Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kan Mourinhos United utmana på allvar?

Efter en intensiv transfersommar 2016 var förväntningarna, med rätta, högt ställda på Mourinhos United inför säsongen 2016/17. Slutresultatet landade på godkänt efter seger i Europa League och Ligacupen. United är åter i Champions League och med cirka 20 dagar kvar av transferfönstret sommaren 2017 har Mourinho haft ännu fler möjligheter, i och med ytterligare tre nyförvärv, att forma det som skall bli en slutprodukt; ett taktiskt disciplinerat lag med utrymme för både en solid defensiv och en kreativ offensiv. Det torde med andra ord finnas anledning att se med tillförsikt mot säsongen 2017/18.

5-3-2, 4-5-1 eller 4-3-3?

Embed from Getty Images

I Supercupfinalen mot Real Madrid kan det diskuteras vilket spelsystem United tillämpade. Tittar vi tillbaka till Mourinhos stora period i England, den mellan 2004-2007 så spelade hans dåvarande lag med en 4-3-3-formation. Denna blev defensivt en 4-5-1-formation då den krävde stor disciplin av yttrarna.
Sett i dagens perspektiv finns det fog för att påstå att Mourinho i stort tillämpar samma taktik. Lukaku omgavs i tisdags av Lingard (vänster) och Mkhitaryan (höger, centralt bakom Lukaku). På mittfältet tog Matic naturligt den mer defensiva rollen och Pogba och Herrera fick de offensiva uppdragen. Visst går det att argumentera för att Uniteds Lingard opererade i form av en wing back i början av matchen genom att positionera sig lågt, men i stort använde United sig av 4-3-3-formationen.

Mot bakgrund av sommarens nyförvärv; Victor Lindelöf, Romelu Lukaku och Nemanja Matic finns ytterligare förutsättningar för att odla Mourinhos taktiska system. Efter de senaste två träningsmatcherna tyder mycket på att Matic blir viktig för balansen i laget och kanske den viktigaste delen i formationen. Serben har stor tacklingsstyrka, vinner många andra bollar och besitter stor disciplin (något Mourinho värdesätter högt, kanske högst). Rimligen borde detta ge främst Pogba större utrymme för sina kreativa sidor av spelet, även om det inte synts nämnvärt ännu. Carrick och Herrera kan vid skada på Matic axla denna så viktiga roll.

En belgare och en svensk

http://gty.im/827808836

Vad som ytterligare förstärker Mourinhos lagbygge är givetvis den spektakulära värvningen av Lukaku, framför näsan på hans gamla klubb. Belgaren har kanske inte samma utvecklade spelsinne och första touch som Zlatan, men är i övrigt en kvalitetsspelare. Med Lukakus kapacitet bör målproduktionen vara 20-30 mål, vilket fyller luckan efter Zlatan (sett till enbart mål). Belgarens fysiska närvaro bör även ge utrymme för, bland andra, Rashford, Martial, Lingard och Mkhitaryan.

Pressen i England har varit hårda i sina yttranden över Lindelöfs start i United. För den mer analytisk lagda betraktaren kan konstateras att svensken gjort en relativt anonym start. Under turnén i USA stod han förvisso för ett par mindre bra ingripanden (straffen mot Francos gamla klubb bland annat), men att lasta honom för målen i veckans match är att göra honom till syndabock i överkant. Möjligen var han något sen i reaktionen vid 0-1-målet (offside?), men vid det andra baklängesmålet agerar United som lag otroligt passivt. Med svenskens goda passningsspel och snabbhet kan han på sikt bilda ett fint mittbackspar med Bailly.

Bättre prestationer från fler spelare offensivt och ytterligare nyförvärv

Embed from Getty Images

Det är ingen hemlighet att United missade målchanser på löpande band under förra säsongen. Tio oavgjorda matcher på Old Trafford och enbart 26 mål på hemmaplan vittnar om detta. Zlatan gjorde en enastående insats tills det att han skadade sig, men missade många chanser även han. Vad som var mer alarmerande var den skrala målskörden från Lingard, Rashford och Martial med fyra, elva och åtta mål vardera. Armeniern Mkhitaryan stod för elva mål. Bakom Zlatan var det Rashford, Mkhitaryan och Mata (tio mål) som gjorde flest mål. Totalt sett måste fler offensiva spelare leverera fler mål, det räcker alltså inte bara att värva nya spelare. Defensivt uppträdde laget, med vissa undantag, godkänt sett till att det var Mourinhos första säsong i klubben.

Lingard, Rashford och Martial måste utveckla sina avslut och pass denna säsong. Känslan är att de två senare är lite för omogna (med all rätt sett till ålder samt med tanke på att Martial inte kan ses som ordinarie) och något för omständliga i sitt spel, de är inte tillräckligt direkta helt enkelt. Lingard och Rashford är tillräckligt disciplinerade för att få utrymme och speltid av Mourinho, men Martial måste dels utveckla sin målfabrikation och dels sitt defensiva arbete.

Offensivt blir alltså slutsatsen att United, bortsett från Lukaku, Mkhitaryan och Mata känns något bräckliga. Rashford och Martial måste få utrymme för att utvecklas givet speltid, men måste samtidigt prestera bättre än förra säsongen. Lingard är lämplig för vissa matcher med sin arbetsvilja och fart, men kan näppeligen karakteriseras som en startspelare. Innan transferfönstret slår igen för sommaren 2017 hade det varit önskvärt om United köpte ytterligare en kantspelare. Ryktena har varit vilda kring Ivan Perisic i Inter. Kanske är han svaret på en spelare som kan leverera ett direkt spel med fler mål och fina pass till Lukaku?

Zlatan?

Embed from Getty Images

Ryktena är många även kring Zlatans vara eller icke vara i United. För tillfället föreligger inget kontrakt mellan parterna om en fortsättning och det mesta tyder på att svensken inte är spelklar förrän tidigt under 2018. Rimligen bör startsträckan efter skadan vara större i vilken annan klubb utom United. I United känner han tränare, lagkamraterna, träningsmiljön och ligan i stort. Sett ur Uniteds perspektiv torde det vara en lockande tanke att ha Zlatan (med 28 mål förra säsongen) som en joker och avlastning till Lukaku i en förhoppningsvis spännande avslutning under våren 2018. Detta förutsatt att Zlatan på något sätt kan acceptera en sådan roll och sådana villkor.

För tillfället framstår United (inte minst efter veckans match mot de regerande Champions League-mästarna) inte som en kandidat för att vinna CL, men att vara med ett sådant slutspel kan locka Zlatan. Mourinhos lag har överraskat förr i CL när förväntningarna inte varit alls höga.

Sammanfattning

Totalt sett pekar mycket mot att Mourinhos United har skaffat sig bättre förutsättningar för att ge United ligatitel nummer 21 under våren 2018. Mourinho visste tidigt under våren 2017 vad han ville ha och för tillfället har tre av fyra positioner förstärkts. Offensivt bör klubben värva ytterligare en spelare. Mot bakgrund av att många spelare underpresterade under förra säsongen och att klubben värvat en etablerad anfallare i PL skall en slutposition bland de tre första lagen vara en självklarhet. I tillägg är truppen bred och med en relativt god bas av ungdomar. Att vinna någon av de inhemska cuptitlarna bör vara ett rimligt mål. Laget skall på allvar kunna utmana på ett par fronter. Vad gäller Champions League är troligen en åttondels- eller kvartsfinalplats ett rimligt mål.