Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Om rykten

Källkritik under silly season är inte det lättaste. Det skrivs mycket skit under silly season. Någon eller några som tröttnade på allt nonsens som står i tidningen var skaparen bakom Soccer Rumours. Det är en slumpgenerator som producerar rykten, under devisen:

Random Football Rumour Generator: Tired of reading made-up bullshit from tabloid rags and click-bait-riddled websites? Sick of seeing your favourite player being linked with everyone from Real Madrid to your local five-a-side team? Why not just drop the pretenses and revel in stories that you know are untrue?

Det kan en tycka vad en vill om. Ett rykte som Soccer Rumours drog igång var att Zlatan Ibrahimovic är på väg till Atlético Madrid.

Intressant, tyckte spanska AS, och rapporterade det som en riktig nyhet. Intressant, tyckte italienska Corriere dello Sport, och rapporterade det som en riktig nyhet. (Tidningarna borde så här dags ha uppmärksammats på att de blivit blåsta men det tycks de skita i, då artiklarna står kvar i originalutförandet.)

Nu väntar vi bara på att en engelsk tidning ska fånga upp rapporten i AS, med förevändningen “AS rapporterar“. För så kan det ju gå till.

Grundtipset är att alltid kolla vilken journalist det är som signerar artikeln. Jag skrev om det där förra året och i stort gäller det fortfarande. Mark Ogden har dock flyttat till Independent och James Ducker är numer på Telegraph.

Tyvärr är det i efterhand svårt att avgöra vilka rapporter som stämde. För även om Zlatan Ibrahimovic går till Manchester United är det inte givet att Sky Sports rapport igår var sann. Och likafullt kan rapporten vara sann även om Zlatan inte skriver på för United. Vidare behöver en falsk rapport inte vara påhittad, det finns så många som har anledning att sprida information.

På Twitter har vi användaren Georgeweahscousin som använder Photoshop för att bevisa att folk är lättlurade. Det funkar förstås rätt bra, för folk är lättlurade. Joe skrev om det för en tid sedan.

https://twitter.com/WeahsCousin/status/738090407817584640

Ett citat på en bild måste vara sant. Glöm inte det.