Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Tack och farväl Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic fick inget nytt kontrakt av Manchester United. Det meddelades i förra veckan. I den här frågeasken diskuterar styrelsen och redaktionen detta faktum. Vi summerar även Zlatans Unitedkarriär.

För ordningens skull ska vi notera att det är möjligt att United ger Zlatan ett kontraktserbjudande när skadan har läkt.

Gör United rätt som inte erbjuder Zlatan kontrakt för den kommande säsongen?

Åke Karlsson: Tycker United gör rätt men man kanske skulle gett han en lägre lön fram tilld han blir helt återställd

Lee Sernehov: Zlatan vill kunna ge tillbaka till klubben som betalar hans lön. Därför tror jag att dom var överens om att inte förlänga.

Gustav Brinck-Larsen: Ja. Han lär missa halva säsongen (minst) och hade kostat sjukt mycket i lön. Dessutom hade en känsla av att man väntar på Zlatan kunnat infinna sig, nu måste andra kliva fram.

Marcus Beijar: Ja. Det handlar trots allt om att han inte kan spela förrän efter nyår, om han alls kommer tillbaka i fullgott slag. Då får man ha vilka känslor man vill, men att knyta upp lönepengar på en sådan spelare i den åldern är inte rimligt.

Kent Yxell: Ja, eftersom man inte vet hur hans rehab kommer att gå…

Björn Appelgren: Ja. Tyvärr. Det är inte försvarbart att satsa på en korsbandsskadad 36-åring.

Lisa Larsson: Ja. Självklart tråkigt eftersom det är Zlatan och att det slutade som det gjorde, men objektivt sett hade allt annat varit konstigt och om det gällt en annan spelare i Zlatans sits hade det inte funnits några tvivel om att detta tyvärr är det rätta.

David Sundgren: Ja, med tanke på hur länge han är borta så är det att spela ett högt spel att erbjuda ett nytt kontrakt med tanke på osäkerheten kring skadan och hur han kommer vara borta och hur lång tid det tar för honom att komma igång när den långa rehabiliteringen är över, även om han är ett fysiskt fenomen.

Simon Sani: De har nog erbjudit någon form av kontrakt, men inte aktiverat klausulen i befintligt kontrakt. Att betala så stora summor till en skadad spelare för ett år går inte ihop, varken ekonomiskt eller sportsligt.

Rami Price: We need him for the leadership

Johannes Johansson: Ja! Även om det gör ont att säga det. Att Zlatan ådrar sig en sådan allvarlig skada i hans ålder med den lönen han kräver, det gör det omöjligt för United att förlänga i nuläget.

Mikael Österdahl: Självklart. Det vore fullständigt vansinne att skriva ett korttidskontrakt med en spelare som är långtidsskadad. Om nu inte Zlatan hade gått med på att vara utan lön tills han är spelklar igen.

Men har United ingen moralisk skyldighet att ta hand om Zlatan? Han var trots allt Unitedspelare när han blev skadad.

Åke Karlsson: Nej när kontraktet går ut så är det så här, han kunde skrivit på i december eller januari och förnyat 1 år till.

Lee Sernehov: Zlatan får träna och all hjälp han behöver för att komma tillbaka. Men att förlänga ett kontrakt för att betala 4 milj i veckan för någon som är borta från spel 6-9 månader är inte logiskt från någon sida.

Gustav Brinck-Larsen: Naturligtvis inte. Kontraktet går ut, där slutar alla skyldigheter mot spelarna. Framförallt när det rör sig om en fotbollsnomad som alltid flyttat för personlig vinning och som dessutom haft chansen att skriva på en förlängning innan skadan.

Marcus Beijar: Absolut, men det gör man ju så till vida att han får köra sin rehabilitering hos United. Skulle han då dessutom visa att han håller för spel så finns det ju möjlighet att ge honom ett kort kontrakt, säg för våren.

Kent Yxell: Jo, och tror han får vara där och fortsätta sin träning så får man se vart det bär…

Björn Appelgren: Ta hand om en är en annan sak än att erbjuda nytt kontrakt och här hoppas jag att klubben erbjuder rehab och hjälp.

Lisa Larsson: Han ska ju göra sin rehab där, tycker nog det räcker. Och det är Zlatan vi pratar om, behöver han tas om hand?

David Sundgren: Delvis gör vi ju det då rehabiliteringen sker hos oss, gott så tycker jag.

Simon Sani: Jag tror som sagt att man försökt hitta en lösning, men att parterna inte är överens.

Rami Price: They should do, I think that they are taking care of him out side of the contract

Johannes Johansson: Ett kontrakt är ett kontrakt. Han hade möjligheten att förlänga tidigare, för jag tror knappast det var United som bromsade det.

Mikael Österdahl: Zlatan får ju göra sin rehabilitering hos United, det tycker jag också att United är skyldiga att erbjuda. Det är också ett erbjudande många andra spelare har fått genom åren. I övrigt har klubben inget ansvar. Det är heller inte så att Zlatan har visat någon lojalitet mot United, han hade ett erbjudande framför sig som bara väntade på en signatur.

Embed from Getty Images

Han ska ändå göra sin rehabilitering hos United. Tror du att det finns någon chans att han signerar ett nytt kontrakt med United längre fram?

Åke Karlsson: Ett schysst erbjudande från United att han får rehaba sig på en av Europas modernaste anläggningar. Är tveksam att han blir så återställd som han var innan skadan så då blir det nej

Lee Sernehov: Jag hoppas av hela mitt United-/Zlatanhjärta att han kommer tillbaka i slutet av detta året, eventuellt början på nästa och kör någon månad, bara så att han får visa upp sig igen inför Old Trafford. Sen tror jag han kör 1-2 säsonger i typ LA Galaxy

Gustav Brinck-Larsen: Det är 50/50 som jag ser det. Går rehaben bra och det finns en plats i truppen ledig när han är tillbaka är det verkligen inte omöjligt. Om vi förstått rätt är det till högsta nivån i Europa han vill tillbaka till, som det ser ut nu ser jag inte många andra alternativ för honom än United. Men det är en en 35 (snart 36) år gammal man som skall komma tillbaka efter sin första rejäla skada. Det kan gå hur som helst, även om han är ett fysiskt fenomen.

Marcus Beijar: Samma svar som ovan. Visar det sig att knät håller och statusen är bra annars så finns det chanser. Sen beror det ju på vem som ersätter honom också.

Kent Yxell: Japp, om han kommer tillbaka i gott slag så kanske han får ett kontrakt efter jul och kan vinna CL till slut, haha

Björn Appelgren: Ingenting är omöjligt när det gäller Zlatan. Är han tillräckligt bra efter rehab vore det dumt att inte försöka ge ett nytt kontrakt.

Lisa Larsson: Tänker att det både beror på hur hans rehab går (självklart) men också hur läget ser ut i United. Generellt är chansen mycket liten.

David Sundgren: Det är jag skeptisk till, tror även att Zlatan själv vill vidare till en annan klubb när han är klar med rehaben. 36 år i höst, tror karriären närmar sig slutet och United tänker sig att ha anfallare i truppen som de kan ha i många år framöver (Rashford, Morata? med mera).

Simon Sani: Ja, men chanserna är nog relativt små. United kommer inte att erbjuda ett kontrakt i partiet med vad andra kommer att göra.

Rami Price: I hope he signs again in January.

Johannes Johansson: Det tror jag absolut! Tycker det är härligt från båda parter att han stannar och kör sin rehab. Är han i bra form efter rehabiliteringen kommer United med all förmodan erbjuda honom ett nytt kontrakt.

Mikael Österdahl: Möjligheten finns förstås men det är mycket som ska klaffa för att det ska bli så. Zlatan kommer knappast kliva in och ta en Henke Larsson-roll och om laget öser in mål under hösten blir det en stor risk att plötsligt plocka in Zlatan som ledande anfallare.

Embed from Getty Images

Zlatan var överlägset bästa målskytt i laget och bidrog även med flest assists. Klarar sig United utan Zlatan?

Åke Karlsson: Ja det tror jag och det måste vi, in med Morata och några klasspelare till då går det

Lee Sernehov: Utan Zlatan blir vi ett mitt lag, OM vi inte köper 1-2 världsklass anfallare. Gillar Rashford skarpt men han orkar inte 55-60 matcher x 90 minuter.

Gustav Brinck-Larsen: Se svenska landslaget nu som svar på frågan. En spelare gör inget lag, andra kommer kliva fram och ta/få större plats. Jag tror på en rolig 17/18-säsong.

Marcus Beijar: Ja och nej. Man klarar sig utan Zlatan men inte utan en världsklassanfallare.

Kent Yxell: Ja, ja, men beror helt och hållet på vilken eller vilka anfallare de lyckas signa!

Björn Appelgren: Ja. Ingen spelare är större än klubben. Med ett par nya värvningar och mer utrymme åt befintliga spelare kommer det att gå bra.

Lisa Larsson: Såvida man inte förväntar sig att Rashford eller någon annan plötsligt börjar göra 20-25 mål per säsong behöver man definitivt ersätta Zlatan.

David Sundgren: Ja, det tror jag vi gör. Spelet kommer bli snabbare och även om Zlatan gjorde en hel del poäng tror jag fler spelare kommer upp i mer poäng kommande säsong då mycket går genom Zlatan i de lag han spelar, på gott och ont.

Simon Sani: Ja, det kommer man. De unga kommer att leverera! Kommer han saknas? Absolut!

Rami Price: We need to get some AM/CF, we didn’t score a lot of goals last year.

Johannes Johansson: Klarar och klarar, det är en definitionsfråga. Klart United klarar sig utan honom, men samtidigt hade en frisk Zlatan varit oerhört viktig. Nu värvas förmodligen en ersättare in, samtidigt som vi har Rashford till förfogande.

Mikael Österdahl: Det beror på vad som sker på transfermarknaden. Jag menar att vi behöver förstärka med minst två poängspelare i sommar och även få en positiv utveckling på Rashford och Martial. Oavsett om någon ersätter Zlatans mål så måste fler spelare kliva fram och producera mer.

Embed from Getty Images

Vad är ditt bästa minne av Unitedspelaren Zlatan Ibrahimovic?

Åke Karlsson: Alla målen, assisten och det han gav klubben och dom andra spelarna

Lee Sernehov: Alla minuter man fick se honom i vår vackra tröja.

Gustav Brinck-Larsen: Avgörandet i Ligacupen och hur genuint glad han verkade efter Europa League-finalen.

Marcus Beijar: Målen i de inledande ligamatcherna och avgörandet i ligacupfinalen.

Kent Yxell: Nicken i Ligacupfinalen mot Saints , när vi var på väg att tappa matchen – det var Zlatan ut i fingerspetsarna – vinnarskalle!!!

Björn Appelgren: Avgörande målnicken i ligacupen.

Lisa Larsson: Ett ganska oviktigt ögonblick egentligen men det var en grym känsla att se honom göra sitt första mål för United mot Galatasaray i Göteborg. Första matchen och första målet, dessutom på ”hemmaplan” och vi var många svenska Unitedfans på plats. Det var stort, även om resultatet i sig var obetydligt. Det var något jag aldrig trodde vi skulle få se.

David Sundgren: Segermålet i ligacupfinalen är solklar etta.

Simon Sani: När han skickade ett paket till Bravo inför säsongen. Me like!

Rami Price: First game played in Göteborg.

Johannes Johansson: Finns många bra minnen! Allt började med cykelsparken mot Galatasaray i debuten. Sen har vi de brutala nickarna mot mittbacksbjässar som José Fonte och Wes Morgan. Dessutom har vi alla sena avgöranden, men Ligacupfinalen som grädde på moset. Det blir det sena avgörandet av Ligacupfinalen.

Mikael Österdahl: Dels de första matcherna, med debuten i Göteborg, målet i Community Shield och succén i de inledande matcherna i Premier League. Dels ligacupfinalen, som han avgjorde på egen hand.

Embed from Getty Images

Kommer du att sakna Zlatan?

Åke Karlsson: Ja det gör jag, han gjorde mycket för klubben och fansen på kort tid. Sedan är det ingen som vet sista ordet är inte sagt ännu, han kanske dyker upp fortare än vi tror

Lee Sernehov: Abzolut!!!

Gustav Brinck-Larsen: Ja, jo, lite. Men jag gråter inga floder över att han kan ha gjort sin sista match för United.

Marcus Beijar: Ja. Det går inte att inte sakna Zlatan.

Kent Yxell: Ja, till en början men man visste ju att det var för en kort tid vi fick se honom i Unitedtröjan.

Björn Appelgren: Nja. Han har betytt mycket för supporterklubben och intresset i Sverige, så ja, men samtidigt nej eftersom han inte direkt varit med om att skapa historia (hade han spelat och avgjort EL-finalen kanske saknaden varit större).

Lisa Larsson: Ja helt klart. Såhär i efterhand önskar jag att han kommit mycket tidigare i karriären.

David Sundgren: Det har varit läckert att ha den bäste svenske fotbollsspelaren under mina år som fotbollsfrälst i ens största favoritlag, tycker det var riktigt förbannat tråkigt att slutet blev som det blev, hade gärna sett honom göra en hel säsong. Jag kommer förmodligen sakna honom mer än vad laget kommer göra.

Simon Sani: Sveriges bästa spelare i United? Klart jag kommer att sakna det!

Rami Price: YES.

Johannes Johansson: Absolut! Hoppas dock att han kommer tillbaks i vår!

Mikael Österdahl: Möjligen att jag kommer sakna hans mål men ett år är inte tillräckligt för att bli saknad på riktigt.

Embed from Getty Images

Vad ger du Zlatan för betyg på Unitedkarriären?

Åke Karlsson: Han är ett unikum som vunnit så mycket i många olika ligor då det är nästan en 10:a eller ett stort A.

Lee Sernehov: 9,9 av 10. Den långa frånvaron sänkte hans betyg marginellt

Gustav Brinck-Larsen: Mycket bra. Borde gjort fler mål i höstas, men jag är övertygad över att hans vinnarskalle smittat av sig på ett positivt sätt på truppen.

Marcus Beijar: Fullt godkänt. Han tystade många kritiker som sa att han aldrig skulle lyckas i England. 17 ligamål i den åldern är snudd på otroligt.

Kent Yxell: Klart godkänt, han bar ju fram United många gånger, men tyvärr så missade även han en del upplagda målchanser som hela United gjort under säsongen…

Björn Appelgren: En guldstjärna som bevis på hans individuella storhet och skicklighet. En axelryckning sett till vad laget med honom i egentligen presterade.

Lisa Larsson: Jag skulle ge Zlatan 8 av 10 som betyg i Unitedkarriären. Han har varit nästintill perfekt och man hade nog kunnat få ut ännu mer av honom i en bättre trupp än den vi har i dagsläget.

David Sundgren: 28 mål skojar man inte bort, Zlatan var mer än godkänd den här säsongen. Brände ovanligt mycket för ett maxbetyg av mig, ändå 8,5 av 10 av mig i betyg och en av de bästa Unitedspelarna den gångna säsongen.

Simon Sani: Väl godkänt. Lite många missade chanser för mitt tycke dock.

Rami Price: OK

Johannes Johansson: Klart godkänt! Han har sett lite trött ut i spelet, men när det brinner till då är han skoningslös. Han har stått för enormt många fina och viktiga mål samtidigt som han varit en best i straffområdet.

Mikael Österdahl: Totalt sett okej, inte mer. Han gör en bra säsong men han gör också bara en säsong. För ett bättre totalomdöme efter bara en säsong krävs något exceptionellt. Målen i ligan i all ära, det räckte ändå bara till en sjätteplats. Europa League vann vi utan Zlatan och ligacupen skapar inga legender.