Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Everton (bytt, bytt, kommer aldrig mer igen)

10:18

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Everton. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Everton 4-0 (1-0)

Premier League, omgång 5 • 2017-09-17, 17.00 • Old Trafford, Manchester • publik: 75 042 • domare: Andre Marriner


 1-0 (4)   Antonio Valencia (Matic)
     (63)   Ashley Williams
     (82)   Eric Bailly
 2-0 (83)   Henrikh Mkhitaryan (Lukaku)
 3-0 (89)   Romelu Lukaku (Lingard)
 4-0 (90+1) Anthony Martial


Manchester United: De Gea; Valencia, Bailly, Jones, Young; Fellaini, Matic; Mata (Herrera 77), Mkhitaryan (Martial 88), Rashford (Lingard 61); Lukaku
Avbytare: Romero, Darmian, Smalling, Carrick

Everton: Pickford; Martina, Keane, Williams, Jagielka, Baines; Schneiderlin, Gueye (Calvert-Lewin 76); Sigurdsson, Davies (Ramírez 66); Rooney (Mirallas 82)
Avbytare: Stekelenburg, Klaasen, Besic, Holgate

Johannes Johansson | 20:06 Intervju med José Mourinho

Vi avslutar denna matchdagsblogg med att höra vad José Mourinho hade att säga om matchen till MUTV.

Om matchen: De första 30 minuterna är matchen inte jämn. Då var det ett lag som spelade, det andra tittade på. Nästa 30 var jämnare med två lag. Då var det svårt för oss också. Men i slutet av matchen dödar vi dem.

Om Valencias mål: Ibland får han det (på frågan om han får den träffen på träningsplanen). Självklart är det inte lätt att göra sådana mål, men ibland gör han det.

Angående Lukakus mål och assist: Jag hade varit nöjd även utan dem. Arbetet han lägger ner för laget. Sättet han öppnar ytor för oss i första halvlek. Jag är mer än nöjd. Ytterligare ett mål – härligt. Ytterligare en assist – fantastiskt. Men hans spel överlag betyder mer än det.

Johannes Johansson | 19:14 Intervju med Romelu Lukaku

Romelu Lukaku har pratat med Sky Sports.

Om matchen: Vi borde ha gjort fler mål i första halvlek, men vi var inte kliniska nog. Everton skapade en del problem för oss på mittfältet. Vi var tålmodiga men vi försökte göra ett andra mål så snabbt som möjligt. Jag kände att jag behövde vara tålmodig, fortsätta löpa och fortsätta vara fokuserad.

Om målet och det omtalande firandet: Det var ytterligare ett mål och jag är glad för vinsten, det är det enda som betyder något för mig. Målfirandet var lite av ett skämt efter frisparken jag missade. Det är bara fotboll.

Johannes Johansson | 19:01 Slut: Manchester United – Everton 4-0

Om första halvlek var av tråkig karaktär så var även den andra det. Trots resultatet. För det satt långt inne. Oerhört långt. Wayne Rooney och hans nya polare oroade United-försvaret rejält under inledningen av andra halvlek. Rooney sysselsatte nästan på egen hand hela hemmabacklinjen.

Rent individuellt var det få United-spelare som kom upp i normal standard. Backlinjen såg stundtals darrig ut, detta medan offensiven var rent utsagt svag.

Men nu känns det synd att klaga eftersom målen ramlade in i slutskedet av matchen. 2-0 kom när Lukaku frispelade Henrikh Mkhitaryan, där armeniern avslutade på ett säkert sätt.

3-0 fick tillslut Romelu Lukaku göra själv. Belgaren fick med all förmodan höra både det ena och det andra från bortafansen och firade målet som om han avgjort ligan.

Innan matchen var över han Anthony Martial bytas in, tråckla sig igenom Everton-försvaret, få straff och sedan själv förvalta den. Han är iskall den där fransmannen.

Annars? Nemanja Matic. Överlägset Uniteds bästa spelare idag.

Johannes Johansson | 17:56 Första halvlek: Manchester United – Everton 1-0

Första halvlek är slut och spelarna har nyss vandrat in i omklädningsrummen för att hämta andan inför den andra delen av matchen. Första halvlek höll överlag ingen vidare klass, men tack vare en fin start är Manchester United i ledning med 1-0.

Målet var i en klass för sig. Nemanja Matic vände på spelet via, vad som såg ut som, en halvtafflig passning. Vad vi från tv-soffan inte kunde notera var att Antonio Valencia befann sig precis där bollen landade. Alltså utanför tv-bilden. På ett tillslag nöp kaptenen till bollen med en högeryttersida. Bollen borrade sig upp i krysset och United fick en drömstart tack vare målet i den fjärde minuten.

Annars var United totalt dominanta under första delen av första halvlek. Everton åt sig dock in i matchen och skapade ett gäng farliga chanser. Främst uppstod Evertons anfall från högerkanten där Ashley Young hade problem med Cuco Martina.

United borde dock stängt butiken under första halvlek. Både Romelu Lukaku och Marcus Rashford har haft sina lägen. Lukaku har framförallt missat två, mer eller mindre, frilägen. Nu laddar vi om inför kommande 45.

Come on United!

Mikael Österdahl | 16:57 Nu kör vi!

Snart avspark. Tre poäng ska hämtas.

COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 16:52 Mourinho: Det är det nya Premier League

José Mourinho är inte överraskad över att Everton ställer upp med fem försvarare idag.

”Det är nya Premier League. Många lag spelar med fem därbak, plus många mittfältare i ett kompakt block. Men de har mycket kvalitet och kommer inte bara försvara,” säger Mourinho till Sky Sports.

Mourinho tror att det blir emotionellt för Lukaku, Fellaini och, framför allt, Rooney.

Ronald Koeman förklarade valet av formation idag: ”Först och främst vet vi hur vi spelar i det här systemet. Vi fick ett bra resultat mot city. Vi behöver ett kompaktare lag.”

Hur ska Everton stoppa Lukaku? ”Om de skapar chanser, om Rom är i boxen och får fritt skottläge brukar det vara mål.”

Wayne Rooney snackade också med Sky Sports. Rooney tror att det blir konstigt att spela för motståndarlaget på Old Trafford. Vid upprepade tillfällen sa han emellertid att han ska göra sitt bästa för att Everton ska få med sig ett resultat.

Allt annat än ett eller två självmål vore ovärdigt, Wayne!

Mikael Österdahl | 16:40 De Geas bästa match

När Manchester United spelade mot Everton på Old Trafford för tre år sedan gjorde David de Gea sin kanske bästa match någonsin. Detta i en 2-1-seger för United.

Först stod De Gea i vägen när Baines sköt straff och i matchens absoluta slutskede producerade Unitedmålvakten två overkliga räddningar.

Mikael Österdahl | 16:28 Poängtapp för Chelsea

Det blev bara 0-0 för Chelsea i den enkla hemmamatchen mot Arsenal. En trist match där det inte hände så värst mycket. Vi kan dock glädjas åt att David Luiz tyckte att det var lämpligt att dra på sig en utvisning i slutskedet, efter en korkad tackling. Tre matchers avstängning för Luiz bara sådär.

Chelsea går därmed upp på samma poäng som United men United har ju matchen mot Everton till godo. Vi upprepar att det krävs 5-1 eller bättre för att serieledningen ska återtas.

Mikael Österdahl | 16:20 Forever Young

Ashley Young imponerade senast, så pass mycket att José Mourinho ger honom chansen från start idag.

Oklart om Daley Blind helt sonika är petad eller om han har dragit på sig en skada har vi inte fått någon information om. Då Blind inte ens är på bänken och var med i den preliminära startelvan som gick ut för en halvtimme sen misstänker jag att Blind har han sig. Men det är spekulation än så länge.

Som väntat är det Fellaini som tar Pogbas plats och offensivt är det igen Rashford som får förtroende före Martial.

I övrigt inte mycket att orda om. Lindelöf är ånyo utanför truppen medan lagkapten Carrick har fått flytta ner från läktaren.

Jag misstänker att Koeman har tänkt parkera bussen idag.

Mikael Österdahl | 16:09 Evertons startelva

Så har vi även fått Evertons startelva. Koeman har valt en fembackslinje idag, så vi kan nog förutsätta att vi får se ett väldigt defensivt Everton idag.

Williams, Keane och Jagielka som centrala försvarare med Baines och Martina på kanterna. De före detta Unitedspelarna Schneiderlin och Rooney båda från start.

Mikael Österdahl | 16:00 Young som vänsterback

Spekulationerna från tidigare var inte helt korrekta. Ashley Young startar nämligen som vänsterback idag. United startelva: De Gea; Valencia, Jones, Bailly, Young; Fellaini, Matic; Mata, Mkhitaryan, Rashford; Lukaku.

Mikael Österdahl | 15:47 Fanzines

Korridorerna i Old Traffords J Stand har snyggats till rejält inför den här säsongen. Inför premiären mot West Ham avtäcktes en målning på Bryan Robson och idag är det premiär för fler hjältar – åtminstone Roy Keane, Ole Gunnar Solskjaer, Paul Scholes, Ryan Giggs och Gary Neville – att pryda väggarna.

Den som vandrar mot Old Trafford ska förstås passa på att köpa ett fanzine. Red News släppte nytt i onsdags och finns att köpa idag också.

Ännu bättre är förstås att köpa två fanzines, för United We Stand finns ju också. Nytt nummer idag, även om säljarnas taktik kan ifrågasättas. Jag misstänker att de lyckas bättre om de sprider ut sig lite…

Mikael Österdahl | 15:42 Ryktad startelva

På Twitter viskas det om Manchester Uniteds startelva. Det är Mirrors David McDonnell som tror sig veta att United idag lirar 4-2-3-1.

Valencia, Bailly och Jones är tillbaka efter vila och avstängning. Fellaini tar Pogbas plats på mitten och Rashford går in istället för Martial.

Facit kommer om 18 minuter.

Mikael Österdahl | 15:21 Mållöst i London

I väntan på att den intressanta Premier League-matchen ska börja spelar Chelsea mot Arsenal. Där är det mållöst efter en halvlek. Arsenal har varit överraskande bra och borde ha ta tagit ledningen men Ramsey prickade trävirket och sedan rensade Lacazette till inspark på returen. Vilket ju inte var så bra gjort av Lacazette, då han ju spelar för Arsenal.

För Chelsea hade Pedro en bra chans men han sparkade bollen rakt på Arsenals målvakt.

När det gäller den viktiga matchen så spekuleras det i att United inte kommer att förändra så värst mycket.

Jag antar att Dawson förträngt att Young startade mot Basel, för inte kan det väl bli nån annan än Valencia på högerbacken idag?

 

Mikael Österdahl | 14:55 Mourinho mot Koeman

José Mourinho mot Ronald Koeman är en duell som sällan slutar som väntat. Faktum är att Mourinho, i Premier League, har försökt fem gånger mot Koeman utan att vinna. Med det är Koeman bäst.

Räknar vi istället titlar är Mourinho förstås överlägsen, även om Koeman har samlat på sig tre holländska ligatitlar.

Bästa meritlistan på planen idag har förstås Wayne Rooney (har inte kollat detta närmare utan tar för givet att det är så). En av de trevligare Rooneyhistorierna jag har läst bjuder Daniel Taylor på i Observer (ungefär Guardians söndagstidning) idag.

Mikael Österdahl | 13:35 Tolv veckor för Pogba?

Paul Pogbas skada är värre än befarat. Det rapporterar Duncan Castles för Sunday Times. I värsta fall kan det bli tolv veckors frånvaro för Pogba, även om Castles öppnar för att fransmannen kan vara tillbaka i spel efter sex veckor.

Den exakta naturen av skadan ska ännu inte vara utredd, därav osäkerheten. En initial magnetröntgen indikerar dock att det ska röra sig om en förslitningsskada av tredje graden.

Castles hävdar att Uniteds analys är att skadan beror på att Pogba ska ha tränat på egen hand. Hur det är med den saken ska vi förstås låta vara osagt. José Mourinho fick en fråga om detta på den andra delen av fredagens presskonferens.

”Jag vet inte vad du pratar om,” var Mourinhos svar och med det tog presskonferensen slut (den som önskar kan se detta på MUTV).

United har Liverpool borta den 14 oktober. Den matchen framstod som en möjlig comeback för Pogba men nu får det anses vara mindre troligt att han är tillgänglig då. United möter sedan övriga topplag före årsskiftet och i värsta fall ingen Pogba mot Tottenham, Chelsea, Arsenal och Manchester city heller.

Vi återkommer förstås med mer information om Pogba när sådan information är tillgänglig.

Mikael Österdahl | 12:06 Det räcker med fem

Manchester United toppade ligan efter omgång 1. Efter omgång 2, 3 och 4 också. Ska vi göra det efter omgång 5 behöver vi göra 5-1 eller bättre idag. (Delade ledningar räknas inte.) Bör inte vara några problem.

Just 5-1 gjorde vi ju till exempel i december 1999, så det händer titt som tätt. Ole Gunnar Solskjaer gjorde fyra den gången. Denis Irwin gjorde också mål, men bara en gång.

Anledningen till storsegersbehovet är att Manchester city skojade friskt med Watford igår. 6-0 på bortaplan. Det var imponerande. Även om Watford plötsligt hade förvandlats till den sämsta versionen av Walter Mazzarris lag, istället för har chansen att tabelltoppa-varianten som Marco Silva hade byggt. Förhoppningsvis kommer samma Watford till spel när de ska möta Manchester United, när det nu kan tänkas vara.

Roligare var det att se Liverpool spela mot Burnley, i en match som slutade 1-1. Jürgen Klopp rimmar fortfarande på flopp.

Också kul är att se Tottenham spela på Wembley. Bara 0-0 mot Swansea, vilket förstås var fullständigt orimligt. Typ 6-0 till Tottenham hade i större utsträckning speglat matchbilden.

Men Tottenham kan ju inte vinna på Wembley. Inte för att jag tror att det handlar om Tottenham. Snarare är det motståndarna som reser till Wembley och tänker att det är säsongens match. Det är inte Tottenham vana vid.

Mikael Österdahl | 11:32 Lagnyheter

Det förefaller vara så att Manchester Uniteds spelare inför den här matchen har övernattat hemma. Detta då det inte har dykt upp några bilder på Uniteds spelare utanför Lowry Hotel. Spelarna övernattade hemma även inför säsongens två tidigare hemmamatcher i ligan, före Champions League-mötet med Basel var det dock hotellsängen som gällde. Såvitt jag vet har detta inte kommenterats av José Mourinho.

Således har vi inget nytt att gå på när det kommer till spekulation om startelvan. De Gea står i mål medan Valencia, Bailly och Jones lär vara tillbaka i backlinjen. Att Bailly och Jones startar bekräftade Mourinho mer eller mindre efter segern mot Basel. Vänsterbacksplatsen är alltid ett frågetecken men rimligen får vi se Blind igen.

På mitten är den stora frågan vem som ersätter Pogba (som enligt nya rykten kan missa tolv veckors fotboll, mer om det senare). Att Fellaini idag får sin första start bedömer jag som troligast men jag skulle inte bli förvånad om det är Herrera som får chansen (däremot skulle jag bli förvånad om Carrick får göra säsongsdebut). Ett alternativ med Herrera OCH Fellaini finns förstås, men det tycker jag vore att visa Everton alldeles för stor respekt.

Offensivt finns det ingen anledning att ändra. Därmed Lukaku med Mkhitaryan och Mata samt Rashford eller Martial bakom. Eftersom Martial startade senast blir det nog Rashford nu. (Mata petas om Mourinho väljer en extra mittfältare.) Jag vill fortfarande se Martial OCH Rashford, men inget tyder på att jag får se det idag.

Svårare kan jag tycka att det är att gissa vilka spelare som petas till läktaren.

Mikael Österdahl | 10:19 Bytt, bytt, kommer aldrig mer igen

Idag fokuserar vi givetvis på anfallaren som för första gången ska spela mot sin gamla klubb. Men det går nog bra. Romelu Lukaku verkar inte vara typen som hetsar upp sig i onödan.

Ja… tänkte ni på någon annan anfallare?

Meningen var att det här skulle vara det första stora testet för det här Manchester United-laget. Förvisso hemmamatch men ändå säsongens första match mot ett lag som ska kunna ta en Europaplats.

Efter Evertons uppvisningar den senaste tiden känns det inte längre som ett test av den digniteten. United ska helt enkelt köra över Everton. Liverpoollaget var dåliga borta mot Chelsea, sämre mot Tottenham och sedan fullständigt hopplösa mot Atalanta. De har resan från Italien i benen, de har självförtroendet kört i botten. Det ska bara kunna sluta med att United vinner.

***

Det är förstås inte bara Lukaku som ska spela mot sin gamla klubb….

…Marouane Fellaini ska ju också göra det. Inte första gången för den stora belgaren (ja, för Lukaku är det ju första gången men nu syftade jag på den andra stora belgaren). För ungefär ett år sedan gav Fellaini bort straff mot Everton och fick skit. En vecka senare buade stora delar av Old Trafford när Fellaini värmde upp.

Skamligt.

Sedan dess har Fellaini arbetat sig uppåt och allt oftare sjunger Unitedsupportrarna hans namn.

Du-du-du,
Marouane Fellaini,
Du-du-du,
Marouane Fellaini.

Jag tycker att han ska ha all heder för sättet som han har agerat på. Det hade varit lätt för honom att ge upp men han kämpar vidare. Moyes, Van Gaal, Mourinho och i fyra matcher även Giggs har alla haft en plats för Fellaini. Jag tycker att det är kul när det går bra för de utskällda.

***

I motståndarlaget återfinns Michael Keane. Han har ju spelat för United. Det borde han fortfarande göra… men Van Gaal.

Nähä, inte honom ni tänkte på heller?

Då måste det vara Morgan Schneiderlin! En mittfältare som närmast var motsatsen till Fellaini. En mittfältare som verkligen gav obryddheten ett ansikte.

***

Jaha! Wayne Rooney. Han spelar ju för Everton nu. Det hade jag glömt. En kan lätt tänka att Everton gjorde ett bra byte där. Lukaku har ju bara gjort 33 procent av Uniteds ligamål medan Rooney har gjort 100 procent av Evertons.

Men nä. Inga takebacks.

Rooney kommer förstås att hyllas av sin gamla hemmapublik. Det gör mig lite obekväm. Vilket givetvis inte är fotbollsrelaterat. Idioten körde ju rattfull för inte alls länge sen. Men sånt ska visst bara sopas under mattan. Skäms!