Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Crystal Palace

Embed from Getty Images

Manchester United jagar sjätte raka segern när laget imorgon tar emot Crystal Palace på Old Trafford i Premier League. Palace å sin sida jagar säsongens första poäng, ja rent av säsongens första ligamål. Avspark på klassisk tid, 16.00.

Det är två skadedrabbade lag som ska slåss om poängen imorgon. Där slutar likheterna. Manchester United har självförtroendet på topp efter fem raka segrar, med 16-2 i målskillnad medan Crystal Palace är rekorddåliga.

United är givetvis storfavorit inför morgondagens möte och en Unitedseger ger knappt ens pengarna tillbaka på oddset. En seger för Palace däremot kan ge upp till 23 gånger pengarna.

Det ska bara kunna sluta med seger för United. Allt annat skulle vara ett fiasko. Snarare än att behöva oroa oss för vilka som vinner ska vi tidigt kunna döda matchen och fokusera på att bättra på målskillnaden. För målskillnaden kan ju bli viktig den här säsongen. Förra veckan vann city med 5-0 mot Palace, ett resultat som United imorgon ska kunna matcha.

Matchen visas på Viasat Sport Premium och Viaplay.

Manchester United

Vi kan lätt få för oss att det är skadekris i Manchester United. Men så illa är det nog inte, trots allt. Paul Pogba saknas fortfarande men hans saknad ska inte märkas mot Crystal Palace. Michael Carrick är knappast tillgänglig men han spelar ju aldrig ändå. Zlatan Ibrahimovic och Marcos Rojo är ute men det har de varit hela säsongen och det har ju gått bra ändå.

Defensivt finns vissa frågetecken. Kanske kan inte Antonio Valencia spela (jag räknar med Valencia), kanske kan inte Phil Jones spela (jag räknar inte med Jones). Då är det halva den ordinarie backlinjen. Men vi möter ett lag som har noll ligamål. Klarar vi oss inte utan ett par backar imorgon så kan vi redan nu lägga ner titelambitionen.

Marouane Fellaini är förmodligen tillgänglig imorgon, han verkar vara en sådan spelare som är tillgänglig om det finns ens en liten chans. Sen om Fellaini verkligen skulle vara ett bättre alternativ än Ander Herrera imorgon, ja det är väl inte självklart. Men om Fellaini är tillgänglig tror jag att han startar.

Embed from Getty Images

Räknar vi inte Pogba som en offensiv spelare ska alla offensiva spelare vara tillgängliga. José Mourinho sa nämligen att laget inte fick några nya skador i Moskva, vilket ska innebära att Anthony Martial och Henrikh Mkhitaryan båda är tillgängliga.

Fick jag skriva in ett namn i Mourinhos startelva imorgon skulle jag välja Martial. Inte för att jag tycker att han är bäst i laget (inte långt ifrån, dock). Men av de spelare jag helst vill se lira är han den som har störst risk att placeras på bänken. Efter uppvisningen i Moskva tycker jag också att det skulle vara orättvist mot Martial.

Börjar vi genomgången bakifrån hittar vi David de Gea i mål. I backlinjen skriver vi in Eric Bailly och, faktiskt, Ashley Young som givna. Om Valencia spelar så tar Young vänsterkanten, annars Young till höger och troligen Daley Blind till vänster. Platsen bredvid Bailly torde vara vikt åt Chris Smalling, om inte Jones mirakulöst gör sig tillgänglig. Jag kan samtidigt känna att morgondagens match skulle vara ett bra tillfälle för Victor Lindelöfs Premier League-debut.

Embed from Getty Images

På mittfältet är Nemanja Matic given bredvid Fellaini eller Herrera.

Romelu Lukaku startar givetvis på topp. Ett första hattrick som Unitedspelare, kanske? Bakom hittar vi, som alltid, Henrikh Mkhitaryan. Juan Mata har tagit högerpositionen varenda gång vi har lirat 4-2-3-1 och det finns ingen anledning att tro på förändring där imorgon. Då återstår vänsterkanten, där Marcus Rashford konkurrerar med Martial.

Möjlig startelva:

De Gea
Valencia – Bailly – Smalling – Young
Fellaini – Matic
Mata – Mkhitaryan – Martial
Lukaku

Crystal Palace

När Crystal Palace i förra veckan förlorade med 5-0 mot Manchester city så slog de rekord. Aldrig förr har det hänt att ett engelskt ligalag (vilket inkluderar de fyra högsta divisionerna) har inlett en säsong med sex förluster utan att göra mål. Vi gratulerar!

(Halifax inledde säsongen 1990/91 med åtta matcher utan att göra mål. De lyckades dock hålla nollan i två av matcherna.)

Sex raka förluster och noll gjorda mål. Det kan ju tyckas säga det mesta. Men Palace har inte varit så dåliga som resultaten visar. Ser vi till spelet så borde de ha sparkat in några bollar och de borde ha tagit några poäng. En titt i statistiken visar att bara åtta lag har fler avslut än Palace. Effektiviteten är inte lika imponerande, med 2,5 avslut på mål per match är de tredje sämst och de är överlägset sämst på att förvandla avslut till avslut på mål.

De är i mitten av tabellen också när det kommer till att släppa till skott från motståndaren. Men målvakten Hennessey har näst flest räddningar i ligan. Således är en rimlig slutsats att Palace har underpresterat i de båda straffområdena.

Vill vi vinkla negativare kan vi peka på att Palace i ligan har varit mållösa i tio av de elva senaste matcherna. De har dock gjort mål mot Premier League-motstånd den här säsongen, det i ligacupen hemma mot Huddersfield. Då slog Sako till inför 6607 åskådare, i en match där båda lagen var kraftigt reservbetonade. Palace gjorde även mål – två stycken, båda av McArthur – mot Ipswich i ligacupen.

Mer negativt? Till morgondagens match saknar Palace sex spelare, varav minst fyra hade varit givna i startelvan: Wilfried Zaha, Ruben Loftus-Cheek och Christian Benteke är ute på grund av skador, medan Timothy Fosu-Mensah inte får spela då han är utlånad från United.

James Tomkins, som är sjuk, har inte fått någon speltid i ligan sedan Roy Hodgson tog över. Så det är en mindre förlust. Connor Wickham har varit knäskadad sedan i november, så han kan inte riktigt räknas.

Frank de Boer testade med trebackslinje. Det testet slog inte alls väl ut och De Boer kastades ut. In kom Roy Hodgson och med Hodgson givetvis en fyrbackslinje. Framför sannolikt ett mittfält bestående av fem spelare.

Embed from Getty Images

Hennessey har ett fast grepp om målvaktsposten. Ward kommer in för Fosu-Mensah på högerbacken medan Dann och Sakho fortsätter i mittförsvaret och Van Aanholt på vänsterbacken.

Cabaye tar en av mittfältsplatserna, troligen med Nemanja Matics landslagskollega Milivojevic bredvid sig. McArthur finns som främsta alternativ och vill Hodgson vara riktigt defensiv startar alla tre.

Hodgsonfavoriten Andros Townsend startar som högerytter. På vänsterkanten kan det tänkas att Schlupp får chansen, med Puncheon som alternativ.

I vanliga fall är Sako första reserv för både Benteke och Loftus-Cheek, men att ersätta båda blir av naturliga skäl svårt. Bristen på alternativ är en av förklaringarna till att Palace gör så få mål. Att lira Puncheon centralt är en möjlighet, Lee Chung-yong en annan. Om inte Hodgson väljer McArthur och extrem bussparkering.

Möjlig startelva:

Hennessey
Ward – Dann – Sakho – Van Aanholt
Milivojevic – Cabaye
Townsend – Puncheon – Schlupp
Sako

Historik

Okej, Manchester United är bra, Crystal Palace. Men kanske kan Palace hitta lite tröst i historiken?

Ha!

Om vi begränsar oss till ligan och hemmamatcher har United tio raka vinster. Räknar vi även bortamatcher har United 15-3-0 på de 18 senaste. Den senaste ligaförlusten var i maj 1991. Palace har en seger efter det, det var i ligacupen 2011, då vi hittar namn som Gibson, Macheda och Diouf i Uniteds startelva.

Embed from Getty Images

Senaste mötet var på Old Trafford i maj, då United vann med 2-0 efter mål av Pogba och Harrop. Då hade Palace redan gått på semester medan United i stort sett matchade ett reservlag i väntan på Europa League-finalen, så den matchen har inget av lagen med sig imorgon. Bortamatchen förra säsongen blev en 2-1-seger efter sent segermål av Zlatan Ibrahimovic.

Visste ni att…

 • Crystal Palace har bytt manager tre gånger det senaste året. I december fick Alan Pardew sparken. Sam Allardyce ersatte och när han hade räddat Palace kvar i ligan flydde han illa kvickt från kaoset. Frank de Boer kom in för att revolutionera fotbollen men fick inte värva som han ville och misslyckandet var självklart. Tillbaka till klassiskt engelskt lir med Roy Hodgson.
 • Crystal Palaces främsta merit som fotbollsklubb är två finalförluster i FA-cupen. Båda förlusterna har kommit mot Manchester United. För att verkligen understryka Uniteds dominans mot Palace kan vi notera att United dessutom har slagit Palace i en semifinal.
 • Romelu Lukaku har gjort 19 mål på sina 21 senaste ligamatcher. Därmed är han ensam bättre än Crystal Palace, som har 18 mål på de 21 senaste.

Matchfakta

Manchester United
Crystal Palace

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 7
Tid: Lördagen den 30 september 2017, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Carrick (skadad, inget datum)
 • Ibrahimovic (knä, december)
 • Pogba (hamstring, november)
 • Rojo (knä, slutet november)
Tveksamma:

 • Fellaini (fot)
 • Jones (skadad)
 • Martial (lår)
 • Valencia (skadad)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a5-1-017-216
Hemma:1:a3-0-010-09
Bästa målskytt: Lukaku (6)
Disciplin: 9 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O9/9Stoke CityBPL2-2 
V12/9BaselHCL3-0 
V17/9EvertonHPL4-0 
V20/9Burton AlbionHLC4-1 
V23/9SouthamptonBPL1-0 
V27/9CSKA MoskvaBCL4-1 

Crystal Palace

Skador:

 • Benteke (knä, mitten november)
 • Loftus-Cheek (lår, inget datum)
 • Tomkins (sjuk, inget datum)
 • Wickham (knä, inget datum)
 • Zaha (knä, mitten oktober)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Övrigt:

 • Fosu-Mensah (utlånad från United)
Position: 20:e0-0-60-130
Borta:20:e0-0-30-70
Bästa målskytt: inga mål
Disciplin: 15 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V22/8IpswichHLC2-1 
F26/8SwanseaHPL0-2 
F10/9BurnleyBPL0-1 
F16/9SouthamptonHPL0-1 
V19/9HuddersfieldHLC1-0 
F23/9Man cityBPL0-5 

United mot Palace

Totalt:  5134-10-794-45
Premier League:  1613-3-030-5
Hemma:  2520-2-350-14
SENASTE MÖTENA
V2016-04-20HPL2-0 
V2016-05-21NFA2-1[1]
V2016-12-14BPL2-1 
V2017-05-21HPL2-0 
[1] Efter förlängning.
SENASTE HEMMAMATCHER
V2013-09-14HPL2-0 
V2014-11-08HPL1-0 
V2016-04-20HPL2-0 
V2017-05-21HPL2-0 

Domare: Mike Dean

Assisterande: Long, Wilkes, fjärdedomare: Attwell
 M
PL 2017/18:419100
PL 2016/17:301143213
PL totalt:43315644344145
Snitt (2016-18): 3,90,120,060,38
Alla domare 2016/17: 3,60,050,060,21
 MVOF
Dömt United:59321215
Dömt Palace:205105