sig nåt?

Ja, att inte förlora.

Han har också förlorat en FA-cupfinal som manager för West Ham och den gången lärde han sig att matchen kan gå till straffar. Han har aldrig vunnit någon stor titel som manager men han hade ju fyra år i Newcastle och där var det ingen som ville att han skulle försöka vinna någon cup.

Palace får klara sig utan Ledley i finalen, i övrigt är alla spelare som hade varit aktuella för spel tillgängliga. Frågetecken dock för matchformen på Wilfried Zaha, som inte har spelat sedan den 24 april. Den förre Unitedspelaren Zaha är en av Palaces absoluta nyckelspelare, även om en kan tycka att han borde få ut fler mål och målpassningar av sitt spel. Även Fraizer Campbell har Unitedförflutet, men han får inte speciellt mycket speltid.

Förutom Zaha har Palace skavanker på en del andra spelare också. Bolasie, Cabaye och Sako missade alla Premier League-avslutningen borta mot Southampton (förlust 4-1).

Pardew spelar som regel 4-2-3-1 och lär göra så också mot United. Hans lag kommer att sitta djupt och satsa på kontringar. ”Jag tycker att det är upplagt för en bra match,” säger han. ”De kommer att dominera bollinnehavet och vi kommer att vara väldigt, väldigt farliga när de öppnar sig.

Hennessey är given i mål. Ward, Dann, Delaney och Souare är den ordinarie backlinjen. Cabaye och Jedinak är den ordinarie mittfältsduon, med McArthur som alternativ.

På det offensiva mittfältet brukar det vara Zaha och Puncheon på kanterna och Bolasie centralt. Med tanke på Zahas brist på matchform kan det tänkas att han inleder på bänken, vilket skulle öppna för att Bolasie tar kantpositionen med McArthur centralt. Gayle och Sako finns som jokrar. På topp är det Wickham från start och Adebayor som inhoppare.

Möjlig startelva (4-2-3-1): Hennessey; Ward, Dann, Delaney, Souare; Cabaye, Jedinak; Bolasie, McArthur, Puncheon; Wickham

Historik

United vann enkelt när lagen möttes på Old Trafford i april. Delaney stötte Darmians inlägg i eget mål efter några minuter och i början på andra halvlek sköt Darmian själv 2-0. Palace ställde dock upp med ett reservbetonat lag den gången.

Matchen i London slutade 0-0 och det var ett resultat som smickrade United.

Annars handlar det förstås mest om FA-cupfinalen 1990, då Alex Ferguson vann sin första titel som Unitedmanager. Legenden säger att Lee Martins segermål räddade Fergusons jobb. Van Gaal kan liksom Ferguson ta sin första titel mot Palace, men jämförelserna slutar där.

Klubbarna möttes i semifinal i FA-cupen 1995. Finalen 1990 och semifinalen 1995 är klubbarnas enda möten i FA-cupen. Båda gångerna blev det omspel och båda gångerna vann United omspelet.

Palace vann på Old Trafford i ligacupen 2011, annars får vi gå tillbaka till maj 1991 för att hitta senaste Palacesegern.

Övrigt

Finaldomare är Mark Clattenburg. Han är på toppen av sin domarkarriär, om en dryg vecka ska han även döma Champions League-finalen och i sommar är han en av två engelska domare i EM. Lördagens match blir hans tredje stora final, 2012 dömde han både ligacupfinalen och OS-finalen.

Clattenburgs senaste match var Arsenals 4-0-seger mot Aston Villa i söndags. Han har dömt fyra Unitedmatcher den här säsongen, senast 1-0-segern borta mot Liverpool. Han har också dömt Palace fyra gånger den här säsongen, senast då de spelade 2-2 borta mot West Ham i början av april.

För ett par veckor sedan var det så pass varmt i London att domare Jon Moss beordrade en vätskepaus när Tottenham spelade mot Southampton. Inga sådana bryderier imorgon. Det förväntas vara ungefär 18 grader varmt när matchen börjar och det är relativt stor risk för regn under matchen.

Wem-ber-lee, Wem-ber-lee,
We’re the famous Man United and we’re going to Wem-ber-lee,
Wem-ber-lee, Wem-ber-lee,
We’re the famous Man United and we’re going to Wem-ber-lee.

Matchfakta

Manchester United
Crystal Palace

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, final
Tid: Lördagen den 21 maj 2016, 18.30
Plats: Wembley Stadium, London
Domare: Mark Clattenburg
• assisterande: Brooks, Halliday
• fjärde: Swarbrick
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador: Fosu-Mensah (skadad, juni)
Januzaj (hamstring, juni)
Keane (ljumske, juni)
Schweinsteiger (knä, juni)
Shaw (benbrott, juni)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 5:e | 19-9-10 | 49-35 | 66
Bästa målskytt: Martial (11)
Disciplin: 65 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V20/4Crystal PalaceHPL2-0
V23/4EvertonNFA2-1
O1/5LeicesterHPL1-1
V7/5NorwichBPL1-0
F10/5West HamBPL2-3
V17/5BournemouthHPL3-1

Crystal Palace

Skador: Appiah (knä, augusti)
Chamakh (ljumske, augusti)
Ledley (ben, juni)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 15:e | 11-9-18 | 39-51 | 42
Bästa målskytt: Bolasie, Cabaye, Dann, Wickham (5)
Disciplin: 60 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O17/4ArsenalBPL1-1
F20/4Manchester UnitedBPL0-2
V23/4WatfordNFA2-1
F30/4NewcastleBPL0-1
V7/5StokeHPL2-1
F15/5SouthamptonBPL1-4

United mot Palace

Totalt: 4831-10-788-43
FA-cupen: 42-2-08-5
Neutral plan: 42-2-08-5
SENASTE MÖTENA
V2014-11-08HPL1-0
V2015-05-09BPL2-1
O2015-10-31BPL0-0
V2016-04-20HPL2-0
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
O1990-05-12NFA3-3[1]
V1990-05-17NFA1-0
O1995-04-09NFA2-2[2]
V1995-04-12NFA2-0
[1] Efter förlängning.
[2] Efter förlängning.

Domare: Mark Clattenburg

M
PL 2015/16:3097247
PL 2014/15:2794219
PL totalt:270871232270
Snitt (2014-16):3,350,070,090,28
Alla domare 2014/15:3,480,090,090,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).