Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: CSKA Moskva – Manchester United

Embed from Getty Images

Follow Follow Follow, Coz’ United are going to Moscow. På onsdag kväll går årets CL-äventyr vidare och det med match i Moskva. CSKA står för motståndet i en match som på förhand sett spåddes som en av de tuffare i gruppen. Nu, med Southampton i färskt minne och med skador på mittfältet, finns det en hel del frågetecken att räta ut för José Mourinho. 

Manchester United

Manchester United är tillbaka i Moskva för match mot vad som ändå får anses vara en tämligen bekant motståndare i Europasammanhang nu för tiden. CSKA Moskva ingick precis som United i grupp B i 2015-16 års upplaga av Champions League. Bortamötet då gav en poäng och ser man till lördagens möte med Southampton så är frågan hur mycket mer än just ett kryss som är rimligt att vänta sig på onsdagskvällen.

José Mourinhos presskonferens under tisdagen gav vid handen att Marouane Fellaini är kvar i Manchester med en skada medan Phil Jones och Antonio Valencia inte heller de finns tillgängliga. Ser man till hur Mourinho roterat och spelat tidigare är det inte långsökt att tro att mittbacksduon heter Chris Smalling och Victor Lindelöf, medan Ashley Young får ta hand om en av ytterbackspositionerna. Daley Blind gjorde inte bort sig mot Burton och är väl det mest troliga alternativet till vänster.

Embed from Getty Images

Mittfältet är ett större huvudbry i Paul Pogbas och Fellainis frånvaro. Michael Carrick (han, lagkaptenen) är inte tillgänglig han heller vilket gör Ander Herrera till alternativet tillsammans med Nemanja Matic. Henrikh Mkhitaryan och Juan Mata är två av tre spelare bakom Romelu Lukaku. Vem den tredje är är svårare att sia i. Marcus Rashford gjorde en rätt slätstruken insats mot Southampton och det kan bana väg för målskytten borta mot CSKA sist, det vill säga Anthony Martial.

Embed from Getty Images

Ovanstående resonemang bygger förstås på att det blir en fyrbackslinje. Mourinho har tidigare flaggat för att han ser fem man i backlinjen som ett alternativ mot visst motstånd, och frågan är hur han klassar ryssarna. Skulle det bli tre mittbackar är Bailly egentligen det enda alternativet och då framstår Jesse Lingard, ve och fasa, som ett alternativ som wingback.

Möjlig startelva:

De Gea
Young, Lindelöf, Smalling, Blind
Herrera, Matic
Mkhitaryan, Mata, Martial
Lukaku

CSKA Moskva

Onsdagskvällens motståndare CSKA Moskva inledde Champions League med att något överraskande bortaslå Benfica. Man gjorde det genom att vända underläge 0-1 till seger med 2-1 och skickade därmed en tydlig signal om att man inte kommer att sälja sig billigt i gruppen. I ligaspelet går det knackigare. Man värmde upp inför mötet med United med att spela oavgjort, 0-0, i lokalderbyt mot Dynamo Moskva i lördags. I omgången före vann man med 2-0 mot för United bekant motstånd, nämligen Rostov.

Embed from Getty Images

Chefstränare Viktor Goncharenko är inne på sin andra säsong som huvudansvarig i CSKA och brukar matcha sitt lag i en 3-5-2-uppställning. Ryske landslagsmålvakten Igor Akinfeev är given i mål och framför honom har Goncharenko ställt Vassili Berezutski, Viktor Vasin och Sergei Ignashevich. Pontus Wernbloom hade en mer defensiv roll än brukligt mot Benfica men återfinns centralt på femmannamittfältet. Han flankerades mot Benfica av ryske landslagsmannen Alan Dzagoev och unge Aleksandr Golovin.

Embed from Getty Images

Som wingbacks har Goncharenko valt Mario Fernandes och Georgi Shchennikov. Fernandes dras med en huvudskada och är, enligt rapporterna, CSKA:s enda osäkra kort. Framåt då? Det mesta talar för målskyttarna från mötet med Benfica, det vill säga brassen Vitinho och blott 20-årige talangen Timur Zhamaletdinov.

Möjlig startelva:

Akinfeev
Berezutski, Vasin, Ignashevich
Fernandes, Dzagoev, Wernbloom, Golovin, Shchennikov
Vitinho, Zhamaletdinov

Historik

Manchester United har aldrig förlorat en match mot CSKA Moskva. Det betyder ju förstås att bortafacit i Moskva är rätt okej. Senaste bortamötet slutade som vi konstaterade 1-1 i oktober 2015. 2009, även det i oktober, vann United borta med 1-0. Hemma har United en seger och en oavgjord.

Visste ni att…

..Jonas Eriksson har dömt 36 CL-matcher och delat ut 131 gula kort. Två av dem har tillfallit Unitedspelare, Nemanja Matic och Patrice Evra.

Matchfakta

CSKA Moskva
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 2:6
Tid: Onsdagen den 27 september 2017, 20.45
Plats: Arena CSKA, Moskva
Teve: TV3, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Carrick (skadad, inget datum)
 • Fellaini (fot, inget datum)
 • Ibrahimovic (knä, december)
 • Pogba (hamstring, inget datum)
 • Rojo (knä, slutet november)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Övrigt

 • Jones (inte med till Moskva)
 • Shaw (inte med till Moskva)
 • Valencia (inte med till Moskva)
Position: 2:a5-1-017-216
Bästa målskytt: Lukaku (6)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V26/8Leicester CityHPL2-0
O9/9Stoke CityBPL2-2
V12/9BaselHCL3-0
V17/9EvertonHPL4-0
V20/9Burton AlbionHLC4-1
V23/9SouthamptonBPL1-0

CSKA Moskva

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Fernandes (hjärnskakning)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e6-2-314-920
Bästa målskytt: Vitinho (3)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V4/9TosnoHTR4-2
V8/9AmkarBligan1-0
V12/9BenficaBCL2-1
V16/9RostovHligan2-0
F20/9A. KurskBcupen0-1[1]
O23/9Dynamo MoskvaBligan0-0
[1] Efter förlängning.

United mot CSKA

Totalt: 42-2-06-4
Borta: 21-1-02-1
SENASTE MÖTENA
V2009-10-21BCL1-0
O2009-11-03HCL3-3
O2015-10-21BCL1-1
V2015-11-03HCL1-0

United mot Ryssland

Totalt: 113-7-111-9
Borta: 51-4-0

CSKA mot England

Totalt: 173-5-917-27
Hemma: 82-2-4

Domare: Jonas Eriksson

Assisterande: Klasenius, Wärnmark, målområde: Johannesson, Nyberg, fjärdedomare: Culum
M
CL 2017/18:00000
CL 2016/17:38001
CL totalt (kval exkluderat):36131228