Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Välkommen Victor Nilsson Lindelöf

Victor Nilsson Lindelöf blev Manchester Uniteds första nyförvärv den här sommaren. Den svenska försvararen ansluter från Benfica för drygt 30 miljoner pund med ett tilläggspaket som totalt kan göra affären värd närmare 40 miljoner pund.

Fortfarande återstår lite formalia innan Lindelöf kan presenteras iförd Unitedtröja. Vi förutsätter dock att det är tal om just formaliteter och passar därför på att fråga styrelsen och redaktionen om den femte svensken i Manchester United (sorry Jonny Rödlund, vi räknar bara a-lagsspelare).

Ifall du inte har koll på det så blev Jesper Blomqvist (38 matcher/1 mål) sommaren 1998 den första svensken i United. Bojan Djordjic (2/0) blev nummer 2 i maj 2001 (han signerade som ungdomsspelare i februari 1999). I januari 2007 anslöt Henrik Larsson (13/3) på lån från Helsingborg. Fjärde svensk i United blev Zlatan Ibrahimovic (46/28), då han för ungefär ett år sedan skrev på ett ettårskontrakt.

Lindelöf har därmed mycket goda möjligheter att bli den svensk som har gjort flest matcher för United. Det är inte helt orealistiskt att han blir det redan säsongen 2017/18 (om nu inte Zlatan skriver på som fri agent i vinter). Zlatans målrekord får Lindelöf jobba betydligt hårdare för att ta.

Embed from Getty Images

Manchester United har gjort klart med Victor Nilsson Lindelöf som sommarens första värvning (viss formalia återstår). Vad är din spontana reaktion?

Gustav Brinck-Larsen: Jättekul, och spännande. Ytterligare en ung mittback Mourinho verkligen vill ha, förhoppningsvis ger det en rejäl stabilitet till laget under kommande år.

Åke Karlsson: Tror det blir bra med en ung spelare för framtiden

Björn Appelgren: Kul med en ny svensk i United.

Johan Nilsson: Intressant helt klart. Av de 3 (Lindelöf, Keane, Van Dijk) som det ryktats om så är Lindelöf i mina ögon den med högst potential och redan nu bäst.

Mikael Krekula: Den spontana reaktionen är att det är kul med ännu en svensk i klubben. Väldigt spännande.

Simon Sani: Jag vet inte riktigt. En position som behöver bli bättre, men jag har ingen bra koll på värvningen.

David Sundgren: Jäkligt spännande och kul med en ny mittback, i mitt tycke en av de positionerna som jag helst ville se ett nytillskott inför nästa säsong.

Marcus Beijar: Att det var fruktansvärt väntat. Han sades ju bli klar redan i januari, så det har väl varit den sämst bevarade hemligheten på marknaden att detta skulle bli klart. Väntat också sett till att United behöver en mittback.

Rami Price: Great. young talented player and he’s Swedish.

Johannes Johansson: Kul! Väldigt kul!

Kent Yxell: Kul med en ny svensk. Ung och utvecklingsbar. Kanske kan bli ett nytt mittbackspar med Bailly.

Mikael Österdahl: Mest överraskad, jag hade ingen känsla alls av att övergången var nära förestående.

Embed from Getty Images

Visst är det kul att vi får en ny svensk till United?

Gustav Brinck-Larsen: Ja! Och vi vet ju hur det går när vi värvar svenskar på somrarna. 1998 värvades Blomqvist, den säsongen vann vi CL. 2016 värvades Zlatan, den säsongen vann vi EL. Just saying… (Bojan och Henke bortser vi från, av uppenbara anledningar).

Björn Appelgren: Ja, hoppas bara att han kan ta chansen på riktigt och inte få breddstatus à la Smalling och Jones.

Johan Nilsson: Vet inte vad man skall tycka om det. Mer United i svensk media är på både gott och ont, mest ont tyvärr.

Mikael Krekula: Jag kan vänja mig vid att se en svensk i United!

Simon Sani: Hur roligt som helst! För svenskar är det bara att tacka och ta emot för flera matcher på tv:n.

David Sundgren: ja, men känns inte helt nödvändigt med svenskar för att hålla just mitt Unitedintresse vid liv. Blir mer intresse generellt i Sverige kring laget rent allmänt.

Marcus Beijar: Absolut. Nu lär det ju inte bli färre tv-sända matcher med United inblandade heller.

Rami Price: Yep, Scandinavian players are underrated.

Johannes Johansson: Fantastiskt roligt! Victor är en enormt duktig mittback med stor potential. Ska bli oerhört intressant att se honom i United-tröjan.

Kent Yxell: Yes, alltid kul med skandinaver i United – en tradition!

Mikael Österdahl: Jag tycker att det är viktigt att det finns en lokal (dvs. Manchester) kärna i truppen, som känner klubben sedan barnsben och som kan förmedla vad klubben står för till övriga spelare. Bortsett från det tycker jag att inte att det spelar någon större roll var spelarna kommer ifrån.

Embed from Getty Images

Hur bra koll har du på Lindelöf?

Gustav Brinck-Larsen: Har sett alla hans landskamper, U21-EM för två år sedan och de flesta av matcherna i CL. Dock inga ligamatcher i sin helhet. Så medelbra koll får jag väl säga.

Åke Karlsson: Inte mer än det vi sett från CL och när Sverige vann U21-EM

Björn Appelgren: Dålig. Sett en del av honom i Sverige (U och A) men aldrig riktigt märkt av honom. Inte sett honom i Benfica alls.

Johan Nilsson: Förutom landslagsspel så egentligen ingen alls. Han har imponerat i landslaget tycker jag.

Mikael Krekula: Sådär. Sett honom i ett antal matcher, men mest i landslaget då.

Simon Sani: Inte mycket alls. Har väl sett kanske 10 matcher han spelat.

David Sundgren: Ska inte säga att jag kollar Benfica kontinuerligt men ser en hel del landslagsfotboll och tycker Victor är en väldigt spännande mittback med riktigt bra fötter och känns som ett väldigt bra komplement till främst Bailly i backlinjen.

Marcus Beijar: Inte så bra, om jag ska vara ärlig. Såg honom i U21-EM härom året, då han gick från reserv till ordinarie. Sett honom i diverse landskamper, men inte så mycket annat. Förstått att han ska vara brytningssäker och hyfsad med boll.

Rami Price: Not much, was following for the last year.

Johannes Johansson: Har sett samtliga landskamper plus U21-EM, inte mycket mer än så. Sen har jag tagit del av highlights från Benficas matcher i CL. Så hyfsad koll, men inte stenkoll.

Kent Yxell: Inte så värst mer än att han kom från Västerås och gjorde det bra i svenska U21-laget och slagit igenom senaste säsongen i Benfica.

Mikael Österdahl: Lite allmän fakta har jag snappat upp men jag har nog inte sett honom spela mer än en handfull gånger och de gångerna har jag inte studerat honom speciellt noga.

Embed from Getty Images

Vad är dina förväntningar på Lindelöf?

Gustav Brinck-Larsen: Mycket pengar, och Mourinho tror uppenbarligen på honom – så förväntningarna kan inte vara annat än höga. Vi skall kräva en ordinarie kille som leder ett United som kämpar om titlar, allt annat är lite av ett misslyckande.

Åke Karlsson: Tror han tar en plats direkt i mittförsvaret då han också har en bra passningsfot

Björn Appelgren: Ta chansen, nöj dig inte med att ha kommit till United.

Johan Nilsson: Att han tar platsen som vänster mittback bredvid Bailly.

Mikael Krekula: Jag har inte så jättehöga förväntningar. Känns alltid lite surrealistiskt på något sätt att vänta sig en ödmjuk grabb från Västerås ska komma in och dominera i Manchester United. Jag tycker dock vi kan vänta oss att han blir ordinarie i klubben, kanske inte omgående, men säg till våren.

Simon Sani: Att vara bättre än majoriteten än våra backar.

David Sundgren: Förväntningar att vi på sikt har fått in en mittback som kommer vara klubben i många år, alltid lite anpassning som behövs i en ny liga, men har höga tankar och tror han snabbt kommer in i det. Blir många matcher även nästa säsong så tror Mourinho kommer gå runt på tre mittbackar som kommer fått spela ungefär lika mycket när säsongen sammanfattas.

Marcus Beijar: Skulle man bara se på ålder och erfarenhet vore väl svaret att man inte kan kräva så mycket. Ser man på prislapp och varför han värvas så ska man kunna kräva rätt mycket. Han är lika gammal som Eric Bailly och kommer väl på lite liknande grunder, så förväntningen är väl en Eric Bailly-säsong. Blandad, men övervägande positiv.

Rami Price: Hope he will be our main CB.

Johannes Johansson: Att han tar en ordinarie tröja i centrallinjen och fortsätter sin fina utvecklingskurva.

Kent Yxell: Att han bidrar med lugn trots sin ålder och kanske kan styra Bailly så det fungerar. Han måste leverera direkt så kräver att det fungerar i höst… Inga problem språkmässigt så kan nog gå bra…

Mikael Österdahl: Om han under sin debutsäsong kan göra något i stil med vad Eric Bailly gjorde den gångna säsongen ska vi vara väldigt nöjda. Erfarenhetsmässigt är väl Lindelöf ungefär på samma nivå som Bailly var på för ett år sedan (Lindelöf har vunnit mer men Bailly hade erfarenhet från en bättre liga).

Vad är dina förhoppningar på honom?

Gustav Brinck-Larsen: Att han tillsammans med Bailly bildar ett stenhårt mittförsvar i tio år framöver. Potentiell kapten om tre till fem år i den bästa av världar.

Åke Karlsson: Jag tror han kommer att tillföra mer stabilitet där bak och han kommer att överraska oss positivt

Björn Appelgren: Tänk vad fint om han och Bailly trivs ihop och blir ett lika dominerande mittlås som Rio och Vidic.

Mikael Krekula: Att han slår sig in och bildar ett starkt mittlås med förslagsvis Bailly. Då får man vara nöjd med hur det hela har utvecklat sig.

Simon Sani: Bildar en Rio-Vidic-liknande formation med Bailly, och när framgångar i flera år framöver.

David Sundgren: I ett best case-scenario har Manchester United köpt en mittback som kommer vara klubben trogen under många säsonger och vara en tongivande spelare under dessa år.

Marcus Beijar: Att han ska gå in direkt som ordinarie. Kostar man det han sägs kosta och har vi den backuppsättning vi har så ska han bara in i mittförsvaret och ta för sig.

Rami Price: Becomes one of the best CB:s in the world.

Johannes Johansson: Att han blir en dominant mittback i United som styr både defensiven och uppspelen.

Kent Yxell: Att han går in och tar platsen bredvid Bailly och att han blir en ledargestalt som vi saknar.

Mikael Österdahl: Förhoppningen är att han går rakt in i startelvan och att samarbetet med Bailly klaffar från första stund. Med spelare som Tuanzebe och Fosu-Mensah i klubben kan Lindelöf om allting fungerar var den sista stora mittbacksvärvningen på tio år.

Embed from Getty Images

Får vi Bailly och Lindelöf som förstaval i mittförsvaret?

Gustav Brinck-Larsen: Jag både tror och hoppas det. Båda är Mourinhos värvningar, då är det troligt att han vill satsa på dem. Bailly har ju redan visat att han håller, och jag tror att han kan passa bra ihop med Victor.

Åke Karlsson: Precis så! VLN och Bailly tillsammans blir ett nytt radarpar, det blir bra

Björn Appelgren: Jag tror att Lindelöf kommer att få chansen. Det gäller att ta den.

Johan Nilsson: Det hoppas och tror jag. Lindelöf påminner mycket om Ferdinand och Ricardo Carvalho i spelstilen, en spelande mittback med 2 mycket bra fötter. Då Bailly är mer “no-nonsense”-typen så är chansen stor att vi nu har ett nytt Ferdinand/Vidic-par i mitten, vilket vi saknat.

Mikael Krekula: Det verkar nästan så, jag tror inte Mourinho litar riktigt på någon av Rojo, Smalling eller Jones. Det är åtminstone inte den känslan man har. Bailly och Lindelöf är hans värvningar, och det bör bli dessa två som slår sig in. Dessutom de två yngsta av de etablerade mittbackarna.

Simon Sani: Det är nog tanken av Mourinho.

David Sundgren: Med tanke på spelartyperna de är så hade jag haft det förstavalet. En hårdför Bailly och en lite mer spelande back i Lindelöf. Båda har framtiden för sig. Tror Mourinho kommer alternera en del i backlinjen kommande säsong.

Marcus Beijar: Ja, med Phil Jones och Marcos Rojo (när han väl tillfrisknar) som back up.

Rami Price: Bailly for sure, but Lindelöf needs to prove him self first.

Johannes Johansson: Det känns spontant så. På förhand känns de som de båda kompletterar varandra bra. Vi får ett rörligt och skoningslöst mittbackspar med de båda. Dessutom kan Victor bidra med sina fina fötter, till skillnad mot de andra träbenen.

Kent Yxell: Yes, varför är han annars köpt om inte för att bli förstaval. Har tillräcklig erfarenhet från CL och Benfica för att axla manteln direkt. Go for it!

Mikael Österdahl: Det måste vara det som är Mourinhos plan, annars är det en märklig värvning. Sen ska ju teori omvandlas till praktik också.

Embed from Getty Images

Vad betyder detta för Jones och Smalling?

Gustav Brinck-Larsen: Det troliga är väl att en av dem får lämna, förmodligen den United får bäst bud på. Å andra sidan skulle Mourinho kunna välja att behålla båda. Om han gör det enda rimliga, vilket vore att se Daley Blind som mittfältare, så skulle det innebära att vi då har fyra mittbackar när säsongen drar igång, eftersom Rojo är skadad.

Åke Karlsson: Båda kan se sig efter en ny arbetsplats och vi tackar för den tiden som varit

Björn Appelgren: En ut. En kvar.

Johan Nilsson: En av dom kommer nog att försvinna. Med tanke på att vi nu har 6 spelare som kan spela i mitten så är det minst 1 för mycket. Blind med sin mångsidighet lär nog stanna, Rojo gjorde en mycket fin säsong ifjol och är helt ok som vänsterback, så ingen av dom 2 tror jag försvinner. Kvar återstår alltså Jones och Smalling. Jones var bättre än Smalling ifjol men är mer skadebenägen, Smalling var lysande för 2 säsonger sedan men rätt dålig ifjol och 3 år äldre än Jones, startade dock EL-finalen. Smaksak det där kanske, men jag gissar på att Jones ändå försvinner.

Mikael Krekula: Jag tror att en av dom kommer försvinna. Troligen Jones, han är ju alltid skadad.

Simon Sani: Någon ryker, och jag tror att det är Smalling tyvärr.

David Sundgren: Rimligtvis säljs en av grabbarna. Jag hade offrat Smalling, tycker Jones har en avsevärt högre lägstanivå.

Marcus Beijar: För Jones, not so much. Han är trots allt en mer användbar spelare än Smalling. Han har inte kroppen för en hel säsong och gjorde ändå bättre ifrån sig när han väl fick chansen i vintras/våras. För Smalling? Att karriären i United är över.

Rami Price: our back up CB:s, it’s a long season and a lot of games.

Johannes Johansson: Att minst någon av de försvinner. Jag hoppas i första hand att Jones lämnar, med tanke på hans skadehistorik. Smalling är ändå en riktigt bra försvarsspelare i sina bästa stunder.

Kent Yxell: Bort med Smalling, tack och Jones får bli stand in (när han är skadefri!!!)

Mikael Österdahl: Jag tycker att vi med gott samvete kan sälja båda. Min gissning är ändå att Jones blir kvar (allra helst som Rojo är långtidsskadad) men att Smalling försvinner.

Embed from Getty Images

Är vi klara med försvaret nu eller vill du att United ska plocka in fler försvarare i sommar?

Gustav Brinck-Larsen: Det beror på Shaw. Kommer han tillbaka och blir den vänsterback vi väntat på att han skall bli bör vi vara klara, men jag har tyvärr känslan att han inte kommer göra det. I så fall behöver vi en ny vänsterback.

Åke Karlsson: Vi kan behöva någon mer som kan spela ytterback och innerback

Björn Appelgren: Vem ska spela till vänster?

Johan Nilsson: Jag hoppas på att en vänsterback ansluter. Shaw har potentialen men inte huvudet, Darmian är bättre till höger och håller inte måttet helt enkelt. Varken Blind eller Rojo är heller tillräckligt bra. Mendy från Monaco är drömmen, men jag är tveksam om Mourinho tycker att behovet är tillräckligt stort.

Mikael Krekula: Det skulle i så fall vara någon ytterback. En lovande högerback som senare kan ta över efter Valencia hoppas jag på. Annars tycker jag det räcker så, även om jag misstänker att Mourinho gärna vill ha en vänsterback.

Simon Sani: Mourinho verkar inte vara nöjd med vänsterkanten, så eventuellt köp där.

David Sundgren: Inte helt främmande för att plocka in en ny ytterback, men nu känns det mest spännande vad som värvas i anfallsväg.

Marcus Beijar: Beror på. Jag skulle kunna tänka mig en vänsterback, men samtidigt skulle det inte förvåna om Mourinho nöjer sig med Blind/Darmian där.

Rami Price: need to bring back M Keane!

Johannes Johansson: Tror inte vi är klara i backlinjen. Med tanke på allt roterande på vänsterbackspositionen är det inte omöjligt att Mourinho säljer och köper lite även där.

Kent Yxell: Beror på om vi säljer någon annars så är det ok… En defensiv mittfältare behövs dock som ska ersätta Carrick You Know på sikt!

Mikael Österdahl: Vi behöver inte köpa fler mittbackar (finns utrymme för att sälja ett par utan att värva nytt). Däremot behöver vänsterbacksfrågan lösas. Shaw måste förvandlas till den spelare han har potential att vara, annars måste vi värva.

Res med oss till Manchester!