Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Victor Nilsson Lindelöf

Traditionen säger att Manchester United-managern José Mourinho varje sommar inleder med att värva en försvarsspelare. Traditionsenligt är också att Mourinho varje sommar värvar en svensk spelare. Sommaren 2017 slogs två flugor i en smäll då Victor Nilsson Lindelöf värvades från Benfica. Övergångssumman kan om alla klausuler aktiveras stiga till 39,6 miljoner pund och kontraktet är på fyra plus ett år.

Jag är jätteglad att skriva på för Manchester United. Jag har njutit av min tid i Benfica enormt och jag har lärt mig massor där. Men jag ser fram emot att spela i Premier League på Old Trafford och för José Mourinho. Jag är angelägen att komma igång och göra mitt bidrag till lagets ansträngningar för att vinna fler titlar.
Victor Lindelöf, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Victor Jörgen Nilsson Lindelöf föddes i Västerås, Sverige, den 17 juli 1994. Det var dagen efter att Sverige vann brons i fotbolls-VM. På hemmaplan kallas han ofta för Vigge, i Sverige är annars akronymen VNL gångbar. I Portugal har han kallats Iceman.

Fotbollskarriären inleddes i IK Franke, som även stoltserar med att ha fostrat Pontus Kåmark och Gary Sundgren. Via Västerås IK fortsatte det till Västerås SK, där han som 16-åring etablerade sig som ordinarie a-lagsspelare.

På högstadiet gick han på Viksängsskolan, en idrottsprofilskola. Givetvis valde han fotbollsprofilen.

Redan i december 2008 fick han sin första smak av internationell fotboll, då han fick provträna med Newcastle, som hade inlett ett samarbete med Västerås SK. Träningen gick bra men måste ha slagit i skallen, då han säger till lokaltidningen i Västerås att han håller på Liverpool. Jaja, ungdomssynder. Några månader senare blir det en ny resa till Newcastle.

Ett år efter första besöket i Newcastle reser han till Göteborg för provspel hos IFK Göteborg. Det går inte lika och Lindelöf får inget kontraktsförslag.

Då har han redan hunnit göra sin a-lagsdebut. I den avslutande seriematchen 2009 – inte 2010, som många sidor på internet påstår – gör han ett inhopp i en 3-0-seger mot Forward. ”[Han] visade att [han] kan hantera att spela några minuter i a-laget,” sa tränaren Jörgen Zetterström.

Fortfarande bara 15 år gammal signerar Lindelöf ett treårskontrakt med Västerås och han får en plats i a-lagstruppen. Våren 2010 är han regelbundet med i a-lagstruppen, men speltiden begränsas till korta inhopp. Ryggproblem gör också att utvecklingen bromsas en aning.

Den 18 augusti 2010 gör Victor Lindelöf sin första a-lagsmatch från start, då Gröndal besegras med 4-1. ”Jag tycker att jag jobbar mig in bra i matchen. Det kändes helt okej, jag hade ganska bra koll på dem,” säger han efteråt. ”Det betyder bara att man vill träna mer,” tillägger han.

Några matcher på bänken följer men Lindelöf startar sedan i säsongens fyra avslutande matcher. Han hjälper då Västerås att säkra segern i Division 1 Norra, vilket ger avancemang till Superettan.

För Västerås blev sejouren i Superettan bara ettårig men säsongen 2011 är ändå en succé för Victor Lindelöf. När säsongen summeras utses han till årets lirare i Västerås. ”Jag själv tycker att det har gått okej, jag gjorde en mycket bättre vår- än höstsäsong,” summerar han själv, aningen blygsamt.

Efter säsongen lovar han att ”njuta och ta det lite lugnt”. Han ska också ”umgås med familjen”.

Under sommaren 2011 blev det en ny sväng till England för provträning. Den här gången med Stoke. Inget kontraktserbjudande den här gången heller. Både till Newcastle och Stoke fick Lindelöf sällskap av jämnåriga lagkamraten Linus Sjöberg, som även gjorde ett par provspel hos Manchester United.

Det blev inte England för Victor Lindelöf. Den 1 december 2011 annonseras att han är klar för portugisiska Benfica.

Det är en som en dröm. Det här är en chans jag inte tackar nej till,” säger Lindelöf. ”Det är svårt att ta in allt just nu. Det här är så stort, så jag vet inte vad jag ska säga.

Det blir ytterligare ett halvår hemma i Västerås innan flyttlasset packas för Lissabon sommaren 2012. Flytten sker i samband med 18-årsdagen. ”Det kommer bli tufft att lämna alla, men det kommer säkert gå bra.

Om Victor Lindelöf var en stor fisk i den lilla dammen i Västerås så blev verkligheten omedelbart en annan i storklubben Benfica. Spel i a-laget var inte att tänka på. Istället fick Lindelöf satsa på att slå sig in i reservlaget Benfica B, i den portugisiska andradivisionen.

Hösten 2012 sitter Lindelöf på bänken för Benfica B. Om ens det. Det blir ett inhopp mot Desportivo Aves i september. Den första matchen från start kommer mot Oliveirense i november. På de 27 första matcherna blir det bara ytterligare ett inhopp.

Den 14 februari 2013 är det returmöte mot Desportivo Aves. Då får han chansen från start och därefter är Lindelöf ordinarie i Benfica B.

Spel i Benfica B varvas säsongen 2012/13 med spel för Benficas U19, som han hjälper att bli portugisiska mästare.

Det dröjer innan det blir a-lagsspel för Benfica. Visst, det blir 90 minuter borta mot Cinfães i oktober 2013. Officiellt den riktiga debuten för Benfica. Men nivån på motståndet är långt sämre än det han möter till vardags i Benfica B. För så här dags har han en ordinarie plats i Benfica B.

Efter en lyckad säsong belönas han med ett inhopp i bortamatchen mot Porto i maj 2014. Ligadebut för de redan klara portugisiska mästarna. Eventuella tankar på att det ska vara starten på nästa fas i karriären får han dock slå bort. Säsongen 2014/15 blir det bara en enda minut – ett inhopp i cupen – i a-laget.

Lindelöf kämpar på i b-laget, där han fortsatt har en given plats i startelvan. Vid något tillfälle får han även äran att bära kaptensbindeln.

Vintern 2014/15 talas det om en flytt hem till Sverige och spel för Malmö. ”Jag har hört om MFF,” säger Lindelöf. ”Allsvenskan vore absolut ett steg,” fortsätter han och sätter perspektiv på vilken nivå det var han lirade boll på de här åren. Benfica vägrar dock att sälja och sommaren 2015 blir det istället ett nytt kontrakt med den portugisiska storklubben.

Ett halvår senare kommer nya rykten. Nu talas det om en flytt till Middlesbrough på lån. Efter det nya kontraktet har han förvisso allt oftare varit med i a-lagstruppen men speltiden är fortsatt begränsad. Före nyår blir det bara en a-lagsmatch, mot Nacional i ligacupen den 29 december.

Hur nära det verkligen var att det blev en flytt till Middlesbrough förtäljer inte historien. En defensiv skadekris innebär att Benfica behöver honom. Lisandro López går sönder i ligamatchen i Moreirense och Lindelöf kastas in. Hans andra inhopp i portugisiska ligan, mer än ett och ett halvt år efter det första. Det är den 31 januari 2016.

En vecka senare gör han sin första ligamatch från start, i en 5-0-seger borta mot Belenenses. Därefter är Lindelöf given i startelvan. Han spelar varenda minut i de 14 avslutande ligamatcherna. När ordinarie lagkapten Luisão återvänder från skada är det inte tal om att Lindelöf ska petas. Lagkaptenen får nöja sig med att värma bänk.

Benfica vinner ligan, två poäng före Sporting. Det finns inget utrymme för misstag. Lindelöf står pall. Hans lag avslutar med tolv raka segrar, däribland 1-0 borta mot Sporting. Försvaret är ramstarkt, bara sex insläppta på de tolv sista matcherna, varav tre i slutminuten i matcher där laget leder med minst fyra mål.

Det blir fyra Champions League-matcher, 90 minuter i alla fyra, för Lindelöf också. En meriterande seger mot Zenit i åttondelsfinalen och sedan en hedersam förlust mot Bayern München i kvartsfinalen.

Lindelöf avslutar säsongen med att vinna ligacupen. I finalen mot Marítimo får han nöja sig med en plats på bänken, då tränaren tycker att Luisão ska få speltid.

Säsongen 2016/17 är Lindelöf det självklara förstavalet i Benficas mittförsvar. Om Manchester United-rykten eventuellt stör så är det inget som påverkar på planen. Han spelar varenda minut i Champions League. Det tar stopp mot Dortmund i åttondelsfinal.

I ligan missar han två matcher. Mot Arouca hinner han inte hem i tid efter VM-kval mot Holland och i sista omgången mot Boavista får han vila då ligatiteln redan är säkrad. I övrigt spelar Lindelöf varenda minut. På de två matcherna han missar släpper Benfica in tre mål. Med Lindelöf på planen blir det 15 insläppta på 32 matcher. Han gör bara ett mål under säsongen, men det är desto viktigare. På frispark sätter Lindelöf 1-1 i derbyt borta mot Sporting.

Den 28 maj 2017 spelar Victor Lindelöf sin sista match för Benfica. Detta då Vitória Guimarães besegras med 2-1 i den portugisiska cupfinalen.

Några veckor senare är Victor Lindelöf en Manchester United-spelare.

Victor Nilsson Lindelöf

Namn: Victor Jörgen Nilsson Lindelöf
Född: 1994-07-17, i Västerås, Sverige
Längd/vikt: 187 cm/81 kg
Position: mittback
Till United: 2017-06, från Benfica, 30 730 000 pund
Titlar: portugisisk mästare 2016 och 2017, portugisiska cupen 2017, portugisiska ligacupen 2016, portugisiska supercupen 2016, U21-EM 2015, Division 1 Norra 2010

Landslagskarriär

Det var inte meningen att Lindelöf skulle vara ordinarie i Benfica våren 2016. Det var heller inte meningen att han skulle spela U21-EM sommaren 2015.

I landslagssammanhang låg han annars hela tiden i framkant. Läger med U16-landslaget i februari 2010. Förmodligen skulle han ha varit med i kvalet till U17-EM i oktober 2010. Men då hade han fullt upp med a-lagsspel hemma i Västerås.

Ett par år senare var han lagkapten för U19-landslaget. Sverige klarade första kvalrundan till EM men var chanslösa i elitrundan.

Sedan försvann han ur landslagsdiskussionen. Steget till U21-landslaget är långt, då U21-EM i praktiken är ett U23-mästerskap. Det var årskullen 1992 som kvalade in till EM 2015. Att Victor Lindelöf ens var med i periferin av truppen var bra jobbat. Det blev bara en enda minut i EM-kvalet.

När det nya U21-landslaget samlades hösten 2014 var det återigen Lindelöf som fick kaptensbindeln. Det var Lindelöfs rätta nivå.

Hoppet om EM-spel tändes ändå då han fick chansen från start för det äldre U21-landslaget, mot Ryssland i mars 2015. När Håkan Ericson presenterade sin EM-trupp fanns det dock ingen plats för Lindelöf.

Men ofta handlar det om timing. Emil Kraft gick sönder och den tänkta ersättaren Mattias Johansson var skadad. Frågan gick till Lindelöf. I EM-premiären blev Alexander Milosevic utvisad och Lindelöf fick komma in.

Det gick bra. Lindelöf gjorde högerbacksplatsen till sin egen. Sverige halkade sig med tur och skicklighet vidare till semifinal. Där var dansken chanslös.

Sverige ställdes mot Portugal i EM-final. 120 mållösa minuter och åtta straffar senare tog Victor Lindelöf bollen och vandrade till straffpunkten. Bollen skickades i nät. Sedan räddade Patrik Carlgren och Sverige var Europamästare.

Uefas tekniska observatörer gav Lindelöf platsen som högerback i turneringens lag, trots att han var en av turneringens yngsta spelare.

I väntan på genombrottet i Benficas a-lag var Lindelöf hösten 2015 lagkapten när Sverige inledde kvalet till U21-EM 2017. Sedan lämnade han U21-landslaget bakom sig.

Succén i Benfica våren 2016 var tillräckligt för att det svenska a-landslaget skulle kalla. Lindelöf fick chansen från start mot Turkiet den 24 mars 2016.

En chans är ju ungefär vad Victor Lindelöf brukar behöva för att ta en ordinarie plats. Så även i det svenska landslaget. Sverige misslyckades i EM 2016 men för Lindelöf var det en personlig succé och han spelade varenda match. När kvalet till VM 2018 inleddes var Lindelöf given i startelvan.

Koppling till Manchester United

Vi får mestadels gå den långsökta vägen för att hitta kopplingar mellan Manchester United och Victor Lindelöf. I alla fall om vi bortser från intensiva rykten om att United skulle värva honom i januari 2017 och att hans pojklagskamrat provtränade med United en gång i tiden.

Annars… Tja, när Lindelöf slog igenom i svenska landslaget spelade han med den då framtida och nu före detta – och kanske framtida – Manchester United-spelaren Zlatan Ibrahimovic. Jonny Rödlund, den första svensken i Manchester United (Rödlund gjorde emellertid inga a-lagsmatcher), har, liksom Lindelöf, spelat för Västerås SK.

Nej, då är det faktiskt lättare att hitta kopplingar på andra sidan stan. Där återfinns numer Bernardo Silva, som var lagkamrat med Lindelöf i Benfica B säsongen 2013/14. Under sin tid i Benficas a-lag spelade Lindelöf mestadels framför målvakten Ederson. Precis som Lindelöf har Ederson i sommar flyttat till Manchester, dock till den dåliga klubben.

Måhända minns ni John Guidetti. Han som blev hjälte när Manchester United i våras gick till final i Europa League. Guidetti är lagkamrat med Lindelöf i det svenska landslaget och var även med när Sverige vann U21-EM för ett par år sedan. Guidetti har spelat i den dåliga Manchesterklubben.

Karriär

Västerås [1] Matcher Mål
2009 0 (1) 0
2010 6 (3) 0
2011 26 (1) 0
2012 13 (0) 0
Totalt Västerås 45 (5) 0
Benfica B Matcher Mål
2012/13 13 (2) 0
2013/14 32 (1) 2
2014/15 41 (0) 1
2015/16 7 (0) 0
Totalt Benfica B 93 (3) 3
Benfica Matcher Mål
2013/14 1 (1) 0
2014/15 0 (1) 0
2015/16 22 (1) 1
2016/17 45 (2) 1
Totalt Benfica 68 (5) 2
Klubblag Matcher Mål
2009-2017 206 (13) 5
Landslag Matcher Mål
Sverige 11 (1) 1
Sverige U21 11 (2) 0
Sverige U19 16 (1) 0
Sverige U17 3 (2) 0

# [1] Endast ligamatcher.

Spelarkaraktär

Det har ännu inte diskuterats av José Mourinho. Rimligen är tanken att Lindelöf i första hand ska användas som mittback. Idag känner vi honom framför allt som mittback men han har även en hel del erfarenhet som högerback.

I unga år spelade han framför allt just som högerback. I Västerås gjorde han faktiskt även ett par matcher som vänsterback. Då han tog plats i Benfica B var det först som högerback och sedan faktiskt som defensiv mittfältare. I december 2013 flyttade han ner som mittback och därefter har han bara i undantagsfall spelat på någon annan position. I Benficas a-lag har han uteslutande spelat mittback.

När det gäller landslagsspel började han som högerback, bland annat i U21-EM 2015. Under EM 2016 spelade han i mittförsvaret och som högerback. Därefter har han gjort en av mittbacksplatserna till sin egen.

Lindelöf fick smeknamnet Iceman i Portugal, för att han anses vara svår att stressa. ”Min mentala styrka och mitt tålamod,” framhåller han själv som avgörande faktorer till att han klarade av att gå från lilla Västerås till stora Benfica.

Detta är något som han alltid tycks ha haft med sig. ”Han visade en väldig målmedvetenhet och en ödmjukhet inför uppgiften,” säger Kalle Granath, som var tränare när Lindelöf slog sig in i Västerås a-lag.

Han pusslade alltid vidare med teknik, taktik och fysik. Hela tiden för att bli bättre. Det tror jag är lite unikt för en så ung spelare,” fortsätter Granath. Tränaren var tidigt imponerad. ”Det är nåt stort på gång med honom,” sa Granath redan i oktober 2010.

Jag är aldrig nöjd,” säger Lindelöf. ”Så motivationen kommer av sig självt där. Jag vill alltid vara på topp.

Ofta beskrivs Lindelöf som en modern bollskicklig mittback som är bra på att läsa spelet. Vissa lyfter fram snabbhet som en styrka, andra menar att Lindelöf inte är snabb om än heller inte långsam.

Lindelöf kan tackla, men det är något han inte gör i onödan. Förbättringspotential finns i huvudspelet och han kan även bli fysiskt starkare. Några signifikanta svagheter målas emellertid inte upp, enbart områden som går att förbättra.

Det kan dock konstateras att Lindelöf inte är en mittback som kommer att bidra med speciellt många mål. Det har blivit ett mål på tolv a-landskamper, dessförinnan blev det noll på 35 matcher i olika ungdomslandslag. På drygt 200 klubblagsmatcher har det bara blivit fem mål.

Utanför planen förefaller han vara en bekymmersfri ung man med fötterna på jorden. Han har länge varit tillsammans med Maja Nilsson. När han är ledig bär det gärna av hem till Västerås, för att träffa familjen.

Det grundar sig nog i att alla [i familjen] egentligen har tyckt om att vara hemma, även Victor,” säger hans mamma Ulrica. Victor Lindelöf har tatuerat in ordet familj och definitionen av en familj på armen. När han är hemma i Västerås brukar han passa på att ”köpa en stor kebabtallrik från Aros Pizzeria”.


 
Källor: Aftonbladet, Café, EPL Index, ESPN, False 9, Four Four Two, Goal, Ikfranke.com, Outside of the Boot, Svensk Fotboll, Transfermarkt, Vasteras.se, VLT, 2, 3, Vskfotboll.nu, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Wikipedia (en), Wikipedia (sv)