Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinho om rotation, Shaw, januariförsäljningar, Rose och Schweinsteiger

Vi står inför den tuffa julperioden. Som det här året inte alls är speciellt tuff. Åtminstone inte sett i relation till Uniteds spelschema den här säsongen. Från och med september har United haft två matcher per spelvecka (när landslagsuppehållen har tillåtit detta). Efter matchen mot West Brom på lördag har United åtta spelfria dagar. Det har inte hänt sedan i augusti. Sedan är det fyra spelfria dagar efter matchen mot Sunderland.

Visst, match på nyårsafton och sedan ny match den 2 januari är tufft. Men därefter är det igen fyra spelfria dagar. Skillnaden nu är att det enbart rör sig om ligamatcher. Därmed har resultaten under jul och nyår stor inverkan på hur det går i ligan.

För spelare som Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba, som aldrig får vila oavsett, blir julperioden nästan säsongens lugnaste period.

Förr var det ofta annorlunda. Säsongen 2012/13 hade United match 23 december, 26 december, 29 december och 1 januari. Då var det rimligt att tala om den tuffa julperioden. I år är det inte det.

Men José Mourinho kommer att rotera: ”Lite. Jag tycker att rotera hela strukturen är en stor risk och är meningslöst. Även med andra alternativ finns det alltid en ryggrad och en struktur som du inte kan ändra, ifall du inte måste. Men jag kommer att rotera lite, några bitar av pusslet, du måste göra det,säger Mourinho till MUTV.

Shaw måste förbättra sig, inte nära comeback

Den andra delen av tisdagens presskonferens (kan ses på Viaplay) innehöll dåliga nyheter för Luke Shaw. På en fråga om Shaw är nära att vara tillbaka skakade Mourinho på huvudet, rynkade på näsan och svarade sedan ”nej”. Sedan diskuterades Shaws prestationer och Mourinho döljer inte att han är besviken.

Han behöver förbättra sig. Men det är normalt, han är en grabb. Jag förväntar mig inte att en ung spelare ska vara perfekt. En ung spelare gör misstag, har saker att lära, saker att utveckla. Han behöver göra det.

Men hur många matcher har han spelat under mig? Många. Han blev skadad när han spelade. Så jag behöver honom tillbaka.

Mourinho kommer inte stoppa spelare

Snart öppnar transferfönstret igen. För Manchester Uniteds del handlar det nog mest om spelare ut. De två spelare som förmodligen är först ut genom dörren torde vara Memphis Depay och Morgan Schneiderlin. Där har vi två spelare som uppenbarligen är långt ner i hierarkin.

Har Memphis och Schneiderlin en väg tillbaka in i laget eller är Mourinho beredd att lyssna på bud?

Jag är alltid öppen till att lyssna på erbjudanden för alla spelare. Mer än att lyssna på erbjudanden är jag beredd att lyssna på spelarna själva. När en spelare knackar på min dörr och inte är glad och vill flytta, när erbjudandet är korrekt kommer jag aldrig hindra en spelare att lämna, även om det är till en rival.

Everton rapporteras vilja värva både Schneiderlin och Memphis. Det finns dock indikationer på att Memphis skulle föredra Italien eller Spanien, med Roma som en potentiell destination.

Det jag kan säga är att jag är nöjd med truppen jag har. Jag går inte till någon spelare och säger: ’du kommer att lämna’. Jag är nöjd med spelarna jag har, även de som inte får spela så mycket. Ibland får du en oväntad chans och så tar du den, som Jones.

Enligt Telegraph ska Everton vara beredda att betala 24 miljoner pund för Schneiderlin. West Brom ska också vara intresserade men Schneiderlin ska föredra att återförenas med Ronald Koeman.

Mourinho besviken på Rose

Danny Rose skadade Henrikh Mkhitaryan i söndags och José Mourinho är besviken på Tottenhamförsvararens tackling.

Det är fotboll. Jag är inte glad, men det är fotboll. Ibland går du över gränsen. En stor match. Domaren gjorde det väldigt bra. Han ville nog sluta matchen utan ett rött kort. Han gav ett gult kort. För mig är det okej. När allting slutar bra, som att Micki inte har en stor skada, låt oss gå vidare. Det var en stor match, hårt, ibland lite fult, men en match för män, en bra match.

Schweinsteiger ser ut att bli kvar

Det tuffa spelschemat (det som var innan julperioden och det som kommer efter), i kombination med att Mourinho uppenbarligen tycker att Schneiderlin har underpresterat, har gett Schweinsteiger en chans i truppen.

Det är många matcher, vi har inte så många spelare. Även Schnei… Schweinsteiger är tillbaka i gruppen med exakt den intentionen. Det är ett alternativ till för oss.

Räknar du med att Schweinsteiger blir kvar? ”Jag gör det. Om inte spelaren knackar på vår dörr med en framtid han vill greppa. Då stoppar jag inte spelare att lämna, om förutsättningarna för klubben är rätt.