Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Presskonferens: Romelu Lukaku är untouchable

Manchester United har imorgon chansen att säkra avancemang till slutspelet i Champions League. För det krävs minst en poäng mot Benfica, samtidigt som resultatet mellan Basel och CSKA går Uniteds väg.

En seger mot Benfica garanterar inte slutspel men om United tar fler poäng på Old Trafford än CSKA Moskva tar i bortamatchen mot Basel är United definitivt klara för slutspel. Oavsett lär till och med oavgjort imorgon vara tillräckligt i slutändan. Allra helst som United har stor fördel i inbördes möte mot både Basel och CSKA (förutsatt att storförlust undviks i returmötet).

Idag var det förstås presskonferens inför morgondagens match. José Mourinho snackade, liksom Eric Bailly.

  • Mourinho räknar med att samma spelare är tillgängliga som var tillgängliga mot Tottenham. Ingen av de skadade kommer tillbaka till matchen imorgon.
  • Romelu Lukaku är untouchable, säger Mourinho och öser beröm över anfallaren.

Mourinhos presskonferens

Här är en sammanfattning av vad José Mourinho sa på dagens presskonferens. På portugisiska frågor svarade han som vanligt på portugisiska. Dessa översattes sedan till engelska. Här har jag sammanfattat grovt.

Lagnyheter: ”Jag tror att det är detsamma. Vi har en träning till [idag]. I det bästa scenariot har vi samma spelare som i helgen.”

Kvalificering: Mourinho räknar med att tio poäng räcker för avancemang. ”Oavgjort är inte dåligt. Benfica kommer att ge oss en svår match. Vi vill gå vidare som gruppetta.”

Om Martial och Rashford: ”Vi spelade Marcus och Anthony tillsammans i Swansea för en vecka sedan. Så ja, de kan spela tillsammans, det är inget problem. Det vi inte kan göra är att spela med tolv spelare. Vi kan inte spela med alla samtidigt.

”Vi har gjort det, så vi kan repetera det mot Benfica eller i vilken match som helst. Ingen här tänker på någon annan match än Benfica, ingen tänker på Chelsea. Det är Benfica och bara Benfica, Champions League och bara Champions League.”

I frågan spekulerades det också i att Mourinho kanske vilar spelare imorgon, därav kommentaren om Chelsea.

Om Benfica: Mourinho upprepar igen att Benfica är ett mycket bättre lag än Basel och CSKA Moskva. Segern mot Benfica var mycket svårare än segrarna mot Basel och CSKA.

Om Lukaku: ”Fansen är fansen. De betalar sina biljetter och får uttrycka sig som de vill. Mitt jobb är att skydda mina spelare.

”Romelu är en spelare som borde vara oflyttbar vad gäller respekt från alla. Det är inte en boll som går i stolpen eller en räddning av målvakten som kan sänka Romelus bidrag under toppnivån. Han spelar extremt bra för oss.

”Ja, jag måste skydda mina spelare när jag känner att de förtjänar det. Romelu förtjänar det alltid. Det han gör för laget är fantastiskt. Att spela fotboll för en anfallare handlar inte bara om att göra mål. För mig är han opetbar [untouchable] i mitt lag. Det borde gälla hos fansen också. Men jag repeterar att fansen får göra som de vill.”

Mer Lukaku: ”Jag tycker inte alls att han är osynlig i spelet. Fråga Alderweireld, Dier och Vertonghen om han var osynlig. Det är några av de bästa försvararna i världen. Jag tycker att poängen är att göra mål eller inte göra mål. För det är vad folk ibland analyserar. Men han är inte alls osynlig.” Mourinho sa ”tyst” men jag menar att ”osynlig” är en bättre översättning.

Om Pogba och Rojo: På den andra delen av presskonferensen i lördags upprepade Mourinho att han inte har någon aning om när Paul Pogba kan vara tillbaka i spel. Pogba tränar fortfarande på egen hand och Mourinho hävdar att han inte vet hur det är med fransmannen.

Marcos Rojo tränar dock med laget, om än inte fullt ut. Mourinho räknar med att Rojo ska vara tillgänglig efter uppehållet, vilket jag tolkar som direkt efter uppehållet, då United har hemmamatch mot Newcastle den 18 november. Sen är det förstås på intet sätt givet att Rojo går direkt in i laget, men det är en senare diskussion.

Inget nytt om Pogba och Rojo idag. Heller inget nytt om Michael Carrick, Marouane Fellaini och Zlatan Ibrahimovic.

Baillys presskonferens

Som alltid inför Uefas turneringar får en av spelarna prata med media. Den här gången gick den uppgiften till Eric Bailly. Försvararen pratade på spanska och en tolk, som inte var jättetydlig, översatte både till engelska och portugisiska. Så här kan det tänkas att nyanser har förlorats.

Embed from Getty Images

Om morgondagens match: ”Morgondagens match blir väldigt viktig för oss. Vinner vi är vi i praktiken klara för nästa omgång.”

Det går bra för de engelska lagen i Champions League… ”Vi är ett väldigt bra lag och det visar att de andra lagen också är starka. Det som är viktigt för oss är att vi gör det bra i våra matcher, för det ger oss bra självförtroende.”

Vem är bäst i Benfica? ”Det finns flera bra spelare. Framför allt Pizzi, för han spelade med mig i Espanyol. Det finns också många unga spelare med mycket kvalitet. Vi måste vara uppmärksamma, för Benfica kommer inte hit för att titta på. För oss är det viktiga att fortsätta och göra det vi siktar på.”

Om Lukaku: ”Romelu är en utmärkt spelare. Jag spelade mot honom men nu har jag turen att spela i samma lag. Alla spelare vet vad Romelu är. Han spelar bra och gör mål. Det viktigaste är att han fortsätter och gör sitt jobb som en bra anfallare.”

Träningsuppdatering

Ingen Paul Pogba och ingen Marouane Fellaini på dagens träning heller. Michael Carrick deltog men tränade inte med gruppen. Såvitt jag vet har vi inte fått någon information alls om Carricks skada.

Benficas trupp

Benfica reste idag till Manchester. De tog med sig 22 spelare.

André Almeida och Luisão saknas på grund av avstängning. Benfica har inga skador.

Litauiska domare

Litauen bidrar med de sex domarna till morgondagens match. Gediminas Mazeika får ansvaret att vara huvuddomare. Vytautas Simkus och Vytenis Kazlauskas går som assisterande domare med Donatas Rumsas och Manfredas Lukjancukas som extra assisterande domare. Dovydas Suziedėlis blir fjärdedomare.

För Mazeika blir det blott den andra Champions League-matchen. I december 2016 dömde han Bayer Leverkusens 3-0-seger hemma mot Monaco.

Vi känner dock till Mazeika, då han dömde 1-0-segern borta mot Rostov i mars. För Benfica blir domaren en ny bekantskap.

80 år

Idag är det 80 år sedan Unitedprodukterna Tom Manley och Jackie Wassall spelade mot Fulham. Sedan den dagen har United haft en egen produkt i varenda matchtrupp. En obeskrivligt bra prestation! Sviten är nu 3883 matcher lång.