Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinho: Det är den viktigaste matchen i vår historia

Imorgon ska Manchester United avsluta jobbet. Det räcker med att undvika förlust mot Celta Vigo för att gå till final i Europa League. På onsdagen höll José Mourinho och Wayne Rooney presskonferens inför morgondagens drabbning.

Europa Leagues betydelse för Manchester United debatteras då och då. Jag tycker att Steve Armstrong förklarar det hela väldigt bra i det senaste numret av United We Stand.

Mourinhos presskonferens

Hur stor är morgondagens match den här säsongen? ”En tredje [titel]. Men jag pratar inte om mig själv. Jag tänker på klubben och spelarna. För klubben skulle det vara väldigt viktigt. Det skulle vara viktigt att igen vara i en europeisk final och att kämpa för den enda trofén som klubben aldrig har vunnit.

”För gruppen, vi har bara en liten grupp med europeiska framgångar. Jag tror att det är Carrick, Rooney, Young och Mata. Bortsett från det ingen om jag inte har fel. Det skulle vara viktigt för klubben och spelarna.

”Vi kommer att göra imorgon det vi har gjort hela säsongen, vilket är att kämpa hårt.”

Mourinho har prioriterat Europa League framför ligan… ”Situationen är enkel. 17 matcher på 7 veckor med 16 spelare är omöjligt. Det var inte gambling, det var ett enkelt beslut, baserat på sunt förnuft. 17 matcher på 7 veckor. 17 matcher med 16 spelare är fullständigt omöjligt. Sedan vi förlorade spelare och vi förlorade initialt fyra av dem på en vecka, då vi förlorade Smalling, Jones, Rojo och Zlatan. Efter det tappade vi pojkar som kunde vara bra alternativ, Ashley Young, Luke Shaw, Timothy Fosu-Mensah. Det var ett omöjligt jobb.

”Det var inte gambling, det var en konsekvens av vår situation. Vi är i den här situationen nu och måste slåss om det. Låt oss se imorgon om vi kan göra det och gå till final. Vi ångrar inget. Vi ger allt, när du ger allt är det inga problem.”

Detta är inte sant. Om United går till final i Europa League kommer United att ha spelat 16 matcher på sju veckor och fem dagar. Dessförinnan var det landslagsuppehåll.

Är det säsongens viktigaste match? ”Jag tror att vad gäller motivation är det lika. För Celta är det i deras ord deras största match. Min känsla är också att det är den viktigaste matchen i vår historia.

”Det spelar ingen roll vad som har hänt förut och vilka matcher vi har spelat förut. Det som spelar roll är vad som sker imorgon. Jag tror verkligen inte att Celta vill det här mer än oss. Så i den aspekten tror jag inte att det är någon skillnad mellan lagen.”

Hur påverkas Pogba av utredningen om hans övergång? ”Nej, han påverkas inte.”

Om publiken på Old Trafford: ”Jag ser en skillnad mellan matcher. Jag tycker inte atmosfären och entusiasmen är konsekvent. Jag kunde känna matchen mot Chelsea, matchen där de ville spela. De spelade från första minuten till den sista minuten. Det var ett väldigt starkt Old Trafford.

Vi har haft andra matcher, till exempel matchen mot Anderlecht, där arenan inte var tillräckligt varm och fick oss att känna att det var en viktig match för oss. Och det var det, det var andra matchen i en kvartsfinal. Förhoppningsvis känner de det imorgon.”

Celta funderar på att byta taktik: ”Det verkar som att du vet mer om Celta än jag vet. Jag har sett Aspas spela som ytter, som toppforward och som nummer 10 bakom Guidetti. Så länge han inte spelar central mittfältare kan vi inte överraskas av hans position.

”Givetvis när vi förbereder oss för en match studerar vi all information vi har tillgång till. I slutändan handlar det om taktik och principer i spelet. Det är en fotbollsmatch, oavsett vilka taktiska nyanser som dyker upp under matchen.”

Mourinho besvarade den här frågan på spanska.

Hur viktigt är det att nå Champions League? ”Om vi inte går till CL är det för att vi inte är tillräckligt bra. Jag försöker se det pragmatiskt. För klubben är det prestige, Champions League är Champions League. För spelarna och för mig är Champions League Champions League.

”Går vi inte dit är det för att vi inte är tillräckligt bra. För tillfället måste vi fokusera på var vi är. Ingen har större motivation än me att försöka vinna imorgon.”

Hur ser du till att laget inte tar lätt på uppgiften? ”Jobba hårt, vilket är vad vi har gjort sedan i måndags. Respektera motståndare och få spelarna att känna att vi respekterar motståndaren. Förbereda spelarna på alla scenarion. Försöka gå igenom varje möjlig detalj. Det visar spelarna att det är seriöst och tufft.

”Utöver det är det annorlunda att spela för topp 4 mot att spela för att vinna en europeisk turnering. För mig är skillnaden mellan att sluta fyra, femma eller sexa bara en Champions League-plats. Ingen titel, ingen prestige. En annan sak är att spela för en cup, för en titel. Som dessutom ger en bonus av Champions League-spel. För tillfället tänker vi bara på titeln, vi tänker på möjligheten att spela europeiska supercupen i augusti mot en storklubb. Det ger inget utrymme för bekvämlighet tycker jag.”

Skadeläget diskuterades inte på presskonferensen men i MUTV säger Mourinho att de fem skadade spelarna – Fosu-Mensah, Ibrahimovic, Rojo, Shaw och Young – är ute resten av säsongen medan övriga spelare är tillgängliga.

Rooneys presskonferens

Den här gången var det lagkapten Wayne Rooney som fick spelaransvaret att svara på frågor från media.

Det är bara Europa League som saknas i din samling: ”Jag har inte vunnit supercupen. Imorgon är det en massiv chans att gå till final. Det har varit en lång turnering, vi förtjänar att vara här. Det är en möjlighet för oss att vinna en titel, så det är en stor chans för oss imorgon kväll.”

Hur viktigt är det att nå Champions League? ”Det är viktigt att komma tillbaka till Champions League, det är vad vi vill. Jag tycker att den här klubben hör hemma där. Realistiskt kan vi inte göra det via ligan, så det här är vår chans. Det är också en chans att vinna en trofé. Vi måste koncentrera oss på att försöka vinna en trofé.”

Hur står sig en Europa League-semifinal mot en Champions League-semifinal? ”Jag tycker att det är en semifinal. Det är en europeisk semifinal. Det är realistiskt den största titeln vi har haft möjlighet att vinna de senaste åren. Vi vill vinna. Vi är i en bra situation. Det är inte över än men vi har en bra chans att gå till final.”

Hur har det varit att sitta på bänken emellanåt? ”Givetvis vill du spela varje match. Ibland är fotbollen så. Jag måste fortsätta arbeta och försöka ta min chans när jag får den. […] Fotbollen förändras. Du har olika perioder, olika utmaningar i din karriär. Den här säsongen har jag inte spelat så mycket som jag vill. Jag försöker hjälpa laget på och utanför planen. Jag har inte ställt till med några problem. Ju mer jag spelar desto mer känner jag att jag kan hjälpa laget.”

Är du kvar i United nästa säsong? ”Mitt fokus är på att hjälpa oss vinna den här finalen. Det är mitt enda fokus. Det är en massiv möjlighet för oss som grupp att vinna en europeisk titel.”

Vill du stanna? ”Vill jag stanna? Jag har varit i den här klubben i 13 år. Givetvis, jag vill spela fotboll.” Här? ”Givetvis.”

Om José Mourinho: ”Jag tror att jag sa det i oktober, den här klubben kommer att vara framgångsrik under José Mourinho. Om vi kan vinna Europa League är det tre titlar under hans första säsong. Vi är inte långt borta från att slåss om ligan igen. Förhoppningsvis nästa säsong i Champions League också. Jag är säker på att klubben kommer vara framgångsrik under José Mourinho.”

Vilka europeiska matcher minns du bäst? ”För att vara ärlig, allihop. Stora europeiska kvällar under elljuset. Givetvis segern mot Roma, 3-2 mot Milan i semifinalen. Min debut var givetvis viktig för mig. Europeiska kvällar är annorlunda mot ligan, du kan känna anspänningen på arenan.”

Luck of the Irish för utklassad O’Connor

I U17-EM startade lagkapten Lee O’Connor när Irland blev utklassade av Tyskland i den avslutade gruppspelsmatchen. O’Connor gjorde självmål mitt i första halvlek. Det målet innebar då 3-0 för Tyskland. Innan matchen var över sprang tyskarna ifrån till 7-0. O’Connor, som har haft skadeproblem, blev utbytt efter 54 minuter.

Nu gick Irland trots dagens förnedring ändå vidare till kvartsfinal. Detta då Bosnien-Hercegovina vann med 1-0 mot Serbien, vilket var det enda resultat som kunde ta irländarna till kvartsfinal (alla andra segrar för Bosnien hade tagit Bosnien till kvartsfinal medan Serbien hade gått vidare om de tagit poäng). För att ytterligare understryka irländarnas tur så gjorde Bosnien segermålet i den sista minuten.

Nu väntar kvartsfinal mot England för Irland och där vill jag påstå att det är troligare att det blir samma siffror som mot Tyskland än att Irland går vidare.

Det engelska laget avslutade idag gruppspelet med en 3-0-seger mot Holland. Aidan Barlow blev inbytt med knappa kvarten kvar att spela. England vann därmed gruppen efter tre segrar på tre matcher och 10-1 i målskillnad.

Villa vill behålla Johnstone

”Jag har haft en konversation med José [Mourinho] på telefon och jag ska nu åka och träffa honom. Vi hoppas att det finns bra nyheter där,” säger Aston Villas manager Steve Bruce enligt Villas hemsida på en fråga om målvakten Sam Johnstone kan vara kvar i klubben nästa säsong.

Johnstone, som ju har varit i Villa på lån från United, själv säger att han har njutit av tiden i Villa.

Senaste om Fifas utredning av Pogbaaffären

Enligt Guardian är det en anklagelse om att Mino Raiola ska ha varit anställd av Juventus som gör att Fifa nu vill utreda Paul Pogbas övergång till Manchester United. Anklagelsen är att en av Raiolas uppgifter ska ha varit att skapa konkurrens bland klubbar om Pogbas signatur. Det sägs också att Raiola samtidigt också kan ha jobbat både för Pogba och Manchester United.

Formellt pågår ännu ingen utredning och en talesperson ska ha sagt till Guardian att inga disciplinära förhandlingar pågår.

Information om biljetter inför en Europa League-final

Ifall Manchester United skulle gå till final i Europa League så är det tyvärr så att den skandinaviska supporterklubben inte kommer att få loss några biljetter till matchen. I veckan har United bekräftat vad som gäller för att få ansöka om biljett och tyvärr har supporterklubben inga säsongskort som uppfyller kriterierna.

Läs mer om detta på United.no.

Om ni funderar på att köpa biljetter på svarta börsen så uppmanar vi till försiktighet. Inför stora finaler figurerar alltid falska biljetter och vi nås då och då av berättelser från folk som har blivit lurade.