Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Everton – Manchester United 1-1

Embed from Getty Images

Nej, det vill sig inte för Manchester United. Trots ledning efter 88 minuter blev det bara en poäng i bortamatchen mot Everton. Den här gången blev Fellaini syndabock i en match där Zlatan borde ha blivit hjälte.

Igen känns det som en förlust med en poäng.

Stolpe in i första halvlek

Länge såg det ut som att trenden med bra spel och få poäng skulle förvandlas till många poäng med dåligt spel. I första halvlek var det stolpe in för United, både bildligt och bokstavligt.

  • United hade sanslös tur när Marcos Rojo klarade sig undan med en varning.
  • United hade tur när Stekelenburg var ute och cyklade.
  • United hade tur när bollen inte studsade över och sedan när den också studsade in.
  • Möjligen hade United också tur att målkameran fanns där men bollen var så pass långt över linjen att domarna borde ha sätt detta oavsett.

Däremot hade United väldigt mycket skicklighet både i Martials passning och framför allt i Zlatans avslutning.

Embed from Getty Images

Men det var ett ögonblicks magi i en annars medioker första halvlek. United var inte sämre än Everton men jag hade ändå en känsla av att det var en match där det var stolpe in för United. Och United behöver lite stolpe in. United förtjänar lite stolpe in.

Tidigare har laget också vunnit ganska klart när det har haft ledningen i halvtid.

United tappar matchen

United öppnar också bäst i andra halvlek och är nära att göra 2-0. Tur blev otur när Herrera prickade ribban. Men sen blev det oskicklighet. United faller tillbaka occh Everton får rulla runt.

Everton har förstås en del i förändringen. De är klart bättre i andra halvlek än i första. Men Uniteds tidigare höga och intensiva press är bortblåst. Den detaljen styr du alltid över själv. Hur bra motståndaren än är så kan den inte tvinga dig att alltid vara tio meter från bollhållaren.

Matchen skriker efter ett byte. Kanske två. (Jag hade gärna sett Blind och Bailly in för Darmian och Rojo inför andra. I andra halvlek börjar de defensiva problemen emellertid högre upp.) United behöver något som förändrar matchbilden.

Men icke.

Det är möjligt att jag har en sned bild av verkligheten men min bild av Mourinho är att han tidigare var en mästare just på att förändra matcher med byten. Han var en manager som inte var rädd för att göra ett par byten i halvtid om det var vad som krävdes. Jag utesluter dock inte att det handlar om selektivt minne.

Oavsett är otvivelaktigt så att hans byten kan kritiseras. Inte bara idag utan under hela sejouren i United. Att Mata blev utbytt mot Burnley är kanske det tydligaste exemplet. Schneiderlin in mot Arsenal var också ett bedrövligt beslut.

De idiotiska bytena skulle ju försvinna med Van Gaal.

Embed from Getty Images

Just idag tycker jag inte att det var jättefel att byta in Fellaini. Det är ett Mourinhodrag. Dock skulle det ha kommit tidigare. Sen blir Fellaini syndabock och då är det enkelt att konstatera felaktigt byte. Möjligen kunde Blind ha gått före. Problemet är väl egentligen att det är Fellaini och inte Schweinsteiger som sitter på bänken. 

Kan inte se ut matcher

Den här versionen av United – som alla versioner efter Ferguson – har många problem. Ett av de största är att laget är väldigt svaga i slutet på matcherna. United vann förstås mot Hull sent (även mot Leicester i Community Shield) och då var det enkelt att inbilla sig att det var början på en trend.

  • Feyenoord avgjorde i Holland efter 79 minuter.
  • Watford gjorde segermålet efter 83 minuter.
  • Stoke kvitterade efter 82 minuter.
  • Arsenal kvitterade efter 89 minuter.
  • Everton kvitterade efter 89 minuter.

Det var inte så trenden skulle vara. (Tror att jag fick med alla här men är inte säker.)

United har bara vunnit en enda poäng från underläge på hela säsongen. Samtidigt är laget uppenbarligen inte trygga defensivt med en uddamålsledning.

Alltid bästa laget

Om du säger till mig att i någon av våra oavgjorda matcher var motståndaren närmare att vinna än oss säger jag att det är helt osant,” sa Mourinho efter matchen. ”I alla våra oavgjorda matcher var vi mycket närmare än motståndaren att vinna och vi förtjänade att vinna de här matcherna.

Han har en poäng (i alla fall om vi bortser från 0-0-matchen mot Liverpool). United har ledningen i 47 minuter och efter 88 spelade minuter. Per definition är United närmare att vinna den här matchen. United var solklart bättre än Burnley, Stoke, Arsenal och West Ham. Men jag håller inte med om att United var det bättre laget idag.

Då tycker jag att Koeman är närmare sanningen när han säger att oavgjort var det minsta som Everton förtjänade. Jag kan tycka att det här var en match som inget av lagen förtjänade att vinna.

Före Zlatans mål var det egentligen ingen klar målchans i matchen. United har Herreras stolpskott i början på andra men sedan är det Everton som har de bästa chanserna. Stekelenburg gör en räddning, De Gea gör fem.

Embed from Getty Images

Jag skulle känna mig tryggare med att överlägsenheten mot Stoke och Burnley kommer att generera poäng i slutändan om de prestationerna hade replikerats mot de bättre lagen. Ja, United var bättre än Arsenal men det var inte så att Cech gjorde sitt livs match den dagen.

United har två poäng på fyra matcher mot topp fyra. United har noll segrar mot topp nio. Två av Uniteds segrar (Hull och Swansea) har kommit mot lag som är favoriter att spela i Championship nästa säsong. Leicester är på väg mot bottenstriden. Så återstår två ganska imponerande segrar mot Bournemouth och Southampton. Båda i augusti.

Ja, United tog en bra seger mot West Ham i onsdags. När jag igår såg West Hams hemmamatch mot Arsenal kände jag att onsdagens match nog sa mer om West Ham än om United.

Vi vann mot city i cupen men den matchen fick vi delvis till skänks då Guardiola ställde upp med ett svagt lag. Sedan Chelseas 1-0-seger mot United i april 2015 har Mourinho bara en enda seger mot något av de engelska topplagen (United, city, Liverpool, Arsenal, Tottenham och Chelsea, släng in Everton också om ni vill) i ligaspelet.

Domaren åter i fokus

Tyvärr är det väldigt ofta som vi tvingas klaga på domarna. Men de är så ofta så dåliga. Kanske är uppgiften helt enkelt bara omänskligt svår. (De tekniska hjälpmedlen borde ha varit på plats för länge sen.)

Oliver börjar snett idag. Jag tycker att det går att argumentera för att det ska vara rött kort på Barry. Att han inte ens får en varning är oförsvarbart. Barry ska också ha en solklar varning för handbollen en tid senare. Först när han gör en ganska oskyldig förseelse får han gult för upprepade förseelser.

Den stora missen är ändå att han bara ger gult kort till Rojo. I en match där Stekelenburg och Fellaini ger bort varsitt mål är det ändå domaren som gör det överlägset största misstaget.

Embed from Getty Images

Det är absolut vansinne av Rojo att göra den tacklingen. I alla normala fall innebär det att United helt i onödan spelar med en man mindre i 75 minuter och då är Everton storfavoriter att vinna.

Stackars Oliver visar också sin bristande pondus när han tar ett snack med Valencia istället för att hiva upp det gula kortet för maskning. Det enda resultatet av att Oliver säger till Valencia där är att det går mer tid. Allt Oliver gör är alltså att förstärka maskningen. Bra för United just då (allra helst som Valencia hade varit avstängd mot Tottenham om han hade blivit varnad) men dåligt för fotbollen i det långa loppet.

Mer pondusbrist av Oliver är att han varnar både Fellaini och De Gea för snack i samband med straffen. Nog för att straffen är solklar men domaren måste acceptera att det blir upprört när det blir straff där.