Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Zlatan Ibrahimovic

Så fick Manchester United en svensk världsstjärna i laget. Anfallaren Zlatan Ibrahimovic blev José Mourinhos andra nyförvärv sommaren 2016. Zlatan, som senast spelade för Paris Saint-Germain, gick till United på fri transfer.

Jag är absolut jätteglad att gå till Manchester United och ser fram emot att spela i Premier League. Det behöver inte ens sägas att jag knappt kan vänta på att få jobba med José Mourinho igen. Han är en fantastisk manager och jag är redo för den här nya och spännande utmaningen. Jag har verkligen njutit av min karriär hittills och har en del fantastiska minnen. Jag är nu redo att skapa fler speciella minnen i England.
Zlatan Ibrahimovic, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Det var aldrig meningen att den här artikelserien skulle handla om Zlatan Ibrahimovic. För när det kommer till Zlatan vet alla som läser det här redan allt de behöver veta. Det är omöjligt att vara svensk och fotbollsintresserad utan att ha koll på Zlatan Ibrahimovic.

Han är Rosengårdskillen som sparkade boll och erövrade världen. Zlatan blev störst, i den svenska fotbollshistorien och kanske också i den svenska idrottshistorien.

När vi summerar hans liv blir det också en väldigt enkel historia. Ja, det har varit några kontroverser här och där och det blev inte dundersuccé i Barcelona. Men i stora drag var Zlatan spelaren som kom, såg och segrade, vart han än tog sig. De okända anekdoterna kan vi inte gräva fram heller, för Zlatan är så stor att en anekdot om Zlatan bara är okänd om den också är ointressant.

Men vi gör ett försök ändå. Det är kanske konstigt att berätta allt om Zlatan i den här artikelserien, men det skulle vara ännu konstigare att inte göra det.

Det började i Malmö, i Rosengård, i oktober 1981. Uppväxten i Malmöförorten formade hans liv: ”Rosengård har gjort mig till den jag är, i fotbollen och i livet.

Pappa Sefik Ibrahimovic, en muslimsk bosnier, och mamma Jurka Gravic, en katolik från Kroatien, hade emigrerat till Sverige, där de träffades. Zlatan har fem syskon, varav tre halvsyskon – föräldrarna skildes när Zlatan var ung. Han bodde först hos sin mamma, senare hos sin pappa. Hos pappan var det ofta dåligt med mat på bordet.

När Zlatan var sex år gammal började han spela fotboll, först i Malmö BI (idag FC Rosengård) och sedan i FBK Balkan. I de tidiga tonåren flyttade han så till Malmö FF. Som tonåring tränade han också taekwondo. När en ser hans akrobatiska bollkonster kan en misstänka att han har nytta av det än idag.

Innan fotbollskarriären tog fart på allvar övervägde han att sluta, för att istället arbeta i hamnen. En tränare övertalade honom att fortsätta spela.

Malmö FF

Zlatan gjorde sina första seniormatcher hösten 1999, i ett krisdrabbat Malmö FF. Hans första mål kom i Allsvenskans sista omgång, då Malmö vann mot Västra Frölunda. Det betydde emellertid mindre för Malmö, som redan hade åkt ur Allsvenskan.

Sejouren i Superettan blev ettårig för Malmö och under det året etablerade Zlatan sig i startelvan. Han gjorde tolv mål i Superettan och ytterligare två i cupen. I januari 2001 debuterade han i svenska landslaget och han var föremål för allt större internationellt intresse.

Arsenal hade försökt värva honom, men Zlatan var inte imponerad: ”Arsène Wenger bad mig att provträna med Arsenal när jag var 17. Jag tackade nej. Zlatan gör inte auditions.” Senare har Wenger hävdat att det var ett missförstånd.

När Malmö gjorde comeback i Allsvenskan missade Zlatan premiären. I sin första match tillbaka i Allsvenskan sköt Zlatan två mål på AIK. Då hade anfallaren redan skrivit på för Ajax. Affären blev klar den 22 mars 2001 och Ajax betalade 80 miljoner kronor för Zlatan. Anfallaren var kvar i Malmö vårsäsongen ut, innan han flyttade till Amsterdam i juli. Totalt blev det 18 mål på 47 matcher i Sverige.

Ajax

Zlatan vann dubbeln under sin första säsong i Holland och han avgjorde cupfinalen. Trots det var hans första säsong i Ajax ingen okvalificerad succé. Den svenska anfallaren inledde som inhoppare, i ligan och i Champions League-kvalet mot Celtic (Ajax förlorade). Han gjorde sitt första mål i en bortamatch mot Feyenoord, efter bara några minuter på planen, och i samma match noterades han också för sin första assist. Den prestationen ledde till att han fick chansen från start mot Twente och igen slog han till med mål och assist. Zlatan gjorde också två mål i Uefacupen mot Apollon Limassol i september.

Efter den fina starten gick det tyngre för Zlatan. Efter några mållösa matcher ställdes han utanför truppen. Tränaren Co Adriaanse fick sparken i slutet på november och ersattes av Ronald Koeman. Det blev en drömstart under den nya tränaren med två mål i första matchen mot Fortuna Sittard och ytterligare ett mot Roda i den efterföljande matchen, den 15 december. Sedan var det slut på det roliga, först i mitten på april skrev Zlatan in sig i målprotokollet nästa gång.

Nu fick han ändå ett bra slut på säsongen, med det avgörande målet i cupfinalen. Men notabelt är att han startade matchen på bänken och totalt under säsongen var han inhoppare lika ofta som startspelare. Det var sista gången i karriären som Zlatan inte var ordinarie i sitt klubblag.

Embed from Getty Images

Den andra säsongen i Ajax slutade utan ligatitel, en ovanlig företeelse för Zlatan som utlandsproffs. På ett personligt plan gick det betydligt bättre. Han var given i startelvan och sköt 21 mål på 42 matcher. Ajax gick bra i Champions League och Zlatans assist till Steven Pienaar såg ut att skicka holländarna till semifinal men Jon Dahl Tomasson avgjorde för Milan i det absoluta slutskedet.

Ajax återtog ligatiteln 2004 och Zlatan tillhörde nu lagets ledande spelare, även om han missade en stor del av säsongen på grund av skada. Det var uppenbart att större uppdrag väntade.

Juventus

Flytten till Juventus drog ut på tiden och slutet i Ajax blev kontroversiellt. I en landskamp mellan Sverige och Holland stämplade Zlatan klubbkamraten Rafael van der Vaart. Stämningen mellan Van der Vaart och Zlatan var inte den bästa. Holländaren anklagade svensken för att medvetet ha försökt skada honom, något Zlatan förnekade. Men Zlatans status i Ajax fick sig en törn och när han var tillbaka i Ajax buade delar av publiken. Zlatan svarade med ett drömmål mot NAC Breda, vilket blev hans sista för Ajax. En dryg vecka senare var han klar för Juventus.

Med anfallare som Del Piero, Trezeguet och Zalayeta i Juventus trupp kunde en ana att Zlatan skulle spendera en del tid på bänken. Icke så, svensken tog omgående en ordinarie plats och på två säsonger i Juventus spelade han 92 matcher, varav 80 från start. Juventus vann ligan både 2005 och 2006. I november 2005 utsågs Zlatan till Sveriges bästa fotbollsspelare för första gången. Han har, undantaget 2006, prenumererat på utmärkelsen sedan dess.

Sommaren 2006 stormade det i Italien. Flera italienska storklubbar, med Juventus i spetsen, dömdes för att ha riggat matcher. Straffet blev att Juventus degraderades till Serie B och fråntogs ligatitlarna 2005 och 2006.

Inter

Zlatan hade ingen intention att följa med Juventus till Serie B och hans agent Mino Raiola forcerade fram en flytt till Inter. I sin nya klubb fick Zlatan en ny roll. Tidigare hade han ofta varit lika mycket framspelare som målskytt men i Inter var det större fokus på att Zlatan skulle göra mål.

Embed from Getty Images

Efter Serie A-skandalen var det fritt fram för Inter. Juventus var borta ur leken medan Milan, Fiorentina och Lazio straffades med stora poängavdrag. Inter vann ligan i stor stil 2007, med en enda förlust på 38 matcher. Nya ligatitlar följde 2008 och 2009. Båda åren utsågs Zlatan till årets spelare i Italien. Det gick sämre i Champions League, Inter slogs ut i åttondelsfinal under Zlatans tre år i klubben.

Barcelona

Drömmen om ”den där jävla Champions” tog honom till Barcelona, som var regerande mästare när Zlatan värvades. Övergångssumman, 70 miljoner euro, gjorde honom till den näst eller tredje dyraste spelaren någonsin (bakom Cristiano Ronaldo, som samma sommar lämnat Manchester United för Real Madrid, och eventuellt Zinedine Zidane).

Jag var med antagligen det bästa laget i historien,” har han sagt senare. ”Deras fotboll var vacker. När jag förberedde för en match visste jag att jag hade vunnit innan vi ens hade börjat. […] Det var fotboll från en annan planet och jag älskade det. Det var tekniskt perfekt.

Embed from Getty Images

När det kom till lagkamraternas attityd var Zlatan inte lika exalterad. ”De var villiga att göra allting tränaren säger åt dem.” I Italien brukade tränare ifrågasättas. Förhållandet med tränaren Pep Guardiola var ännu sämre. ”När jag går in i ett rum kommer Guardiola gå därifrån. […] Han är filosofen som förstörde min dröm att vara i Barcelona. Tränaren ville inte ha mig och jag kommer inte slösa någon mer tid. […] Du måste fråga honom, det är han som har problemet och jag vet inte vad det är.

Då vi vet hur det slutade är det enkelt att kalla året i Barcelona ett misslyckande. Allra helst då just Inter vann Champions League, bland annat efter att ha besegrat Zlatans Barcelona i semifinalen. Men den som kallar Zlatans år i Barcelona för ett misslyckande har en orealistisk kravbild. På ett år i Barcelona vann Zlatan spanska ligan, VM för klubblag och Uefas supercup en gång och dessutom spanska supercupen två gånger. Det blev 22 mål och 14 assist på 47 matcher.

Milan

Förhållandet med Guardiola gjorde situationen i Barcelona ohållbar. Lösningen blev en flytt tillbaka till Milano, men till Inters lokalrival Milan den här gången. Övergången var ett säsongslångt lån med en utköpsklausul, som Milan aktiverade efter ett år.

Första säsongen i Milan innebar en ny ligatitel för Zlatan, hans lag vann ligan för åttonde året i rad. Lokalrivalen Inter, som hade fyra raka ligatitlar (fem om vi räknar titeln de fick efter Serie A-skandalen), slutade tvåa. Viss bitterhet för Zlatan var dock spelet i Champions League: Milan åkte ut i åttondelsfinal medan Barcelona vann turneringen – för andra året i rad vanns turneringen av klubben som Zlatan precis hade lämnat. Ett år senare förlorade Zlatans Milan mot Barcelona i kvartsfinal.

Embed from Getty Images

Under andra säsongen i Milan exploderade Zlatan som målskytt. Han sköt 35 mål på 44 matcher, 30 år gammal gjorde han sin målmässigt klart bästa säsong i karriären. Milan misslyckades dock med att försvara ligatiteln.

PSG

Jag kom som en kung, jag lämnade som en legend,” skrev Zlatan på sociala medier när han lämnade PSG efter säsongen 2015/16.

Zlatan gjorde fyra säsonger i Paris Saint-Germain, som aningen överraskande blev hans nya klubb efter två år i Milan. Den franska klubben betalade i runda slängar 20 miljoner euro för svensken, vilket gjorde honom till den ackumulerat dyraste fotbollsspelaren någonsin.

Det här är ett stort steg i min karriär och en till dröm som blir sann,” sa Zlatan i samband med övergången. ”Jag vill vara en del av klubbens historia. Jag är här för att vinna och inget annat.

Embed from Getty Images

Vinna var just vad Zlatan gjorde i Paris. Fyra säsonger gav fyra ligatitlar, cupen två gånger, ligacupen tre gånger (han spelade inte i finalen 2014) och supercupen tre gånger. Zlatan själv utsågs till årets spelare i franska ligan tre gånger. Han skrev in sig  i PSG:s historia som klubbens bästa målskytt någonsin, med 156 mål på 180 matcher. Men PSG misslyckades med målsättningen att vinna Champions League.

Efter fyra år tyckte han att det var nog. Zlatan lämnade PSG på fri transfer och skrev på för Manchester United.

Zlatan Ibrahimovic

Namn: Zlatan Ibrahimović
Född: 1981-10-03, i Malmö, Sverige
Längd/vikt: 195 cm/94 kg
Position: anfallare
Till United: 2016-07-01 på fri transfer (från Paris Saint-Germain)
Titlar: Sex italienska ligatitlar (varav två annulerade i efterhand), fyra franska ligatitlar, två nederländska ligatitlar, spanska ligan, franska cupen två gånger, nederländska cupen, franska ligacupen två gånger, VM för klubblag, Uefas supercup, italienska supercupen tre gånger, franska supercupen tre gånger, spanska supercupen två gånger, nederländska supercupen

Landslagskarriär

Zlatan kunde välja mellan Sverige, Bosnien och Kroatien. Pappan uppges ha förespråkat Bosnien medan Zlatan bara såg Sverige och Kroatien som alternativ. Kanske hade det blivit annorlunda ifall Kroatien hade frågat först. Men när Sverige mötte Kroatien 2004 var anfallaren säker på sin sak: ”Jag tillhör Sverige.” Han tyckte heller inte att det var speciellt att möta just Kroatien: ”Nej, absolut inte. Det är som vilken match som helst.

Inte många såg Zlatans första landskamp, bara 2204 personer var på plats när Sverige spelade 0-0 mot Färöarna i Växjö Tipshall i januari 2001. Ett par månader senare debuterade han i U21-landslaget (ja, a-landslaget först, U21 sen). Han gjorde sitt första landslagsmål i sin första tävlingslandskamp, då Sverige vann med 3-0 mot Azerbajdzjan i kvalet till VM 2002.

Zlatan kom med i truppen till VM 2002, men han fick nöja sig med en perifer roll. Han etablerade sig som ordinarie i kvalet till EM 2004. Väl i EM var Zlatan given i startelvan, han bildade ett vasst anfallspar tillsammans med Henrik Larsson. Sverige gjorde en bra EM-turnering men föll på straffar mot Holland i kvartsfinalen. Zlatan missade sin straff men gjorde annars en utmärkt turnering med två mål och en assist.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Det blev inga mål för Zlatan i VM 2006. Inför en kvalmatch till EM 2008 bröt han, tillsammans med Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson, mot landslagets regler. Förbundskapten Lars Lagerbäck skickade hem spelarna, något Zlatan tyckte var orättvist. Anfallaren bojkottade sedan landslaget en kort tid men var snart tillbaka. Han hade en tung tid i landslaget och var mållös både 2006 och 2007. Måltorkan sprack i EM-premiären 2008, då Zlatan gjorde mål på Grekland. Han gjorde även mål mot Spanien men Sverige åkte ut i gruppspelet.

Det svenska landslaget missade VM 2010 och 2014 och i EM 2012 blev det uttåg i gruppspelet, återigen trots två mål av Zlatan. Under den här perioden fick Zlatan en allt större roll i ett svagt landslag, han utsågs till lagkapten och var landslagets bästa målskytt. ”Han bestämde över sig själv, laget, ledarna och förbundet,” säger Kim Källström.

I november 2012 gjorde Zlatan fyra mål när Sverige vann mot England med 4-2. Det fjärde målet var en magnifik cykelspark från lång distans. Målet utsågs till årets bästa i fotbollsvärlden och Zlatan fick ta emot Fifa Puskás Award.

Zlatan avslutade landslagskarriären efter EM 2016, som blev en besvikelse för Sverige. Totalt gjorde Zlatan 62 mål på 116 landskamper, vilket gör honom till den bästa målskytten i det svenska landslaget någonsin.

Koppling till Manchester United

Trots en väldigt lång karriär med spel i Champions League varje säsong har Zlatan Ibrahimovics väg sällan korsats med Manchester Uniteds väg. Zlatan har faktiskt bara gjort två  tävlingsmatcher mot United. Det var i Champions League våren 2009, då United vann med totalt 2-0 mot Inter i åttondelsfinal.

Embed from Getty Images

Några träningsmatcher har det blivit, jag hittade tre när jag grävde i arkiven och Zlatan gjorde mål i alla tre. I augusti 2002 gjorde Zlatan 2-0-målet när Ajax vann med 2-1 mot United i Amsterdam Tournament. I augusti 2007 gjorde han 2-1 för Inter då italienarna vann med 3-2 på Old Trafford, inför den största publiken som Uniteds arena har sett på träningsmatch. Förra sommaren gjorde Zlatan 2-0-målet när PSG vann mot United i Chicago.

Även när det kommer till lagkamrater är det ont om klockrena kopplingar till United. Zlatan spelade med Bojan Djordjic i det svenska U21-landslaget och med Henrik Larsson i a-landslaget. I Barcelona hade han Víctor Valdés och Gerard Pigué som lagkamrater. Under sin sista säsong i PSG spelade han med Ángel Di María och i två säsonger tränades laget av Laurent Blanc. Men det är ju spelare som har gjort ett relativt litet avtryck i United.

Större avtryck i United gjorde David Beckham, som spelade tillsammans med Zlatan i PSG våren 2013. Nu var deras gemensamma tid kort, Beckham var där för att avrunda karriären. Men vi noterar förstås att Beckham spelade fram Zlatan till 2-0-målet i segern mot Stade Rennais.

Under Zlatans tid i Ajax jobbade Louis van Gaal i klubben som teknisk direktör. De två kom inte överens. ”Sättet han arbetar på är inte sättet som jag arbetar på,” säger Zlatan och beskriver Van Gaal som ”ett pompöst arsle” som ”ville vara en diktator”. De har aldrig slutit fred, även om båda förmodligen är mer diplomatiska idag än när det begav sig.

Den stora kopplingen är annars José Mourinho, som var Zlatans tränare i Inter säsongen 2008/09. Trots att de bara gjorde ett år tillsammans har de en utmärkt relation. ”Känslan var bra mellan oss och det enda jag ångrar är att vi bara var tillsammans i ett år,” har Zlatan sagt.

[Mourinho] säger vad han vill. Jag gillar honom. Han är sin armés ledare. Men han bryr sig också. […] Han är Pep Guardiolas exakta motsats. Om Mourinho lyser upp ett rum drar Guardiola igen gardinerna. Mourinho blev en kille jag i stort sett var redo att dö för.

Karriär

Malmö Matcher Mål
1999 0 (6) 1
2000 [1] 29 14
2001 10 (2) 3
Totalt Malmö [1] 47 18
Ajax Matcher Mål
2001/02 17 (16) 9
2002/03 35 (7) 21
2003/04 24 (7) 15
2004/05 4 3
Totalt Ajax 80 (30) 48
Juvenuts Matcher Mål
2004/05 40 (5) 16
2005/06 40 (7) 10
Totalt Juvenuts 80 (12) 26
Inter Matcher Mål
2006/07 34 (2) 15
2007/08 30 (4) 22
2008/09 45 (2) 29
Totalt Inter 109 (8) 66
Barcelona Matcher Mål
2009/10 37 (8) 21
2010/11 1 1
Totalt Barcelona 38 (8) 22
Milan (lån) Matcher Mål
2010/11 38 (3) 21
Milan Matcher Mål
2011/12 43 (1) 35
Totalt Milan 81 (4) 56
PSG Matcher Mål
2012/13 45 (1) 35
2013/14 44 (2) 41
2014/15 36 (1) 30
2015/16 47 (4) 50
Totalt PSG 172 (8) 156
Klubblag Matcher [1] Mål
1999-2016 677 392
Landslag Matcher Mål
Sverige 103 (13) 62
Sverige U21 7 6
Sverige U18 [1] 4 1

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

Den Zlatan Ibrahimovic som kommer till Manchester United är en profilerad målskytt. Han tillhör en sällsynt skara av spelare som har blivit bättre efter sin 30-årsdag. ”Jag tycker att jag är som vin, ju äldre jag blir desto bättre blir jag,” är hans egen förklaring. Zlatans fem senaste säsonger är hans fem målmässigt bästa i karriären och säsongen 2015/16 är hans allra bästa med 50 mål på 51 matcher. Samtidigt slog han personbästa med 18 assists.

De siffrorna torde vara omöjliga att upprepa i Premier League men det är ingen tvekan om att Zlatan hämtades till United för att leda lagets anfall. Han är en ledare och en vinnare.

Det är så jag tränar. Jag vill alltid bli bättre,” har han sagt. ”Om det är ett problem att aldrig vara nöjd har jag det. Åtminstone är det ett bra problem.

Zlatan kräver mycket av sig själv och han ställer också tuffa krav på lagkamraterna.

Han vill vinna hela tiden och låter helt enkelt inte andra göra misstag,” förklarar Marco Materazzi. ”Han förolämpar sina lagkamrater mycket. En gång missade jag en straff och han fick mig verkligen att lida veckan efter det. Jag håller inte med om det. När en lagkamrat gör något fel ska du hjälpa honom, inte massakrera honom. Det är Zlatans största problem.

Fortsätter vi med kritik så har Zlatan kritiserats för att ibland vara anonym i matcher och hans arbetsförmåga på planen har ifrågasatts.

Zlatan har också haft problem med domare och disciplin. Under sin karriär har han blivit utvisad 13 gånger, vilket kan sättas i relation till att Roy Keane har Manchester Uniteds klubbrekord på elva utvisningar. Nu har Zlatans karriär varit betydligt längre än Keanes Unitedkarriär, men ändå. Anfallaren har också blivit avstängd i efterhand vid några tillfällen, bland annat då han grovt förolämpade domarna i Frankrike.

Embed from Getty Images

Enligt Färöarnas förre landslagskapten Fródi Benjaminsen är Zlatan arrogant, barnslig, ignorant och en smutsig spelare. Zlatan har också hamnat i blåsväder för nedlåtande uttalanden om damfotboll.

Den ibland hårda stilen kommer möjligen från en önskan att bevisa för andra att han duger.

Så hur kunde den här bråkstaken från Rosengård ta sig hela vägen dit jag är nu?” frågade han retoriskt hösten 2014. ”Ingen trodde att jag kunde göra det. Alla snackade skit. De trodde att jag skulle försvinna för att jag har en stor käft. De trodde att den här killens vision är galen. Det kommer inte att hända. Men jag hade drömmar om var jag skulle sluta och nu är jag här.

På planen vinner han fördelar tack vare en enorm fysik. Han är stark och kraftfull men ändå rörlig. Zlatan har en utsökt teknik och ett öga för det spektakulära. Som anfallare gör han många mål men han bidrar också med många assists, sedan första säsongen i Italien snittar han mer än tio assists per säsong.

Zlatan är också känd för att göra snygga mål, något vi såg redan i hans första träningsmatch som Manchester United-spelare.

Som redan påpekats vann han Puskás Award för sitt konstmål mot England. Priset instiftades 2009 och Zlatan har varit nominerad två gånger till. Dessutom blev hans sista mål för Ajax framröstat till årets mål av Eurosports tittare.

Om sin egen stil säger Zlatan så här: ”Svensk stil? Nej. Jugoslavisk stil? Givetvis inte. Det måsta vara Zlatanstil.

Utanför planen är han lugnare. Han dricker sällan alkohol. ”Jag var kanske rädd,” är hans egen förklaring, där han syftar på en uppväxt där alkohol och droger ofta var närvarande. ”Så jag höll mig borta från det, jag var annorlunda.

Han är sedan länge tillsammans med Helena Seger och paret har två barn, Maximilian och Vincent, födda 2006 och 2008. Zlatan pratar svenska, bosniska, engelska, spanska, italienska och franska.

I samband med flytten till Manchester United är det framför allt en spelare som Zlatan har jämförts med: Eric Cantona. Det är lätt att förstå jämförelsen. De två är inte identiska men det finns många likheter. Båda är stora, starka och tekniskt mycket skickliga anfallare som gärna bjuder publiken på något extra. Samtidigt har båda ett hett temperament, med utvisningar, avstängningar och förolämpningar.

Zlatan är spektakulär,” sa Laurent Blanc för något år sedan. ”Den enda fotbollskaraktären som går att jämföra med honom är Eric Cantona.


Källor: Aftonbladet, BBC, ESPN, ESPN FC, 2, 3, Expressen, 2, 3, 4, 5, Fifa, Four Four Two, Guardian, 2, 3, Mirror, Svensk Fotboll, Wikipedia, 2, 3, 4, Zlatanibrahimovic.com