Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Halvtidsrapport 2017/18

Halva säsongen är spelad och hela året är slut. Det är således dags för en ordentlig halvtidsrapport i form av en frågelåda.

Bäst och sämst

Vad var det bästa med Manchester United under kalenderåret 2017?

Gustav Brinck-Larsen: Den allmänna, stadiga förbättringen – och så klart att det blev titlar i våras, även om de inte var de allra finaste.

Mikael Krekula: Titlarna som vanns. Extra kul att vinna Europa League, en turnering United inte tidigare vunnit.

Lee Sernehov: Europa League-finalen

Marcus Beijar: Segern i Europa League.

Björn Appelgren: EL-vinsten och nu avancemang i CL. Att vi är svårslagna och att vi gör fler mål.

Kent Yxell: Att vi vann Europa League – en titel vi inte hade i prisskåpet

Mikael Österdahl: Givetvis Europa League-vinsten och att vi därmed kompletterade samlingen!

Vad var det sämsta med Manchester United under kalenderåret 2017?

Gustav Brinck-Larsen: Att laget inte redan är uppe på den absoluta toppnivån i Europa.

Mikael Krekula: Ligaplaceringen och alla oavgjorda matcher.

Lee Sernehov: Zlatans skada

Marcus Beijar: Att vi missade topp 4 under våren.

Björn Appelgren: Att spelet såg låst och tråkigt ut trots en del stora segrar i inledningen av säsongen 17/18.

Kent Yxell: Att vi backar hem och spelar titta & hälsa på motståndaren-taktiken…

Mikael Österdahl: Den alldeles för fega taktiken i många toppmatcher. Jag tycker också att som vi tog oss an bortamatcherna mot Arsenal och Tottenham i våras är ovärdigt Manchester United. Men allra sämst var nog ändå taktiken i decemberderbyt. Du kan inte spela på 0-0 i en match du måste vinna.

Vilken Unitedspelare har presterat bäst hittills den här säsongen?

Gustav Brinck-Larsen: Paul Pogba. Lagets klart bästa spelare som visat sig vara helt ovärderlig för att spelet skall fungera.

Mikael Krekula: Paul Pogba har varit nyckeln i Uniteds anfallsspel den här säsongen och varit den klart bästa utespelaren hittills. Missat många matcher, vilket fått en att inse hans betydelse för laget också.

Lee Sernehov: DDG eller Valencia… DDG.

Marcus Beijar: Paul Pogba. En helt annan dimension än övriga spelare.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Pogba utan tvekan. United är ett helt annat lag med honom än utan. Tyvärr.

Kent Yxell: Matic – utan honom hade vi varit ännu jobbigare att se och ännu mer hönsgård där bak och poängen hade varit färre. Nyttigaste spelaren hittills och bästa köpet helt klart..

Mikael Österdahl: Paul Pogba har och har haft högst högstanivå, högst lägstanivå och högst medelnivå. Han gränsar dock till att ha spelat för lite för att vara aktuell. Av de som är fasta inventarier i startelvan skulle jag nog ge det till David de Gea. Tyvärr.

Vilken Unitedspelare har varit den största besvikelsen hittills den här säsongen?

Gustav Brinck-Larsen: Tyvärr Henrikh Mkhitaryan. Jag trodde stenhårt på att detta skulle bli hans säsong, och efter tre, fyra matcher var jag säker på att jag skulle få rätt. Sen började han underprestera så mycket att Mourinho till slut inte kunde låta bli att peta honom.

Mikael Krekula: Ander Herrera, kanske. Jag tycker visserligen att hans prestationer förra säsongen var överskattade, men den här säsongen har han inte många rätt. Håller knappt som truppspelare i dagens läge. Skärpning krävs!

Lee Sernehov: Herrera, har inte kommet upp till den nivån han har visat att han kan spela på

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Egentligen kanske man borde säga Romelu Lukaku, men då man ser på målfabrikationen i början av säsongen går det inte riktigt. Ander Herrera har gjort en dålig höst, det får bli han.

Björn Appelgren: Lukaku. Han är den största besvikelsen för att mina förväntningar var höga. Tycker han är för ojämn och för dålig i spelet, både med och utan boll. Det är inte bara hans fel, men…

Kent Yxell: Martial – han är loj från start till mål – ingen split vision, kan bara utmana med fart rakt fram, händer inget i spelarutvecklingen där inte… (Inte i närheten av Rashford som utvecklas hela tiden!)

Mikael Österdahl: Ander Herrera och Victor Lindelöf har presterat så pass dåligt att de sällan är i startelvan, trots att vi har haft stora skadeproblem på deras positioner. Skamvrån på båda. Mitt svar blir ändå Juan Mata, som jag inte alls tycker har meriterat den speltid han får.

Det reviderade tipset

Sisådär halva säsongen är spelad. United är stabil tvåa, långt efter city och en bra bit före Chelsea (ja, vi var åtminstone en bra bit före Chelsea när frågan skrevs…). På vilken plats slutar United?

Gustav Brinck-Larsen: Vi slutar tvåa. City är för bra, United är näst bäst för tillfället.

Mikael Krekula: Jag tycker det känns ganska givet redan nu att United kommer bli 2:a eller 3:a. Vi har ingen chans att nå city men bör hålla övriga lag, förutom kanske Chelsea, bakom oss.

Lee Sernehov: Om Mou vågar spela ordentlig fotboll mot topplagen andra delen av säsongen så slutar vi 2-3, har vi samma poäng skörd som vi haft hittills så 4-5

Marcus Beijar: Tvåa.

Björn Appelgren: Plats 2-4 känns rimligt.

Kent Yxell: 2;a – city har för bra offensiv men det har inte Chelski…

Mikael Österdahl: Lagen bakom är ändå så pass långt efter att det bör bli en andra- eller tredjeplats. Och det kan väl egentligen kvitta (om det nu inte skulle bli en kamp mot Liverpool i slutändan, det är viktigt att komma före Liverpool).

Hur förhåller sig det till hur du tippade inför säsongen?

Gustav Brinck-Larsen: Oj, jag minns inte riktigt. Men jag tror nog att det ligger inom felmarginalen…

Mikael Krekula: Helt i linje med hur jag tippade, såklart!

Lee Sernehov: Trodde 1-2 med City och Chelsea som tyngsta motstånde

Marcus Beijar: Oj, om man det skulle minnas. Jag trodde väl på en topp 4-placering, så på det sättet stämmer det ju.

Björn Appelgren: Tippar ju alltid seger, haha, men tror att jag garderade med CL-plats. Så min gardering håller i alla fall.

Kent Yxell: Har jag glömt,men kanske har vi poängen för det (ett normalt år)… men inte spelet och city har varit i en kan inte förlora-cirkel…

Mikael Österdahl: Har för mig att jag trodde på en femteplats. Jag känner att vi förmodligen har fler poäng än vi förtjänar men att vi kan ändå rida på den fina säsongsstarten säsongen ut. De andra topplagen har en högre högstanivå men vår medelnivå har varit klart bättre.

Har Manchester city avgjort ligan?

Gustav Brinck-Larsen: Ja. Jag tror att United någon gång i januari eller februari kommer ha plockat in några poäng (kanske så att vi ligger fem poäng efter), sen drar City ifrån igen. Men det skall till en City-kollaps av episka mått för att de skall tappa detta.

Mikael Krekula: Ja. De kommer säkert tappa poäng här och där, men inget av lagen bakom är bra nog för att ta igen försprånget.

Lee Sernehov: Hoppades att United skulle ta poäng av dom, sen att Spurs också skulle lyckas med det, hade fel på båda så nu tror jag ligan är över. Bara att hoppas dom inte går obesegrade

Marcus Beijar: Ja.

Björn Appelgren: Ja. De kommer eventuellt få en liten svacka, men inget annat lag är tillräckligt jämna för att knappa in.

Kent Yxell: Ja om de klarar januari ut utan att tappa fart…

Mikael Österdahl: Ja, de har samlat så pass många poäng och lagen bakom är så pass instabila att city faktiskt har råd med en halvstor kollaps utan att tappa det här.

Men Champions League måste det vara United som vinner. Eller?

Gustav Brinck-Larsen: Åttondelen räknar jag med att vi vinner, därefter kan vad som helst hända. United kan (kan, om än att det bli svårt) slå alla lag sett över två matcher. Men favoriter är vi inte. Semifinal kanske om lottningen i kvartsfinalen blir fördelaktig?

Mikael Krekula: En kan hoppas! Men för det måste United nästan göra något mål mot ett topplag. Eller tar vi det på straffarna?

Lee Sernehov: Blir väldigt tufft att vinna CL, tror vi klarar Sevilla precis… sen tar CL-äventyret slut, tyvärr

Marcus Beijar: Vi fick ju en behaglig lottning i åttondelen, men vi lär stupa mot Bayern i kvarten.

Björn Appelgren: Självklart!

Kent Yxell: Nej eller jo… Det skulle var om vi har flytet med lottningen och Zlatan fick lyfta bucklan i någon form av jinx…

Mikael Österdahl: Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om vi gjorde det men det kräver nog att David de Gea gör ett gäng Arsenalinsatser i de senare delarna av turneringen (Sevilla ska vi klara oavsett).

Silly season

Drömvärvning i januari?

Gustav Brinck-Larsen: Antoine Griezmann.

Mikael Krekula: Eden Hazard eller Sanchez (även fast det inte är någon långsiktig värvning).

Lee Sernehov: Står om så många spelare så jag vet inte, Griezmann om nu Micki är på väg bort

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: En ruggigt bra ytter. Antoine Griezmann. Sen är jag kär i Paulo Dybala, men han är inte kompatibel med den här klubben.

Kent Yxell: Mbappé!!! Eller varför inte en mittfältare typ à la De Bruyne och en ytter à la Sané

Mikael Österdahl: En mittbacksgeneral (som ser till att en skadad Smalling inte markerar Harry Maguire på tilläggstid), en vänsterback (i den bästa av världar Luke Shaw), en offensivt balanserad mittfältare (som gör oss mindre beroende av Pogba) och en högerytter.

Realistisk önskevärvning i januari?

Gustav Brinck-Larsen: För mig är det en världsspelare som är önskevärvning, och det tror jag inte kommer hända i januari. Så, ingen.

Mikael Krekula: Griezmann. Özil, mest för att det vore kul att värva från Arsenal.

Lee Sernehov: Ingen aning

Marcus Beijar: Är man realistisk så kommer det väl nån typ av andrahandsval, och då heter något i stil med Mateo Kovacic. OM det kommer någon alls.

Kent Yxell: Eriksen eller Özil – hohoho

Mikael Österdahl: Om något ramlar in så gissar jag att det första som ramlar in är en högerytter.

Tror du att det blir något nyförvärv i januari?

Gustav Brinck-Larsen: Nej.

Mikael Krekula: Nope.

Lee Sernehov: Läste om några eventuella lån från bland annat PSG, det är väl inte så troligt.

Marcus Beijar: Nej.

Kent Yxell: Nej troligen inte, ingen vill sälja…

Mikael Österdahl: Ja, med tanke på att Mourinho tycks pressa på för det så tror jag att chansen är ganska stor.

Embed from Getty Images

Den här säsongen är Lindelöf, Lukaku och Matic nya i truppen. Ranka nyförvärven, baserat på prestation hittills.

Gustav Brinck-Larsen: Matic har gett den stabilitet vi behövde. Lukaku har varit bra, trots den lilla måltorkan. Lindelöf en besvikelse i början och har varit okej när han fått spela på slutet. Så 1: Matic. 2: Lukaku. 3: Lindelöf.

Mikael Krekula: 1. Matic, 2. Lukaku, 3. Lindelöf.

Lee Sernehov: Lindelöf gör det bättre och bättre, Matic har verkligen lyft laget. Lukaku har mer att visa men tycker inte han får tillräckligt med understöd. För ensam längst fram och väldigt ofta för långt mellan mittfält och Lukaku, han är även för långt ner när det väl vänder till kontring, Mourinhos order troligen.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Matic, Lukaku, Lindelöf.

Björn Appelgren: Matic, Lukaku, Lindelöf

Kent Yxell: Matic – Lukaku – Lindelöf

Mikael Österdahl: 1. Matic, 2. Lukaku, 3. Lindelöf. Matic gör dock sitt bästa för att ta andraplatsen från Lukaku men Lukaku gör tyvärr sitt till för att behålla den.

Embed from Getty Images

Tror och vill du att några spelare ska säljas i januari?

Gustav Brinck-Larsen: Om Mourinho tror på Shaw skall han spelas. Tror han inte på honom kan han tyvärr lämna. Säger jag som alltid gillat Shaw… Annars är jag inte mycket för att förändra i januari. Tuanzebe kan väl dock få gå på lån?

Mikael Krekula: Har ingenting emot om några säljs. Men känner inte att det är någon panik kring det, kan lika gärna vänta till sommaren. Tror Mkhitaryan KAN försvinna i januari, liksom Darmian. Annars känns det osannolikt.

Lee Sernehov: Darmian håller inte Unitedstandard enligt mig. Fellaini har aldrig varit en favorit och har ett utgående kontrakt så det kanske kan vara läge att få tillbaka några pengar för honom

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Matteo Darmian och/eller Henrikh Mkhitaryan.

Björn Appelgren: Skulle inte bli ledsen om en del bänkspelare med alldeles för hög lön såldes, men om vi inte har någon riktig spets (förutom Pogba) kanske det är dumt att göra sig av med bredd.

Kent Yxell: Tror inte det händer men dags att göra av med många till sommaren för att göra plast på lönelistan för nya friska unga spelare…

Mikael Österdahl: Med Bristol City i färskt minne kan jag räkna upp ett halvdussin till ett dussin spelare som gärna får packa väskan. Vi vet dock att United har svårt att sälja spelare. I bästa fall kan det bli något liknande januari 2017, då Schneiderlin och Memphis önskade sig bort, med Darmian och Mkhitaryan som troligaste alternativ.

Det har viskats både om en flytt till PSG och ett nytt kontrakt för Mourinho. Vad tror du? Vad vill du?

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror att fotbollsbranschen är en smutsig bransch där dels vad som helst kan hända, men att det pratas än mer. Så jag tror ingenting, däremot hade jag gärna sett att Mourinho får förlängt med nåt år. Än så länge är laget på rätt väg under honom.

Mikael Krekula: Jag tycker det är lite märkligt att PSG vill ha honom, om det nu stämmer. Mourinho har stabiliserat upp United men jag skulle inte gråta om han försvann. Då gäller det dock att hitta en vettig efterträdare, hittar man en sådan (som givetvis spelar bättre fotboll och satsar mer på egna talanger!) så tycker jag att man ska satsa på det.

Lee Sernehov: Tror tyvärr att Mou blir kortvarig i United. hoppades på att han skulle stanna länge och bygga en bra grund så vi slipper köpa för miljarder varje sommar. Hans park the bus-spelstil fungerar inte längre och jag tror han får det tufft att lyckas igen i PL, då är franska ligan ”lättare” att lyckas med den spelstilen mot 2-3 lag per säsong.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Jag tror ju inte att José Mourinhos namn är varken aktat eller hett på marknaden sett till hur läget var för 4-5 år sedan. Jag tror att han lämnar United i sommar, och det stämmer rätt väl överens med vad jag vill också.

Björn Appelgren: Jag vill se att man satsar långsiktigt på en coach. Mourinho har trots tråkigt spel förbättrat truppen och resultaten. Han bör absolut få stanna, I alla fall tills en försämring sker. Tror inte att PSG är aktuellt innan han vunnit PL med United.

Kent Yxell: Han blir kvar – men jag hade gärna sett ett nytt ungt friskt vågat ansikte på plats som vill spela the United way: framåt – framåt – framåt!

Mikael Österdahl: Förutsatt att vi klarar en Champions League-plats är jag rätt säker på att han är kvar när nästa säsong börjar. Jag skulle dock inte bli ledsen om han försvann, snarare tvärtom. Vi gör rätt många mål men med de spelare vi har borde vi kunna uppnå samma resultat med en mycket sexigare fotboll.