Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Zlatan är tillbaka – vi diskuterar hur han passar in

Tidigare idag blev det officiellt att Zlatan Ibrahimovic kommer att spela för Manchester United även den här säsongen. För att reda ut vad det betyder för United satte sig Gustav Brinck-Larsen och Mikael Österdahl ner för en diskussion.

Micke: För mig är det en no-brainer att United ger Zlatan ett nytt kontrakt när möjligheten fanns. Det finns anledningar att vara skeptisk till hur det hela kommer att utveckla sig. Men tittar vi på de två inledande ligamatcherna hade vi Mata, Mkhitaryan, Rashford och Lukaku offensivt. Bakom fanns Martial och Lingard som alternativ. That’s it. När vi behövde göra mål mot Real Madrid kastade vi in Fellaini. Klart att Zlatan behövs!

Gustav: Jag är försiktig i mina hurrarop. Om Zlatan i första hand är tillbakatagen som en backup till Lukaku och som en spelare som skall hoppa in och förändra matchbilden när det låst sig är jag positivt inställd. Men jag är mycket tveksam till att Zlatan skulle acceptera en roll som inte ordinarie, och vi vet att Mourinho gillar Zlatan, så jag är rädd att han kommer få spela rätt mycket och att Uniteds spel då kommer bli för stillastående. Vi har ju sett hur bra laget har mått av Lukakus rörlighet längst fram. Jag vill dessutom hävda att Andreas Pereira har en del att bidra med.

Micke: Jag ser tre scenarion: 1) Zlatan är så bra att han inte kan petas. 2) Zlatan är given oavsett vad som händer. 3) Zlatan accepterar en roll som backup. Här ser jag både (1) och (3) som positiva medan (2) givetvis kan orsaka problem. Vad gäller den positiva säsongsinledningen så är det trots allt bara två matcher och Andreas Pereira tycks primärt vara aktuell i defensivare roll i Mourinhos fotboll.

Gustav: Jag dömmer om scenario 1, tror att 3 skulle vara bra men är direkt rädd för alternativ 2. För det är där jag känner en stor risk att vi hamnar, just för att det är Zlatan Ibrahimovic vi pratar om. Han kommer in och gör det… bra, men att laget i längden inte fungerar lika bra. Jag ser en rörlig forward som Lukaku (eller Rashford) som perfekt för United nu. Det är inte Zlatans stil. Risken är att han känner sig isolerad, går ner och hämtar boll, och då kväver våra offensiva mittfältare vilket förstör spelet än mer. Visst, det har bara gått två matcher, men jag hade föredragit att man väntade.

Micke: Fördelen med att inte vänta är att vi slipper spekulationerna. Dessutom ska det bara vara bra att spelarna vet att de måste prestera för att vara kvar i laget, annars kommer pappa Zlatan och tar platsen. Mår du inte bra av att känna den pressen har du ändå inte i United att göra. Samtidigt är det omöjligt att veta var Zlatan står när han är tillbaka, för den långa frånvaron är något han aldrig har upplevt. Så jag ser framför mig att han matchas in relativt försiktigt (med Zlatan-mått, inte Lindelöf-mått) och att han accepterar det.

Gustav: Jag hoppas innerligt att du har rätt och att han är med och tar United till nästa nivå den här säsongen. Att han kan göra skillnad i enskilda matcher tvivlar jag inte på, det är som sagt att jag är tveksam till att han plötsligt skulle acceptera något annat än att vara lagets mittpunkt och en given startspelare. Det är vad han varit sedan Juventus i princip och tillhör ju hans personlighet. Vi har dessutom tidigare sett tränare som har svårt att släppa taget om spelare, därav min oro över hur Mourinho hanterar detta. Måhända kan pratet om att Zlatan skall lära sig tränaryrket under Mourinho kanske göra att han accepterar mindre speltid?

Micke: Jag inbillar mig någonstans att Zlatan faktiskt kände i slutet på förra säsongen att hans kropp inte längre håller för 90 minuter två gånger i veckan. Hans självklara position har ju också bottnat i att han faktiskt alltid har varit bäst i laget också. Efter skadan är det inte givet att så är fallet, vilket både Mourinho och Zlatan måste vara medvetna om. Andy Mitten hade ju rätt att Zlatan skulle skriva på den här veckan, då är det rimligt att han också hade rätt om att Lukaku nu är uttalad etta offensivt och att Zlatans veckopeng är mycket sämre nu än förra året.

Gustav: “In Mitten we trust”. Jag får igen säga att jag hoppas att du, och Mitten, har rätt. Jag hoppas Zlatan har den mognaden och förståelsen, och att min oro att Mourinho hela tiden skall hoppas att den Zlatan han hade i Inter, eller till viss del stunder förra året, skall titta fram. Men under de perioder då både Lukaku och Zlatan är pigga och krya, tror du Mourinho ändrar spelsätt för att få in båda två?

Micke: Det är frågan det! Jag känner att det inte går att flytta på Lukaku, han ska vara centralt och längst fram när han spelar. Zlatan däremot kan jag se i en roll som nummer 10. Sen om det funkar… Nu kanske jag har fått en knäpp, men vad händer om vi lirar Zlatan där Mata har spelat de två första matcherna?

Embed from Getty Images

Gustav: Gällande Lukaku: Helt överens. Jag kan se Zlatan som en nummer 10, men det hänger på att vi har rejält rörliga yttrar. För det skulle bli en mer stillastående 10 som kan hitta magnifika passningar och komma in i straffområdet på inspel. Jag anser dock Mkhitaryan som bättre i en sådan roll. Att spela Zlatan i Matas roll… Njae, jag är tveksam. Dels har Mata utvecklat ett hemåtjobb som är mycket bra, och han är ju oerhört rörlig från sin position. Något som Zlatan, trots alla hans uppsidor, faktiskt inte är. Enda realistiska jag kan se är Lukaku och Zlatan bredvid varandra i ett 5-3-2. Dock tycker jag att vi då får offra för många bland Mkhitaryan, Mata, Rashford, Martial. Finns ju max plats för en av dem i så fall.

Micke: Min slutsats efter de två första matcherna är att vi kommer spela 4-2-3-1 i majoriteten av matcherna och 3-5-2 eller 4-3-3 i de svårare matcherna. De gångerna blir det många offensiva på bänken, framför allt i 3-5-2. Samtidigt, även om Zlatan är långsam så tror jag att vi kan få bra fart om han får leka med tre från Rashford, Mkhitaryan, Martial och Lukaku samtidigt.

Gustav: Det lär ju vara den formationen som gäller, och i den går Lukaku före som forward alla dagar i veckan för mig, men det är vi ju överens om. Jag anser även att våra offensiva mittfältare (Rash och Martial inkluderade) gör sig bättre som de tre än vad Zlatan gör. Då ser jag bara bänk för honom när jag tar ut en tänkt förstaelva. Ja, han skulle kunna få fart med de fyra, men jag tror inte det blir bättre än vad vi har nu. De spelarna vi har nu fyller rollerna bättre i mina ögon. Så accepterar han att inte vara förstavalet är jag som sagt positiv, men jag hade hellre sett en yttervärvning istället. Tyvärr fick ju klubben inte till det.

Micke: Det är ju upp till Mourinho att hitta den bästa lösningen. Vi ska inte glömma att Zlatan var den överlägset mest produktiva spelaren i laget förra säsongen. Hittills har egentligen alla offensiva visat bättre takter än förra säsongen. Det bör smitta av sig även på Zlatan. Och i alla avseenden är Zlatan ett mycket bättre alternativ än Fellaini!

Gustav: Det var han. Jag skulle dock gärna se att vi fortsatte det framtidsbygge vi påbörjat, där jag ser de andra killarna vi nämnt ovan som hörnstenar. Detta trots Zlatans förra säsong. Men ja, han är ett oändligt mycket bättre alternativ än Fellaini! Så, låt oss hoppas att de har en bra plan för detta. Då kan det bli succé! Personligen tar jag dock den försiktigt fundersamma inställningen, så länge. Jag blir gärna överbevisad.

Res med oss till Manchester!