Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Testimonial för Carrick

Embed from Getty Images

Manchester United har idag annonserat att Michael Carrick kommer föräras med en testimonial den fjärde juni i år.

Eleganten på mitten

Carrick spelar just nu sin elfte säsong i klubben. Efter att ha inlett säsongen på bänken slog han sig under hösten in i José Mourinhos startelva och har sedan dess varit en oerhört viktig kugge på det centrala mittfältet.

Efter säsongen skall han alltså föräras med en testimonial, där det ena laget kommer bestå av spelare från Manchester United anno 2008 och det andra kommer vara en mix, kallat Michael Carrick All-Stars. Bekräftade spelare till Unitedlaget är Edwin van der Saar, Gary Neville, Rio Ferdinand, Paul Scholes och Ryan Giggs. På andra sidan ställer sig bland annat Steven Gerrard, Frank Lampard och Michael Owen. Fler spelare kommer annonseras de närmaste veckorna.

Embed from Getty Images

Michael Carrick kom till Manchester United sommaren 2006, från Tottenham. Sedan dess har det blivit 439 matcher och 24 mål. Han har varit med och spelat hem fem titlar i Premier League, en i FA-cupen, en i Champions League, tre Ligacuptitlar samt en titel i Fifas världsmästerskap för klubbar – hittills. Ett oerhört bra facit.

Om sommarens match säger han till Manchester Uniteds hemsida:

”Att ha spelat för den största klubben i elva år är något jag är väldigt stolt över och det är en ära att ha fått en testimonial. Matchen kommer vara speciell för mig och min familj och jag hoppas att det kommer bli en minnesvärd match för alla inblandade.”

Testimonials har lång tradition i engelsk fotboll. Normalt sätt gäller att man skall ha spelat tio år i en klubb, men om det är ett officiellt krav eller inte skall jag låta vara osagt.

Förr var det en match som syftade till att hjälpa spelare samla ihop pengar att ha efter karriären. I dagens fotboll, när spelare av Carricks kaliber på ett år tjänar tillräckligt med pengar för att klara sig resten av livet, brukar spelarna själva få välja en välgörenhet dit pengarna går. I Carricks fall går pengarna till hans egen nystartade fond, Michael Carrick Foundation. Syftet med fonden är att ”ge barn möjligheten att känna sig säkra, uppskattade och inspirerade till aktivitet.”

Embed from Getty Images

Den senaste testimonialmatchen på Old Trafford spelades till Wayne Roones ära i början av denna säsong. Då var den en del av förberedelserna inför säsongen, så båda lagen kom till spel med sina ”riktiga” lag. Carricks match blir ju en helt annan typ av jippomatch, sannolikt med många byten och det kommer säkerligen annonseras några stora tränarnamn som skall leda lagen. Sir Alex Ferguson hade ju inte suttit fel, men detta är enbart en önskan och spekulation från min sida.

Ofta spelas testimonials efter en spelares karriär är över, detta gällde exempelvis Gary Neville och Paul Scholes som båda hade testimonials 2011, även om Scholes senare gjorde comeback.

Dock finns det också många exempel på spelare som fått testimonials utan att ha planer på att lägga av i det närmaste. Som nämnts ovan hade Wayne Rooney sin i somras, och Ryan Giggs fick en testimonial redan 2001. Han fortsatte alltså spela ytterligare 13 år efter sin, och hade på så sätt en längre spelarkarriär efter sin testimonial än före. Om detta blir Carrricks sista säsong, eller om han fortsätter en till, går därför inte att utläsa av detta.

Tiden går

Och, apropå just Ryan Giggs. Idag är det 26 år sedan han debuterade i Manchester United, som en sjuttonårig speedkula.

Dags för 600?

Vid seger mot Bournemouth på lördag blir United första lag till 600 segrar i Premier League. Matchen är den 950 som laget spelar i Premier League, detta innebär faktiskt att den sista matchen klubben spelar i nästa års ligasäsong blir den 1000 Premier League-matchen för klubben. Det vore väl utmärkt att fira det med en ligaseger?