Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Så hedras minnet av München; United toppar intäktsligan; Mkhitaryan tackar för sig

Alexis Sánchez kostar multum. Kanske. Oavsett så har Manchester United råd. Det kan vi slå fast då Manchester United för andra året i rad toppar Deloittes pengaliga.

I andra nyheter har Henrikh Mkhitaryan tackat för sig. Och en hel del annat.

Så ska minnet av München hedras

I år är det 60 år sedan Münchenkatastrofen. Minnet av München kommer att hedras i samband med matchen mot Huddersfield den 3 februari. Det är den hemmamatch som är närmast årsdagen av olyckan.

Traditionsenligt blir det sång och diktläsning under Münchenplaketten på Old Trafford. De som har biljett till matchen mot Huddersfield kommer att få ett minnespaket, med en bok som berättar om olyckan och matchprogrammet.

På årsdagen av olyckan, den 6 februari, kommer det att hållas en ceremoni på Manchesterplatz i München. Även på Old Trafford kommer det att hållas en ceremoni på årsdagen.

United hade störst intäkter förra säsongen

För 21:a gången har revisionsföretaget Deloitte granskat de stora fotbollsklubbarnas intäkter. För andra året i rad slås det fast att Manchester United har störst intäkter.

Här ska vi inleda med att konstatera att det inte är likställt med att United är den rikaste klubben, som påstås här och var. Deloitte granskar klubbarnas intäkter, inte deras värde eller rikedom.

Nåväl, i Deloittes rapport (kan laddas ner i PDF-format här) slås fast att Uniteds intäkter säsongen 2016/17 var 676,3 miljoner euro, marginellt mer än nya tvåan Real Madrid, som stannade på 674,6 miljoner euro. Barcelona är inte långt efter på tredje plats medan det är relativt långt till fyra Bayern München. Manchester city är femma, följt av Arsenal, PSG, Chelsea, Liverpool och Juventus. På topp 20-listan ryms tio engelska klubbar.

676,3 miljoner euro motsvarar 6,667 miljarder kronor. Vilket är aningen mindre än 66,5 miljarder som SVT påstår.

De är de kommersiella intäkterna (sponsorer, primärt) som särskiljer United från de spanska klubbarna. Notabelt dock att Bayern München är den klubb som har allra störst kommersiella intäkter.

Om Sánchez lön

Exakt hur mycket pengar som United kommer att lägga på Alexis Sánchez är aningen oklart. United förefaller emellertid vara angelägna att slå ner på rapporterna som säger att Sánchez ska få 500 000 pund i veckan. Men det beror väl också på hur en räknar…

Mkhitaryan tackar för sig

Henrikh Mkhitaryan tog igår till Instagram för att tacka Uniteds spelare, ledare och framför allt fans.

United tackade också.

Villa vill ha Tuanzebe den här veckan

Aston Villa ska vara hoppfulla att den här veckan kunna säkra sig Axel Tuanzebe på lån för återstoden av säsongen. Det ska emellertid finnas gott om klubbar som önskar sig Tuanzebes tjänster.

Oavsett förefaller det vara givet att Tuanzebe lämnar på lån innan fönstret stänger. Förutsatt att United inte drabbas av någon försvarsskada de närmaste dagarna.

Tierney dömer på fredag

Paul Tierney kommer att döma Uniteds FA-cupmatch mot Yeovil på fredag. Han får sällskap av Steve Child och Sian Massey-Ellis som assisterande domare, med Keith Stroud som fjärdedomare.

Tvivelsutan karriärens hittills största uppgift för Tierney. Han gör nämligen sin allra första Unitedmatch.

Yeovil har haft Tierney fyra gånger (1-1-2). Senast då de förlorade mot Bristol Rovers i april 2016.

Marriner dömer på onsdag

Efter matchen mot Yeovil reser United till London (ja, det blir en sväng hem först, förstås) för bortamatch mot Tottenham den 31 januari. Då blir det en betydligt mer rutinerad domare i form av Andre Marriner. Scott Ledger och Simon Beck assisterar med Graham Scott som fjärdedomare.

Marriner har gjort 32 Unitedmatcher (21-2-9). Den här säsongerna segern i norra London mot Arsenal samt båda vinsterna mot Everton.

Tottenham har haft Marriner vid 36 tillfällen (18-9-9). Den här säsongen deras vinster mot Newcastle (borta) och Liverpool (hemma). Tottenham har fyra raka vinster under Marriner och 6-1-0 på de sju senaste.

Marriner har gjort två matcher mellan United och Tottenham. Båda slutade med 3-1-seger för de goda. I september 2009 vände United underläge till seger på White Hart Lane. Ryan Giggs, Anderson och Wayne Rooney gjorde målen. I april 2010 sköt Giggs två straffmål medan Nani bidrog med ett mål.

Låt oss avsluta med Sánchez

Alexis Sánchez är sedan igår en Manchester United-spelare. Ifall någon har lyckats missa det.