Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför (Unitedspelarnas) EM och Copa América

Embed from Getty Images

Det spelas två stora landslagsturneringar i sommar. I natt inleddes Copa América och om en knapp vecka drar EM igång. Som vanligt är det en väldans massa Manchester United-spelare som är uttagna till turneringarna – tio i EM och tre i Copa América – och här tar vi en titt på hur deras somrar kan gestalta sig.

Det kan bli en del motstridiga känslor under turneringarna. Vi vill givetvis att det ska gå bra för Unitedspelarna. Samtidigt vill vi ju att de ska få en tidig semester, så att de kan komma så att de är väl förberedda när den riktiga fotbollen börjar. Givetvis önskar vi framför allt att Unitedspelarna undviker skador och vi önskar givetvis olycka till de länder som petar Unitedspelare.

Sommarens turneringar används också för att testa en rad regeländringar. Bra! då det innebär att barnsjukdomarna ska vara borta när Premier League börjar. BBC har en bra genomgång på de nya reglerna.

Copa América

Copa América är skandalomsusad på förhand (Guardian). Turneringen i år är också en specialvariant kallad Copa América Centenario, som arrangeras för att fira Copa Américas hundraårsjubileum. Det innebär en massa nymodigheter, till exempel spelas turneringen i det icke Sydamerikanska landet USA. Vidare är det i år 16 lag i turneringen (istället för tolv som normalt): de tio länderna från Conmebol och sex länder från Concacaf, utvalda baserat på krystade kvalmetoder.

Att det är 16 lag i turneringen betyder att förutsättningarna är väldigt enkla: fyra grupper med fyra lag i varje och de två bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal.

Viasat visar turneringen men de flesta matcherna går mitt i natten svensk tid.

Argentina (Romero, Rojo)

Argentina är favorit att vinna turneringen. Spelar en Argentina som vinnare landar oddset på 2,90 medan andrahandsfavoriten Brasilien ger sex gånger pengarna.

Att Argentina är favoriter är inte så konstigt. Framför allt offensivt är de väldigt vassa med spelare som Messi, Higuaín, Agüero och Di María i truppen. Defensivt är dock det sämre ställt, vilket visas av att Manchester Uniteds reservmålvakt Sergio Romero och Uniteds Marcos Rojo är givna i startelvan, Rojo som vänsterback.

Embed from Getty Images

Argentina inleder turneringen mot Chile, i en repris på fjolårsfinalen. I fjol vann Chile på straffar, vilket var Argentinas tredje finalförlust på de fyra senaste turneringarna. Matchen mot Chile kan förutsättas vara gruppfinalen, då de övriga lagen i gruppen är markant svagare.

De andra lagen i gruppen är Panama och Bolivia. Panama har regelbundet svårt mot länder som Nicaragua och Haiti, medan Bolivia mestadels förlorar i det sydamerikanska VM-kvalet.

I en förmodad kvartsfinal ställs Argentina mot ett lag från gruppen bestående av Jamaica, Mexiko, Uruguay och Venezuela.

Tips: Argentina borde vinna men de är så väldigt dåliga i finaler att utgångstipset är att det blir finalförlust, oavsett finalmotstånd.

Ecuador (Valencia)

Ecuador är åttonderankade (34 gånger pengarna) bland oddsmakarna, vilket undertecknad känner är fel. De är just nu tvåa i det sydamerikanska VM-kvalet, bara målskillnad skiljer mot tabellettan Uruguay, och har i kvalet besegrat både Argentina och Uruguay.

Mot detta ska ställas att Ecuador har ett patetiskt mästerskapsfacit. De har åkt ut i gruppspelet i de sex senaste Copa América, vilket närmast är en bedrift med tanke på att bara fyra av tolv lag missar slutspel. Ecuador har aldrig varit bättre än fyra i turneringen (1959 och 1993) och i VM har det som bäst blivit åttondelsfinal (2006).

Antonio Valencia är förstås given i startelvan. I landslaget har han oftast spelat högermittfältare men mot sämre motstånd händer det att han används som högerback.

Embed from Getty Images

Ecuador inleder mot Brasilien och det är förstås en tuff uppgift. Men Brasilien har en skadedrabbad trupp och Neymar skiter i Copa América för att spela OS i Rio. Det finns således skrällpotential.

Nyckelmatchen för Ecuador blir ändå mot Peru i den andra matchen. Där får Ecuador gälla som klara favoriter. Men Peru brukar göra bra ifrån sig i Copa América, de har slutat trea i de två senaste turneringarna och de har gått vidare från gruppspelet sju gånger i rad. Peru är sämre i VM-kval, där de har misslyckats åtta gånger i rad och om inget extremt inträffar kommer den sviten förlängas.

Ecuador avslutar gruppspelet mot Haiti och det ska vara en enkel seger.

I en eventuell semifinal ställs Ecuador mot Colombia, Costa Rica, Paraguay eller USA.

Tips: De gör sitt bästa resultat någonsin, det blir förlust i semifinalen men vinst i tredjeprismatchen.

Europamästerskapen

Nymodigheter gäller i EM, numer är det 24 lag i turneringen. Det ger det ickeoptimala systemet med åtta fyrlagsgrupper där två bästa i varje grupp samt de fyra bästa treorna går till åttondelsfinal. Därmed är det förhållandevis enkelt att gå till slutspel men systemet ger också upphov till orättvisor, då ena laget ibland kan få fördel av flera dagars extra vila.

Systemet gör också att det är meningslöst att försöka gissa vilka som ska möta vilka i slutspelet.

Belgien (Fellaini)

Numer är det ingen som höjer på ögonbrynen när Belgien nämns som en av favoriterna att vinna EM (femtehandsfavoriter hos oddsmakarna). Belgien har en mycket bra trupp med högkalibriga spelare i alla lagdelar, även om Chelseaspelarna Courtois och Hazard har en svag säsong bakom sig (åtminstone Hazard tycktes dock hitta formen i slutet på säsongen).

Alderweireld och Vertonghen var Premier Leagues bästa mittbackspar, men trots det och trots att Kompany är skadad, verkar det som att Vertonghen kommer att spela vänsterback i EM. På mittfältet dominerar Witsel och offensivt har vi bra koll på De Bruyne, Hazard och Lukaku.

Adnan Januzaj var förstås inte nära en plats i truppen men Marouane Fellaini representerar United i det belgiska laget. Fellaini har ingen självskriven plats i startelvan men det troliga är ändå att han bildar mittfält tillsammans med Nainggolan och Witsel.

Belgien inleder mot Italien, i den förmodade gruppfinalen i grupp E. Nu ger både första- och andraplatsen i gruppen en på pappret överkomlig åttondelsfinal, men det är ju alltid bra att vinna.

I andra gruppspelsmatchen väntar Irland och där räknar vi med en bekväm seger för Belgien. Sedan hoppas vi att Belgien och Sverige kan slå ut Italien genom att spela 2-2. Det skulle vara EM:s roligaste, även om sannolikheten är låg.

Tips: De går långt, men inte hela vägen. Semifinalförlust känns rimligt.

England (Smalling, Rashford, Rooney)

England vann varenda match i kvalet. Hur en än vänder och vrider på det är det imponerande. Men tittar vi på vilka lag som England vinner och förlorar mot så hittar vi en trend: de vinner mot dåliga och medelmåttiga lag och förlorar mot de bra. Inte undantagslöst dock, de har vunnit mot Frankrike och Tyskland de senaste året och i mars förlorade de mot Holland (numer rankar vi Holland som ett dåligt lag).

Det är således lätt att se framför sig att England ska glida igenom gruppspelet – mo i tur och ordning Ryssland, Wales och Slovakien – med tre raka segrar. Det ger i så fall en grupptrea i åttondelsfinal och då är England i kvartsfinal innan de ens har börjat.

Så dags kanske Roy Hodgson har hittat en lösning på problemet Wayne Rooney. För Rooney är ett problem för England. Precis som i United är lagkapten Rooney given i startelvan, men det är oklart på vilken position. Hodgson måste hitta en position där Rooney är bra eller bänka honom.

Chris Smalling är Englands bästa mittback men han leder ett svagt försvar. England har massor av kvalitet offensivt: Alli, Kane, Sturridge, Vardy, Sterling Rooney och så vidare. Defensivt ser det inte alls lika kul ut.

Embed from Getty Images

Marcus Rashford finns med i truppen som en joker. Spontant känns hans chanser till speltid små, men Sturridge är aldrig långt ifrån en skada och Vardy verkar inte kunna prestera på kanten. Det är alltså inte uteslutet att Rashford får chansen att göra succé även i EM.

Tips: Lottningen bestämmer hur det går för England. De förlorar första gången de stöter på Belgien, Frankrike, Spanien eller Tyskland. De vinner mot alla andra.

Frankrike (Martial, Schneiderlin)

Frankrike har hemmaplan och en fantastisk trupp. De är med rätta EM-favoriter. Men deras uppladdning störs av ett rasismbråk, initierat då Eric Cantona antydde att deras ursprung är anledningen till att Benzema och Ben Arfa saknas i den franska truppen. Benzema var i slutändan inte valbar för Deschamps men tankegången är att förbundskaptenen hade kunnat forcera frågan.

Turbulent i Frankrike således och så har det ju varit runt det franska landslaget i ett antal år nu. I slutändan lyckas de nog bortse från problemen och sluta samman. Franska fotbollsförbundet la upp en video från när Morgan Schneiderlin anslöt till truppen och stämningen förefaller vara harmonisk.

Schneiderlin kom ju med i truppen på ett bananskal då Diarra blev skadad. Det borde betyda att hans chanser till speltid är minimala, men vi vet att spelare från reservlistan inte alltid är sist i rangordningen. Frankrike har dock en uppsjö av mittfältstalang, inte minst Paul Pogba och N’Golo Kanté.

Längst fram har Anthony Martial spelat till sig en plats i startelvan. Han bildar anfall tillsammans med Griezmann och Giroud, där Giroud förstås är den svaga länken.

EM inleds med Frankrike mot Rumänien. I sin andra match ställs Frankrike mot Albanien och de avslutar sedan gruppspelet med den tänkta gruppfinalen mot Schweiz.

Gruppvinnaren får en veckas vila till åttondelsfinalen, vilket får ses som en fördel.

Tips: Det är trist att tippa att favoriten ska vinna men magkänslan säger ändå att det blir Frankrike. Martial gör två mål och en assist i finalen.

Italien (Darmian)

Italien känns inte alls spännande på förhand. De har förstås en väldigt bra defensiv men offensivt är det inte mycket som skrämmer. Pellè som bästa anfallsvapen, liksom.

Förbundskapten Conte har svårt att bestämma sig: 3-5-2? 3-4-3? 4-4-2?

Oavsett uppställning har Manchester Uniteds Matteo Darmian en plats i startelvan, som vingback, som ytterback eller i trebackslinjen, till höger eller till vänster.

De inleder mot Belgien och har därmed uppförsbacke redan efter en match. De ska ändå kunna ta sig till slutspel, 1-0 mot Sverige och 1-0 mot Irland känns rimligt. En andraplats i gruppen ger troligen Portugal eller Österrike i åttondelsfinal, klart överkomligt för ett bra lag men är Italien verkligen det?

Tips: Förlust i åttondelsfinalen.

Nordirland (McNair)

Inte sedan Norman Whitesides glansdagar (VM 1982 och 1986) har Nordirland kvalificerat sig för ett mästerskap. Men nu är de i EM och vägen dit var tämligen problemfri. De inledde med tre raka segrar och resultatraden i kvalet var imponerande 6-3-1. I skrivande stund (de har bortamatch mot Slovakien ikväll) har Nordirland en elva matcher lång förlustfri svit.

Nordirland hade emellertid vansinnig otur när EM lottades, i klar motsättning mot kvalet. De ska i tur och ordning möta Polen, Ukraina och Tyskland. Jag skulle säga att de tre lagen hade haft goda möjligheter att springa igenom Nordirlands kvalgrupp med idel segrar.

Vi kan förutsätta att Nordirland kommer att spela med stort hjärta i turneringen. Men varje poäng de tar i turneringen är en skräll. Det är bara att kolla på klubbnamnen i truppen: Fleetwood Town, Millwall, Hamilton Academical, Notts County, Wigan, Doncaster, Melbourne City…

De har fem Premier League-spelare i truppen, fyra spelare i den skotska ligan (däribland de två reservmålakterna) och en spelare i den australiska ligan. Resten i truppen spelar till vardags i Championship, League One och League Two.

För många av spelarna i truppen är det sista chansen. De har tre 70-talister i truppen och åtta av spelarna har fyllt 30. Paddy McNair, 21 år, är yngst i truppen. Förutom McNair är det bara Luke McCullough som ännu inte har fyllt 24.

McNair är Manchester Uniteds representant i truppen. I United får han ingen speltid men i Nordirland har han chansen till en plats i startelvan. Inte i backlinjen nödvändigtvis, i träningsmatchen mot Vitryssland startade McNair som defensiv mittfältare och många ansåg att han var bäst på planen.

Embed from Getty Images

Offensivt har de Will Grigg som var On Fire med 25 mål i League One och Kyle Lafferty som har gjort 17 landslagsmål. Southamptons Steven Davis är lagkapten och nyckelspelare.

McNair är förvisso ensam Unitedspelare i truppen men sex av spelarna i truppen har fostrats i United. Förutom McNair är det Jonny Evans, Corry Evans, Craig Cathcart, Oliver Norwood och nämnda McCullough. Dessutom har målvakten Roy Carroll spelat i United.

Jonny Evans och Cathcart är givna i backlinjen. Norwood och Jonnys bror Corry är på gränsen till startelvan medan McCullough knappast får någon speltid. Carroll förefaller vara förstamålvakt men det är inte självklart.

Tips: Oavgjort mot Ukraina, hedersamma förluster mot Polen och Tyskland.

Spanien (De Gea)

Spanien har David de Gea, världens bästa målvakt, i truppen. De har också Iker Casillas i truppen och Casillas är inte världens bästa målvakt. Casillas är inte ens nära topp tio-listan. Ändå är det inte självklart vem som kommer att vakta målet i EM. Det är förstås absolut vansinne från förbundskapten Del Bosque.

Däremot är det inte så konstigt att Juan Mata inte fick någon plats i truppen. Spanien har helt enkelt extremt mycket kvalitet på det offensiva mittfältet.

Backlinjen är utmärkt och mittfältet är högklassigt, både offensivt och defensivt. Problemet är längst fram, de tre anfallarna i truppen – Morata, Aduriz och Nolito – har tillsammans gjort 18 landskamper och fyra landslagsmål. Men Aduriz (Athletic Bilbao) har blivit en fantastisk på gamla dar (han är 35 nu). Han gjorde 36 mål den gångna säsongen och sex år efter landslagsdebuten var han tillbaka i landslaget, då han i mars i sin andra landskamp gjorde sitt första landslagsmål.

Spanien inleder EM mot Tjeckien, följer upp med en match mot Turkiet och gruppspelet avslutas mot Kroatien. Spanien borde vinna sin grupp och får då en grupptrea i åttondelsfinal, sedan har de en grupptvåa i kvartsfinalen.

Tips: De förlorar mot Frankrike i finalen.

Tyskland (Schweinsteiger)

Marco Reus missar EM på grund av skadebekymmer men landslagskapten Bastian Schweinsteiger fick en plats i EM-truppen, trots att han inte har spelat fotboll sedan i mars. Statusen på Schweinsteiger är förstås omöjlig att förutse men utgångstipset är att han får speltid i de flesta matcherna men aldrig 90 minuter.

Tyskland tillhör förstås favoriterna men min känsla är ändå att det här landslaget är på nedgång och att de inte på allvar kommer att blanda sig i guldstriden.

De inleder EM mot Ukraina, vilket bör vara en tysk seger. Nyckelmatchen blir mot Polen, som de också mötte i kvalet. Då Tyskland och Polen möttes i kvalet blev det varsin tvåmålsseger, även om det sett till spelet var fel lag som vann i de båda matcherna. I ett EM gissar vi ändå att Tyskland är Tyskland. De avslutar sedan gruppspelet mot Nordirland.

Vid gruppseger ställs Tyskland mot en grupptrea i åttondelsfinal och sedan vinnaren i Sveriges grupp i kvartsfinal.

Tips: Torsk mot Belgien i kvartsfinal.

Också av Unitedintresse

Wales är i EM men har märkligt nog bara en enda Unitedprodukt i truppen. Det är James Chester. Tom Lawrence lämnade återbud på grund av skada. Chester har som regel en plats i startelvan.

Även i Irland är det lite Manchester United i truppen. Bara John O’Shea och Robbie Brady i truppen, det är för dåligt. Båda tar troligen plats i startelvan, O’Shea som mittback och Brady som vänsterback eller vänsterytter beroende på förbundskaptenens humör.

Embed from Getty Images

När EM drar igång kan det också hända att Sveriges Zlatan Ibrahimovic är en Manchester United-spelare…