Snackisar efter Southampton – Manchester United 0-1

Embed from Getty Images

Manchester United fortsätter vinna fotbollsmatcher. Manchester United (läs: Romelu Lukaku) fortsätter göra mål. Manchester United fortsätter hålla nollan. Detta, samt att det är en styrka att vinna matcher även när man inte spelar bra är egentligen det positiva som vi tar med oss från den här eftermiddagen. För vi skall helt ärligt säga att det inte såg bra ut.

Målet och första halvlek

Vi börjar dock med det som var härligt och som gjorde att åtminstone jag såg en behaglig eftermiddag framför mig. Jag pratar om mitten av första halvlek, som bland annat innehöll matchens mål, inkrigat av Romelu Lukaku några sekunder efter att klockan passerat 19 minuter.

Matchen inleddes med ett hårt pressande Southampton och ett United som hade svårt att få igång spelet. Som brukligt är när ett lag inleder en match intensivt mattades Southampton efter dryga tio minuter. United kunde spela igång och i den 19 minuten rullade laget bollen från Valencia på högersidan, via mittfältet över till Ashley Young på vänsterkanten utanför Southamptons straffområde. Young, med Tadic emot sig, gjorde det Young nästan alltid vill göra: överstega och finta för att hitta yta att slå ett inlägg med högerfoten. Tadic som har sina bästa egenskaper offensivt lät också Young göra det, i mitten fanns 385 cm Unitedspelare i form av Lukaku och Fellaini. Den förstnämnde vann duellen, Forster i Southamptonmålet gjorde en kalasräddning på nicken, men kunde inte stå emot när Lukaku gjorde det Lukaku brukar gör: mål (på returer).

Som info kan vi meddela att Lukaku i och med detta nu står på sex mål på sex ligamatcher. Ta med övriga matcher så har han gjort åtta mål på de åtta matcher han spelat i, det är endast mot Leicester han gått mållös, annars gör han mål.

Embed from Getty Images

Men, tillbaka till matchen. För där och då såg det bra ut. Efter ca 26 minuter fixade Mata en frispark tiotalet meter utanför Southamptons straffområde. Fram klev Marcus Rashford och sköt en ”modern” bredsidesfrispark som vobblade sig fram. Dessvärre smet den precis utanför Forsters högra stolpe, men kvalitén på frisparken lär ha varit tillräckligt hög för att Rashford ska få fortsatt förtroende vid framtida frisparkar.

Det blev dock inte så mycket mer skapat under resten av halvleken. Båda lagen, men framförallt United, hade halvlägen och chanser som kunde blivit farliga med en bättre sistapassning. Att det stod 1-0 i halvtid får dock anses ha varit rättvist.

Andra halvlek

Sen kom dagens andra halvlek. En halvlek som helt ärligt var bedrövlig. Att United inte släppte in något mål berodde mer på att Southampton saknade klass och skärpa än att United gjorde en bra insats.

Ingen ville ha boll, ingen låg tillräckligt nära i försvaret, Shane Long med sina 178 cm fick länge dominera i luftspelet – det enda som egentligen fungerade var De Gea samt att mittbackarna till slut alltid lyckades med de undanrensningar de var tvungna att göra. Inte för att det kändes speciellt stabilt i mittförsvaret (eller så är det jag som ännu inte riktigt litar på Bailly-Jones), men de fick åtminstone undan bollen vid varje tillfälle.

Embed from Getty Images

Men det är framförallt det faktum att United inte mäktade med att ta tag i bollen och lugna ner spelet som var frustrerande idag. Att Paul Pogba saknades centralt blev då oerhört tydligt. Nemanja Matic klev inte heller fram på det sätt som han gjort i några av matcherna sedan fransmannen skadade sig, Fellaini är inte spelaren som har kvalitéerna att göra det och Herrera som kom in med timmen spelad fick inte heller till det särdeles bra.

Istället valde Mourinho en allt mer defensiv taktik ju längre det led. Första bytet var att redan nämnda Herrera kom in istället för Mata (så klart). Med kvarten kvar klev Mkhitaryan ut och Smalling kom in, vilket gjorde att United gick över till en form av 5-4-1, och slutligen (på stopptid) ersatte Daley Blind Marcus Rashford vilket gav ett 6-3-1 när det bara skulle rensas. Ändå kunde Southampton skapa en hörna, förmodligen Nemanja Matics första misstag i Unitedtröjan, och fick ett åtminstone halvhyfsat läge att kvittera.

Men, som jag påpekade i ingressen, det finns en styrka i att vinna den här typer av matcher också. Inget lag spelar bländade under en hel säsong, och att ta sig ner till den brittiska sydkusten och plocka med sig tre poäng är oerhört positivt.

Mourinho uppvisad på läktaren

Inför den sista hörnan, med ca 93.30 spelat, valde fjärdedomaren att tillkalla sig huvuddomare Pawson. Ett par ord räckte, sedan visade Pawson upp José Mourinho på läktaren. Exakt vad som hände visade inte tv-bilderna, och jag har sökt överallt för att få någon förklaring till varför utan att i skrivande stund ha hittat svaret. Måhända kan Mourinho ha varit inne på planen och att det var det som fjärdedomaren reagerade på, men vi får återkomma med svaret när vi vet.

Mourinho själv undvek att svara på det på frågor han fick efter matchen och domarna uttalar sig aldrig. Vi vet ännu inte heller om detta kommer ha några konsekvenser inför framtida matcher, om Mourinho möjligen blir avstängd eller om det endast var för den minut som då återstod av matchen.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS