Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Middlesbrough – Manchester United

Embed from Getty Images

Matcherna duggar tätt, redan 13.00 på söndagen spelar United igen. Denna gång borta mot ett Middlesbrough som gör sin första match under nye huvudtränaren Steve Agnew.

Matchen är den sista före landslagsuppehållet, ett uppehåll som kommer lämpligt för United med tanke på skadeläget. Med tanke på Uniteds svårighet att göra mål och Middlesbroughs tighta försvar känns 0-0 som ett väntat resultat.

Manchester United

Ibrahimovic och Herrera avstängda, Pogba och Blind skadade samt att vi med största sannolikhet kan räkna bort Rooney, Martial och Schweinsteiger, åtminstone från en startelva. Detta är förutsättningarna för José Mourinho med tanke på laguttagning.

Efter matchen mot Rostov gick Mourinho ut och sa att ”Vi kommer förmodligen förlora på söndag”.  Vad han ville åstadkomma med det är höljt i dunkel, men han svingade vilt åt alla håll, förmodligen för att på något sätt skydda sin spelartrupp. Och man får väl säga att han lyckades. Det media har pratat om efter matchen är mestadels Mourinho och hans uttalanden, inte spelarnas ineffektivitet i avgörande situationer. Så förhoppningsvis vet portugisen vad han gör.

Jag var övertygad om att United senast skulle återgå till 4-2-3-1/4-3-3, men ack så fel jag fick. Nu är jag, framförallt med tanke på skadorna, övertygad om att Mourinho fortsätter på samma sätt som sist, alltså ett system i stil med 5-2-2-1.

Embed from Getty Images

De Gea är given, trots Romeros fantastiska insats sist och Valencia får säkerligen fortsätta till höger i försvaret. Som mittbackstrio ser jag Bailly, Smalling och Jones framför mig. Rojo spelade sist och gjorde det bra, men med tanke på hur hårt det trycktes på att han var helt slut i andra halvlek (Banangate), samt att han har en lång flygresa till Sydamerika framför sig, har jag känslan av att han får vila från startelvan mot Boro. Vilket innebär att det enda rimliga vänsterbacksalternativet är Luke Shaw, så där spelar garanterat Matteo Darmian.

Carrick och Fellaini centralt, framför dem Mata och Mkhitaryan samt Rashford med sin snabbhet längst fram. Framförallt på det centrala mittfältet ser jag inte att Mourinho skall sätta in någon annan, och både Mata och Mkhitaryan passar perfekt i rollerna framför. Men igen, med tanke på mitt facit som startelvsgissare blir det säkert något helt annat.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia – Bailly – Smalling – Jones – Darmian
Carrick – Fellaini
Mata – Mkhitaryan
Rashford

Middlesbrough

Middlesbrough står alltså utan huvudtränare då de tidigare i veckan valde att sparka Mourinhos Madridassistent, Aitor Karanka. Spanjoren kom till klubben i november 2013 och räddade dem från nedflyttning i Championship under sin första säsong. Andra säsongen kvalade de till Premier League och tredje tog de en av direktplatserna. Nu ligger de på näst sista plats i ligan, och Mourinho ironiserade över att han givetvis förtjänade att få sparken. Men sån är fotbollen, se bara på Claudio Ranieri i Leicester. Vad som hände förra säsongen spelar oftast ingen roll i den moderna fotbollen. Med tanke på att Boro inte vunnit på tio matcher och dessutom inte gjort mål de senaste fyra (cupmatchen mot City inräknad) var det kanske ingen överraskning att han fick lämna.

Den som tog över är Karankas förre assistent, Steve Agnew. Som det verkar är tanken att han skall basa över laget från och med nu, och enligt lagets hemsida verkar det åtminstone inte som att han bara är en tillfällig lösning innan man hittar en ny manager. Därför, och med tanke på deras fantastiska defensiva facit, tror jag inte att vi får se några större förändringar i laget. Transferfönstret är ju dessutom stängt, så några förstärkningar är inte aktuella.

Embed from Getty Images

Middlesbrough har idag två spelare med förflutet i Manchester United. Målvakten Victor Valdes, som den här säsongen återigen visar vilken klassmålvakt han är, fick först möjligheten att återhämta sig från sin knäskada i United innan han i början av 2015 erbjöds ett kontrakt över 18 månader. Efter att ha hamnat i onåd hos Louis van Gaal blev han dock oönskad och lånades först ut till Standard Liege innan han inför denna säsongen lämnade för Middlesbrough. Sammanlagt blev det bara två framträdanden hos United, varav ett från start.

Den andra spelaren är ”den andra da Silva-tvillingen”, Fabio. Han kom 2008 som den mer talangfulle av de två, den andre alltså Rafael som gjorde 170 matcher för United, men lyckades inte blomma ut till den storback man hoppades på. Han lämnade United 2014 efter att ha medverkat i 56 matcher, dock endast nio Premier League-matcher från start. Efter att ha missat inledningen av säsongen har han varit ordinarie sedan mitten av november, mestadels till vänster i backlinjen.

Boro har spelat en form av 4-1-4-1 större delen av säsongen, jag tror de kommer fortsätta med det den här matchen. Om Agnew vill få in några större förändringar har han ett landslagsuppehåll på sig att träna in dem, men de dagar han hittills haft har troligen inte gett honom möjlighet att revolutionera spelet.

Dock får ju lag som byter tränare ofta en bra effekt på det direkt, framförallt i första matchen efter bytet brukar lagen springa några procent mer än tidigare. Spelare känner sig osäkra på sin plats i laget och vill därför imponera. Vad som redan var ett svårt lag att göra mål på lär därför inte bli enklare att knäcka.

Jag tror på en uppställning i stil med denna, trots Espinosas tveksamhet.

Möjlig startelva:
Valdes
Chambers – Gibson – Espinosa – Fabio
Clayton
Traore – Forshaw – De Roon – Stuani
Negredo

Historik

United och Boro möttes på nyårsafton 2016, en match som United vann med 2-1 efter en sån där underbar vändning vi inte är bortskämda med längre. Martial kvitterade efter 85 minuter och Pogba satte tvåan bara minuten senare. Det bestående intrycket från matchen var dock en svag domarinsats, där bland annat ett mycket snyggt Zlatanmål dömdes bort.

Senaste segern för våra motståndare kom för tolv år sedan, därefter har lagen mötts tolv gånger med sex Unitedsegrar och sex oavgjorda. Som kuriosa kan berättas att klubbarns första möte ägde rum redan 1894 då United, under namnet Newton Heath, vann med 4-0 i FA-cupens första omgång.

Matchfakta

Middlesbrough
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 29
Tid: Söndagen den 19 mars 2017, 13.00
Plats: Riverside Stadium, Middlesbrough
Domare: Jon Moss
• assisterande: Bennett, Smart
• fjärde: Madley
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador: Blind (huvud, inget datum)
J Pereira (skadad, inget datum)
Pogba (hamstring, inget datum)
Tveksamma: Martial (skadad)
Rooney (ben)
Schweinsteiger (skadad)
Avstängda: Herrera (första matchen av två)
Ibrahimovic (andra matchen av tre)
Övrigt:
Position: 6:e | 13-10-3 | 39-22 | 49
Borta:3:e | 7-3-2 | 19-12 | 24
Bästa målskytt: Ibrahimovic (15)
Disciplin: 56 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V22/2Saint-ÉtienneBEL1-0
V26/2SouthamptonNLC3-2
O4/3BournemouthHPL1-1
O9/3RostovBEL1-1
F13/3ChelseaBFA0-1
V16/3RostovHEL1-0

Middlesbrough

Skador: Ayala (hamstring, april)
Chambers (fot, april)
Friend (vad, april)
Tveksamma: Espinosa (fot)
Gestede (hamstring)
Avstängda: Gatcan (en match)
Kalachev (en match)
Övrigt:
Position: 19:e | 4-10-13 | 19-30 | 22
Hemma:18:e | 3-4-6 | 11-14 | 13
Bästa målskytt: Negredo (6)
Disciplin: 55 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F4/2TottenhamBPL0-1
O11/2EvertonHPL0-0
V18/2OxfordHFA3-2
F25/2Crystal PalaceBPL0-1
F4/3StokeBPL0-2
F11/3Manchester cityHFA0-2

United mot Middlesbrough

Totalt: 12563-29-33216-167
Premier League: 2917-7-550-31
Borta: 5822-16-2088-96
SENASTE MÖTENA
V2008-12-29HPL1-0
V2009-05-02BPL2-0
O2015-10-28HLC0-0[1]
V2016-12-31HPL2-1
[1] Middlesbrough vann 3-1 på straffar.

 

SENASTE BORTAMATCHER
V2006-12-02BPL2-1
O2007-03-10BFA2-2
O2008-04-06BPL2-2
V2009-05-02BPL2-0

Domare: Jon Moss

M
PL 2016/17:2088033
PL 2015/16:2575327
PL totalt:133454121042
Snitt (2015-17):3,620,070,110,22
Alla domare 2015/16:3,210,070,100,24
MVOF
Dömt United:161321
Dömt Middlesbrough:8413
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).