Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Crystal Palace 2-0

Embed from Getty Images

Manchester United avslutade Premier League-säsongen med en 2-0-seger hemma mot Crystal Palace på söndagseftermiddagen. Josh Harrop och Paul Pogba gjorde målen i en match som, förutom Harrops mål, kommer att bli mest ihågkommen för matchen då José Mourinho gav delar av den förmodade framtiden chansen. Matchen gav i sig inga svar inför Europa League-finalen på onsdag, bortsett från att skadelistan inte förlängdes. 

Startelvan

Med en startelva med en snittålder på drygt 22 år tågade Manchester United ut på Old Trafford för säsongens sista ligamatch. Man gjorde det dessutom med spelare som Joel Pereira, Demetri Mitchell, Scott McTominay och Josh Harrop på nyckelpositioner då José Mourinho tydligt markerat att de yngre spelarna skulle få chansen. Lägg då till att Axel Tuanzebe fick en mittfältsroll, Fosu-Mensah en ytterbacksposition och en hejvilt tacklande Eric Bailly platsen bredvid Phil Jones i mittlåset och det är tydligt även för de icke insatta att kortleken var mer än lovligt vaskad. Mourinho hoppades innan matchen få lämna Old Trafford med livet i behåll, laguttagningen till trots. Det fick han göra.

Embed from Getty Images

Harrop och pojkdrömmen

En kvart in i matchen fick Joshua Andrew Harrop bollen ute till vänster. Stockportsonen trampade in i banan, gjorde sin försvarare, petade bollen framför sig (ungefär här borde det enligt logiken ha gått snett) och drog in 1-0 i Wayne Hennesseys bortre burgavel. Målgesten var inte av samma klass som målet, men där och då skrev Josh Harrop in sig i historieböckerna och sällade sig till skaran av spelare som gjort mål i sin debut för Manchester United. Det må ha varit i en betydelselös hemmamatch mot ett oinspirerat Crystal Palace, men den här typen av mål genererar alltid gåshud i kubik.

Embed from Getty Images

Rooneys sista föreställning?

Den 28 september 2004 gjorde en då 18-årig Wayne Rooney sin första match på Old Trafford. Det blev en oförglömlig debut mot Fenerbache i Champions League, ett hattrick och en sagolik start på eran i Manchester United. Den 21 maj 2017 spelade en 31-årig Wayne Rooney sin kanske sista match på samma arena. Han gjorde det som lagkapten och han gjorde det utan att glänsa. Ett försök till avslut tidigt i första halvlek antydde på något sätt att Rooney ville göra avtryck. Ju längre matchen led, ju mer tog de som kan vara delar av morgondagens Manchester United plats. Då försvann också Wayne Rooney. Inget definitivt besked har kommit rörande Rooneys framtid, men speltiden har blivit allt mer knapp, det har ryktats om så väl Kina som USA och han fick sin hyllningsmatch i höstas. Det mesta tyder på att det är över.

Embed from Getty Images

Entusiasmen och frenesin

Nej, matchen betydde ingenting rent placeringsmässigt. Nej, Crystal Palace bjöd inte upp till dans på det sätt man trots allt kunnat. Ändå måste man glädjas åt entusiasmen och frenesin som Manchester United visade prov på denna majeftermiddag. Visst, det syntes att debutanterna och spelarna med få a-lagsmatcher under bältet ville visa varför just de ska ha a-lagskontrakt och visst, det förekom felpass, orutinerade beslut och en temposänkning efter paus. Likväl är det den här typen av matcher som gör en påmind om varför fotbollen är så vacker som den trots allt är.

Bytena

Paul Pogba och Jesse Lingard fick lämna Old Traffords gräs under de sista minuterna av andra halvlek. José Mourinho visade tydligt att bägge spelarna kommer att starta mot Ajax på onsdag genom att plocka in Michael Carrick och Anthony Martial som ersättare. Att han sedan gjorde det så pass oortodoxt som han gjorde det (Pogba i 44:e, Lingard två minuter in på stopptiden) får skrivas in på showkontot. I 54:e minuten trodde alla, utom Eric Bailly, att det tredje bytet skulle genomföras. Ivorianen linkade av och Silvino Louro hade gett Matty Willock de sista instruktionerna innan inhoppet. Då gestikulerade Bailly vilt att han, trots vad som såg ut som en skada, ville fortsätta. Willock fick snopen återvända till bänken. Det tredje bytet genomfördes istället i den 88:e minuten, då Rooney lämnade till förmån för Angel Gomes som fick sina första a-lagsminuter.

Embed from Getty Images

 

Eric Bailly

Eric Bailly, ja. 23-åringen är definitivt värd en egen rubrik efter avslutad debutsäsong. Bailly får ju, som bekant, inte spela Europa League-finalen mot Ajax på grund av avstängning. Istället passade han på att ta ut det där sista innan semestern. Han gjorde det genom att sätta in en monstruös tackling på Zaha i 43:e minuten. Bailly tog boll, fick ont, reste sig och spelade vidare. I 54:e minuten landade han illa efter en nickduell och grinade illa. José Mourinho ville som vi noterade ovan byta ut ivorianen. Bailly vägrade och spelade vidare.

Embed from Getty Images