Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Southampton 0-0

Embed from Getty Images

Efter ännu en svag insats bör nu allvarligare frågor ställas. Matchen mot Southampton slutade 0-0 och de som gick ifrån matchen med ett leende på läpparna måste sannerligen varit lätträknade. Vi fick se en oerhört trög och frustrerande match på Old Trafford där bristen av en ordentlig anfallsidé lös igenom ännu en gång.

Positivt? Inte mycket. Men om vi skall skrapa fram något så bör defensiven åtminstone bedömas som godkänd, trots ett par farliga lägen och ett inte alltid övertygande försvarsspel så hölls åtminstone nollan intakt. Negativt? Det mesta om jag skall vara ärlig. Få spelare nådde upp till sin standard idag, med möjligtvis De Gea, Jones och Mata som undantag. Kanske även Ashley Young.

Shades of December 2015/2016

Manchester Uniteds supportrar vill helst av allt radera det från minnet, inklusive mig själv, men detta påminner allt mer om den katastrofala julperioden säsongen 15/16 under Louis Van Gaal (jag hoppades slippa skriva det namnet igen). Då, efter en bra start i Premier League brakade allt samman med dunder och brak.

Nu är vi inte riktigt där, men trenden är obehagligt lik. Efter att ha legat hela sju poäng före tredjeplacerade Chelsea för två veckor sedan, går vi nu in i det nya året som trea och en poäng bakom London-laget. De senaste veckornas resultat med tre oavgjorda matcher mot Leicester, Burnley och Southampton toppat med en förlust mot Championship-klubben Bristol City är ingen smickrande resultatrad.

Embed from Getty Images

Tränar vi ens anfallsspel?

Efter att ha startat säsongen i storartad stil med ett flödande anfallsspel och en arrogans som förde tillbaka tankarna till tider under en viss skotte, så har allt vad heter anfallsspel sakta men säkert stagnerat ju längre in i säsongen vi kommit. Tränar vi ens anfallspel? Det är en fråga jag ställt mig kontinuerligt den senaste tiden. Att ta sig till sista tredjedelen blir sällan ett större problem, men därefter händer det i princip ingenting. Det passas runt som om det vore handboll och förr eller senare kommer ett inlägg på chans.

När Romelu Lukaku tråkigt nog behöver lämna matchen på bår efter femton minuter, då försvinner även vårt egentligen enda stora hot på huvudet. Istället kom Marcus Rashford in och personligen tänkte jag att det kunde gynna oss i den här matchen, hans finurlighet och snabbhet borde passa in bra bland de andra på planen. Tyvärr fortsatte anfallsspelet på samma intetsägande vis och de farliga målchanserna blev utan tvivel lätträknade. Det var längesedan United kändes så uddlöst.

Romelu Lukaku

Efter omkring tio minuter av matchen segnade Lukaku ned efter att ha fått en skalle i bakhuvudet. Vad som först inte tycktes vara särskilt märkvärdigt visade sig i själva verket vara av det värre slaget. Efter ett flertal minuter och många läkare på planen bars till sist belgaren ut på bår med syrgas tillkopplat. Vi fick under matchen rapporter om att Lukaku inte behövde köras till sjukhus, vilket givetvis var ett positivt besked.

Tätt efter matchen kom uppgifterna att Mourinho bekräftat, via Sky Sports, att Lukaku missar de nästkommande två matcherna samt att Zlatan Ibrahimovic blir borta i upp till en månad. Vi önskar dem båda ett snabbt tillfrisknande. Det börjar se tunt ut framåt nu…

Henrikh Mkhitaryan, vad har hänt egentligen?

Efter en stark start på säsongen med fem assist på de inledande tre omgångarna, har formen kapats av totalt. Han går inte att känna igen och jag undrar om det här möjligtvis var den sämsta matchen i proffskarriären? Åtminstone sedan ankomsten till den röda delen av Manchester.

Inlägg efter inlägg damp ned på läktaren bakom motståndarmålet och faktum är att jag började tycka synd om armeniern i all frustration. Det var tydligt hur mycket han ville imponera efter att äntligen ha fått chansen igen, men ingenting stämde. Satte detta punkt på tiden i klubben eller får han ännu en chans? Det är något som framtiden får utvisa, men det här var sannerligen en match att glömma.

Embed from Getty Images

Var ligger problemet?

Matchen mot Southampton var första gången på mycket länge som det faktiskt kändes som att spelarna inte brydde sig. Om det var på grund av spelarna själva, det täta spelschemat, José Mourinho eller en totalt skev uppfattning från min sida låter jag vara osagt. Men det är tydligt att någonting inte stämmer.

Man kan argumentera för att vi hade haft en helt annan match om domare Craig Pawson tilldelat United en solklar straff i den första halvleken, men det är i mitt tycke att göra det väldigt lätt för sig själv. I själva verket sitter problemen djupare än så. Jag vill inte dra klyschan om att Mourinho “har tappat omklädningsrummet”, men visst finns det någonting där bakom som hämmar spelartruppen.

Det finns fortfarande en hel del tid till att vända den här trenden och vi skall inte ge upp tron på José Mourinho än, det tänker åtminstone inte jag göra. Vi måste se en bättring och det snart, annars kommer det hetta till ordentligt borta i Manchester. Fram till dess måste fansen stå bakom klubben, laget och tränarstaben.