Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grabben från Šabac är hemma

Manchester United har landat säsongens tredje, och kanske sista nyförvärv. Efter att José Mourinho uttryckt att han vill ha två spelare, men kanske får nöja sig med blott en, har huvudspåret varit en mittfältare. Nu står det klart att mittfältaren är sprungen från staden Šabac och att han heter Nemanja Matic. 

Den 1 augusti 1988, i staden Šabac i dåvarande Socialistiska federativa republiken Jugoslavien, föddes Dragan och Biljana Matics första barn. Gossen fick namnet Nemanja och började spela boll med FK Vrelo som femåring. Efter drygt fyra år där blev Obrenovac 1905 nästa klubb innan han som tolvårig talang fick chansen i Röda Stjärnan i huvudstaden Belgrad. Väl där uteblev speltiden som den unge Matic strävade efter, och efter ett år i lokalrivalen Partizans led sökte han sig bort från Belgrad. Flyttlasset gick till den lilla staden Ub och dess fotbollslag FK Jedinstvo.

Tiden i Jedinstvo, som klubbstorleken till trots fostrat en hel del serbiska talanger, gav möjligheten till spel på seniornivå. Matic flyttade till FK Kolubara i det som då var division 2 dåvarande Serbien och Montenegro. Där fick den slovakiska klubben Košice upp ögonen för Matic som den 1 januari 2007 påbörjade det som är ett ihållande proffsäventyr i Europa.

Nemanja Matic tillhör den skara spelare som gått igenom Chelseas horribla behandling av unga talanger. Han har dessutom gjort det två gånger om. Matic plockades in till Stamford Bridge i augusti 2009 för knappt 1,7 miljoner euro. Carlo Ancelotti hade tidigare under sommaren tillträtt som manager och skulle föra Chelsea in i en ny ränna av titlar sedan Avram Grant och Luis Felipe Scolari misslyckats med att efterträda en viss José Mourinho.

Det blev totalt 41 minuter i ligan för den 21-årige Matic under Ancelotti efter att han inlett eran i Chelsea med att gå skadad. Ett drygt år efter ankomsten till London gjorde så Chelsea vad man brukar göra med sitt överskott. Matic lånades ut till Vitesse Arnhem där det blev två mål på 27 ligamatcher innan han i januari 2011 blev en del av affären som tog David Luiz till Chelsea från Benfica.

Följer man Matics resa i Portugal hittar man spår av lagen om allts jävlighet kryddat med en del personliga framgångar. Matic spelade en framträdande roll i Benfica och var med om att ta klubben till en stor europeisk final. Väl där, i Europa League-finalen mot, just det, Chelsea i Amsterdam 2013  blev det förlust sedan Branislav Ivanovic avgjort sent. Matic kunde, smått försynt, trösta sig med att bli utsedd till den portugisiska ligans bäste spelare den säsongen. Det, och säsongen i sig, hade gjort tillräckligt med avtryck på förra arbetsgivaren, och i januari 2014 plockades han åter till London av José Mourinho.

När vi nu skriver augusti 2017 håller cirkeln på att slutas, än en gång. Nemanja Matic lämnar Chelsea permanent en andra gång, och han gör det för att spela under José Mourinho en andra gång. Matic kommer till United för att bidra med jämnhet, krigarmentalitet och för att vara den som fyller skorna efter Michael Carrick på ett mittfält där Paul Pogba och Ander Herrera också ska husera. Matic är ingen stor målskytt, men inte heller spelaren som drar på sig de där röda korten när matcherna står och väger (bredsida Herrera). På sina hittills ihopskrapade 123 ligamatcher med Chelsea har han hunnit med fyra mål, 18 målgivande passningar och två röda kort (av vilka ett var direkt). 28-åringen (han firar sin 29:e födelsedag den 1 augusti) är en spelare som man vet vad man får av, en spelare som inte viker ner sig men som också gör väldigt mycket jobb i det tysta.

Nemanja Matic är inte en spelare med särdeles många pokaler i prisskåpet. Han har två engelska mästartitlar och en portugisisk att stoltsera med, men följer likväl ett mönster man kan hitta i säsongens tidigare värvningar. José Mourinho plockade in Victor Nilsson-Lindelöf från Benfica, ett lag och en liga han säger sig kunna utan och innan. Han plockade in Romelu Lukaku, en spelare som kan ligan och som Mourinho känner från sin tid i London. Nu plockar han in en en ny Nemanja till Old Trafford, en Nemanja som gjort sig ett namn i Benfica, som han tog ”hem” till London och som kan ligan.

Elaka tungor talar om att Nemanja Matic inte var José Mourinhos förstaval som mittfältare sommaren 2017. Han kanske inte var andraalternativet heller, om samma elaka tungor får tala vidare. Likväl är han här, och han är det för att sluta cirklar och vara med om att föra Manchester United in i en ny tid.

Det tog Nemanja Matic, killen från Šabac, tio år av proffsliv att nå Old Trafford. Sist en Nemanja nötte gräs på drömmarnas teater blev det succé. Vi kan vara så säkra på att Matic vill göra en Vidic.