Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: När inte ens domarna förstår reglerna

Helgen gav varierande besked för topplagen. Chelsea och Liverpool var fantastiska, Arsenal och Tottenham var varken bra eller dåliga medan Manchester city tappade mark. I bottenregionen goda nyheter för Derbys poängrekord.

För Manchester Uniteds del innebar 3-1-segern mot Swansea att laget klättrade två placeringar i tabellen. United är sexa under uppehållet. Avståndet till serieledningen är kvar på åtta poäng men avståndet till Champions League har krympt till sex poäng. Till nedflyttningsstrecket är det alltjämt åtta poäng.

Motståndarkollen vill varna för att avsnittet om Liverpool innehåller mycket otäcka scener.

Chelsea hade lekstuga mot Everton

Chelsea – Everton 5-0

En hemmamatch mot Everton låter som en svår uppgift. Ungefär som att en hemmamatch mot Manchester United låter som en svår uppgift. Antonio Conte synade emellertid detta och fick Chelsea att leka med motståndarna.

Everton var aldrig med i matchen mot Chelsea. Det hade bara ett enda avslut (utanför mål, dessutom) och det kom i ett skede då matchen redan var död och begraven. Contes trebackslinje fungerar precis som han vill att den ska fungera. Detta trots att varken Azpilicueta, Cahill eller Luiz är bra på fotboll.

Offensivt är Eden Hazard tillbaka som Premier Leagues kanske bästa spelare. Diego Costa är i toppform och spelar knappt ens fult nu för tiden. Till och med Pedro levererar.

Embed from Getty Images

Helheten är mycket bättre än summan av individerna. Allt Conte gör tycks fungera.

Chelsea blev förnedrade av Arsenal. Därefter gick Conte över till sin trebackslinje. Det har gett fem raka segrar (i ligan) och 16-0 i målskillnad. Overkligt.

Domarfokus efter oavgjort Londonderby

Arsenal – Tottenham 1-1

Inspirerad av Conte testade även Mauricio Pochettino en trebackslinje, när Tottenham åkte till Arsenal för att spela derby. Det var ett derby, som enligt den svenska expertkommentatorn, hade känslan av att vara ett derby.

Det är onekligen inne med trebackslinje nu. Vi minns ju att Louis van Gaal gjorde sin sak redan 2014. Då var inte Premier League redo. Van Gaal var helt enkelt före sin tid.

Den Tottenhamska trebackslinjen var inte lika framgångsrik som Chelseas men den fungerade ändå hyggligt. Derbyt blev oavgjort och Tottenham var mer nöjda än Arsenal.

Det första målet kom på ett självmål av Wimmer. Kvitteringen kom genom comebackande Kane på straff. Straffen tycker jag inte är så mycket att orda om, även om vissa tycker att den var billig.

Embed from Getty Images

Wimmers självmål vållar emellertid stor debatt. För en Arsenalspelare var ju närmare målet när frisparken slogs. Alltså offside. Eller?

Alla ramlade över sig själva för att ha en åsikt. Ingen konsulterade regelboken. Varvid alla åsikter förblev irrelevanta.

Men kanske lika bra att vi struntar i att läsa regelboken, för den är inte så tydlig som den borde vara. Den förre elitdomaren Keith Hackett konstaterade i en kolumn på Telegraph att det var offside. Som gammal domare borde han ju veta. Eller?

Inte alls, om vi frågar Howard Webb. Som ju också är en gammal domare, men slutade senare än Hackett och har hängt med i utvecklingen lite bättre.

Webb hänvisar till regelboken och den här kolumnen ställer sig därför på Webbs sida.

Det vi oavsett kan konstatera är att det är fullständigt meningslöst med experter som sitter och svamlar offside hit, inte offside dit. Det är inte en fråga att tycka om, vad magkänslan säger är ointressant, det är i väldigt liten utsträckning en tolkningsfråga. Det är en fråga där det ska förklaras vad som gäller.

Däremot kan en ju ha åsikter om regeln. För de flesta tycks vara inne på att det borde ha varit offside. Även Webb indikerar att han tycker att regeln är otydlig.

Offside är emellertid ingen fråga som är högt på agendan hos IFAB just nu. IF-vad-för-nånting? International Football Association Board. Organet som skriver regelboken. För så är det inom fotbollen: Fifa skriver inte regelboken, det är ett fristående organ som gör det. Även om Fifa utgör hälften av IFAB. Andra halvan utgörs av en representant vardera för Englands, Skottlands, Wales och Nordirlands fotbollsförbund.

Det är nämligen så att IFAB höll möte förra veckan. Där offside inte diskuteras så var det istället snack om handbollsregeln, som idag är skriven så att exakt noll personer vet vad som gäller. Dessutom var det ordentligt med diskussion om videodomare. Som tack och lov kommer att komma (men det tar tid). Så får de konservativa bakåtsträvarna tycka vad de vill om det.

Sammanfattning finns på Fifas hemsida. Det borde vara obligatoriskt för alla som jobbar med fotboll att läsa. Jag gissar att nästan ingen gör det.

Någon måste stoppa Liverpool

Liverpool – Watford 6-1

Jag hade förmånen att mestadels missa Liverpools hemmamatch mot Watford. För usch och fy, de rackarna är bra just nu. Väldigt, väldigt bra. Kanske bäst i England. Definitivt om vi bortser från Chelsea.

Det enda lilla hoppet som finns är att Liverpools försvar fortfarande är högst mediokert. Liverpool hade sanslösa 17 skott på mål (och ett i trävirket) mot Watford men de släppte också till åtta från motståndaren. De har fortfarande bara hållit nollan i en enda ligamatch. Ja, mot Manchester United. Det är vi, Burton Albion och Derby County som har misslyckats med att göra mål på Liverpool den här säsongen.

Men gör du 30 mål på elva matcher, som Liverpool har gjort, så har du ju faktiskt råd att släppa in en del mål. Nu toppar de ligan och statistiskt är de favoriter att vinna hela skiten.

Ingen vandring i parken för Guardiola

Manchester city – Middlesbrough 1-1

Det började bra för Pep Guardiola. Tio raka segrar och han var definitivt den bästa managern någonsin. Därefter har han 2-4-3. Inte så enkelt som det såg ut att vara.

I helgen nytt poängtapp, den här gången mot Middlesbrough. Ett Middlesbrough som i den första halvleken inte ens försökte anfalla. De såg ut lite som Swansea mot Manchester United, även om de försvarade sig bättre.

city gjorde 1-0 i slutet på första halvlek men glömde bort att göra 2-0. Så fick Marten de Roon en chans. Bravo i citys mål såg ut att vara 72 centimeter hög och nådde därför inte bollen. Så var det 1-1. Den där Bravo är inte så värst bra på att stå i vägen för bollar. Och 84,6 procent på 13 passningar väger näppeligen upp för detta.

Annars var det i stor utsträckning en kopia på Uniteds 1-1-match mot Stoke. Hemmalaget dominerade totalt men fick bara in en boll i nät och så kvitterade motståndaren sent.

Sunderland slapp Moyes, vann

Bournemouth – Sunderland 1-2

David Moyes var hänvisad till läktaren efter att ha varit elak mot en domare. Det inspirerade Sunderland i bortamatchen mot Bournemouth.

Okej, det var inte riktigt sant. Sunderland var usla och matchen borde ha varit död och begraven efter halva första halvlek. Men Bournemouth är inte så värst bra på att göra mål. Så var det 1-1 i halvtid.

I andra halvlek fick Sunderland Steven Pienaar utvisad på grund av idioti. Då borde matchen igen ha varit över men Bournemouth fortsatte vara dåliga på att göra mål. Så stack Sunderland upp och fick straff och Defoe sköt segermålet.

Embed from Getty Images

Så för Sunderland blev det som för Manchester United en seger med managern på läktaren.

Ja, Moyes och Mourinho…

Efter tolv ligamatcher hade David Moyes 6-3-3. En poäng på tre matcher (varav två borta) mot Liverpool, Chelsea och Manchester city, varav utklassad i en av matcherna. Moyes hade en 1-0-seger hemma mot en rival i ligacupen direkt efter att blivit utklassad av en rival i ligan. Moyes hade vunnit Community Shield, utan att själv kvalificera sig för spel i matchen. Moyes hade utklassat Swansea på bortaplan. Moyes hade en seger hemma mot Arsenal i ligan. Moyes hade 18-13 i målskillnad.

José Mourinho möter Arsenal i nästa match. Skulle han vinna med 2-0 där kommer han ha 6-3-3 och 18-13 i målskillnad i Premier League. Mourinho har en poäng på tre matcher (varav två borta) mot Liverpool, Chelsea och Manchester city, och blev utklassad i en av matcherna. Efter utklassningen i ligan följde en 1-0-seger hemma mot en rival i ligacupen. Community Shield? Jo, vinst. Efter att företrädaren tagit laget till matchen. Swansea borta? Utklassningsseger.

Men Moyes var ju bra i Champions League.

Några korta

Burnley – Crystal Palace 3-2: Burnley är bästa nykomling. Säsongens fjärde seger i helgen och en plats på övre halvan i tabellen. Palace är tillbaka på förlorarspåret (en poäng på fem matcher) efter en svit på tre raka segrar. Det blir nog bottenstrid trots allt för Palace.

West Ham – Stoke 1-1: Stoke har nu sex i rad utan förlust. Men det är fortsatt kämpigt för West Ham på nya arenan.

Hull – Southampton 2-1: Hull chockade fotbollsvärlden med en seger. Fortfarande under strecket men fem poäng före Swansea och Sunderland. Dessutom nu bara en poäng från Derbys negativa poängrekord. Det blir Swansea och Sunderland som får slåss för det rekordet nu.

Leicester – West Brom 1-2: Det går inte bra för mästarna, tolv poäng på elva matcher. Bara två poäng över strecket.