Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Celta Vigo 1-1

Embed from Getty Images

Manchester United är i Europa League-final! Det var inte vackert, det sprudlade inte idag heller – men vem bryr sig. 24 maj kommer Manchester United till Stockholm, Sverige för att försöka spela hem en europeisk titel.

Ingressen ovan skrev jag med sju minuter kvar av matchen. Jag bestämde mig för att ha den stående som ett exempel på hur mycket som kan förändras på några minuter. För det såg kanske inte bra ut och United sjönk för djupt (precis som så många gånger förr) men Celta skapade inte så värst mycket, så United skulle kunna ta sig till final relativt bekvämt.

Sen kom kvitteringen. Ett av alla inlägg nådde Roncaglia som förlängde bollen in i bortre hörnet – och vips så var Celta Vigo endast ett mål från finalen. Efter det följde kaos, mer om det nedan.

Fellaini, den utskällde

Vi börjar från början, och det var att Celta Vigo inledde piggt. Aspas hade ett bra läge efter bara några minuter, men Romero stod för en likaledes bra räddning. Spanjorerna satte dock en oväntat hög press och gjorde det svårt för United i början.

Det tog runt tio minuter innan det avtog och matchbilden jag förväntade mig föll in för en stund, det vill säga att United hade mer boll och använde sin individuella skicklighet för att helt enkelt vara bättre.

Embed from Getty Images

Efter 17 minuter gav det också utdelning. Den så ofta, även av mig, utskällde Fellaini gjorde det han gör bäst. Sökte sig mot straffområdets bortre yta för att möta ett överlångt inlägg. Denna gång kom det perfekt från Marcus Rashford, och United hade 1-0 vilket alltså innebar att det skulle krävas två Celtamål för att United skulle missa finalen.

Resten av första halvlek fortsatte i ett förhållandevis segt tempo. Celta hade mycket boll, men United hade bra kontroll bakåt. Dessvärre lyckades inte några kontringar utnyttjas, vilket gjorde att 1-0 stod sig.

Något som kan vara värt att påpeka från första halvlek är att Blind riskerade rött efter dryga halvtimmen efter en oerhört klantig tackling. Domaren valde tack och lov att nöja sig med gult i den situationen, vilket gör att holländaren får spela finalen.

Uppdatering: I en tidigare version uppgavs att Henrikh Mkhitaryan slog inlägget till Fellaini. En uppmärksam läsare påpekade att det naturligtvis var Marcus Rashford.

Kaoset

Andra halvlek fortsatte ganska lika den första, och var relativt händelsefattig fram till 85 minuten. Det skapades några halvchanser, men det var få gånger det brann till ordentligt, åt något håll. Men som jag skrev ovan, sen kom kvitteringen och efter det kaoset.

Embed from Getty Images

Vi börjar med det vi vet, och det är att Manchester Uniteds bästa mittback för säsongen missar finalen. Eric Bailly nyper till John Guidetti i örat, Cityikonen faller ihop som om han blev träffad av en slägga vilket resulterade i att domaren (med god hjälp av sina assisterande) valde att visa ut Bailly. Något som var bra för United var att målskytten Roncaglia också fick rött kort i situationen, så United slapp i alla fall avsluta med en man mindre.

Borde Bailly blivit utvisad? Ja, vi får nog konstatera det. Hade han blivit utvisad om Guidetti inte fallit? Nej, naturligtvis inte. Fotbollen fungerar så nuförtiden, får man chansen att slänga sig så gör man det, och då reagerar domarna utefter det. Men, precis som när Fellaini gav Agüero chansen att falla för några matcher sedan, så får inte Bailly agera som han gör. Det spelar ingen roll vad Guidetti säger, med mindre än fem minuter kvar av en semifinal måste du kunna hålla dig kall.

Detta får tas på lärokontot för Bailly, han är ju trots allt bara 23 och även om han var i Europa League-semi med Villareal förra året får han ändå ses som orutinerad på den här nivån. Att han saknas i finalen är dock riktigt, riktigt dumt för United. Jag förutsätter att Mourinho ger bra med speltid åt Smalling och Jones i de tre sista ligamatcherna, så att de kan hitta sin matchform snabbt.

Tack Guidetti

Man skulle väl kunna säga att John Guidetti råkade ut för det som brukar kallas för karma. Stopptiden var på sex minuter, efter ca fem minuter och 56 sekunder av dem fick Celta Vigo ett jätteläge att avgöra matchen.

En lång boll in mot straffområdet skarvades ner till Beauvue, och vi skall stanna där till en början. För, varför han inte skjuter är ett mysterium. Hela första hörnet är öppet då Romero inte hunnit dit än, men istället väljer Beauvue en passning rätt in i banan, mot John Guidetti. En Guidetti som tack och lov inte var beredd på att få passningen, den hamnar något bakom honom och han får endast till en märklig snedträff som gör att Carrick kan dunka bollen högt, och så var matchen över.

Svensken hade tre chanser, detta var den klart bästa, men lyckades inte sätta någon mot mål. Han får därför inte spela Europa League-final i sin hemstad, något man kunde känt sympati för honom för. Men nej, inte ikväll.

Slutligen

Till sist får vi ändå konstatera det positiva. Manchester United vann det här dubbelmötet och skall till Stockholm den 24 maj. Ajax står på andra sidan, efter två målrika semifinaler mot Lyon tog dem sig vidare och får därför äran att vara laget United skall slå för att för första gången vinna Europa League.

Nu väntar Tottenham på söndag för Manchester United. Räkna med vila på nyckelspelare, när United nu är i final lär José Mourinho inte slita i onödan på de spelare som skall vara nycklar till att vinna Europa League-finalen.