Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Henrikh Mkhitaryan

Efter ett par veckors tisslande och tasslande om Henrikh Mkhitaryan blev han slutligen offentliggjord som den tredje José Mourinho-värvningen inför säsongen 2016/2017 den 6 juli. Den tidigare Dortmund-spelaren signerade ett 4-årskontrakt, med option på ytterligare ett år ifall United önskar. Slutsumman som fördes över till tyskarna landade på cirka 30 miljoner pund.

Jag är väldigt stolt över att gå till Manchester United, den här flytten är en dröm som blir sann för mig. Jag är uppspelt över att spela för en klubb med en sådan rik historia och hoppas vara kvar här en lång tid. Jag tackar tilliten som klubben och José Mourinho har visat mig. Slutligen tror jag att spela för en sådan fantastisk klubb hedrar min fars minne, och inspirationen och drivet han gav mig när jag var ung.
Henrikh Mkhitaryan, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Henrikh Mkhitaryan föddes 21 januari 1989 i den armeniska huvudstaden Jerevan, vilket vid denna tidpunkt tillhörde Sovjetunionen. Åren omkring Henrikh Mkhitaryans födsel kamperade fadern, Hamlet, som framträdande anfallare i den sovjetiska högstaligan. När sonen sedan hade blivit ett halvår gammal drog flyttlasset mot Frankrike och klubben ASOA Valence, en klubb grundad av armenier, där Hamlet spelade under fem år och hjälpte laget upp i Ligue 2. 1996 dog sedermera fadern på grund av en hjärntumör hemma i Jerevan, dit familjen flyttat tillbaks efter sjukdomsbeskedet.

Hamlets fru, tillika mamma till Henrikh, Marina Taschian arbetar för Armeniens fotbollsförbund och familjens dotter arbetar för Uefa. Att familjen sedan bodde ett stenkast från arenan Hrazdan Stadium i Jerevan var ingen nackdel för den oerhört fotbollsintresserade familjen Mkhitaryan. Med den bakgrunden var det liksom skrivet i sten att sonen Henrikh skulle bli en framstående fotbollsspelare.

För en ung Henrikh var nämligen målet att bli professionell fotbollsspelare och följa pappas fotspår. Han ville mer än gärna hänga med Hamlet till både träningar och matcher. När familjen återvände till Jerevan 1995 började han spela fotboll på organiserad nivå i klubben FC Pyunik, som han sedermera tillhörde fram till 2009. Den stora idolen under uppväxten var Zinedine Zidane, och kanske är det tack vare inspirationen från fransmannen som Mkhitaryan fått sina flinka fötter och fina bolltouch.

Dessa flinka fötter ledde till ett provspel med brasilianska Sao Paulo 2003, detta tillsammans med blivande storstjärnor som Oscar och Hernanes. Armeniern valde tillslut att nobba den brasilianska klubben, med god hjälp av FC Pyuniks manager Mihai Stoichta som övertygade honom att stanna kvar. Lönen som fotbollsspelare började trilla in runt 2004 och två år senare, som 17-åring debuterade Henrikh Mkhitaryan i A-laget. Det blev totalt fyra säsonger i Pyuniks seniorlag, där det blev fyra armeniska ligatitlar samt 30 mål på 70 matcher. Ett imponerande facit som tonåring.

Sista säsongen i den armeniska ligan gjorde Mkhitaryan 11 mål på 10 matcher vilket väckte Metalurh Donetsks intresse. Armeniern imponerade omedelbart efter att övergången var klar och fick nu dessutom debutera på den europeiska scenen i form av Europa League-spel. Målen trillade även in på den nivån vilket gladde Metalurh Donetsk och de belönade honom med en befordran inför hans andra säsong – nämligen i form av kaptensbindeln. Den yngsta kaptenen i klubbens historia. Det blev däremot inte många matcher med bindeln på armen för i slutet av transferfönstret 2010 beslöt sig storklubben intill, Shakhtar, att gå all in på den nyblivne kaptenen.

Embed from Getty Images

De regerande mästarna fick hosta upp närmare 6 miljoner pund för att erövra grannklubbens storstjärna. Succén i den nya klubben lät inte vänta på sig. En imponerande debutsäsong kröntes med en trippel (ligan, cupen och Supercupen) och debut i Champions League. Under andra säsongen i Shakhtar blev Mkhitaryan framröstad till säsongens spelare och den tredje säsongen brakade målskyttet loss ordentligt. Med sina 25 ligamål slog han nya rekord i den ukrainska högstaligan, detta från sin position som offensiv mittfältare. Hyllningarna lät inte vänta på sig och de europeiska klubbarna stod nu på kö för att signera den talangfulle armeniern.

Valet föll slutligen på det tyska Borussia Dortmund som charmat fotbollsvärlden på senare år med sin fartfyllda fotboll. Den här gången hade övergångssumman stigit kraftigt sedan förra transfern då Dortmund nu pungade ut närmare 28 miljoner pund för att få loss poängmaskinen. Mkhitaryan utsågs omedelbart till Mario Götzes ersättare på det offensiva mittfältet då tysken omskrivet lämnat moderklubben för ärkerivalen Bayern München.

Inledningen på Dortmund-eran inleddes med en imponerande insats i träningsmatchen mot FC Basel där han stod för ett mål och ett assist. Strax därpå drog Mkhitaryan på sig en skada som höll honom borta från spel i tre veckor. Inte den optimala inledningen som nyanländ, men armenierns fotbollskunskaper bevisades omedelbart efter skadan och han spelade till sig en ordinarie plats trots allt. En fullt godkänd debutsäsong följdes upp av en trasslig andrasäsong där ytterligare skador höll honom borta från spel.

Embed from Getty Images

Fjolårets säsong blev däremot något utöver det vanliga, då släppte spelet och det rejält. Mkhitaryan stod för en alldeles utomjordisk säsong där han utsågs till Bundesligas bästa spelare och stoltserade med mäkta imponerande 23 mål och 32 assist på 52 matcher. Kombinationen av att få vara skadefri samt den nye managerns, Thomas Tuchel, tro på honom förlöste slutligen armenierns potential. Med endast ett år kvar på kontraktet satt nu Mkhitaryan i förarsätet vid förhandlingsbordet och han nobbade en förlängning med Dortmund för att istället ta steget till Manchester United.

Kuriosa

Privat anses Mkhitaryan ha huvudet på skaft; han pratar armeniska, ryska, engelska, tyska, franska och portugisiska flytande. Han har studerat ekonomi vid St. Petersburgs Institute och hade även planer på att utbilda sig till jurist. Mittfältaren har fått en hederstitel i sin hemstad för sina framgångar på fotbollsplanen och dessutom har han fått medalj för sitt välgörenhetsarbete då han donerat pengar till familjer som förlorat närstående personer i krig.

Enligt rykten ska Henrikh påminna en hel del om sin far på fotbollsplanen och själv tror han att pappa Hamlet ser honom och är stolt över hans framfart på fotbollsplanen. Stolt lär han vara då sonen i och med övergången till Manchester United blir den förste armeniern i Premier Leagues historia.

Populär var Mkhitaryan i Shakhtar, framförallt när han gjorde mål. Inte enbart i form av att han just gjorde mål utan för låten som ekade på Donbass Arena. ”Sabre dance” med Aram Khachaturian vevades nämligen igång så fort Mkhitaryan gjorde mål och den blev mäkta populär, framförallt under hans sista säsong i klubben då den fick spelas ofta.

Hade inte Henrikh Mkhitaryan blivit fotbollsspelare ryktas det om att han skulle blivit sprinter.

Henrikh Mkhitaryan

Namn: Henrikh Mkhitaryan [armeniska: Հենրիխ Մխիթարյան, svenska: Henrich Mchitarjan]
Född: 1989-01-21, i Jerevan, Armenien
Längd/vikt: 177 cm/75 kg
Position: ytterforward, yttermittfältare, offensiv mittfältare
Till United: 2016-07-06, från Borussia Dortmund, 30 000 000 pund
Titlar: Fyra armeniska ligatitlar, tre ukrainska ligatitlar, ukrainska cupen tre gånger, armeniska cupen, armeniska supercupen två gånger, ukrainska supercupen och tyska supercupen.

Landslagskarriär

Landslagsdebuten för Armeniern skedde redan som 17-åring, ett par dagar innan hans 18-årsdag i en träningsmatch mot Panama. Sedan dess har kreatören varit bofast i landslaget och det dröjde inte länge innan han var den klarast lysande stjärnan i det annars relativt stjärnfattiga Armenien. Efter debuten har rekorden i landslaget avlöst varann. I kvalet till EM 2012 gjorde Mkhitaryan sex mål i gruppspelet, vilket gjorde honom till skyttekung i en grupp där Armenien slutade trea efter Ryssland och Irland.

Embed from Getty Images

I VM-kvalet mot Danmark 2013 bar han kaptensbindeln för första gången i landslagssammanhang i den ordinarie kaptenen Roman Berezovskys frånvaro. Numer är han utsedd till ordinarie lagkapten och varit så sedan några år tillbaks. 2013 slog han rekordet för flest gjorda mål i det Armeniska landslaget när han passerade Artur Petrosyan som stod på elva gjorda mål. 2014 blev han den förste armeniern att göra hattrick i en landskamp, detta i träningsmatchen mot Guatemala som slutade med en 7-1-vinst.

Koppling till Manchester United

Henrikh Mkhitaryans främsta koppling till Manchester United inför flytten måste anses vara hans vänskap med Adnan Januzaj. Januzaj var som bekant utlånad till Borussia Dortmund förra hösten och även om belgaren inte gjorde succé på planen fann han en vänskap med en av den tyska storklubbens mest ledande spelare. På Instagram har duon setts tillsammans både på och utanför planen, och Januzaj la välkomnande ut en bild på de båda när värvningen var offentliggjord där han skrev ”Welcome big bro”.

Embed from Getty Images

Utöver belgaren har Mkhitaryan pratat gott om bland annat Mourinho och Zlatan men även United i sin helhet. Under presentationen sa han att han inte kunde tacka nej till att spela för en av världens största klubbar. Anställningen av José Mourinho ska vara en klart bidragande faktor till att valet av United slutligen gjordes.

I Dortmund spelade Mkhitaryan även med förre United-spelaren Shinji Kagawa. Enligt den högt ansedda tyska tidningen Bild ska Kagawa till och med uppmuntrat sin lagkamrat att flytta till Manchester, vilket är intressant då Kagawa trots allt hade en tuff period under sina två säsonger i den röda tröjan. I övrigt har vår nye nummer 22 aldrig spelat på Old Trafford, vilket han spänt ser fram emot.

Karriär

Pyunik Matcher [1] Mål
2006 12 1
2007 28 12
2008 31 9
2009 16 13
Totalt Pyunik 87 35
Metalurh Donetsk Matcher Mål
2009/10 37 14
2010/11 8 3
Totalt Metalurh Donetsk 45 17
Shakhtar Donetsk Matcher Mål
2010/11 19 (8) 4
2011/12 31 (6) 11
2012/13 40 (2) 29
Totalt Shakhtar Donetsk 90 (16) 44
Borussia Dortmund Matcher Mål
2013/14 44 (2) 13
2014/15 33 (9) 5
2015/16 48 (4) 23
Totalt Borussia Dortmund 125 (15) 41
Totalt klubblag Matcher [1] Mål
2006-2016 378 137
Landslag Matcher Mål
Armenien [1] [2] 59 19
Armenien U21 [1] 13 9
Armenien U19 [1] 6 1
Armenien U17 [1] 5 1

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] 2016-08-05

Spelarkaraktär

Vänsterytter? Högerytter? Offensiv mittfältare? Anfallare? Henrikh Mkhitaryan behärskar samtliga positioner med sin mångsidighet. Han är en gudabenådad fotbollsspelare som är lika duktig med båda fötterna, vilket grundar sig i en fantastisk motorisk förmåga. Armeniern flyter elegant fram med bollen tätt intill fötterna tack vare hans fina teknik och väloljade snabb- och smidighet. Dessutom sägs Mourinho vara imponerad av hans arbetskapacitet, vilket portugisen tidigare varit känd för att uppskatta hos spelare.

Med alla dessa egenskaper och sin mångsidighet blir han en viktig pusselbit i dagens United där han kan täcka upp flertalet positioner vid skadeproblem. Att han dessutom är en fruktansvärt skicklig spelare som gör sig bäst när han får mycket boll gör honom till en smärre guldklimp. Det negativa aspekterna får anses vara hans fysik. Den klassiska ifrågasättningen av förmågan att anpassa sig till Premier League ställs alltid. Håller hans kropp för det? Han hade trots allt en del skadebekymmer för några år sen.

”Hans spelförståelse är förmodligen hans mest värdefulla egenskap. Det och hans snabbhet, styrka och teknik. Henrikh är en naturbegåvning och han har sedan utvecklat den” – Mircea Lucescu, fd manager i Shakhtar Donetsk.

Själv säger Mkhitaryan att han ska fortsätta jobba hårt för att producera poäng för laget som han gjorde under fjolårets säsong. Mål och assist har han levererat relativt kontinuerligt under sin fotbollskarriär och med hans attityd lär han fortsätta göra det även i Premier League.


Källor: Bild, Manutd.com, Telegraph, Transfermarkt, Wikipedia, 2