Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Förlikning i Carneirorättegången

Embed from Getty Images

Rättegången med José Mourinho, Eva Carneiro och Chelsea varade bara i drygt en dag. Idag meddelas att parterna är överens om en konfidentiell förlikning.

Det var i Chelseas match mot Swansea i augusti som Carneiro sprang in på planen för att behandla en skadad spelare. Hon kritiserades kraftigt för det av Mourinho och efter den incidenten fick inte Carneiro fortsätta arbeta med a-laget. En tid senare sa hon upp sig och senare stämde hon Chelsea och Mourinho för constructive dismissal (ett agerande av arbetsgivaren som forcerar arbetstagaren att säga upp sig).

Båda parterna har kommit med uttalanden och av dessa att döma så förefaller det vara troligt att Chelsea har gått med på Carneiros krav.

https://twitter.com/ianprior/status/740190505527586816

Klubben ångrar omständigheterna som ledde till att Dr Carneiro lämnade klubben och ber oreserverat om ursäkt till henne och hennes familj för den stora smärtan som orsakades,” skriver Chelsea. Klubben medger också att Carneiro agerade enligt regelverket när hon sprang in på planen i matchen.

José Mourinho tackar också Dr Carneiro för det utmärkta och dedikerade stöd som hon stod för som a-lagsdoktor och han önskar henne en framgångsrik karriär,” avslutas Chelseas meddelande.

Att Carneiro hade rätt och Mourinho/Chelsea fel kan vi nog fastslå. Förlikningen är knappast någon överraskning, hade rättegången fortsatt skulle diverse privata dokument ha blivit tillgängliga för allmänheten. Carneiro skulle ha vittnat idag, om parterna inte hade nått en överenskommelse.

Mourinho skulle enligt planen ha vittnat först nästa måndag men han dök överraskande upp i rättssalen idag.

Carneiro skriver i ett uttalande att hon är ”lättad” att rättegången har kunnat avslutas, att det har varit en ”extremt svår tid” och hon alltid har prioriterat spelarnas säkerhet. ”Jag följde spelets regler och fullföljde mina medicinska skyldigheter,” säger hon. ”Jag skulle vilja tacka alla som har stöttat mig, inklusive min man, min familj och mina vänner och medlemmar av fotbollsfamiljen.

Under förhandlingarna på måndagen sa Carneiros advokat att det var ett fall av ”två anställda, en bra och en dålig. Den dåliga anställda tvingar den bra anställda ut från sitt drömjobb och arbetsgivaren gör inget för att stoppa det.” Mourinho anklagades för sexuella trakasserier.

En av kärnpunkterna var vad Mourinho skrek när Carneiro sprang in på planen. Enligt Carneiros läger skrek Mourinho ”filha da puta” (hordotter) medan Mourinho i ett uttalande i rätten hävdade att han skrek ”filho da puta” (horson), en svordom som han uppges använda frekvent. Skillnaden är väsentlig, då det förra är uppenbart sexistiskt medan det senare inte alls är lika starkt.

Då rättegången inleddes uppgavs att Carneiro hade erbjudits 1,2 miljoner pund för att förlika fallet.

Läs mer: