Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Den självklara Unitedspelaren

Sheffield United v Manchester United - Premier League

OBS! I skrivande stund är affären med Victor Nilsson Lindelöf inte klar och skribenten förbehåller sig därför rätten att spekulera.  

En svensk i Premier League skapar alltid mer uppmärksamhet än en svensk i någon annan fotbollsliga. Om därtill svensken är på väg till Manchester United så ökar intresset lavinartat. När Zlatan var på väg in slog skribenterna i taket. Alla pratade om Zlatan, överallt, hela tiden. Men sen är ju Zlatan också Zlatan vilket alltid lockar till uppmärksamhet.

När nu nya rykten tar fart om ytterligare en svensk till Premier League kanske det inte sker med lika mycket rabalder men likväl så följs det med stort intresse. Det är ju trotts allt en EM-guldmedaljör tillika portugisisk ligacupvinnare som vi pratar om. Victor Nilsson Lindelöf (även kallad Vigge) har med sitt spel i Benfica Lissabon imponerat på Mourinho, som är i behov av att förstärka backlinjen. Men som alltid när transfercirkusen är igång vågar man varken tro eller hoppas.

Embed from Getty Images

Men även om man varken vågar tro eller hoppas så kan man alltid spekulera. Man kan undra vad en 22 årig mittback med spel från svenska och portugisiska ligan skulle kunna bidra med i en storklubb som United. En hel del skulle jag vilja påstå. Vi vet med oss att svenskar generellt genom historien varit uppskattade i United. Inte minst ligger Henrik Larssons, om än korta, unitedkarriär nära till hands. Jag vet inte hur många gånger jag stått med en öl i min hand, samspråkat med en engelsman vid bardisken och då på ett eller annat sätt glidit in på fenomenet Henrik Larsson. Även på insidan av klubben var hans status nästintill omätbar. Han sågs redan innan han anlände som en kultfigur och Ferguson beskriver honom som ”Den självklara Unitedspelaren”*.

Embed from Getty Images

Vigge kanske inte kommer med samma kultstatus in i klubben, och tur är väl det vid 22 års ålder, men han kommer med en hel del pondus och ett stort förtroendekapital. Under EM lärde vi känna honom som en tuff spelare som inte lägger några fingrar emellan och vi vet med oss från hans tid i Benfica att han inte är en kille som dukar under av pressen. Jag gillar den typen av attitydspelare. Det får mig att minnas tiden då spelare som Vidic och Ferdinand styrde och ställde i Uniteds mittförsvar. Vem kan inte lockas av den tanken och vem kan samtidigt undgå att se att Vigge nu skapar rubriker över hela världen.

”Who is Manchester United target Victor Lindelof?”

Den frågan ställde sig goal.com tidigare idag och under dem senaste dagarna har svensken prytt flera portugisiska fotbollsmagasins omslag. Men samtidigt som det är rimligt att glädjas åt ytterligare en svensk stjärna i världens bästa liga till världens bästa klubb så är det också viktigt att hålla sig inom rimlighetens gränser. För samtidigt som jag ser otrolig potential i Vigges spel så vill jag också klargöra, innan någon annan gör det åt mig, att jag inte tror att han därför stövlar rakt in i en startelva. För mig är en värvning av Lindelöf en värvning för framtiden. En värvning av en spelare med stor potential som tillsammans med en jämngammal Bailly formar Uniteds framtida järngrind. Därmed blir också värvningen av Lindelöf en problematisk sådan när den sker i januari. För gemene man, mig inräknat, är en värvning i januarifönstret en värvning som ska ställa befintliga problem till rätta, inte en värvning som tvunget bygger på framtida potential. Men ingen blir heller lyckligare än jag om det visar sig att en värvning av Victor Nilsson Lindelöf, med en prislapp på 440 miljoner kronor kan lösa dagens problem och samtidigt så ett frö för morgondagens framgångar

Embed from Getty Images

* I Fergusons biografi berättas det att Alex Ferguson hade kunnat värva Henrik Larsson tidigare men att han, efter vädjande av Celtics då största aktieägare Dermot Desmond, lät bli.