Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Blackburn Rovers – Manchester United 1-2

http://gty.im/642918718

Zlatan Ibrahimovic sköt på söndagen Manchester United till kvartsfinal i FA-cupen. Bortamatchen mot Blackburn Rovers visade sig bli en svår nöt att knäcka men United hade i slutändan för mycket kvalitet för motståndaren.

Blackburn tog ledningen i första halvlek. United kunde dock kvittera bara tio minuter senare, så de riktiga nerverna hann aldrig infinna sig. I andra halvlek kämpade Blackburn väl men United hade sparkapital på bänken.

De stora pojkarna behövdes

José Mourinho ville inte kasta bort FA-cupen. Det var hans besked när han pratade upp matchen. Det var också hans besked då han presenterade sin startelva.

Några stora namn saknades. Men Mourinho hade en reservplan och placerade de stora pojkarna på bänken. Ifall de skulle behövas.

Och visst behövdes de. Blackburn kämpade väl. United dominerade förstås men hade förtvivlat svårt att skapa chanser.

Embed from Getty Images

Så kastade Mourinho in Paul Pogba och Zlatan Ibrahimovic. Ett lyft för United. Spelmässigt förstås men kanske framför allt mentalt.

Som av en händelse var det Pogba som spelade fram Zlatan till segermålet.

Varför petar eller vilar han aldrig Pogba eller Zlatan? Frågan återkommer ständigt. En behöver bara titta på dagens match för att förstå varför. Pogba och Zlatan är de två bästa fotbollsspelarna i laget. När de saknas märks det.

De offensiva tog inte chansen

Med Zlatan, Pogba och även Mata utanför laget fick Lingard, Mkhitaryan, Martial och Rashford chansen att visa upp sig. Kanske låg en plats i startelvan till ligacupfinalen i potten.

Efter Zlatan vill jag påstå att Mkhitaryan är andranamn offensivt. Ingenting som skedde idag ändrar på det. När det hände någonting bra så var Mkhitaryan involverad och han slår förstås passningen till 1-1.

Embed from Getty Images

Lingard är sist i hierarkin och han var dålig igen. Känslan är att hans formkurva just nu är ständigt nedåtpekande. Det går långsammare, han rör sig över mindre ytor och han gör alldeles för många enkla misstag. Defensivt är han ofta på efterkälken. Startelvan mot Southampton var han knappast aktuell för. Om Rooney är tillbaka kan Lingard mycket väl tappa sin plats i matchtruppen.

Troligen är det Rashford och Martial som slåss om den sista platsen i startelvan. Ingen av dem imponerade idag.

Martial var knappt involverad i spelet. De få gånger han fick bollen såg det intressant ut. Men det var för lite, för sällan.

Rashford gjorde ett mål och kommer därför undan med godkänt. Men utöver målet uträttade han också väldigt lite.

Defensiven såg skakig ut

Defensivt var det reservbetonat med tre byten jämfört med sist. Bailly, Blind och Valencia klev av. Om något stärkte de sina aktier. Kanske är det också Jones som ska ha platsen bredvid Bailly.

För Smalling och Rojo gick bort sig ordentligt när Blackburn tog ledningen. På vänsterkanten hade Darmian stora problem.

http://gty.im/642897850

Young stod för en positiv insats på högerbacken. Men defensivt hamnar han snett med jämna mellanrum och klasskillnaden mot Valencia är uppenbar.

Att Mourinho inte satsar på Fosu-Mensah och Shaw i en sån här match begriper jag inte. Det är ingen som helst tvekan om att den bästa versionen av Luke Shaw är mycket bättre än Blind och Darmian. Det stämmer att vi inte har sett den versionen av Shaw annat än i enstaka sekvenser den här säsongen. Men United har så mycket att vinna på att få Shaw i form.

Kanske är Young idag en bättre högerback än Fosu-Mensah. Men skillnaden är i så fall så liten att det inte finns någon anledning att spela Young. Fosu-Mensah är i en fas i karriären där varje minut i a-laget är positiv erfarenhet. För Young betyder 90 minuter mot Blackburn ingenting. Skulle Valencia gå sönder gissar jag att Mourinho i första hand satsar på Darmian och i andra hand på någon av mittbackarna. Så det är heller inte så att Young behöver speltid för att hållas i matchform.

Fantastiska mål

Sergio Romero var som Sergio Romero brukar vara. Stabil i 89 minuter men så gör han alltid något märklig misstag, som han sedan själv reder ut. Idag visade han också prov på mycket fina utkast.

Just ett utkast från Romero leder till 1-1-målet. Men den stora prestationen vid målet står Mkhitaryan för. Dels har han speluppfattning nog att uppfatta Rashfords position och dels har han kvalitet nog att slå passningen. Därefter gör Rashford inget misstag. Mycket vackert.

Embed from Getty Images

Segermålet påminner väldigt mycket om 1-1. I det att en mittfältare bjuder en anfallare på ett friläge med en fantastisk passning. Samtidigt är det ett helt annat mål. Mkhitaryan och Rashford kombinerar med snabbhet som bas. Pogba och Zlatan kombinerar med teknisk briljans.

Passningen från Pogba är magisk. Han slår många sådana passningar. Äntligen blev det mål!

Avslutet från Zlatan är också högklassigt. Du ska ha väldigt stort självförtroende för att våga vänta ner den bollen. Dessutom en väldigt stor speluppfattning för att inse att du faktiskt kan göra det. Sedan är det förstås en smal sak för en spelare av Zlatans kaliber att faktiskt placera bollen förbi målvakten.

Mycket vackert. Igen.

Red Army dominerade

Avslutningsvis måste vi förstås hylla Manchester Uniteds tillresta supportrar. Fantastiska!