Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Leicester – United 0-3

http://gty.im/633918978

Sviten utan seger är bruten, den än längre sviten utan förlust lever. Tre oerhört viktiga poäng gör att United nu endast är två poäng från den viktiga fjärdeplatsen

Going down, going down, going down”  sjöng Unitedpubliken en stund under den andra halvleken. Och varför inte, regerande mästarnas kräftgång fortsätter och de ligger nu endast en poäng från strecket. Manchester United tog till slut en komfortabel 3-0-seger efter mål av Mkhitaryan, Ibrahimovic och Mata.

40 till 45

Okej, första 40 minuterna: Vi glömmer dem. Vi glömmer det dåliga spelet, att vi hade ett osynkat centralt mittfält, att Mata kunde (men inte borde, enligt mig) blivit utvisad, att vi slog höga inlägg mot ett lag som har Huth-Morgan som mittbackspar och att våra anfallare stod för mediokra avslut de få gånger vi inte gjorde det. Så var det, men nu struntar vi i det.

Vi säger istället så här: Tack Mkhitaryan! Efter 41 minuter och 30 sekunder av ”meh” vinner Smalling en nickduell på centralt mittfält, en nickduell som inte skall leda till något speciellt, men när Leicesters backlinje står högt och Huth tar ett snabbt beslut att försöka stöta fram för att ta bollen – då ser vår snabbe armenier till att komma först och får möjligheten att peta bollen förbi tysken och sätta fart mot mål. Wes Morgan hänger med oväntat bra, men Mkhitaryan sätter ändå bollen i nät via Kasper Schmeichel. Så förlösande för hela laget, men såklart framförallt för Mkhitaryan som letat med ljus och lykta efter formen.

Embed from Getty Images

Blott 90 sekunder (33 sekunders effektiv speltid) efter att ettan gick i mål kom också tvåan. Valencia sätter fart på högerkanten, lurar Fuchs och slår en boll snett inåt bakåt där Zlatan möter och sätter den lågt i mål. Hans blick och vrål efter målet säger en hel del om hur skönt han tyckte det var att få sätta bollen i mål.

Det kunde dock ha blivit ett mål i baken också. Med minuten kvar av halvleken kommer Leicester fram till ett jätteläge. En lång boll framåt från hemmalaget, mittbackspar Bailly-Smalling gör ett av få misstag när de går på samma boll – och inte får iväg den. Istället kan Okazaki samla upp bollen bakom dem och försöka sätta bollen i mål från området runt straffpunkten, men Pogba gör sin klart bästa insats under matchen när han avstyr chansen. Bollen går sen ut till Ndidi som avslutade från håll utan större problem för De Gea. Men Pogba är den som räddar att United går till halvtidsvila med 2-0, i en i övrigt svag insats av fransmannen skall han ha det på pluskontot.

Enigmat Mkhitaryan

Ett råd till Mourinho: Om du inte själv tänker vara den som klappar om och hela tiden pushar och peppar Mkhitaryan – anställ någon som bara har den uppgiften. Undertecknad skulle med glädje göra det, och säkert många andra också.

För det märks så tydligt, en glad Mkhitaryan är en bra Mkhitaryan – och en bra Mkhitaryan är en världsspelare. Men när han inte känner förtroende är det som att allt låser sig. Då studsar bollen ifrån honom, dribblingarna lyckas inte och han hänger med huvudet. Den match han gör idag är mycket bra, vilket ett mål och en assist bekräftar. Han rör sig mycket bra över hela anfallslinjen och är livsfarlig för motståndarna. Håll honom glad i veckan nu så får Watford svårt nästa helg.

4-4-2

Jag kan inte minnas senast United på allvar försökte med 4-4-2, men idag inledde laget med Rashford på topp jämte Zlatan. I intervjun med Sky Sports efter matchen förklarade Mourinho tanken kring det:

”Vi gick till 4-4-2, samma formation som de spelar. Vi försökte att inte ge Morgan och Huth en två mot en-fight och vi försökte ge Zlatan mer frihet genom att spela Marcus där.”

Efter 20 minuter ändrade dock United tillbaka till den mer normala 4-2-3-1-formationen.

”Vi spelade bra, vi var ganska stabila i matchen men vi tvivlade kvalitén på bollinnehavet vi normalt har och den kontroll på spelet vi normalt har. Då ändrade vi och började hitta mer utrymme, och sen kom första målet och när det första målet kom var allt enklare för oss.”

Även om det inte blev 4-4-2 någon längre tid känns det ändå bra att Mourinho har några taktiska drag att ta fram. Det skapades inga mängder med chanser under första 20, bara ett avslut från Rojo, men det kan ju i alla fall sätta grillor i huvudet på vissa motståndare, att de inte vet hur United kommer ställa upp.

Vad hände Mata?

Ett snyggt mål från Mata idag, men vi måste prata om hans ofattbara miss vid ställningen 3-0, den tredje på kort tid.

Han har visserligen aldrig haft målskyttet som sin största styrka, men efter att ha missat så gott som öppet mål två gånger senaste månaden måste det ha varit skönt att få sätta bollen i mål i början av andra halvlek. Borta är spöket tänker man, så när en långboll från Blind gjorde Mata sopren mot Schmeichel i den 62 minuten tänkte jag att ”nu blir Mata tvåmålsskytt”. Istället lyckas han med bedriften att passa bollen rätt i näven på den danske målvakten. Det var en studsande boll, men Mata har full koll på den, och med tanke på att Schmeichel är helt stillastående skall han antingen kunna lobba den över honom eller enkelt gå runt och lägga in bollen i mål.

Embed from Getty Images

Vid ledning med 3-0 är det såklart ingen fara, matchen var avgjord och United kunde spela avslappnat. Men att Mata nu gjort tre supermissar på kort tid lovar inte gott om han vill vara en av de tre offensiva mittfältarna. Öppna lägen måste konverteras till mål, som det ser ut just nu är det inte konstigt att United gjort 16 mål mindre än både Liverpool och Arsenal som ligger närmast före i tabellen.

Men, som sagt, endast en poäng efter Liverpool och två efter Arsenal på fjärdeplatsen. Även om det fortfarande finns utrymme för förbättring i spelet, vilket kommer avspegla sig i betygen, är vi ändå på riktigt med i fighten om Champions League-platser nu. Det skall inte dras för stora växlar av en seger mot ett oerhört formsvagt Leicester, men vi kan med glädje se fram emot nästa helg då Watford står för motståndet.