Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: Halvtidsrapport 2016/17

Embed from Getty Images

Säsongen har nått halvvägs och det är dags för motståndarkollen att bedöma prestationen som varit och att förutse prestationen som kommer. Vissa lag har skött sig bra, andra lag har skött sig sämre.

Att halvtidsrapporten kommer när 20 av 38 omgångar är spelade är helt och hållet spelschemats fel.

En påminnelse om att motståndarkollen hatar alla som inte är Manchester United (vissa hatas förvisso lite mer än andra). Motståndarkollen älskar att vara cynisk. I det här forumet är vi också snabba med att dra slutsatser: ett enda litet poängtapp kan vara en stor kris.

För varje lag i ligan levereras en prognos. Det kan ses som ett tips, fast med ett pretentiösare ord. Helt samma sak är det emellertid inte.

Omgång 20

Middlesbrough – Leicester 0-0: Säsongens sämsta match? Kanske det.

Sunderland – Liverpool 2-2: Oavgjort borta mot Sunderland är förstås underkänt men det var ändå naturligt att Liverpool skulle underprestera. Liverpools spelare brände sin energi mot Manchester city.

West Brom – Hull 3-1: West Brom ser ut att vara Evertons främsta utmanare om sjundeplatsen (som ger en Europaplats om topp 6-lagen vinner cuperna). Underläge mot Hull visade sig inte vara några problem och det blev till slut en enkel seger för Pulis överpresterande lag. Det spelade inte ens någon roll att Hull hade fått extra vila.

Everton – Southampton 3-0: Everton fick en dags längre vila än Southampton. Jag misstänker att det är en delförklaring till att Everton kunde sparka in tre bollar under matchens sista 20 minuter.

Manchester city – Burnley 2-1: city vann mot Burnley trots att de spelade större delen av matchen med en man mindre.

Bournemouth – Arsenal 3-3: Bournemouth gick mot storseger hemma mot Arsenal. Då klev Olivier Giroud fram med två assists och sedan kvitteringsmålet i en mäktig comeback. Sedan visade Arsenal att de verkligen är Arsenal då firade kvitteringen istället för att jaga segermålet, mot en motståndare som hade drabbats av en horribel utvisning.

Crystal Palace – Swansea 1-2: Swansea tog tre mycket viktiga poäng efter ett sent segermål mot Crystal Palace. Måhända avgörande att Swansea fick en dags extra vila.

Stoke – Watford 2-0: Watfords fria fall fortsätter. En poäng på fem matcher efter en klar förlust borta mot Stoke.

Tottenham – Chelsea 2-0: Efter 13 raka segrar sprack Chelseas svit. Eriksen serverade Alli två gånger om och Tottenham tog en seger som åtminstone ger sken av spänning i ligan. En väldigt, väldigt bra match av Tottenham.

1. Chelsea

16-1-3, 42-15, 49 poäng

Allt har verkligen gått Antonio Contes väg den här säsongen. När det strulade i september slumpade han fram en trebackslinje och stoppade blödningen mot Arsenal. Sedan vann hans lag 13 raka matcher, innan sviten tog slut borta mot Tottenham.

Embed from Getty Images

Det är svårt att säga annat än att Conte gör ett stort jobb. Cahill, Luiz och Azpilicueta ska inte fungera. Alonso och Moses som vingbackar ska inte fungera. Men det gör det (förutom mot Tottenham då).

Matic och Kanté sköter mittfältet. Offensivt briljerar Hazard och Costa.

Förlusten mot Tottenham blir en parentes. Det fanns anledning att tro att Leicester skulle kollapsa förra säsongen. Ranieri hade aldrig vunnit, spelarna hade aldrig vunnit. Men i Chelsea finns nästan bara beprövade vinnare. Det här är inte deras enda chans i livet. Kanté kommer inte att ramla som Steven Gerrard.

Bästa spelare: Diego Costa. Hans mål avgör ligan.

Prognos: De vinner ligan.

2. Liverpool

13-5-2, 48-23, 44 poäng

I sina bästa stunder spelar Liverpool ligans bästa fotboll. De saknar dock den nödvändiga defensiva stabiliteten för att verkligen utmana om titeln. Jürgen Klopp påpekar gärna att hans lag släpper till färst skott av alla lag i ligan. Studerar vi skott på mål ser det emellertid inte lika bra ut för Liverpool, vilket jag vill påstå är mer talande.

Jag tycker att debatten om hur Europaspel påverkar är överdriven. Just Liverpool är dock ett lag som tycks påverkas negativt av fler matcher. De var tydligt sämre när de fick kort vila inför matchen mot Sunderland. Senast de utmanade om ligatiteln var de också utan Europaspel. Därmed skulle det inte förvåna om de är markant sämre nästa säsong.

Men det är då det. Den här säsongen får de vila mellan matcherna. De hinner återfå energin mellan matcherna. Vi får dras med att se Liverpool däruppe, de kommer inte plötsligt bli dåliga.

Bästa spelare: Philippe Coutinho.

Prognos: Tvåa. Minst fem poäng efter Chelsea, minst fem poäng före trean.

3. Tottenham

12-6-2, 39-14, 42 poäng

Champions League-äventyret blev för mycket för Tottenham. Under en höstperiod vann de bara två av åtta matcher i ligan. Därefter har Tottenham varvat upp igen. Efter förlusten mot United har de fem raka segrar, däribland en imponerande 4-1-seger borta mot Southampton. Och så spräckte de ju också Chelseas segersvit.

Defensivt är Tottenham, tillsammans med Chelsea, bäst i ligan. Offensivt är Kane, Alli och Eriksen pålitliga. Skulle den trion ha en dålig dag så kliver Son gärna fram.

Embed from Getty Images

Pochettino får ut maximalt av sina spelare. De har många bra spelare som verkligen presterar, men det finns ingen Costa, Hazard, Sánchez, De Bruyne, Agüero, ingen Pogba och ingen Zlatan i Tottenham.

Frågan är vad som sker när Europa League knackar på dörren.

Bästa spelare: Förmodligen någon i backlinjen. Men det är roligare att säga Dele Alli.

Prognos: De kommer aldrig hota Chelsea och i slutändan är det ändå rimligt att det blir Europa League.

4. Manchester city

13-3-4, 41-22, 42 poäng

Det började väldigt bra för Guardiola. Tio matcher, tio segrar. Ligatiteln delades nästan ut. Men de har ju börjat bra förr, har Manchester city. Sen blir det höst och då är det inte lika kul.

På de 20 senaste matcherna har city resultatraden 8-6-6. Det är inte så värst bra.

När det går emot sparkar de på motståndarna, vilket resulterar i utvisningar.

Guardiola ger ett oharmoniskt intryck. Hans högintensiva metoder kanske inte fungerar så bra i Premier League. Inte nödvändigtvis så att lagen i England är bättre än de i Spanien men lagen i England vägrar erkänna sig besegrade på förhand. Du vinner inga matcher i England om du går på 60 procent.

Framför allt har city stora problem defensivt. De har bara hållit nollan fyra gånger i Premier League.

Bästa spelare: Kevin De Bruyne.

Prognos: Just nu är de i rask takt på väg mot Europa League. Förhoppningsvis vänder det inte.

5. Arsenal

12-5-3, 44-22, 41 poäng

Same old, same old för Arsenal. De hamnar i en minikris, sen vinner de en massa matcher i rad, ny minikris, ny segersvit och så vidare. Om och om igen, säsong efter säsong.

Då och då ser Arsenal stabila ut. De avgör sent, de vänder underlägen.

Men i slutändan är de Arsenal, varken mer eller mindre.

Bästa spelare: Alexis Sánchez förstås.

Prognos: Det är Arsenal vi snackar om. Det spelar ingen roll hur de börjar, det spelar ingen roll hur de avslutar. De landar alltid i Champions League och de vinner aldrig ligan.

6. Manchester United

11-6-3, 31-19, 39 poäng

Motståndarkollen gör ett undantag och diskuterar för en gångs skull även Manchester United. I skrivande stund har United sex raka segrar i ligan. Det måste nästan vara unikt att ett lag som ligger sexa vinner sex matcher i rad och ändå är kvar på sjätteplatsen.

Nyckelmatch mot Liverpool i omgång 21. Därefter fyra på pappret enklare ligamatcher. Vinner vi mot Liverpool är vi bättre än sexa när vi möter city den 26 februari.

Problemet för United är spelschemat. Ligacupen, FA-cupen och Europa League ska klämmas in mellan ligamatcherna. Europa League ger en extra chans till Champions League-spel och måste därför satsas på. I ligacupen är vi redan i semifinal, så vi måste satsa där också. Dessutom är vi regerande mästare i FA-cupen, kan vi inte strunta i.

Nyckeln är att någon annan än Zlatan börjar göra mål. När Zlatan hade målsvacka förlorade vi ligan. Det finns ingen anledning att tro på en liknande målsvacka men det kommer att vara matcher då och då när han är mållös. Då måste någon annan kliva fram.

Bästa spelare: Paul Pogba.

Prognos: Champions League. Och minst en cup.

7. Everton

8-6-6, 28-23, 30 poäng

Sällan har en manager pratat så mycket om hur fel det är på spelarna han har som Ronald Koeman har gjort den här säsongen. Trots en svit med bara en seger på elva matcher under hösten höll de sig topp 7 i ligan.

I januari kan vi räkna med två eller tre nyförvärv. Då kan inte Koeman längre skylla på spelarna om det går dåligt.

Embed from Getty Images

Everton borde vara sjua i ligan. Men de borde ta fler än 30 poäng på 20 matcher och de borde spela bättre fotboll än de har gjort.

Bästa spelare: Borde väl vara Romelu Lukaku även om Idrissa Gueye också har varit okej.

Prognos: Vore vansinne att säga annat än sjua.

8. West Bromwich Albion

8-5-7, 28-24, 29 poäng

West Bromwich Albion på en åttondeplats efter halva säsongen? Hade det inte varit för Leicester så hade det varit en väldigt imponerande prestation. Men efter Leicesters ligaseger finns det inte längre något som är imponerande med mitt i tabellen.

Embed from Getty Images

Tony Pulis fortsätter att vinna var tredje match och hans lag har minst boll i ligan. West Broms säsong tar i praktiken slut när de åker ut i FA-cupens typ femte omgång. För åttonde plats eller 16:e plats är skitsamma.

Bästa spelare: Jonny Evans. Louis van Gaal visste inte vad han gjorde.

Prognos: Någonstans i mitten.

9. Bournemouth

7-4-9, 29-34, 25 poäng

Bournemouth ligger alltså på övre halvan i Premier League. Därmed är de ungefär 50 platser högre upp i tabellen än de borde vara.

Spelartruppen imponerar inte, den hör inte hemma i Premier League. Men för andra säsongen i rad ser de ut att klara kontraktet utan att ens svettas.

Bästa spelare: Det är nog Jack Wilshere trots allt.

Prognos: Mittenlag.

10. Southampton

6-6-8, 19-25, 24 poäng

Den här texten hade landat positivare om den hade skrivits efter omgång 17. Men tre raka förluster och nio insläppta (att jämföra med 16 på de 17 första matcherna) förändrar analysen. Plötsligt är det långt upp till Everton i kampen om att vara bäst av resten.

Premier League-kontraktet kommer de aldrig behöva oroa sig för. Däremot måste de som alltid oroa sig för vilka spelare som försvinner till sommaren.

Bästa spelare: Virgil van Dijk. Som borde vara ett bättre köp än Victor Nilsson Lindelöf.

Prognos: Övre halvan.

11. Stoke

Stoke började med tre poäng på sju matcher. Sedan har de dragit in någon seger här och någon seger där. Resultatet blir att de letar sig in i mittenregionen på tabellen. De brukar hamna där till slut.

Bästa spelare: Den walesiska Iniesta (Joe Allen, för den som inte kan sin Brendan Rodgers).

Prognos: De har slutat nia tre år i rad. När de andra lagen är nöjda med säkrat kontrakt vill Stoke vinna matcher. Nia igen.

12. Burnley

7-2-11, 22-31, 23 poäng

På nio bortamatcher har Burnley bara tagit en enda poäng. (Ja, mot Manchester United.) Det är verkligen sensationellt dåligt. På hemmaplan mycket bättre med ett snitt på två poäng per match.

Det ger en plats i mitten på tabellen efter halva säsongen. Men Burnley har spelat en hemmamatch extra (Liverpool ville bygga arena), vilket betyder att de bara har åtta hemmamatcher kvar. Fortsätter de att förlora alla bortamatcher så kommer de att dras in i bottenstriden.

Bästa spelare: Mittbackarna Mee och Keane samt målvakten Heaton. Mee har inte spelat i United och röstas därför ut. Michael Keane vinner mot Heaton på slantsingling.

Prognos: Bottenstridspotential.

13. West Ham

6-4-10, 23-35, 22 poäng

West Ham är ett av lagen i ligan som underpresterar mest. De var ju meningen att de skulle lyfta med den nya arenan – som de fick till skänks under väldigt suspekta omständigheter – men så blev det inte.

Arenan är skit, stämningen värdelös och hemmaformen är inte alls vad den borde vara. Supportrarna slåss med varandra och blåser fortfarande idiotiska bubblor. Spelarna filmar mest och spelar fulast i ligan. Managern har alltid otur och är fortfarande osympatisk, trots att det var länge sen han hette Allardyce.

Det finns verkligen ingen anledning att uppskatta West Ham.

Tyvärr har de för bra spelare för att riskera att spela i Championship nästa säsong. Nästa säsong kommer de åtminstone inte skämma ut England i Europaspelet.

Bästa spelare: Filmaren Dimitri Payet.

Prognos: Tyvärr får vi stå ut med London Stadium nästa säsong också.

14. Watford

Watford ger emellanåt ett väldigt dåligt intryck. Det är som att spelarna inte ens bryr sig. De började bra, efter tolv omgångar låg de åtta och kontraktet kändes nästan klart. Sedan dess har de tagit fyra poäng på åtta matcher och nedflyttningsstrecket närmar sig snabbt.

Bästa spelare: Ingen?

Prognos: Bottenstrid, om inget drastiskt sker.

15. Leicester

5-6-9, 24-31, 21 poäng

Leicester är ju inte värdelösa. Det visade de när de räddade kontraktet 2015. Det visade de när de vann ligan förra säsongen. Det visade de när de lekte med Manchester city.

Men ligatiteln var frukten av att alla överpresterade grovt. Nu är det istället så att de flesta underpresterar. Ranieri anklagade öppet Mahrez för att underprestera och inte kämpa tillräckligt. När Leicester vann ligan kämpade de mer än alla andra. Nu kämpar de inte speciellt mycket alls och dras de in i bottenstriden får de det väldigt jobbigt.

Snart blir det Champions League också. Det bryr de sig om, då kommer de att springa. Det betyder samtidigt att de bryr sig ännu mindre om ligan. För de är ju Leicester, engelska mästare, de är för bra för att dras in i bottenstriden.

Så fortsätter förlusterna att komma. Plötsligt får lagen underifrån kontakt. Varför ska de engelska mästarna bry sig om nån fjantig bottenstrid?

När Vardy och grabbarna borde förbereda sig för den där måste vinna-matchen kommer de istället dricka vodka för att fira att det är ett år sedan de firade.

Bästa spelare: Ingen förtjänar utmärkelsen.

Prognos: Får slåss för kontraktet.

16. Middlesbrough

4-7-9, 17-22, 19 poäng

Bara tre lag har släppt in färre mål än Middlesbrough. Så defensivt är de ju bra på riktigt. Offensivt är de sämst i ligan. Det är bättre att ha ett bra anfall och ett dåligt försvar (bäst är förstås att vara bra både offensivt och defensivt).

Få gjorda mål ger få segrar ger få poäng. De har hållit sig över strecket hela säsongen men avståndet ner har aldrig varit tryggt. Börjar de inte göra mål så kommer avståndet att förbli litet.

För att få fart på målskyttet har de nu plockat in Rudy Gestede från Aston Villa. Återstår att se om det ger önskad effekt.

Bästa spelare: Inte Álvaro Negredo i alla fall. Calum Chambers, kanske.

Prognos: Får de igång målskyttet klarar de kontraktet utan stora problem. Annars blir det bottenstrid.

17. Crystal Palace

4-4-12, 30-37, 16 poäng

Under 2016 var Crystal Palace sämst. Då hade de Alan Pardew som manager. Nu har de inte Alan Pardew som manager och därmed kommer de att klättra i tabellen.

Palace har en trupp för övre halvan, de har resurser för övre halvan. Bara de sex topplagen gör fler mål. Defensivt har de varit värdelösa.

Ja, Allardyce har inlett med en poäng på tre matcher. Men han kommer att reda ut det här. Han har haft en hel del otur inledningsvis. Mot Watford tappade de en given seger på säsongens sämsta straff. Därefter mötte de Arsenal och Palace ska förlora mot Arsenal. Sedan fick Palace en dags mindre vila än Swansea, varav en förlust var naturlig.

Bästa spelare: Wilfried Zaha. Fergie visste vad han gjorde.

Prognos: Palace har för många bra spelare och det finns för många dåliga lag för att Palace ska riskera att spela i Championship nästa säsong.

18. Sunderland

4-3-13, 19-37, 15 poäng

Varje år får vi hopp om att det ska vara Sunderlands sista år i Premier League. Detta år är inget undantag. Men vi har härdats och vet att de alltid tar en massa konstiga poäng på våren.

De ska dock inte ha några pengar att värva spelare för. Har antytts att David Moyes lurades att tro att de ekonomiska förutsättningarna var bättre än de är innan han skrev på.

Sunderland är ju inget lag för Premier League. Deras chans är att det finns ganska många andra som är dåliga. Skulle de sälja Jermain Defoe – West Ham ska vara väldigt intresserade – är det dock svårt att se någon framtid i Premier League för Sunderland.

Bästa spelare: Jermain Defoe.

Prognos: Deras framtid är fortfarande oviss efter 37 omgångar (förutsatt att de får behålla Defoe och att Defoe håller sig skadefri).

19. Swansea

Swansea har precis tagit in Paul Clement som manager. Tidigare har han mest jobbat som assisterande tränare, förutom en kort sejour i Derby. Nu ska han försöka rädda Swansea kvar i Premier League.

Hur det går med den saken är svårt att säga. Klart är att han måste förstärka försvaret.

En annan sak är att det förefaller vara totalt kaos i den walesiska klubben. Clement blev säsongens tredje manager. Rekordvärvningen Borja Bastón har inte presterat. André Ayew och Ashley Williams såldes utan att ersättas.

Bästa spelare: Gylfi Sigurdsson.

Prognos: Omöjliga att prognostisera. Paul Clement är ett oprövat kort och lagets potential beror helt på vad som händer på transfermarknaden i januari.

20. Hull

3-4-13, 17-44, 13 poäng

Hull har tagit sju poäng de senaste 18 matcherna. Trots det finns det argument för att påstå att Mike Phelan faktiskt får sitt lag att överprestera. För Hull har ingen trupp för Premier League. Hull höll inte med om det och sparkade Phelan.

Prestationerna är ofta hyggliga, många av förlusterna är hedersamma. Nyligen förtjänade de att leda mot Manchester city i mitten på andra halvlek. Men Hull är dåliga på att göra mål och usla defensivt. Det finns ingen anfallare som utnyttjar målchanser. Det finns alltid en försvarare som är redo att göra ett avgörande misstag.

Såvitt jag förstår det har Hull inget hopp om nyförvärv. Det kan egentligen bara bli sämre. Och det är en dyster prognos för den som ligger näst sist.

Bästa spelare: Robert Snodgrass skulle faktiskt kunna ta plats i en startelva i några andra lag i ligan.

Prognos: Nästa säsong är de närmare nedflyttning till League One än avancemang till Premier League.

Res med oss till Manchester!