Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Tack för minnena, Zlatan

Manchester United blev LA Galaxy. Zlatan Ibrahimovic är inte längre en av oss. Vi ser tillbaka på Zlatans Unitedkarriär och funderar på om det var rätt att han fick en andra säsong i United.

Så är Zlatan Ibrahimovics Unitedkarriär över. Vad är din spontana reaktion?

Gustav Brinck-Larsen: Med tanke på att han uppenbarligen inte kommer nå tillbaka till sin gamla nivå känns det mer än okej än att han lämnar nu.

Lee Sernehov: Tråkigt att han inte fick göra en ordentlig comeback

Lisa Larsson: Neutral. Det var kul att han kom och han gjorde verkligen ett starkt avtryck, men allt har sin tid.

Marcus Beijar: Att det var väntat, men samtidigt lite trist.

Adam Fröberg: Oerhört tråkigt då Zlatan varit min största idol under uppväxten. Alltid varit en dröm att få se honom i den röda tröjan. Samtidigt är det här bäst för alla parter efter omständigheterna. Jag väljer att ta med mig de fina minnena!

Björn Appelgren: Väntat. Speciellt efter den misslyckade återkomsten.

Sarah Svensson: Så klart tråkigt att han lämnar men sett rent professionellt så är det lika bra.

Johannes Johansson: Att det inte är särskilt förvånande.

Mikael Österdahl: Oväntat men ändå inte. Jag kan tycka att han hade förtjänat ett finare slut i United.

Gör United rätt som låter honom lämna på fri transfer?

Gustav Brinck-Larsen: Ja. Få matcher kvar och vi har många bättre alternativ.

Lee Sernehov: Ja det tycker jag, Zlatan är värd speltid och han är inte i Unitedform men kan nog prestera i USA.

Lisa Larsson: Ja det tycker jag. Det känns rätt. Allt för att underlätta för honom liksom.

Marcus Beijar: Absolut. Det handlade om nu eller till sommaren. Inget snack.

Adam Fröberg: Ja, tycker personligen båda parter skött detta snyggt och proffsigt från den första presentationen till idag. Därav är det inte mer än rätt att låta honom lämna gratis.

Björn Appelgren: Ja, han kom gratis, han går gratis.

Sarah Svensson: Det tycker jag. Det finns ingen anledning att göra detta till en lång och komplicerad historia. Låt honom gå, låt oss gå vidare.

Johannes Johansson: I nuläget tycker jag de gör rätt. Han var helt ur slag i de matcher han spelat denna säsong, dessutom verkar det vara något med skadan som spökar.

Mikael Österdahl: Självklart. Han är 36 år och spelar inte, det finns ingen uppsida med att tvinga honom att fullfölja kontraktet.

Med facit i hand, var det rätt att United gav Zlatan kontrakt för den här säsongen?

Gustav Brinck-Larsen: Nej. Han blev aldrig den vi hoppades på den här säsongen, att ha slängt pengar på honom då är helt onödigt.

Lee Sernehov: Japp, Mourinho med ledning hade nog hoppats på att Zlatan skulle gjort comeback och haft form och sug för att spela för United igen.

Lisa Larsson: Jag kan ju säga att jag inte trodde det skulle hända. Mest för att jag antog att hans karriär skulle vara över i och med skadan. Men ja, jag tycker ändå någonstans att det är så man gör i United. Att Unitedspelare som blir gamla/skadade inte därmed ses som förbrukade och glöms bort. Nu gick det kanske inte vägen men jag är glad att han fick chansen.

Marcus Beijar: Är man efterklok så nej. Däremot anser jag att det var värt chansningen. Hans karriär i United var värd ett bättre avslut än en knäskada.

Adam Fröberg: Utgår man från hur situationen var då, är svaret ja. Zlatan förtjänade det efter förra säsongens prestationer, samtidigt som klubben förmodligen trodde att han skulle kunna bidra mer även under denna säsong.

Björn Appelgren: Ja, det var väl ändå värt att chansa. Glad att klubben ”tog hand” om honom efter skadan.

Sarah Svensson: Det var värt chansen. Det hade kunnat betala av sig och blivit något riktigt stort. Nu blev det inte det men vi gjorde åtminstone ett försök.

Johannes Johansson: Det var en chansning och det var väl inga konstigheter med det. Om han hade kommit tillbaks i fint slag efter jul så hade han varit en fin förstärkning. En chansning som inte gick hem helt enkelt.

Mikael Österdahl: Med tanke på vad Zlatan uträttade förra säsongen tycker jag att det var en chansning värd att ta, förutsatt att hans signatur inte stod i vägen för något annat nyförvärv. Däremot befarar jag att han fick den speltid han fick bara för att han är Zlatan Ibrahimovic.

Borde Zlatan ha fått mer speltid den här säsongen?

Gustav Brinck-Larsen: Gud nej, han fick för mycket speltid. Antingen gjorde han comeback för tidigt, eller så har skadan tagit honom från toppnivå. Oavsett borde han inte ha spelat en sekund den här säsongen.

Lee Sernehov: Tror inte han har varit i tillräckligt bra form, sen tror jag hans fokus flyttas mer och mer till Zlatan affärsmannen

Lisa Larsson: Nej. Det behovet har inte riktigt funnits.

Marcus Beijar: Nej. Sett till hans prestationer då han väl spelat så är det på en rimlig nivå.

Adam Fröberg: Då vi inte vet detaljerna kring skadan och dess bakslag är det svårt att svara på. Därmed litar jag på de beslut som tagits.

Björn Appelgren: Nej. Det höll inte.

Sarah Svensson: Ser inte när han skulle fått den med tanke på hans skadesituation. Visst, det är alltid bra att ge spelare med långvarig frånvaro små korta inhopp i slutet av mindre viktiga matcher. Men en högre prioritet har varit att få de spelare som faktiskt ska vara en del av en framtida trupp att faktiskt spela tillsammans.

Johannes Johansson: Nej, det tycker jag inte. Han spelade ju en del under perioden han var skadefri. Då var han dessvärre för dålig för att erbjudas mer speltid.

Mikael Österdahl: Nu vet jag förstås inte hur det har sett ut på träningarna. Men givet hur han presterade de gånger han spelade tycker jag att han fick alldeles för mycket speltid.

Tror du att vi får se Zlatan i VM? Vill du att han ska spela VM?

Gustav Brinck-Larsen: Ja, jag tror tyvärr att han vill få spela ett VM till. Alla hans uttalanden i media tyder på att ha sakta jobbar fram en comeback. Men jag vill inte det. Sverige är ett bättre fotbollslag utan honom.

Lee Sernehov: Nej, tycker inte han skall spela. Men han kan följa med som en mentor, typ något liknande som Allbäck var.

Lisa Larsson: Svår fråga. Det skulle faktiskt inte förvåna mig. Det vore klart rimligt att lämna honom utanför VM-truppen, och jag tycker personligen att Sverige många gånger är ett bättre landslag utan Zlatan (men om han kan ta Guidettis plats så man slipper se eller höra honom kan jag tänka mig en swap).

Marcus Beijar: Nej, det tror jag inte. De bästa spelarna ska spela de bästa matcherna. Han är inte bra nog som det är nu. Jag vill se honom i Ryssland men sett till spelskick och form, nej.

Adam Fröberg: Nej, det tror jag inte. En Zlatan i form tackar man inte nej till. Men, då det inte kommer vara fallet ser jag det som en icke-fråga.

Björn Appelgren: Nej, han är inte tillräckligt bra längre. Nej, men jag har egentligen ingen åsikt.

Sarah Svensson: Nej. Nej. När det är över är det över.

Johannes Johansson: Nej det tror jag inte. Zlatan hade behövt visa lite framsteg på planen. Nu är läget med hans status oerhört oklar.

Mikael Österdahl: Jag bryr mig faktiskt väldigt lite. Men om han ens nosar på den kvalitet han hade förra säsongen (något jag inte tror på) och är motiverad är han given i startelvan. Så mycket bättre än övriga svenska anfallare är han. Och då kan argument om att hans närvaro i truppen skulle vara dålig för lagsammanhållningen (något jag inte köper) ignoreras.

Embed from Getty Images

Påverkar den här säsongen hur du summerar hans Unitedkarriär?

Gustav Brinck-Larsen: Njae. En okej första säsong, följt av en icke-säsong. Kommer nog knappt minnas att han var kvar här i år, i det långa loppet.

Lee Sernehov: Nja, hade hoppats på en ordentlig comeback. Men han var en stor del av förra säsongens framgångar

Lisa Larsson: Nej. Jag tror de flesta supportrar har haft samma inställning som jag till just den här säsongen. Att det kunde gått bra, det var värt en chans, och att nästan vad som helst skulle vara en bonus. Det är hans första säsong vi kommer minnas i det långa loppet tror jag.

Marcus Beijar: Nej, inte egentligen. Svårt att döma då man spelat så lite.

Adam Fröberg: Inte nämnvärt. Zlatan kommer från min sida finnas kvar i minnet för vad han åstadkom första säsongen, där han som 35-åring många gånger ledde laget på egen hand, och till flera titlar. Han förtjänade ett bättre avslut, men det påverkar inte min syn på hans tid i klubben.

Björn Appelgren: Nej. Den räknas inte riktigt. Han gjorde 29 mål på 43 starter och 10 inhopp. Hans första säsong var mycket bra och han fick en EL-titel i alla fall. Tyvärr var United för dåligt som lag (är fortfarande) för att han skulle få vara med om större framgångar.

Sarah Svensson: Jag kommer alltid summera Zlatans Unitedkarriär utifrån hans första säsong. Den säsongen där han hade full potential att spela och prestera, vilket han också gjorde. Oavsett, Zlatans tid i United kommer förmodligen att bli en parentes när hans karriär sammanfattas.

Johannes Johansson: Nej det tycker jag inte. Förra säsongen fick vi ut en hel del av honom. Dessutom verkar han ha satt avtryck hos både spelare och fans. Han bevisade helt enkelt fotbolls-England att han kan leverera även där.

Mikael Österdahl: Inte alls. När vi ser tillbaka om några år kommer vi att minnas vad han gjorde förra säsongen och inte vad han inte gjorde den här säsongen.

Vad är ditt bästa Zlatanminne?

Gustav Brinck-Larsen: Första matchen, när han gjorde mål mot Galatasaray och jag var på plats. Samt även avgörandet i Ligacupfinalen.

Lee Sernehov: Alla hans episka uttalande, haha.

Lisa Larsson: Första målet i första matchen, det vill säga mot Galatasaray. Såg den på plats och det var magisk stämning.

Marcus Beijar: Avgörandet i Ligacupfinalen.

Adam Fröberg: Svårt att välja ett, så jag väljer tre. Debuten mot Galatasaray som jag såg på plats, där han presenterade sig på det vis endast Zlatan kan – med en cykelspark. Det andra är kvitteringen mot Liverpool i slutminuterna, som jag även det hade äran att få se live på Old Trafford. Det tredje är matchen mot Southampton i Ligacupfinalen, där han i princip på egen hand fixade titeln med två mål, varav det sista en avgörande nick i matchens slutskede. Mycket fina minnen.

Björn Appelgren: Hans ramsa. Och att jag ändå fick se honom live i United-tröjan två gånger (han var dålig i båda…).

Johannes Johansson: De två förste minnena som dyker upp i huvudet är det avgörande nickmålet mot Southampton och cykelsparken mot Galatasaray. Även om det bara var en träningsmatch så var det häftigt att bevittna hans United-debut, och hans fantastiska mål, på plats.

Mikael Österdahl: Zlatan står själv för ungefär hälften av alla minnesvärda ögonblick vi har fått sedan Mourinho tog över. Inledningen – med cykelsparken i Göteborg, debutmålet på Wembley, målet i Premier League-debuten och målen i hemmapremiären – står ut. I slutändan tycker jag ändå att det är avgörandet i ligacupfinalen – räddningen precis innan inkluderad – som står ut mest.