Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Stoke – Manchester United 2-2

Embed from Getty Images

Manchester United leder fortfarande Premier League. Laget gör det dock bara på målskillnad numera, efter att endast ha fått 2-2 borta mot Stoke. Jack Butland räddade Stoke med en mycket bra räddning i den 92 minuten, där United så när avgjorde den här tillställningen på en hörna.

Offensivt såg det väl ändå okej ut. Inte bra, men ändå okej. United hade mest boll, fortsatte försöka spela sig fram med ett varierat spel, skapade flest chanser och kan sägas ”borde” ha vunnit den här matchen. Tyvärr skapades inte speciellt många superheta chanser, vilket alltså leder till att det första poängtappet i årets Premier League ett faktum.

Vad hände med försvaret?

Manchester United hade inför dagens match inte släppt in något mål i årets Premier League. Mot Stoke blev det två, båda två efter svaga försvarsinsatser av det tidigare så stabila mittbacksparet.

För i de tre första omgångarna såg firma Bailly/Jones stensäkra ut. Idag sattes de inte på några orimliga test, United hade mest boll och ett mittfält som plockade undan det mesta, men när Stoke väl kom fram kändes det hela tiden farligt på ett sätt som vi inte är vana vid. Bara under de första minuterna hade Stoke två frilägen snett från sidan som mycket väl kunde resulterat i mål, vid båda dessa tillfällen är det mittbackarna som får ta på sig att lägena uppstod.

Embed from Getty Images

Målen får de också ta på sig, Bailly det första och Jones det andra.

Vid det första målet är det Eric Bailly som först missar att ställa offside, och sedan totalförlorar kampen i mitten mot Choupo-Moting som kan styra in inspelet som kommer från Stokes högerkant.

Vid det andra, som kom efter en hörna och även det gjordes av Choupo-Moting, ställer Phil Jones till det för sig, tappar markeringen, trillar – och bollen nickas i mål enkelt. Att hörnan inte skall komma till, på grund av att Fletcher armbågar ner Pogba utan att domaren blåser i en sekvens som leder till hörnan, ursäktar inte Jones agerande. Det var den Jones vi inte vill se, flängig och osäker.

United möter Basel på tisdag, då är både Bailly och Jones avstängda. Chris Smalling och Victor Lindelöf har då en ypperlig chans att spela sig väsentligt mycket närmare en startelva.

Hörnor

Jag har aldrig förstått, och kommer nog aldrig förstå, vitsen med korta hörnor. Framförallt inte med det lag United har idag, som kryllar av långa spelare som hotar på fasta situationer och dessutom har spelare som Mkhitaryan som kan slå in bollen med precision.

United hade fyra hörnor i den första halvleken. De tre första slog man kort, vilket inte resulterade i någonting. Den fjärde slogs in direkt, Matic skarvade vid första stolpen och sen ville Pogba hellre få en assist än mål, så han nickade in bollen via Rashfords huvud. Enkelt och simpelt, och 1-1 där var ett faktum. Att Matic var direkt inblandad i det första målet gjorde det ännu märkligare att han i slutet av matchen, när United skulle går för det, inte hängde med upp i straffområdet på hörnor utan väntade utanför. Jag menar, killen är 194 cm lång och kan uppenbarligen använda huvudet.

Därför ber jag ödmjukt att Mourinho för det första ser till att Matic är med i straffområdet vid samtliga offensiva hörnor framöver, och för det andra ser till att förbjuda korta hörnor helt och hållet.

”Problemet Mkhitaryan”

Henrikh Mkhitaryan stod idag för ytterligare en assist, hans sjätte på fyra matcher (den står dock i skrivande stund inte officiellt som en assist på Premier Leagues officiella hemsida). Det var dessutom han som slog hörnan som ledde till 1-1, även om den rörde tre Unitedspelare efter att han slog hörnan, så återigen var han direkt inblandad i de Unitedchanser som ledde till mål.

Embed from Getty Images

Men, fram till han efter drygt 50 minuter bytte plats med Rashford och gick från höger- till vänsterkanten, var han inte särskilt bra idag. Och det är ett mönster jag ser, när United skall spela med det spelsystem som användes idag, alltså 4-3-3 utan en nummer 10, då blir det naturliga att sätta armeniern ute till höger. Vilket är en position där han i princip aldrig övertygat på mig ifrån.

Nummer 10-rollen i ett 4-2-3-1 är i mina ögon Mkhitaryans absolut bästa. När han hamnar till höger, som idag, får han inte ut alls lika mycket av sina kvicka fötter. Det märktes tydligt att han även fungerar bättre till vänster än till höger, men med tanke på att även Martial och Rashford trivs bäst där är det egentligen inte positivt.

Detta är något Mourinho och ledarstaben måste fundera över framöver. Skall Mkhitaryan kanske inte starta de matcher då Mourinho vill ha tre centrala mittfältare? Eller skall någon annan (Rashford, Mata eller kanske Lingard) spela till höger så att Mkhitaryan kan utgå från vänster, vilket jag tycker han verkar trivas med mycket bättre.

Inte för negativa

Okej, Manchester United vill alltid vinna alla matcher. Men sett i det långa loppet kan ett oavgjort resultat borta mot Stoke ändå vara okej, och alla spelare kan göra sämre matcher ibland, så vi skall inte dra för stora negativa slutsatser av en insats även om man är irriterad i stunden.

Jag både tror och hoppas att Basel, följt av Everton, kommer få möta det United vi såg under augusti månad. Ett United som kommer i våg efter våg och nöter ner sitt motstånd och inte ger motståndarna någon större chans.

På tisdag tar vi tag i det här igen.