Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Cupmatcher 2016/17

Spelschemat för Premier League släpps om ett par veckor. Redan nu har vi emellertid fått ramverket för säsongen 2016/17, då det engelska fotbollsförbundet FA har publicerat den engelska fotbollskalendern för den nya säsongen.

Säsongen 2016/17 ska José Mourinho försöka leda Manchester United till en kvintupel. United deltar förstås i Premier League, FA-cupen och ligacupen. Dessutom är United kvalificerade för spel i Europa League. I tillägg ska United som FA-cupvinnare också spela Community Shield (den engelska supercupen) mot Leicester City.

Här presenterar vi en majoritet av de datum som är viktiga för Manchester United. För turneringar som United inte deltar i och för cupomgångar som United hoppar över går den fullständiga kalendern att ladda hem på FA:s hemsida.

Vikitga datum för Premier League

 • Lördag 13 augusti: Premier League börjar.
 • Söndag 21 maj: Premier League avslutas.

Den 13 augusti drar det igång. Sedan ska 36 omgångar till spelas innan det är dags för den sista omgången den 21 maj (med reservation för kvarglömda bombliknande objekt).

Spelschemat för Premier League presenteras onsdagen den 15 juni klockan 10.00.

Den här säsongen kommer det för första gången på länge spelas tevesända matcher på fredagskvällar (med undantag för undantag, som Uniteds bortamatch mot Aston Villa den gångna säsongen). Det är Sky Sports som har köpt fredagsmatcherna. Totalt har de 28 matcher att lägga på fredagskvällar (max tio) eller måndagskvällar (minst 18).

Uefa Europa League

Gruppspel:

 • 15 september: match 1
 • 29 september: match 2
 • 20 oktober: match 3
 • 3 november: match 4
 • 24 november: match 5
 • 8 december: match 6

Slutspel:

 • 16 februari: sextondelsfinal 1:2
 • 23 februari: sextondelsfinal 2:2
 • 9 mars: åttondelsfinal 1:2
 • 16 mars: åttondelsfinal 2:2
 • 13 april: kvartsfinal 1:2
 • 20 april: kvartsfinal 2:2
 • 4 maj: semifinal 1:2
 • 11 maj: semifinal 2:2
 • 24 maj: final

Manchester United ska för allra första gången delta i Europa Leagues gruppspel. United la beslag på båda de engelska direktplatserna till turneringen genom att sluta femma i ligan och vinna FA-cupen. En av direktplatserna skänktes dock till Southampton.

I nuläget är förutom United och Southampton följande tolv klubbar klara för gruppspelet: Athletic Bilbao, Celta Vigo, Schalke 04, Mainz 05, Inter, Fiorentina, Braga, Nice, Zenit, Zorya Luhansk (Ukraina), Feyenoord, Standard Liège, Zürich och Konyaspor (Turkiet).

Totalt är det 48 lag i gruppspelet, i tolv grupper om fyra lag. United är i praktiken garanterade att vara i den första seedningsgruppen. De två bästa lagen i varje grupp går till slutspel, där åtta lag från Champions League ansluter.

Matcherna spelas på torsdagar, med avspark 19.00 eller 21.05. Finalen, som 2017 går på Friends Arena, spelas dock på en onsdag.

Det blir således en väldans massa torsdagsmatcher för United. Det i sin tur betyder att det blir många söndags- eller måndagsmatcher i ligan. En inte alls vågad gissning är att United frekvent kommer att figurera i Sky Sports Monday Night Football.

Wikipedia har bäst koll på förutsättningarna för Europa League.

FA Challenge Cup (FA-cupen)

 • 7 januari: omgång 3
 • 28 januari: omgång 4
 • 18 februari: omgång 5
 • 11 mars: omgång 6 (kvartsfinal)
 • 22/23 april: semifinal
 • Troligen 27 maj: final

United spelar som alltid i Premier League och går som alltid in i omgång 3 i FA-cupen. Den omgången spelas helgen 6-9 januari. Matcherna i FA-cupen ligger preliminärt på lördagar (förutom semifinalerna, där den ena spelas på lördagen och den andra på söndagen) men som vanligt används hela helgen, inklusive fredag och måndag.

Samtliga omgångar avgörs i enkelmöten. Semifinalerna och finalen spelas på neutral plan på Wembley medan ett av lagen lottas som hemmalag i övriga omgångar. Till och med omgång 5 blir det omspel om det är oavgjort efter 90 minuter. Omspelet ligger i utgångsläget en och en halv vecka (tidigare år har datum för omspelet varit inskrivet i kalendern, så är inte fallet i år) efter den ordinarie omgången men det blir inte sällan flyttat. Om även omspelet slutar lika blir det förlängning och eventuellt straffar. Nytt för den här säsongen är att det inte blir omspel om en kvartsfinal slutar oavgjort. Då blir det istället, precis som i semifinal och final, förlängning och vid behov också straffar.

Omgång 3 lottas när omgång 2 är färdigspelad, vilket i år betyder söndagen den 4 eller måndagen den 5 december. Efterföljande omgångar lottas efter avslutad omgång. Den här säsongen lottades cupen oftast på måndagar men det kan ändras.

På FA:s hemsida står att datumet för finalen ännu inte är bekräftat. Football League säger dock att finalen kommer att spelas lördagen den 27 maj, varför det troliga är att finalen spelas då.

Football League Cup (ligacupen)

 • 20/21 september: omgång 3
 • 25/26 oktober: omgång 4
 • 29/30 november: omgång 5 (kvartsfinal)
 • 10/11 januari: semifinal 1:2
 • 24/25 januari: semifinal 2:2
 • 26 februari: final

Lagen som spelar Europacupspel går in i ligacupen först i omgång 3, medan övriga Premier League-lag går in i omgång 2. Europa League räknas som en Europacup varför United går in i omgång 3 i ligacupen.

Semifinalerna avgörs i dubbelmöten, medan övriga omgångar, finalen inkluderad, avgörs i enkelmöten. Finalen spelas på neutral plan på Wembley, medan hemmalaget lottas fram i övriga omgångar. Vid oavgjort blir det förlängning och eventuellt straffar för att utse vinnaren, det finns inga omspel i ligacupen. I semifinalen gäller de något speciella reglerna där bortamål att behov börjar räknas först efter förlängningen.

Matcherna i ligacupen spelas på tisdagar och onsdagar, med undantag för finalen som spelas sista söndagen i februari eller första söndagen i mars.

Lottning sker, som i FA-cupen, efter avslutad omgång, som regel (men inte undantagslöst) på onsdagskvällen. Omgång 2 ska spelas klart den 24 augusti, vilket borde betyda att omgång 3 lottas då.

FA Community Shield

Den engelska fotbollssäsongen inleds som alltid med Community Shield, där den engelska mästaren möter FA-cupvinnaren. I år är det Leicester City och Manchester United som möts på Wembley.

Community Shield 2016 spelas söndagen den 7 augusti, sex dagar innan ligan börjar.

Community Shield är ett mellanting mellan tävlingsmatch och träningsmatch. Slutar matchen oavgjort blir det straffläggning, ingen förlängning. Lagen får göra sex byten under matchen.

Avstängningar kan inte avtjänas i Community Shield (Chris Smalling får alltså spela Community Shield men inte ligapremiären, till följd av sin utvisning i FA-cupfinalen). Å andra sidan räknas inte varningar i Community Shield när spelare ska bli avstängda och utvisning i Community Shield ger inte längre avstängning i ligan (med undantag för förseelser där standardstraffet inte anses tillräckligt).

Försäsongsmatcher 2016

 • 22 juli: Borussia Dortmund (International Champions Cup, i Shanghai)
 • 25 juli: Manchester city (International Champions Cup, i Peking)
 • 3 augusti: Wayne Rooney Testimonial (på Old Trafford, troligen mot Everton men matchen är fortfarande inte bekräftad)

Louis van Gaal fick bestämma och därför är det bara tre försäsongsmatcher inbokade. Detta givet att vi räknar in Wayne Rooneys testimonial, som det fortfarande finns viss tveksamhet kring. Det har emellertid spekulerats i att José Mourinho kommer att godkänna en träningsmatch till, den skulle i så fall per logik hamna mellan matchen mot Manchester city och Rooneys testimonial.

Årets försäsongsturné går till Kina. Flyget går enligt uppgift den 19 juli. Det har rapporterats att det är samling efter sommarlovet den 4 juli. Mourinho sa dock att han såg fram emot att kliva ut på planen den 7 juli. Det förmodar jag betyder att det är fysträning som gäller de tre första dagarna. EM- och Copa América-spelarna ansluter senare, de har rätt till tre veckors semester. Spelare som går långt i EM missar därmed resan till Kina.

Landskamper 2016/17

 • 30 maj – 7 juni: landskamper
 • 3-26 juni: Copa América (USA)
 • 10 juni – 10 juli: Uefa EM (Frankrike)
 • 11-24 juli: Uefa U19-EM (Tyskland)
 • 4-20 augusti: OS (Brasilien)
 • 29 augusti – 6 september: landskamper
 • 3-11 oktober: landskamper
 • 7-15 november: landskamper
 • 14 januari – 5 februari: Africa Cup of Nations 2017 (Gabon)
 • 20-28 mars: landskamper
 • Maj: Uefa U17-EM (Kroatien)
 • 20 maj – 11 juni: Fifa U20-VM (Sydkorea)
 • 5-13 juni: landskamper
 • 16-30 juni: Uefa U21-EM
 • 17 juni – 2 juli: Fifa Confederations Cup (Ryssland)
 • 9-30 juli: Concacaf Gold Cup
 • TBC: Uefa U19-EM (Georgien)

Inga konstigheter på landslagsprogrammet. Det ser i stort ut som det har gjort de senaste åren. Säsongen hinner knappt börja före det första uppehållet kring månadsskiftet augusti/september. Sedan är det uppehåll i oktober, november och mars.

Den här säsongen störs klubblagen av OS i augusti och afrikanska mästerskapen i januari/februari.


Res med oss till Manchester!