Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Rostov

Embed from Getty Images

Med uttåget ur FA-cupen lagt till handlingarna ska Manchester United repa mod, borsta av sig dammet och slå ut Rostov ur Europa League på torsdagskvällen. Det låter lättare än det är, men med tanke på att det nu är ryssarna som får göra flygresan och med tanke på att vi trots allt har 1-1 med oss bara ska José Mourinhos mannar trampa vidare till kvartsfinal. 

Manchester United

José Mourinho valde att följa upp taktiken mot Rostov med en väldigt defensivt balanserad startelva mot Chelsea i måndags. Det såg inledningsvis väldigt lovande ut. Phil Jones stängde vägarna för Eden Hazard medan Henrikh Mkhitaryan och Marcus Rashford var införstådda i rollerna framåt. Att man sedan inte har råd att ta en tidig utvisning borta mot ligans i särklass bästa lag är en annan femma. Manchester United är utslaget och har nu ligan och Europa League att koncentrera sig på. För att få namnet på en av de åtta lapparna i lottningsurnan på fredag krävs det 0-0 eller seger mot Rostov på torsdag.

José Mourinho får tillbaka Eric Bailly från avstängning jämfört med matchen i Ryssland. På minuskontot finns skador på Anthony Martial och Wayne Rooney. Ingen av spelarna medverkade mot Chelsea och de är inte heller aktuella mot Rostov. Bastian Schweinsteiger och Luke Shaw fanns inte med på den matchförberedande träningen och är inte heller de aktuella för spel.

Med tanke på att taktiken senast trots allt gav hyfsad utdelning (1-1-målet är ett konststycke vi inte kan lasta formationen för) får man se det som troligt att José Mourinho väljer att formera laget på ett liknande sätt. Mourinho lär få svårt att inte välja David De Gea mellan stolparna med tanke på insatsen mot Chelsea.

Embed from Getty Images

Lika svårt lär det bli att inte spela Marcos Rojo och Phil Jones. Frågan är då vem av Chris Smalling och Eric Bailly som får starta. Tipset är den förstnämnde. Antonio Valencia och Daley Blind kan tänkas få varsin kant medan det blir intressant att se om Ander Herrera får chansen tillsammans med Michael Carrick och Paul Pogba med tanke på att han är avstängd på söndag. Framåt är alternativen få, men då Mkhitaryan var bra sist och då Zlatan Ibrahimovic nu vilat en vecka lär den duon få chansen framåt.

Möjlig startelva:

De Gea
Valencia, Jones, Smalling, Rojo, Blind
Herrera, Carrick, Pogba
Mkhitaryan
Ibrahimovic

Rostov

Visste vi inget om Rostov före matchen i torsdags så vet vi kanske lite mer nu, med betoning på kanske. Ryssarna gick in för att spela hårt, stundtals riktigt grisigt, hemma på en urusel gräsmatta. Rostovs tränare Ivan Daniliants ställde en defensiv elva på benen där Timofei Kalachev och målskytten Aleksandr Bukharov utgjorde kreativiteten framåt. Hur man agerar nu, då man måste göra mål borta på Old Trafford, och då Kalachev är avstängd blir intressant att se. Med i ekvationen ska man också ta det faktum att lagkaptenen Alexandru Gatcan även han är avstängd medan Vladimir Granat, som utgick med en axelskada senast, inte heller han är med.

Embed from Getty Images

Rostov har värmt upp med att spela 0-0 hemma mot Terek Grozny i vad som var en sexpoängsmatch med tanke på Europaplatserna till nästa säsong. Rostov är kvar på åttonde plats i tabellen med elva omgångar kvar av den ryska ligan.

Ryssarna väntas få tillbaka målvakten Soslan Dzhanaev jämfört med senast, medan det är mer oklart vilka som ersätter Gatcan och Kalachev.

Möjlig startelva:

Dzhanaev
Terentjev, Navas, Mevlja, Kudryashov, Kireev
Noboa, Erokhin, Perpelita
Poloz, Azmoun

Historik

Manchester United och Rostov har, som bekant, mötts en gång tidigare. 1-1-matchen förra veckan var sålunda historisk som den första matchen lagen emellan. Det oavgjorda resultatet spädde på Uniteds hittills rätt dystra statistik mot ryskt motstånd. De oavgjorda matcherna är nu uppe i sju till antalet, medan segrarna bara är två. Å andra sidan har United bara en etta i förlustkolumnen.

Noterbart är att matchen döms av Gediminas Mazeika från Litauen. Han är en förhållandevis lite anlitad domare och har före matchen på torsdag bara gjort tre Europa League-matcher i år.

Matchfakta

Manchester United
Rostov

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, åttondelsfinal, 2:2
Match 1:Rostov – United 1-0
Tid: Torsdagen den 16 mars 2017, 21.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Gediminas Mazeika [Litauen]
• assisterande: Simkus, Kazlauskas
• målområde: Rumsas, Valikonis
• fjärde: Suziedelis
Teve: Kanal 9, Dplay

Manchester United

Skador: J Pereira (skadad, inget datum)
Tveksamma: Martial (skadad)
Rooney (ben)
Schweinsteiger (skadad)
Avstängda:
Övrigt
Position: 6:e | 13-10-3 | 39-22 | 49
Bästa målskytt: Ibrahimovic (15)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
V19/2BlackburnBFA2-1
V22/2Saint-ÉtienneBEL1-0
V26/2SouthamptonNLC3-2
O4/3BournemouthHPL1-1
O9/3RostovBEL1-1
F13/3ChelseaBFA0-1

Rostov

Skador: Granat (axel, inget datum)
Tveksamma: Dzhanaev (nervskada)
Avstängda: Gatcan (en match)
Kalachev (en match)
Övrigt
Position: 7:e | 8-5-6 | 25-12 | 29
Bästa målskytt: Azmoun, Erokhin, Poloz (4)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
O6/12PSV EindhovenBCL0-0
V16/2Sparta PragHEL4-0
O23/2Sparta PragBEL1-1
V3/3Tom TomskBligan6-0
O9/3Manchester UnitedHEL1-1
O12/3Terek GroznyHligan0-0

United mot Rostov

Totalt: 10-1-01-1
Hemma: 00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
O2017-03-09BEL1-1

United mot Ryssland

Totalt: 102-7-110-9
Hemma: 41-3-0

Rostov mot England

Totalt: 10-1-01-1
Borta: 00-0-0

Domare: G. Mazeika

M
EL 2016/17:317101
EL 2015/16:413110
EL totalt (kval exkluderat):1970414
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.