Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Tre att hålla ögonen på i akademin

2018 står för dörren och den här säsongen har vi sett flera akademiprodukter få speltid i a-laget. Däribland Axel Tuanzebe, Joel Pereira och Scott McTominay. Här är tre andra akademispelare att hålla ögonen på det här året.

Det finns massvis med potential i dagens Manchester United. Spelare som Axel Tuanzebe, Scott McTominay och Timothy Fosu-Mensah är bara ett axplock av spelare som fått chansen och imponerat på senare år. Dessutom finns det den just nu fenomenala Jesse Lingard och Marcus Rashford också som är producerade av klubben. Här kommer jag presentera tre andra spelare som har en fin framtid och förhoppningsvis en framtid i Manchester United. Detta är nödvändigtvis inte de tre största talangerna, utan bara tre som jag personligen känner är extra intressanta just nu.

Tahith Chong

Den nu 18-årige Tahith Chong lämnade Feyenoord för Manchester United sommaren 2016 och kom till klubben med ett gott anseende. Chong hade nämnts som en av Europas stora talanger och United var inte sena att agera. Chong hade inga problem att anpassa sig och satte snabbt avtryck i laget med sin irrationella spelstil. Chong hann sätta ett oerhört snyggt mål i FA Youth Cup hemma mot Southampton, som dock United förlorade med 1-2. Sedan gick det utför, Chong blev i januari 2017 nedsparkad mot Everton och missade resten av säsongen och till och med en bit in i den här säsongen med en knäskada.

När Chong sedan gjorde comeback var det med besked. Han imponerade stort och spelade som att han aldrig hade varit borta. Det har hittills den här säsongen blivit fem matcher och två mål, men det är framför allt spelmässigt som Chong imponerat. Sedan han kom tillbaka från sin skada har han varit U18s bästa spelare. Med sin enorma acceleration, sin fina teknik och sin fina touch blir han väldigt svår att försvara mot. Han har dessutom fysik att matcha, förvisso slank i kroppen men stark och besitter en enastående balans vilket gör honom svårfångad. Han har dessutom potential att bygga på sig och är redan nu relativt lång. Chong trivs som bäst som yttermittfältare till höger men kan användas i flera olika spelsystem och fungerar bra som en släpande anfallare. Det är ingen tvekan om att han ska ha bollen rättvänd och utmana, då är han oerhört svårfångad för försvarare på alla nivåer.

Embed from Getty Images

Callum Gribbin

Nyligen fyllda 19 år och den talangfulle mittfältaren har tagit klivet upp till Reservlaget. Callum Gribbin föddes i Salford och har varit i Manchester United en lång tid. Hypen kom redan när han var 13 år, då han gjorde två mål i en U13-match mot Ajax i samband med Edwin van der Sars testimonial. Sedan dess har Gribbin alltid tillhört en av de främsta i sin åldersgrupp och är ofta kärnan i lagen han spelar i. Han är utmärkt på att styra spelet med sin fina spelförståelse och sina väl avvägda passningar, han besitter ett lugn och ett mod i sitt passningsspel men lyckas ändå vara kreativ och kvick i fötterna. Han spelar ofta som högerytter, men inte som någon traditionell ytter utan snarare en offensiv mittfältare som vill komma in i banan och ha mycket boll där han får användning för sin vänsterfot som också är ett vasst vapen på fasta situationer.

Gribbin är dock en spelare som det talades varmare om för några säsonger sedan, skador har tagit bort fokus från honom personligen och han har endast mäktat med fem matcher den här säsongen på grund av en längre skadefrånvaro. Men Gribbin är en spelare som bara kommer fortsätta utvecklas och han har en fin framtid framför sig och har redan hunnit träna med a-laget den här säsongen. Han kan definitivt vara nästa spelare att debutera i a-laget, han har åtminstone alla förutsättningar för det.

Embed from Getty Images

Ethan Laird

Den 16-årige engelsmannen har slagit igenom stort den här säsongen genom att först ta en ordinarie plats i U18 men även i U19, Laird har varit i United sedan tidig ålder. Han är även den näst yngsta spelaren i U18-laget men ändå en av få som varit ordinarie i Uniteds U19-lag i Champions League. Ytterback, som kan spela på båda kanterna, har imponerat med sitt mogna spel trots sin ringa ålder. Laird är kvick och teknisk, men väldigt tuff och stark i kroppen. Vanligtvis blir en högerfotad försvarare lite begränsad på vänsterkanten, men det gäller inte för Laird som hela tiden tycks komma rätt till bollen och hela tiden tycks få allting att se naturligt och enkelt ut. Succén har inneburit att Laird får rikt med speltid för Englands U17-landslag, England som numera får ses som pionjärer på ungdomsnivå med sina framgångar på landslagsnivå och Ethan Laird är definitivt en att hålla ögonen på inför framtiden. Duktig både defensivt och offensivt. Han har förstås mycket att lära, men i nuläget ser han ut som en ytterback med få tydliga svagheter.

Embed from Getty Images