Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Betyg: Unitedspelarnas EM och Copa América

I sommar har 14 Manchester United-spelare varit på landslagsuppdrag i EM och Copa América. De båda turneringarna är nu över och Unitedspelarna har gemensamt att de återvänder till Manchester utan guldmedaljer.

I den här artikeln följer en genomgång av hur Unitedspelarna skötte sig. Betygsskalan innehåller tre nivåer, underkänt, godkänt och med beröm godkänt och i betygsättningen läggs stor vikt på förväntningar och förutsättningar.

Marcos Rojo: med beröm godkänt

5 matcher/0 mål, 397 minuter, 2 assists, 1 varning, 1 utvisning

Det var lekande lätt för Argentina i Copa América. Ja, tills Marcos Rojo blev utvisad i slutet på första halvlek i finalen i alla fall. Då var Argentina en man mer och rimligen hade de vunnit om de hade fått fortsätta i numerärt underläge, nu blev det istället en förlust på straffar. Rojo kan dock inte utses till syndabock, då utvisningen var felaktig.

Embed from Getty Images

Vänsterbacken Rojo gjorde ett bra jobb i turneringen. Han var som vanligt given i startelvan och när inte spelade berodde det på att han vilades för att inte riskera avstängning. Höjdpunkten två assists i gruppspelsmatchen mot Panama.

Sergio Romero: med beröm godkänt

6 matcher/2 insläppta, 570 minuter

Sergio Romero skötte sin uppgift under Copa América. Två insläppta på sex matcher och en förlängning. Och då kom båda de insläppta målen i lägen där målen var betydelselösa. Han räddade en straff mot Venezuela och i finalen inledde han straffläggningen med en räddning, vilket gav skattesmitaren Leo Messi chansen att ge Argentina ledningen. Men Messi missade och Argentina förlorade.

Antonio Valencia: underkänt

4 matcher/1 mål, 322 minuter, 1 assist, 1 utvisning

Om Marcos Rojo inte behöver skämmas för sin utvisning så är det annorlunda för Antonio Valencia. Det finns inga ursäkter för utvisningen som Ecuadors mest meriterade spelare (jag har inte kollat upp det närmare men förutsätter att det är så) tog. Den kom tidigt i andra halvlek i kvartsfinalen mot USA, då Ecuador låg under med ett mål. Valencia hade annars gjort det bra i gruppspelet men med en idiotisk utvisning i avgörande läge kan betyget bara bli underkänt.

Marouane Fellaini: underkänt

1 (2) matcher, 143 minuter, 2 varningar

Fellaini inledde turneringen som ordinarie. Efter en misslyckad insats mot Italien bänkades han emellertid och han fick sedan nöja sig med ett par inhopp. I kvartsfinalen mot Wales fick han chansen vid 1-1 efter en halvlek och han var en av spelarna som grundlurades av Robson-Kanu före Wales segermål.

Marcus Rashford: inget betyg

0 (2) matcher/0 mål, 21 minuter

Trots mycket knapp speltid lämnade Marcus Rashford EM med stärkt anseende. De flesta var överens om att Rashford var Englands bästa spelare i åttondelsfinalen mot Island och då spelade han bara fyra minuter. Känslan är att England hade vunnit mot Island om Rashford fått mer speltid.

Wayne Rooney: godkänt

3 (1) matcher/1 mål, 288 minuter

Mittfältare Rooney var Englands bästa spelare i gruppspelet och hade han inte vilats inför sista gruppspelsmatchen mot Slovakien kanske England hade vunnit gruppen och tagit plats på den lätta halvan i slutspelet (det vill säga halvan som innehöll Europamästarna). Men Rooney underpresterade grovt mot Island, även om han sköt mål på straff, och balanserar på gränsen till ett underkänt betyg. Slutsatsen kvarstår: Rooney kan göra bra insatser som mittfältare men inte över längre tidsperioder.

Chris Smalling: godkänt

4 matcher/0 mål, 360 minuter

Chris Smalling har nu etablerat sig som förstaval i Englands mittförsvar. Han spelade varenda minut i EM och gjorde åtminstone inga stora fel. Men mer än godkänt kan det omöjligen bli efter förlust och två insläppta mål mot Island.

Anthony Martial: underkänt

1 (2) matcher/0 mål, 69 minuter

Efter att ha inlett EM på bänken fick Martial chansen från start mot Albanien. Efter en halv halvlek var inte frågan om Martial skulle bli utbytt i halvtid, frågan var om han skulle överleva så länge. Martial misslyckades med precis allting och var sämre än jag någonsin har sett honom.

Embed from Getty Images

Deschamps behöll sedan Martial på bänken och först när Frankrike fick panik i finalen fick Martial en ny chans. Då var det för sent. Måhända hade Frankrike vunnit EM om Martial fått mer speltid och även om han var oduglig mot Albanien kan jag tycka att han skulle ha fått en chans till revansch.

Morgan Schneiderlin: inget betyg

Ingen speltid.

Schneiderlin kom med till EM på ett bananskal och fick ingen speltid i turneringen.

Matteo Darmian: underkänt

1 (3) matcher/o mål, 128 minuter, 1 assist

Darmian var given i den italienska startelvan när EM inleddes. Trots att Italien stod för en utmärkt insats i premiären mot Belgien var Darmian så pass dålig att han blev utbytt redan efter en timme. Därefter fick han nöja sig med inhopp under återstoden av turneringen. Han noterades förvisso för en assist mot Spanien men det bestående minnet är ändå den avgörande missen i straffläggningen mot Tyskland. Darmian kan trösta sig med att det är Zaza som världen kommer att komma ihåg.

Paddy McNair: underkänt

1 (1) matcher/0 mål, 46 minuter

Nordirland gjorde succé i EM, Paddy McNair gjorde inte det. Precis som Darmian och Fellaini startade han som ordinarie och slutade långt ifrån startelvan. Han fick åtminstone mer speltid än Will Grigg.

David de Gea: godkänt

4 matcher/4 insläppta, 360 minuter

David de Gea fick äntligen etablera sig som förstamålvakt i Spanien. Han var Spaniens bästa spelare i åttondelsfinalen mot Italien men totalt var De Gea inte i närheten av sin normala, extremt höga, nivå. Ska inte säga att han gjorde någon tavla på något av de insläppta målen men jag förväntar mig ändå att världens bästa målvakt ska rädda ett par av målen.

Zlatan Ibrahimovic: underkänt

3 matcher/0 mål, 270 minuter, 1 assist

Nä, Zlatan var förstås inte Unitedspelare under EM men han ska förstås in i den här sammanställningen ändå. Nu blev hans sista minuter i landslaget tyvärr ingen succé men det var svårt att vara bra i det där svenska landslaget.

Bastian Schweinsteiger: godkänt

1 (4) matcher/1 mål, 218 minuter, 2 varningar

Det började bra för Schweinsteiger. Till att börja med kom han med i EM-truppen, trots att han inte hade sparkat boll på ett par månader. Sedan sprang han långt och snabbt och gjorde mål mot Ukraina. Han fortsatte som inhoppare i redan avgjorda matcher tills Khedira gick sönder mot Italien. Hastigt var Schweinsteiger ledare på det tyska mittfältet igen och han gjorde det överraskande bra, även om han bommade en straff i straffläggningen.

Embed from Getty Images

Khedira fortsatte vara trasig och Schweinsteiger startade mot Frankrike. I 44 minuter såg han ut som Schweinsteiger ska se ut. Sedan körde han en volleybollblockering, Frankrike fick straff och Tysklands EM var över.


Statistik från Soccerway och Transfermarkt.