Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Celta Vigo – Manchester United 0-1

Embed from Getty Images

Ena foten i Stockholm? Ja, det måste man ju ändå säga. Manchester United fick med sig en uddamålsseger från bortamötet med Celta Vigo, 1-0 slutade matchen efter att Marcus Rashford gjort sitt första frisparksmål som senior. Att Celta skall kunna vända på detta nästa vecka torde vara en för stor utmaning för dem, förutsatt att elvan Mourinho skickar ut är fokuserad på vad som måste göras.

I övrigt då? Njae, det går väl inte att hävda att det var en sprakande insats, men det finns en individuell kvalitet hos Unitedspelarna som inte finns i det spanska laget, idag räckte det till seger.

Första halvlek

United var bättre, men fortfarande inte särskilt bra, än Celta genom hela matchen. I första halvlek såg det ganska bra ut på mittfältet men längst fram klaffade det inte. Vid de tillfällen när sista passningen nådde fram satt avsluten alldeles för ofta rakt på Celtas målvakt, Sergio Álvarez. Mkhitaryan hade ett friläge snett från vänster och Rashford sköt ett oväntat skott utifrån som tvingade fram bra räddningar, vid övriga avslut var det mestadels Unitedspelarna som fick Álvarez att se bra ut.

Defensivt såg det däremot bra ut. Firma Bailly/Blind i mittförsvaret löste det mesta, men fick också god hjälp från de centrala mittfältarna.

Det viktiga bortamålet

Efter 67 minuter kom det som Mourinho ville ha. Bortamålet alltså. Att det krävdes en målvaktstavla (ja, en frispark som går in i målvaktens hörn är alltid en målvaktstavla) och att United genom matchen brände alldeles för många chanser på grund av för dåliga avslut blev helt plötsligt irrelevant. Manchester United har med sig ett bortamål, och höll dessutom nollan, vilket gör att chanserna att nå finalen i Stockholm får anses som mycket goda.

Embed from Getty Images

Vi får ta lite mer om målet. Att jag kallar det målvaktstavla innebär inte att jag tar något från Rashford, skottet är hårt och med bra skruv. Men en målvakt får inte släppa sitt hörn på det sättet. Att Daley Blind hoppar över bollen lurar Álvarez i Celtamålet orimligt mycket. Hade han bara stått kvar i sitt hörn hade han limmat bollen utan problem, men Rashford och alla vi Unitedfans tackar naturligtvis Álvarez för att han ville täcka samma hörn som sin mur.

Efter målet spelas matchen i princip av. Tack och lov inte på det dåliga sättet som vi såg tidigare under säsongen, där United föll för lågt och släppte till chanser som allt för ofta ledde till motståndarmål. Idag såg det mer stabilt ut, Celta skapade inte mycket under sista 20 och segern får sägas vara helt rättvis.

Paul Pogba

Han var tillbaka på planen, och satte tonen direkt. Det skall sägas att  varken Ander Herrera eller Marouane Fellaini var dåliga, men Paul Pogba visade idag att hans blotta närvaro på plan är så oerhört viktig.

Embed from Getty Images

Han är ett fysiskt monster som knappt förlorar en duell, han vet vad han skall göra när han får bollen, han har i princip alltid en tanke med de passningar han slår och han tar också jobbet hem. Paul Pogba är för mig solklart matchens bästa spelare, och visar den nivå han har och nivån de övriga Unitedspelarna måste sikta mot.

Hur tänkte ni?

Vi får avsluta med något lustigt, för det går inte att bortse från hur oerhört märkligt Celtaspelarna agerade när Marus Rashford skulle bytas ut. Rashford hade haltat runt betänkligt på planen under ett par minuter innan bytet till slut skulle verkställas. Naturligtvis ”råkade” det bli så att bytet skulle ske när Rashford var som längst ifrån bänken som möjligt, så när skylten kommer upp börjar han sakta vandra bort, fortfarande haltandes. Detta uppskattades inte av Celtaspelarna, som går fram till Rashford och (antagligen på ett snällt och fint sätt) säger till honom att skynda på. Det kommer fram så många, som är så aggressiva, att Rashford tvingas stanna upp och flera Unitedspelare plus domaren måste skynda dit. Vilket, som ni förstår, inte skyndar på bytet.

Embed from Getty Images

När man sedan tror att allt är klart och Rashford kan gå ut visar John Guidetti prov på smartness när han också skall fram och tjata på Rashford, vilket naturligtvis leder till att det går ännu långsammare. Så ett byte som kanske skulle tagit 30-40 sekunder tog nu istället säkerligen det tredubbla. Så kan man ju också göra.