Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Zlatan kan stanna, de skadade borta länge, minst en värvning till

Embed from Getty Images

José Mourinho höll igår kväll sin första presskonferens för säsongen 2017/18. Det blev en lång pratstund, där diverse olika ämnen behandlades. Här följer en sammanfattning av det vi tycker var viktigast och mest intressant. Dessutom lite andra nyheter.

  • Det är möjligt att Zlatan Ibrahimovic signerar ett nytt kontrakt med Manchester United.
  • Mourinho ville inte diskutera Nemanja Matic. Managern vill värva två spelare till men indikerar att det kanske bara blir en.
  • Chelsea hade den mest framgångsrika säsongen 2016/17 av de engelska lagen. Därefter Manchester United och sedan Arsenal.
  • Den skadade trion Marcos Rojo, Luke Shaw och Ashley Young förväntas alla vara borta till slutet av året.

Om Romelu Lukaku: “Det han ger oss är förhoppningsvis mål.” Det är ingen tvekan om att Lukaku är toppforward, det är inte tal om någon “multifunktionell” spelare. “Normalt gör anfallare mål.” Han har visat att han kan göra mål i Premier League och det var en svår värvning, som nog inte hade varit möjlig utan Champions League-spel. Lukaku har redan Premier League-erfarenhet, annars tar det ofta tid för anfallare att anpassa sig till den engelska ligan.

“Han är ingen spelare som deltar mycket i uppbyggnadsfasen. Han är en spelare som bara spelar på den sista tredjedelen.” United får ofta spela mot lågt sittande försvar. “För Premier Leagues karaktäristik behöver vi en targetspelare. Det är inte Martial, inte Rashford. Vi har alternativ, bra spelare. Men en targetspelare, den tydliga nummer 9, som vill spela i boxen, där tyckte vi att Romelu var ett bra alternativ.”

Om Victor Lindelöf och Lukaku: “Som jag sa till [Lindelöf och Lukaku] när vi började, de har väldig tur som kommer in i en sådan fantastisk grupp […]. Gruppen är en väldigt speciell grupp. Det är fantastiskt för en spelare att byta klubb och känna att gruppen är fantastisk. Det är vad de känner efter tre-fyra dagar och det ser ut som att de är här en lång tid.”

Vi fick inga frågor om hur Mourinho ser på Lindelöf.

Om Zlatan Ibrahimovic: “Det är möjligt [att han blir kvar i United]. Det är öppet. Givetvis ville vi vara ärliga och öppna, ifall hans vilja var att lämna. Det var inget nytt kontrakt, en tidsperiod för alla att tänka, känna, bestämma sig. Från hans perspektiv var hans beslut att han vill fortsätta spela på den högsta nivån. […] Givetvis öppnade vi vår dörr för att han skulle rehabilitera hos oss. Givetvis Old Trafford, Carrington är öppna för honom att rehabilitera med vårt folk, att vara en del av oss.

“Samtidigt låt oss fatta ett beslut som får oss alla glada. Om det beslutet är att han stannar och att vi väntar till, låt oss säga, december – jag tror inte att han kan vara tillbaka förrän i december – men varför ska vi inte vänta på en sådan fantastisk spelare som gav oss så mycket? Så vi pratar, vi utbyter idéer. Det är hos Mr Woodward och Zlatans agent. I slutändan är det viktigt att beslutet är det bästa för spelaren.”

Onekligen låter det som att det blir en fortsättning för Zlatan i Manchester United!

Framgångsrika klubbar: “Efter mästaren, Chelsea var mästare, efter mästaren är Man United är den näst mest framgångsrika klubben förra säsongen. Arsenal den tredje. För mig är det helt klart. Att sluta tvåa eller trea eller fyra är som att vara de första, andra och tredje av de sista, för det finns bara en vinnare. Bortsett från Chelsea vann Arsenal en turnering, vi vann två och en halv turnering. Det är de som inte vann något som måste förbättra sig.

Om transfermarknaden: Det är svårt att värva, för alla Premier League-klubbar har nu möjligheten att vägra sälja spelare. Priserna är “utanför kontexten”.

Om turnén: Mourinho pekar på att det finns kommersiella aspekter bakom valet att resa till USA. Han menar samtidigt att det är bättre att åka på turné än att stanna hemma i Manchester, detta då spelarna nu får chansen att spela alla timmar på dygnet tillsammans.

Här vill Uniteds presschef Karen Shotbolt avbryta presskonferensen. Detta då Jesse Lingard skulle prata med media efter Mourinho och Lingard behövde bli klar rätt snart för att hinna med spelarbussen. Mourinho bad om att få ta två frågor till och känslan är att han gärna hade pratat ännu längre.

Om Nemanja Matic: “Jag kan inte säga några ord om en spelare som är en Chelseaspelare. Jag kan inte, det är svårt. Matic är en Chelseaspelare. Vi måste respektera spelaren, klubben. Jag vill inte vara respektlös.”

Här är det svårt att inte utläsa mellan raderna att Matic är en spelare som Mourinho vill se i United. Om det sedan faktiskt blir en värvning är en annan sak. Matic följde inte med på Chelseas turné men hans tjänster är också önskade i Italien. Ett antagande är att Chelsea hellre säljer till en italiensk klubb än till United.

Om värvningar: “Vi har inte stängt vår dörr. Vi är inte nöjda med bara Lukaku och Lindelöf. Vi behöver mer. Vi ville ha fyra [nya spelare], så 50 procent av jobbet gjort. Men jag vill inte säga så, för det är så svårt, allt är så svårt. Jag skulle inte vilja vara i Ed Woodwards position.

“Kanske får vi inte två, kanske får vi en. Åtminstone behöver vi en spelare till för att ge oss alternativ och balans. Truppen behöver det. […] Vi behöver två spelare till, åtminstone en. Jag vill inte säga Matic, jag vill inte säga något annat namn. Jag tycker inte att det är rätt att göra det.”

Om de skadade: “Vi har spelare som tillhör truppen men inte kan spela fotboll de närmaste tre-fyra månaderna. Marcos Rojo, Ashley Young, Luke Shaw, om Zlatan stannar. Vi har tre eller fyra spelare som först i slutet på året kan vara tillbaka och spela fotboll.”

Måhända får vi ett förtydligande här de kommande dagarna. Annars är prognosen som Mourinho målar upp långt sämre än befarat för Shaw och Young.

Om Morata: På spanska bekräftar Mourinho att United har varit intresserade av att värva Álvaro Morata men att United och Real Madrid inte har kommit överens.

Lingards presskonferens

Jesse Lingard pratade också med media igår kväll.

I ryktessvängen

Perisic mot Martial: Enligt James Ducker på Telegraph ska en värvning av Ivan Perisic fortfarande vara möjlig. Inter är dock osäkra på om de kan ersätta Perisic, varför de kan begära att få en spelare på lån. Anthony Martial är ett namn som nämns. Det känns osannolikt att United skulle släppa Martial.

De Gea: Mark Ogden på ESPN hävdar att United inte tror att Real Madrid har råd att värva David de Gea.

Enligt Miguel Delaney på Independent ska United inte vara överdrivet oroade ifall Real faktiskt värvar De Gea. Detta då United har Joel Pereira i klubben och vissa i klubben ska vara av åsikten att Pereira kan bli bättre än De Gea. Om De Gea lämnar i sommar skulle Sergio Romero och Pereira i så fall dela på målvaktssysslan den kommande säsongen. Om United säljer De Gea kan det också vara med ett krav om att en spelare från Real går i motsatt riktning, till exempel Toni Kroos.

Tottenham säljer till city

Kyle Walker har lämnat Tottenham för Manchester city.

Harrison lider av demens

Eric Harrison, känd som tränaren för Manchester Uniteds Class of ’92, lider av demens, rapporterar Oliver Kay på Times. David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs och Gary Neville ska alla ha varit och besökt sin förre tränare.

https://twitter.com/fizzer18/status/886088690279337984