Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: I slutändan tror jag inte Mourinho är kapabel att genomföra det

Embed from Getty Images

Fokus på Marcos Rojo, Paul Pogba, José Mourinho, Luke Shaw och Scott McTominay i den här frågeasken. Dessutom snackar vi om videodomare. Vi diskuterar det som hände före landslagsuppehållet och blickar fram mot det som komma skall.

Scott McTominay har blandat och gett den senaste tiden, ena matchen spelar han som att han inte gjort något annat än att spela Premier League-fotboll, i nästa har han stora problem. Kommer han bli stabil nog för United?

Gustav Brinck-Larsen: Jag hoppas det. Som jag känner nu blir han aldrig förstaval centralt, men jag ser honom som klart användbar i ett tremannamittfält i framtiden.

Lisa Larsson: Såklart omöjligt att säga redan nu, åtminstone för de av oss som aldrig direkt följer juniorerna eller har tid/intresse att hålla koll på hur deras utveckling sett ut innan de fått chansen i a-laget. Men för att åtminstone killgissa: om McTominay fortsätter leva upp till sina bästa prestationer och utvecklas, säg, de kommande två säsongerna tror jag absolut chansen finns.

Adam Fröberg: Jag är personligen väldigt kluven angående McTominay, men har väl landat i att han är en spelare som kan fylla en särskild roll i vissa matcher. Jag har oerhört svårt att se att han blir bättre än en truppspelare för United. Förmodligen ser vi honom i ett mittenlag i PL om några år. Men blir gärna överbevisad!

Marcus Beijar: Nej, det kommer han nog inte att bli. Han spelar trots allt fotboll i ett tidevarv då alternativen på mittfältet är få. Dels på grund av skador, dels på grund av velandet med var Pogba ska spela. Han är för endimensionell för att bli en ordinarie spelare i United. Tror inte att han lämnar så länge Mourinho är kvar, dock.

Björn Appelgren: Han kommer att bli en användbar truppspelare och förhoppningsvis mer. Det är aldrig klokt att avfärda en spelare för tidigt, lex Fletcher, lex O’Shea… Jag vill gärna att han blommar ut ännu mer då jag uppskattar när spelare från de egna leden slår sig in i laget. Är samtidigt tveksam till att han blir en världsspelare för oss.

Kent Yxell: Stabil nog för en defensiv mittfältare som täcker ytor och så vidare ser jag positiva signaler för. Men att bli en tvåvägsmittfältare eller en som slår de avgörande passningarna och styr spelet? Nej tyvärr! Men jag har gärna fel!

Rune Sørlie: Jag tror att han kan bli det. Unga spelare är ojämna i sina prestationer. Det viktigaste är att han har tålamod och inte låter en bänkning eller två ta ifrån honom modet.

Mikael Österdahl: Än så länge har jag inte sett något som tyder på att han ska bli mer än en Darron Gibson eller en Luke Chadwick. Förhoppningsvis har jag fel.

Embed from Getty Images

Borde Luke Shaw lämna United?

Gustav Brinck-Larsen: För sin egen skull, ja. Jag tror fortfarande att Shaw har i sig att bli en av världens bästa vänsterbackar, men det tror uppenbarligen inte Mourinho, så då bör Shaw lämna i sommar.

Lisa Larsson: Definitivt inte. Mourinhos behandling av Shaw är bedrövlig. Och av Mourinho och Shaw vet åtminstone jag vem jag ser som en tillfällig lösning och vem som borde ha en given framtid i klubben…

Adam Fröberg: För hans eget bästa, ja. Mourinho kommer inte att lämna i sommar (tyvärr), därmed ser jag inte varför Luke skulle stanna kvar. Han besitter en väldigt stor talang, men har haft det mycket svårt att uppfylla den. Att Van Gaal, Hodgson och Mourinho kritiserat hans fysik, taktiska kunnighet och inställning säger en del. Med rätt tränare kan han dock bli ligans bästa vänsterback.

Marcus Beijar: Både ja och nej. Ja, därför att han trots allt förtjänar bättre än att petas av Ashley Young och hånas av Mourinho. Nej, därför att han trots allt är vår bästa vänsterback.

Björn Appelgren: För sin egen del ja. Samtidigt tycker jag att han borde få spela mer kontinuerligt innan han skeppas iväg. Med det sagt, har han fel inställning på träningar och till sin karriär kan han lika gärna skeppas iväg redan nu.

Kent Yxell: Ja, tyvärr så verkar han inte ha rätta attityden. Inte lätt att komma tillbaka efter allvarliga skador, vilket verkar vara fallet här. Kan inte försvara bra nog! till exempel i positionsspelet.

Rune Sørlie: Jag har ingen insikt i vad som har hänt, men något måste det vara som gör att han hela tiden blir petad. Så för hans egen del och sportsliga utveckling så tycker jag han gör rätt i att lämna. Så får tiden visa om han blir den spelaren som potentialen gav intryck av att han var.

Mikael Österdahl: Självklart! Han är nu i ett skede där han måste spela regelbundet och det kommer inte ske i United. Sen håller jag inte alls med Mourinho om att Ashley Young är en bättre vänsterback.

Embed from Getty Images

När kommer Alexis Sánchez börja leverera?

Gustav Brinck-Larsen: Nästa säsong. Han behöver en försäsong tillsammans med klubben för att allt ska sätta sig. Och, enligt mig, få en utgångsposition till höger.

Lisa Larsson: När som helst, precis när som helst!

Adam Fröberg: Ett enkelt svar skulle vara: När vi bytt tränare till någon med en mer offensiv approach. Men sanningen är att allt inte kan läggas på Mourinho, Alexis själv måste faktiskt ta på sig en större del av ansvaret här. Med en lugn sommar utan VM och ordentliga förberedelser med laget, tror jag att han är redo för ett flygande 2018/2019.

Marcus Beijar: I augusti 2018.

Björn Appelgren: Nästa säsong. Han måste hitta sin plats och han måste få göra det i en situation där han är med från början. Jag tror att hans ankomst strulade till det lite för truppsämjan och för Mourinhos uttagningar.

Kent Yxell: Next season, när han kommit in mer i the United Way (om det finns någon just nu).

Rune Sørlie: Jag tror han kommer att leverera rätt snart. Han måste få med sig dom andra spelarna runt sig. Får han det så blir han en av dom viktigaste offensiva spelarna vi har.

Mikael Österdahl: Det enkla är att säga nästa säsong. Samtidigt får jag lite Juan Mata-vibbar. Han skulle våren 2014 också börja leverera nästa säsong. Men Mata nådde aldrig höjderna han hade i Chelsea i United och jag skulle tyvärr inte bli förvånad om Sánchez har sina bästa säsonger bakom sig.

Embed from Getty Images

Är det vi ser våren 2018 början på slutet för Paul Pogba i Manchester United?

Gustav Brinck-Larsen: Inte på det sätt att han lämnar i sommar, men det må vara spel på lång sikt så att han lämnar sommaren 2019. Men jag hoppas inte det.

Lisa Larsson: Jag vet faktiskt inte. Jag hoppas inte det, men samtidigt börjar de tråkiga ryktena komma i allt tätare intervaller nu…

Adam Fröberg: Skulle ljuga om jag inte sa att jag var orolig. Men, jag försöker att inte vara allt för pessimistisk och känner att det här kommer att reda ut sig. Det är vad jag intalar mig själv i alla fall.

Marcus Beijar: Nej, det tror jag ändå inte. Det finns på tok för mycket prestige bakom värvningen av Paul Pogba för att Mourinho ska låta honom gå. Dock är det ju så att Mourinho och Pogba skulle behöva mötas halvvägs. Mourinho på det viset att han skulle spela honom högre upp i banan, Pogba på det viset att han kan visa upp en attityd som håller.

Björn Appelgren: Jag hoppas verkligen inte det. Han behöver trygghet och kontinuitet. Samtidigt, lite som med Shaw, om han saknar rätt mentalitet är det lika bra att göra sig av med problemet. Ingen spelare är större än klubben. Det går alltid att ersätta en spelare, men det går inte att ersätta hela klubben.

Kent Yxell: Om man är en mittfältare av världsklass så bör man kunna ta vilka positioner som helst och framför allt bör man kunna försvara, vinna boll och täcka ytor – och inte bara vara en offensiv kraft som får det tillrättalagt. I början såg man dessa tendenser men ibland så brast det i defensiven och mer tydligt har det blivit efter skadan i höstas. Nu senaste inhoppen så var han rent bedrövlig, bara hoppade runt som Tiger i Nalle Puh. Men men, har inte gett upp än även om alla säger att han spelas på fel plats – är han mittfältare eller inte?

Rune Sørlie: Nej, Pogba kommer inte lämna. Bara vi får till ett lite högra mer offensivt spel så kommer Pogba att blomstra ut i sin roll. Och då kommer det bli en helt annan ton. Just nu sliter han under att vi spelar för defensivt.

Mikael Österdahl: Nope, varken klubb eller spelare har något annat alternativ än att ligga i den bäddade sängen. Det han har visat upp under våren är oacceptabelt. Samtidigt tycker jag att det är obegripligt att köpa världens dyraste spelare och spela honom i en position där han måste göra väldigt mycket av det han är dålig på och väldigt lite av det han är bra på.

Embed from Getty Images

Marcos Rojo fick nyligen förlängt kontrakt. Vad tycker du om det?

Gustav Brinck-Larsen: Ni vet memen från amerikanska The Office, när Steve Carrells karaktär skriker ”NO, GOD, NO” och så vidare? Typ så.

Lisa Larsson: Rojo… fotbollens svar på frågan som ingen ställde. Jag tycker inte han är i närheten av att hålla måttet, så generellt tycker jag ganska illa om det.

Adam Fröberg: Spontana reaktionen är att det känns onödigt. Rojo är nyttig på sätt och vis då han är okej både som mittback och vänsterback, dock inte som förstaval men i enstaka matcher. Hade hellre sett en yngre förmåga ta klivet upp i rangordningen istället.

Marcus Beijar: Jag är likgiltig. Dock så behövs det truppspelare, så på det viset är det väl okej.

Björn Appelgren: Bra. Han är en stabil back up. Absolut ingen startspelare, men som han själv säger #RojoIsRed

Kent Yxell: En som har lite hjärta och jävlaranamma men kanske lite för vårdslös ibland. Han behövs i truppen.

Rune Sørlie: Jag tycker det är bra. Rojo är en spelare som jag tycker om, även om han några gånger går lite huvudlöst in i situationer. Men vi tränger spelare som vågar ta för sig och ta plats.

Mikael Österdahl: Jag tycker att det är vansinne. Han ser fortfarande ut att vara hämmad av skadan. Då hade det varit rimligt att han hade fått sista kontraktssäsongen på sig att spela till sig ett nytt kontrakt. För det är knappast så att det står klubbar i kö och viftar med sedelbuntar framför Marcos Rojo.

Embed from Getty Images

Nu har vi sett VAR i aktion en längre tid. Vad tycker du om videodomare?

Gustav Brinck-Larsen: Positiv, men det måste gå att få det fortare. Avbrotten blir just nu för långa.

Lisa Larsson: Mest bra. I en tid då resultaten är så viktiga (inte minst i ekonomisk betydelse) är det extra viktigt att de små avgörande marginalerna blir rätt, och då är typ allt som kan underlätta domarteamets uppgift värt att prova anser jag. För övrigt är ju ett maxat antal rättvisa domslut att föredra, justice liksom.

Adam Fröberg: I grunden en bra tanke. Men i dagens skick är det under all kritik. Domarna behöver uppenbarligen mer hjälp, däremot inte på det vis VAR är utformat i nuläget. Gör om, gör rätt.

Marcus Beijar: Har vi? Jag är generellt sett positiv då det gäller att döma sådant som kan bli direkt matchavgörande. Dock ser jag två risker. Dels att spelet blir för hackigt, dels att folk lever i tron att VAR ska fixa allt. Domare ser trots allt olika saker och gör subjektiva bedömningar, även om de får se situationerna på video.

Björn Appelgren: Vad gäller saker där det finns rätt och fel, till exempel offside eller inte och mål eller inte, tycker jag att VAR kan vara en bra idé. I situationer som är mer av bedömningskaraktär är jag mer tveksam. Varför skulle videodomarens bedömning av, säg till exempel, en knuff vara mer korrekt än den som ser det live? För den typen av ruff kanske ett tvådomarsystem är värt att testa istället…

Kent Yxell: Det måste finslipas, inte bra som det har varit i de matcher jag sett VAR användas. Blir nästan parodi ibland. Behövs till exempel att videodomaren tar beslutet och inte matchdomaren. Mer för 2 domare inne på plan och effektiv tid!

Rune Sørlie: Jag är i grunden för att man ska använda teknik för att säkra att avgörande situationer blir bedömt rätt. Så även VAR, men i dom tillfällen som vi nu har sett så har det tagit på tok för lång tid att få ett avgörande. Här finns det mycket att lära sig från NHL och NFL.

Mikael Österdahl: Den nuvarande implementeringen är fruktansvärd. Samtidigt tycker jag att VAR är ett måste i en sport där det görs 2-3 mål per match. En feldömd straff eller utvisning kan faktiskt avgöra en match och det är meningen att spelarna ska avgöra matcherna.

Har du fortfarande förtroende för att José Mourinho kommer att leda Manchester United till klubbens 21:a ligatitel?

Gustav Brinck-Larsen: Ja, det har jag. Jag har inte förtroende för att han skall få oss att spela superfin fotboll, men att fixa en ligatitel kan han. Och det är mer än tillräckligt för mig just nu.

Lisa Larsson: Nej, jag har svårt att se det. Förhoppningsvis kan han lägga en stabil grund för vad som kommer bli en ljusare framtid. Men jag tror inte han stannar/får stanna i United tillräckligt länge för att vinna ligan.

Adam Fröberg: Nej, skulle personligen bli mäkta förvånad om Mourinho lyfte ligabucklan för United. I min mening skulle vi ha en klart större chans med en annan manager och ett annat tänk, men det kommer tyvärr inte att ske inom den närmsta framtiden. Vill dock påpeka att jag hållit vid hoppet om ”Mou” längre än majoriteten av fanskaran, men nu börjar det sannerligen tryta… Ingen blir dock gladare än jag om han mirakulöst nog motbevisar fotbollsvärlden!

Marcus Beijar: Njaej. Jag tror ju inte City kan upprepa en säsong som denna nästa år. Däremot finns det andra lag som kan utmana bakom, förutom United. Det ska ske så enormt mycket i Uniteds spel för att det ska kunna bana väg för en ligatitel. I slutändan tror jag inte Mourinho är kapabel att genomföra det.

Björn Appelgren: Ja. Jag gillar inte hans uttalanden på senare tid, efter uttåget mot Sevilla var han katastrof. Tror dock att ständiga managerbyten skapar mer oreda än stabilitet. När jag gick stadium touren senast vittnade också guidens berättelser om hur struligt det varit med alla managerbyten och implementeringen av deras olika idéer i smått och stort. Med det sagt, gör han sig helt omöjlig ska han bort. Tror, och tycker, dock inte att den gränsen är passerad än. Att ligga 2:a (eventuellt komma 2:a) med den truppen, framförallt backlinjen och avsaknaden av yttrar, han förfogar över är inte superdåligt.

Kent Yxell: Förtroende är kanske fel ord. Räknar med att han är där nästa säsong och då krävs en PL-titel annars får han gå. Tre år va det väl det skulle ta. Att vi inte spelar min fotboll och att jag hellre ser en ny kraft med nya idéer är en annan sak.

Rune Sørlie: Här är jag tveksam. Jag tycker det ser ut till att hans taktik inte är offensiv nog och att vi därför inte kommer att gå förbi City och jag tror tyvärr att både Tottenham och Liverpool kommer att gå om oss om vi inte blir ett mer offensivt lag.

Mikael Österdahl: Undantaget de första månaderna när han tog över har jag väl egentligen aldrig haft det. Jag ser heller ingen positiv utveckling i spelet. Att resultaten i ligan är mycket bättre än förra säsongen menar jag i all väsentlighet beror på att vi hade stolpe ut förra säsongen och att målvakten har varit mycket bättre den här säsongen.

Embed from Getty Images

Vad krävs under säsongsavslutningen för att den här säsongen ska ses som en förbättring mot förra säsongen?

Gustav Brinck-Larsen: Alltså, tar vi andraplatsen är det ju ett kraftigt steg fram jämfört mot förra säsongens sjätteplats. Men, på grund av det tidiga uttåget ur Champions League kan det egentligen inte bli en förbättring. En klarad andraplats i ligan och seger i FA-cupen gör att jag ändå någonstans accepterar säsongen, men den är fortfarande inte helt godkänd.

Lisa Larsson: Rent krasst skulle man väl kunna säga bättre ligaplacering och fler/tyngre cupsegrar. Önskvärt vore ju också att man såg en tydlig förbättring hos både individuella spelare och truppen som helhet, men där har vi långt kvar och failar hyfsat hårt i dagsläget.

Adam Fröberg: I mitt tycke handlar det om tre punkter: En andraplats i ligan. En titel i FA-cupen. Ett betydligt bättre spel överlag. Då kan den ses som en förbättring jämfört med förra säsongen, men ingen jättestor.

Marcus Beijar: Poäng- och placeringsmässigt så har vi ju förbättrat i ligan. Europaspelet blev en missräkning. Jag vet inte om jag håller denna säsong som så mycket bättre än fjolåret även om vi vinner FA-cupen.

Björn Appelgren: Svårt. EL-titeln vägde tungt för mig och i och med den blev det ju dessutom CL-spel. Svårt att överträffa det faktiskt.

Kent Yxell: Att vi spelar roligare fotboll igen som leder till mer poäng än ifjol och andraplats samt till en FA-cuptitel.

Rune Sørlie: Jag vet ej om jag vill kalla denna säsongen för bättre än förra. Vi tog, enligt Mourinhos sätt att räkna 3 troféer i fjol. I år kan vi få en. Så det känns lite som ett steg tillbaks.

Mikael Österdahl: Det tåget har nästan passerat. Men visst, om vi vinner FA-cupen och om vi är bäst i England under säsongsavslutningen kan det diskuteras.

Vad krävs under säsongsavslutningen för att vi ska sammanfatta den här säsongen som godkänd eller bättre?

Gustav Brinck-Larsen: Se ovan, det går egentligen inte. Citys överlägsenhet i ligan och det tidiga uttåget ur Champions League gör att det inte går att se den som godkänd.

Lisa Larsson: Topp tre i ligan känner jag personligen är (eller borde vara) ett rimligt mål sett till hela säsongen hittills, och inte minst den fantastiska start vi fick. Sen skulle typ allt vara förlåtet om vi vann FA-cupen. Mest för att den är min absoluta favoritturnering. Huruvida den för supportrar generellt skulle kunna räknas som tungan på vågen i termer av en godkänd/icke godkänd säsong vet jag inte, men för mig definitivt.

Adam Fröberg: Bättre än godkänt går inte. För att nå godkänt krävs det att de tre punkterna på svaret till frågan innan uppfylls. Gärna en utökning av avståndet till tredjeplatsen. Att ta en CL-plats är ett minimum, men endast det är inte bra nog för Manchester United.

Marcus Beijar: Förra säsongen tog vi två titlar, varav en i Europa. Nu blir det max en titel, även om FA-cupen så klart smäller högre än ligacupen. Godkänt blir det kanske med en andraplats och seger på Wembley mot Chelsea i FA-cupfinalen.

Björn Appelgren: Egentligen ingenting. Att vi behåller CL-plats och hamnar före Liverpool är godkänt. Det får gärna sockras med vinst i FA-cupen.

Kent Yxell: CL-plats och FA-cuptitel.

Rune Sørlie: För att ens ge godkänd så krävs det att vi blir två i ligan, sen är det ett måste att vi vinner FA-cupen. Annars så vill inte jag se på denna säsongen som godkänd. Ser man på förväntningarna innan eller i början så var det helt andra förväntningar som man hade.

Mikael Österdahl: När du är där United har varit de senaste åren så menar jag att grundkravet för godkänt är att du ska vara bättre än förra säsongen. Samtidigt är jag tveksam till att dela ut ett godkänt betyg när du ger upp ligan i december (vilket var vad Mourinho gjorde med taktiken mot city) och åker ut utan kamp mot ett mycket sämre lag i Champions League.