Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om våra motståndare i Champions League 2017/18

På tisdag kliver Manchester United in i Champions League. Laget gör det efter ett års frånvaro, en frånvaro man dock kompenserade med att vinna Europa League, vilket väl får anses som ett okej substitut om man någon gång inte skall spela Champions League. Men, det här är turneringen Manchester United skall vara i, men inte nog med det; det här är turneringen United skall vara med och kämpa om segern i. Gruppmotståndet i år får på pappret ses som behagligt för United, som om man går in med rätt inställning får ses som stora favoriter till gruppsegern.

Basel

Det lag som United ställs mot i första matchen är FC Basel, eller närmare bestämt Fussball Club Basel 1893, från Schweiz.

De bildades, föga förvånande, 1893 och är just nu så oerhört dominanta i schweizisk fotboll att det knappt kan vara intressant att följa den. Laget har vunnit ligan åtta år i rad (varav dubbeln tre gånger), och sedan säsongen 2001/02 har de tagit tolv ligatitlar. Säsongen 2000/01 var senast de slutade utanför topp tre.

Historiskt sett är de det näst mest framgångsrika laget i Schweiz. Grasshoppers står som mest meriterade lag med 27 ligasegrar, mot Basels 20. Dock har Grasshoppers inte vunnit ligan på 14 år, och verkar ha svårt att mobilisera ett rejält motstånd till Basel, som mycket väl kan ha sprungit om i antal ligatitlar inom ett decennium.

Sin första ligatitel tog Basel 1952/53. Det verkar dock som att de gillar att jobba med periodisk framgång. De hade sin första storhetsperiod mellan 1966 och 1980 då de vann ligan sju gånger. Sedan följde en sämre period under 80- och 90-talen då de även var nere i andradivision under en period. Men sedan tidigt 2000-tal är de alltså den dominerande kraften inom schweizisk fotboll.

I Europaspel saknar man dock meriter att tala om. Man tog sig till kvartsfinal i Europacupen 1973/74 och till åttondelsfinal i Champions League säsongerna 2011/12 och 2014/15. Säsongen 2012/13 var man dessutom framme i semifinal i Europa League, vilket är det närmaste de kommit en europeisk titel (Intertotocupen räknas inte).

Förra säsongen vann Basel ligan med betryggande 17 poäng före Young Boys. Man gjorde det med hela 92 gjorda och endast 35 insläppta mål på 36 matcher. I Champions League gick det dock sämre. De drogs mot Arsenal, PSG och Ludogoretz och lyckades endast plocka poäng genom att spela oavgjort två gånger mot de sistnämnda. De två poängen räckte naturligtvis inte för att ta sig vidare, och eftersom Ludogoretz lyckades sno en pinne i en match mot Arsenal tog de platsen i Europa Leagues slutspel.

Den här säsongen har laget dock inte inlett särdeles övertygande i ligan. Efter sju spelade matcher har man tre segrar, två oavgjorda och två förluster. Senaste matchen spelades på lördagskvällen, samtidigt som United mötte Stoke, och då fick man överraskande stryk hemma mot Lausanne, som tog sin första seger för säsongen.

Embed from Getty Images

Laget består mestadels av spelare från Schweiz, och utöver det är det en hel del spelare från övriga Mellaneuropa. Laget har även en svensk, landslagsmannen Alexander Fransson som varit i klubben sedan januari 2016. Utöver det är väl Ricky van Wolfswinkel det mest kända namnet. Holländaren slog igenom som 20-åring år 2009 och hade sedan en misslyckad tid i Norwich för några år sedan. Han hittade dock formen i Vitesse förra året, och har inlett den här säsongen bra med sju mål på de sju första ligamatcherna. Även Taulent Xhaka, bror till Arsenals Granit, finns i laget.

Fakta Basel

Kvalificerade sig genom: Mästare i Schweiz

Fem senaste CL-deltaganden:

 • 2016/17 Gruppspel
 • 2015/16 Play-off
 • 2014/15 Åttondelsfinal
 • 2013/14 Gruppspel
 • 2012/13 Play-off

Meriter:

 • 20 ligatitlar
 • 12 cuptitlar

Möter United:

 • Old Trafford: 12 september
 • St. Jakob-Park: 22 november

Benfica

Benfica är Portugals mest framgångsrika klubb genom tiderna. De har 36 ligatitlar (nio fler än tvåan Porto) och 27 andraplatser. Eftersom den portugisiska ligan har funnits sedan säsongen 1934/35 leder enkel matematik oss till slutsatsen att de alltså har slutat som etta eller tvåa i långt fler än hälften av de spelade säsongerna. Lägger vi till de 15 tredjeplatserna blir dominansen ännu tydligare; på 83 säsonger har Benfica varit utanför topp tre blott fem gånger. Bara så vi förstår deras dominans historiskt.

De är nu inne i en av sina bästa perioder, inhemskt sett. Faktum är att i och med ligavinsten i våras så har de för första gången vunnit ligan fyra år i rad. Porto lyckades dock vinna ligan fem år i rad på 90-talet, så där är Benfica inte historiska än, även om det säkerligen är något de skulle vara sugna på att tangera och sedan också slå.

Laget saknar inte framgång i Europa heller, även om det nu var längesedan man faktiskt vann något. Man tog hem Europacupen, alltså föregångaren till Champions League två år i rad, 1961 och 1962. I och med den första vinsten blev man blott andra lag att vinna turneringen, eftersom Real Madrid tog hem den de fem första åren.

Efter detta har man också varit i final 1988, då det blev förlust mot PSV Eindhoven på straffar samt 1990 då Milan blev för svåra. I Europa League, dit vi också räknar in gamla Uefacupen, är finalfacitet än värre. Där har Benfica tre finaler och lika många förluster, 1983 samt 2013 och 2014.

Embed from Getty Images

När de nu kliver in i Champions League gör de det för åttonde året i rad. Förra året kom de tvåa i sin grupp, slagna endast av Napoli och med Besiktas och Dynamo Kiev bakom sig. Därmed kvalificerade man sig för åttondelsfinal, där dock Borussia Dortmund blev för svåra. Portugiserna vann hemmamötet med 1-0, men fick sedan stryk med hela 4-0 borta och åkte därför ur turneringen.

Benfica har haft en transfersommar som inbringat mycket pengar till klubben, pengar som man inte valt att slösa iväg. Målvakten Ederson försvann till Manchester City, Nelsen Semedo befinner sig numera i Barcelona och som vi vet spelar Victor Lindelöf i Manchester United. Lägg till att man också fick ganska bra betalt av Marseille för Konstantinos Mitroglou och vi kan konstatera att klubben fått in någonstans runt 125 miljoner euro på kontot, om de övergångssummor som det rapporterats om stämmer någotsånär. Summorna de gett för spelarna de köpt är för de mesta icke avslöjade, men vi kan nog kallt räkna med att de inte uppgår till 125 miljoner euro. De har, som portugisiska klubbar ofta gör, ersatt med relativt unga, utvecklingsbara spelare istället.

Därför kan det vara svårt att veta hur laget står sig i år. Lånet av Inters supertalang Gabriel Barbosa kan bli en succé, om han tar an sig utmaningen på rätt sätt. Han blev klar på deadline day och fick inte spela i den enda match de haft sedan dess, fredagens 2-1-vinst mot Portimonense i ligan, så hans status är fortfarande oklar. Men att det finns talang i pojken är det nog ingen som betvivlar.

I mittförsvaret stretar gamla Luisao på och försöker hålla ordning framför målvaktstalangen Bruno Varela som gör sin första säsong som ordinarie för Benficas A-lag. Dessa två, samt mittfältaren Pizzi, är de enda tre som spelat samtliga minuter för Benfica så här långt under säsongen.

Framåt har den rutinerade brasilianske anfallaren Jonas fått en bra start på säsongen, med sex mål på de fem första ligamatcherna. De fem matcherna har givit fyra segrar och en oavgjord match, vilket för tillfället placerar laget på en tredjeplats bakom Porto och Sporting Lissabon som båda vunnit sina fem första matcher.

Benfica kom från pott ett i lottningen, och skall ha en god chans att kunna slåss om en av platserna till åttondelsfinal. Man har ju lyckats med detta två år i rad, så att åka ut i gruppspelet skulle vara ett steg tillbaka.

Fakta Benfica

Kvalificerade sig genom: Mästare i Portugal

Fem senaste CL-deltaganden:

 • 2016/17 Åttondelsfinal
 • 2015/16 Kvartsfinal
 • 2014/15 Gruppspel
 • 2013/14 Gruppspel
 • 2012/13 Gruppspel

Meriter:

 • 36 ligatitlar
 • 2 Europacuptitlar
 • 29 cuptitlar

Möter United:

 • Estádio do Sport Lisboa e Benfica: 18 oktober
 • Old Trafford: 31 oktober

CSKA Moskva

Laget som drogs från pott fyra var CSKA Moskva. Den med bra minne kommer ihåg att senast United var i Champions League, säsongen 2015/16, hade vi CSKA i gruppen även då. Den med för bra minne kommer därför känna igen delar av texten nedan från när vi då gick igenom det årets motståndare, om än texten nu är något uppdaterad.

Laget bildades 1911 och blev sedermera Sovjetunionens officiella lag. Sin bästa period hade man efter andra världskriget då man tog fem titlar på sex säsonger. Efter Sovjets fall så blev klubben privatägd. Den statliga kopplingen kvarstod dock då det var försvarsministern som klev in som aktieägare i klubben. Under ett par år under 2000-talet så influerades CSKA av Roman Abramovic som genom ett av sina bolag hade intressen i klubben. Idag heter ägaren Yevgeni Giner, vilken sägs ha kopplingar till organiserad brottslighet.

CSKA har spelat Champions League-fotboll relativt regelbundet under 2010-talet och har en kvartsfinalplats på CV:t från säsongen 2009/2010. Det året tog man sig vidare som tvåa från en grupp innehållande United. Ryssarna tog sig därefter förbi Sevilla i åttondelsfinalen innan det tog stopp mot Inter i kvarten. Året därpå blev det inget spel i CL men 2011/2012 var man tillbaka och tog sig till åttondelsfinal. 2012/2013 stod man återigen utanför turneringen men under de fyra senaste säsongerna har man deltagit, dock utan att kunna ta sig till slutspel.

CSKA Moskva är en av Rysslands mest meriterade klubbar genom åren med 13 ligatitlar, varav sex sedan 2003. Utöver detta har man tolv inhemska cupsegrar och på europeisk nivå så har man tagit hem en seger i UEFA-cupen, 2005.

Fjolårssäsongen slutade med en andraplats i ryska Premier League, vilket gjorde att man fick kliva in i tredje kvalomgången till årets Champions League, för att på så sätt ta sig in i gruppspelet. Kvalet gick dock smärtfritt, då man först slog ut AEK Aten och sedan i play-offet Young Boys. Båda dubbelmötena slutade sammanlagt med 3-0 för CSKA, sett över två matcher.

Förra säsongens Champions League-spel blev däremot ett misslyckande. Med Monaco, Leverkusen och Tottenham i gruppen tog de bara tre poäng (två oavgjorda mot Leverkusen och en mot Monaco) vilket gav dem en sistaplats i gruppen.

Årets ligaspel har startat något knackigt. Nio matcher har man spelat, med fem segrar, en oavgjord och tre förluster som facit. Senaste matchen spelade i fredags då man slog bottenlaget Ankar Perm med 1-0. Sammantaget ligger man just nu på en tredjeplats, fyra poäng bakom serieledande Zenit, som dock har en match mindre spelad.

Embed from Getty Images

CSKA består traditionsenligt mestadels av ryska spelare, där målvakten Igor Akinfeev får anses som den mest namnkunnige. Dock finns svenske Pontus Wernblom fortfarande kvar som en nyckelspelare och publikfavorit på mittfältet. Han är, som vi alla vet, inte en spelare som lägger några fingrar emellan, där kommer Uniteds mittfältare få akta sina hälsenor. Andra utländska inslag i truppen är den långe högerbacksbrassen Mário Figueira Fernandes, hans unge landsman Vitinho, en israelisk mittfältare vid namn Bibras Natcho samt nigerianen Aaron Olanare. De två sistnämnda har dock än så länge haft svårt att slå sig in i förstaelvan under säsongen.

Fakta CSKA Moskva

Kvalificerade sig genom: Play-off

Fem senaste CL-deltaganden:

 • 2016/17 Gruppspel
 • 2015/16 Gruppspel
 • 2014/15 Gruppspel
 • 2013/14 Gruppspel
 • 2011/12 Åttondelsfinal

Meriter:

 • 13 ligatitlar
 • 12 cuptitlar
 • 1 Uefacuptitel

Möter United:

 • Arena CSKA: 27 september
 • Old Trafford: 5 december