Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Europa League-fakta: Vägen till finalen

Embed from Getty Images

Efter en lång lång väg som började i Rotterdam den 15 september med en 1-0-förlust mot Feyenoord har United sicksackat sig igenom hela Europa och nu slutligen nått Stockholm. Vägen har innehållit både välbekanta som nya hållplatser, allt från Anderlecht till Rostov. Vi ska här ge en summering av både Manchester Uniteds och Ajax resa till Stockholm och Friends Arena.

Gruppspel: Manchester United

Manchester United vann FA-cupen i slutet av föregående säsong och utöver själva titeln fick United dessutom en entrebiljett till Europa Leagues gruppspel för själva vinsten. Våra rödklädda hjältar hamnade givetvis i den högsta seedningsgruppen inför lottningen och fick sedan se sig hamna i en grupp bestående av Feyenoord, Zorya och Fenerbahce.

Embed from Getty Images

Gruppen blev ingen dans på rosor, framförallt inte bortamötena med Feyenoord och Fenerbahce för Uniteds del. Fenerbahce slutade som gruppetta efter att ha vunnit det andra slaget mot Manchester United. För Uniteds del var dessa två bortaförluster de enda poängtappen och det ledde slutligen till att andraplatsen säkrades efter 2-0-segern mot Zorya i sista omgången. Slagpåsen i gruppen blev föga förvånande just Zorya som slutade på två inspelade poäng. 

Gruppspel: Ajax

Ajax tog sig till Europa League-spel via ett misslyckat Champions League-kval. Holländarna avancerade förvisso från den tredje kvalrundan när de slog tillbaka grekiska PAOK. I den avgörande play-off-matchen stod man dock inte pall för trycket och förlorade mot, det numer United-bekanta ryssarna, Rostov med totalt 5-1.

Embed from Getty Images

Väl i Europa Leagues gruppspel lottades Ajax in i en grupp bestående av Standard Liège, Panathinaikos och, ytterligare en United-bekanting, Celta Vigo. Även om det på förhand verkade vara en tuff lottning så sopade Daley Blinds forna klubb hem gruppen utan något snack. Totalt blev det fjorton inspelade poäng efter fyra segrar och två oavgjorda matcher.

Sextondelsfinal: Manchester United – Saint-Etienne

Till sextondelsfinalen lottades Manchester United mot franska Saint-Etienne. Det blev givetvis en extra upphaussad match med tanke på att Paul Pogbas äldre broder, Florentin, huserar i Saint-Etiennes försvar.

Första matchen spelades på Old Trafford och det skulle bli Zlatans show. Den reslige svensken gjorde nämligen samtliga mål i Uniteds imponerande 3-0-seger.

Det visade sig även bli en tuff vända för Saint-Etienne på hemmaplan i returen när Henrikh Mkhitaryan tidigt gav United ledningen när han stötte in 0-1. Där och då kändes det som att luften gick ur fransmännen och United kunde spela av resterande del av matchen utan att förta sig. Det blev summa summarum en bekväm hållplats i färden mot finalen.

Manchester United – Saint-Etienne 3-0 Målskytt: Zlatan Ibrahimovic 3
Manchester United: Romero; Valencia, Smalling, Bailly, Blind; Fellaini (Lingard 46), Herrera, Pogba; Mata (Rashford 70), Ibrahimovic, Martial (Young 85)

Saint-Etienne – Manchester United 0-1 Målskytt: Henrikh Mkhitaryan
Manchester United:  Romero; Young, Bailly, Smalling, Blind; Fellaini, Carrick (Schweinsteiger 62), Pogba; Mata (Rojo 64), Ibrahimovic, Mkhitaryan (Rashford 25)

Sextondelsfinal: Ajax – Legia Warszawa

I första slutspelsrundan lottades Ajax mot tufft motstånd i form av Legia Warszawa. Det blev ett tajt dubbelmöte där första matchen i Warszawa slutade 0-0. Holländarna var dock inte allt för muntra på domarteamet efter matchen eftersom de blev blåsta på ett mål samt fick en spelare utvisad. Noterbart är att den numera 18-årige Justin Kluivert (Patricks son) Europa-debuterade i denna match, en stor talang som är värd att observera med ett extra öga. I denna match blev han dock inbytt och sedermera utbytt drygt tio minuter senare på grund av det röda kortet.

Embed from Getty Images

Returmötet på Amsterdam (Johan Cruijff) Arena blev lika tuff. Ajax imponerade inte trots stort bollinnehav. Det sista tredjedelen levererade inte fullt ut inför den kokande hemmaarenan. I början av andra halvlek fick tillslut Ajax hål på Legia när Arkadiusz Malarz i bortamålet inte kunde hålla Armin Younes avslut utan tvingades släppa retur, en retur som Nick Viergever snappade upp och rakade in.

Legia – Ajax 0-0
Ajax: Onana; Tete (utv ’84), Sanchez, Viergever, Sinkgraven; Klaassen, Schöne, Ziyech (van de Beek ’81); Traoré (Kluivert ’73, Westermann ’86), Dolberg, Younes

Ajax – Legia 1-0 Målskytt: Nick Viergever
Ajax: Onana; Veltman, Sanchez, Riedewald, Viergever; Klaassen, Schöne, Ziyech; Traoré, Dolberg (Nouri ’82), Younes

Åttondelsfinal: Manchester United – Rostov

Nästa anhalt blev Rostov och en gräslig bortaplan att bemästra för Uniteds del. Underlaget var rent utsagt bedrövlig och José Mourinho skrädde inte med kommentarerna gällande detta, även om han gjorde det på ett Mourinhoskt sätt. Det blev en tuff match med många gula kort och ett oavgjort resultat. Matchen slutade 1-1 efter att Rostov kvitterat i början av andra halvlek. United inledde annars piggt och tog ledningen när Henrikh Mkhitaryan styrde in ett fint inspel från Zlatan. I andra halvlek tog ryssarna över mer och mer och fick förmodligen kraftigt blodad tand inför returen.

Väl i returen blev det ytterligare en tajt match där Rostov fortsatte spela fysiskt och störa United-spelarna. Det dröjde till den 71:e minuten innan matchens enda mål prickades in och det var Juan Mata som gjorde det förlösande målet. I det läget räckte dock ett Rostov-mål för att ta matchen till förlängning, men United lyckades freda den egna kassen och ta sig vidare till kvartsfinal.

Rostov – Manchester United 1-1 Målskytt: Henrikh Mkhitaryan
Manchester United: Romero; Young, Jones, Smalling, Rojo, Blind (Valencia 90+2); Pogba, Herrera (Carrick 90+2), Fellaini; Mkhitaryan (Martial 67), Ibrahimovic

Manchester United – Rostov 1-0 Målskytt: Juan Mata
Manchester United: Romero; Valencia, Bailly, Smalling, Rojo, Blind (Jones 64); Pogba (Fellaini 48), Herrera; Mata, Mkhitaryan; Ibrahimovic

Åttondelsfinal: Ajax – FC Köpenhamn

Efter det tajta mötet med Legia stötte Ajax på FC Köpenhamn och fick en tung start på Parken där danskarna vann med 2-1. Köpenhamn fick en drömstart på matchen där de tog ledningen redan efter 28 sekunder när Rasmus Falk tryckte in 1-0. Sedan kvitterade en annan stortalang siffrorna med en riktig konstspark, nämligen Kasper Dolberg. Köpenhamn återtog sedan ledningen men i slutet var Dolberg framme och nätade igen, men denna gång blev målet bortdömt för oschysst spel.

Embed from Getty Images

I returmötet hade sedan Köpenhamn inte mycket att säga till om. Det var stor dominans från Ajax sida och siffrorna skrevs slutligen till 2-0 vilket betydde att dubblemötet totalt slutade 2-1 till Ajax. Målskyttar denna gång blev Bertrand Traoré och Kasper Dolberg.

FC Köpenhamn – Ajax 2-1 Målskytt: Kasper Dolberg
Ajax: Onana; Tete, de Ligt, Viergever, Sinkgraven; Klaassen, Schöne, van de Beek (Ziyech ’77); Traoré (Neres ’77), Dolberg, Younes

Ajax – FC Köpenhamn 2-0 Målskyttar: Bertrand Traoré och Kasper Dolberg
Ajax: Onana; Veltman (Tete ’20), Sanchez, de Ligt, Viergever; van de Beek (de Jong ’76), Schöne, Ziyech; Traoré (Kluivert ’81), Dolberg, Younes

Kvartsfinal: Manchester United – Anderlecht

I kvartsfinalen ställdes United sedermera mot det talangfulla Anderlecht. Precis som mot Rostov var det Mkhitaryan som visade vägen i inledningen när han gjorde 1-0. United hade sedan relativt bra koll på matchen men hade svårt att sätta mål nummer två och det skulle straffa sig. I slutet skapade Anderlecht några farliga chanser och i den 86:e minuten kom kvitteringen genom Leander Dendoncker. Det blev sedan inga fler mål och matchen i Belgien slutade med andra ord 1-1.

I matchen på Old Trafford hade Manchester United förtvivlat svårt att göra mål trots att det skapades mängder med chanser. Mkhitaryan lyckades dock tidigt, redan i tionde minuten, göra 1-0 men sedan radades det upp sumpade målchanser. Anderlecht kvitterade tjugo minuter senare och hade sedan ytterligare ett par farliga chanser men det blev inga ytterligare mål och förlängning väntade. Dessförinnan hade både Marcos Rojo och Zlatan Ibrahimovic tvingats kliva av med allvarliga knäskador. Tunga smällar för United. Då klev Marcus Rashford in i bilden och skickade United till semifinal med sitt 2-1-mål i början av andra övertidshalvleken. Lite lycka i slutändan på denna annars miserabla kväll.

Anderlecht – Manchester United 1-1 Målskytt: Henrikh Mkhitaryan
Manchester United: Romero; Valencia, Bailly, Rojo, Darmian; Carrick, Pogba; Lingard (Martial 63), Mkhitaryan (Fosu-Mensah 90+1), Rashford (Fellaini 75); Ibrahimovic

Manchester United – Anderlecht 2-1 förl. Målskyttar: Henrikh Mkhitaryan och Marcus Rashford
Manchester United: Romero; Valencia, Bailly, Rojo (Blind 23), Shaw; Carrick, Pogba; Lingard (Fellaini 60), Mkhitaryan, Rashford; Ibrahimovic (Martial 91)

Kvartsfinal: Ajax – Schalke 04

I hemmamötet mot den tyske giganten Schalke 04 var Ajax relativt dominanta och tog en bekväm 2-0-seger. Det var framförallt lagets härförare och lagkapten Davy Klaassen som visade vägen för hemmalaget när han prickade in två mål. Överlag var det en imponerande insats av hemmalaget där de svepte undan en tuff motståndare med klara siffror.

Embed from Getty Images

Returen blev desto mer dramatisk. Tyskarna vred på högsta växeln och hade efter nittio minuters spel vänt dubbelmötet genom två mål. Förlängning väntade. När Schalke gjorde ytterligare ett mål strax innan första övertidshalvlekens slut så såg det minst sagt mörkt ut för Ajax. Där och då spelade man dessutom med en man mindre på planen efter att Joël Veltman blivit utvisad efter 80 minuters spel. Men på något mirakulöst sätt lyckades Ajax göra två mål de sista tio minuterna av andra övertidshalvleken och tog sig därmed vidare till semifinal. Noterbart är att sista målet gjordes i 120:e minuten.

Ajax – Schalke 2-0 Målskytt: Klaassen 2
Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven (de Ligt ’46); Klaassen, van de Beek (de Jong ’88), Ziyech; Kluivert (Neres ’74), Traoré, Younes

Schalke – Ajax 3-2 förl. Målskyttar: Viergever och Younes
Ajax: Onana; Veltman (utv ’80), Sánchez, de Ligt, Viergever; Klaassen, Schöne (van de Beek ’74), Ziyech; Kluivert (Dolberg ’61), Traoré (Tete ’82), Younes

Semifinal: Manchester United – Celta Vigo

På förhand kändes det som Celta Vigo skulle vara den mest tacksamma lottningen för Manchester Uniteds del kontra Ajax eller Lyon. Matchen i Vigo blev också en relativt lätt resa. Eller lätt och lätt, men Celta bjöd inte på något jättetufft motstånd och United borde vunnit matchen större än med 1-0 med tanke på alla målchanser som brändes. Känner ni igen den summeringen av United anno 2016/2017? Brända målchanser har tyvärr blivit ett signum i de täta och tuffa matcherna. Målet kom tillslut och det kom på frispark där Marcus Rashford kängade iväg ett perfekt avslut som skruvade sig in i målvaktens hörn.

Returen på Old Trafford blev desto tuffare. Marouane Fellaini gav United ledningen när han nickade in ett perfekt inlägg från Marcus Rashford. Där och då kändes inte finalplatsen långt bort. Men i slutet av matchen skickar Facundo Roncaglia in kvitteringsmålet och plötsligt är Celta Vigo endast ett mål ifrån att ta sig vidare. Det blir stor kalabalik vilket leder till utvisningar i båda lagen  (Eric Bailly och nyss nämnde Roncaglia) och United får offra sig kors och tvärs för att slippa ytterligare påhälsning i Sergio Romeros bo. Celtas allra vassaste chans kommer i matchens sista sekund men slarviga beslut och okoncentration leder till att möjligheten rinner ut i sanden. John Guidetti fick inte bli hjälte, istället blir det United som får åka till Stockholm.

Celta Vigo – Manchester United 0-1 Målskytt: Marcus Rashford
Manchester United: Romero; Valencia, Bailly, Blind, Darmian; Herrera, Fellaini, Pogba; Mkhitaryan (Young 78, Smalling 89), Rashford (Martial 80), Lingard

Manchester United – Celta Vigo 1-1 Målskytt: Marouane Fellaini
Manchester United: Romero, Valencia, Bailly (utv. 87), Blind, Darmian, Herrera, Fellaini, Pogba, Lingard (Rooney 86), Rashford (Smalling 89), Mkhitaryan (Carrick 77)

Semifinal: Ajax – Lyon

På förhand kändes Lyon som en lag av högre kaliber än Ajax med spelare som Alexandre Lacazette, Nabil Fekir och …hrm… Memphis Depay. Men fransmännen vek ner sig rejält i första matchen i Amsterdam. Ajax utnyttjade detta rejält och vann matchen med övertygande 4-1.

Embed from Getty Images

På nytt blev det dock ordentligt spännande i returmötet då Lyon var tvungna att gå bärsärkagång i offensiven för att komma ikapp. Trots detta var det Ajax som tog ledningen i Lyon genom ett elegant chipavslut från Kasper Dolberg. I andra halvlek satte dock Lyon fart och gjorde 1-1, 2-1 och sedermera 3-1. Väl där tog det stopp även om pressen var stor och Ajax fick rensa för blotta livet. Ajax vann dubbelmötet med ett måls marginal och tog sig tack vare det till finalen på Friends Arena.

Ajax-Lyon 4-1 Målskyttar: Bertrand Traoré 2, Kasper Dolberg och Amin Younes
Ajax: Onana; Tete, Sánchez, de Ligt, Riedewald; Klaassen, Schöne (van de Beek ’72), Ziyech; Traoré, Dolberg (Neres ’88), Younes (Kluivert ’79)

Lyon – Ajax 3-1 Målskytt Kasper Dolberg
Ajax: Onana; Veltman (Tete ’65), Sánchez, de Ligt, Viergever (utv ’84); Klaassen, Schöne (van de Beek ’59), Ziyech; Traoré, Dolberg, Younes (Kluivert ’82)