Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester City – Manchester United

Embed from Getty Images

Domedagen närmar sig med stormsteg. På lördag eftermiddag reser United de knappa sju kilometer som skiljer mellan Old Trafford och Etihad Stadium för att skjuta upp stadsrivalens ofrånkomliga titelfirande. 

Det är tyvärr hit vi har kommit. Det var längesedan det handlade om ett ”om”, utan det har snarare handlat om ett ”när”. Efter en okej säsong poängmässigt från Uniteds sida, där klubben legat på en andraplats i stort sett konstant, har det inte gått att ro på suveränen Manchester City.

Vid förlust i derbyt, får den blå sidan av Manchester fira sin femte ligatitel. Mitt framför näsan på United, spelarna, José Mourinho, klubbledningen och framförallt fansen. Hemska, hemska tanke.

Manchester United

Efter en övertygande vinst och framförallt första halvlek mot Swansea, följt av en sedvanlig ”Mourinho-halvlek” där det mest handlade om att säkra de tre poängen, kommer United nu till derbyt med ett någorlunda stärkt självförtroende. Paul Pogba spelade bättre, Alexis Sanchez spelade mycket bättre och David De Gea räddade oss från insläppta mål som så många gånger förr.

José Mourinhos tillvägagångssätt i de större matcherna har ständigt varit kritiserat, och ideligen med all rätt. Personligen tror jag dock att det är just den typ av matchbild som ger United störst chans till poäng i den här matchen. Ett lag med en kompakt defensiv, fart i kontringarna och skärpa i de matchavgörande situationerna.

Embed from Getty Images

Troligtvis kommer José Mourinho att gå in till matchen med samma matchplan som i bortamatchen mot Arsenal tidigare under säsongen. Då vann United med 3-1 och fick matchen precis dit man ville. Laget började med en förvånansvärt hög press, lyckades få hål på Arsenal och säkrade sedan bakåt samtidigt som man inte var rädda för att ställa om snabbt framåt. Det största problemet var att laget släppte till alldeles för mycket avslut och blev allt mer tillbakapressade ju längre matchen pågick. Det är något Mourinho kommer vilja se en förbättring på mot City.

Vi var många som såg Liverpools imponerande 3-0-seger mot Manchester City under onsdagskvällen. Där motarbetades Guardiolas lag av en oerhörd press som de inte lyckades behärska. Många tänker förmodligen att United borde ta efter Liverpools seger-recept och helt enkelt köra gasen i botten på lördag, men där anser jag att analysen blir fel.

Skillnaden mellan United och Liverpool är att de sistnämnda, varje vecka i ungefär tre år, tränat på en spelmodell som mestadels innefattar olika typer av presspel högt upp i banan. Alltså vet de var de ska befinna sig, på centimetern, under olika sekvenser av matcherna. Om United skulle ge sig på något liknande, vilket vi sett prov på ett par gånger under säsongen med en inte alltid för imponerande effekt, är chansen stor att laget är såpass ovant med den typen av spelstil att ett lag av Citys kaliber kan straffa en rejält.

Personligen hade jag helst av allt sett en tränare i United som förespråkar en mer offensiv fotbollsfilosofi. Men, med tanke på var laget står i nuläget är känslan att det tillvägagångssätt som ger laget störst chans till poäng på Etihad, en finslipad kopia av matchplanen mot Arsenal.

Embed from Getty Images

Det finns flera spelare vars roller och prestationer kommer vara direkt avgörande för utgången i derbymatchen. En av dem är Alexis Sanchez. Chilenaren, som haft en tung start på tillvaron i Manchester United, gjorde senast mot Swansea sin bästa match i den röda tröjan och stod för en assist och ett mål.

Alexis roll och prestation på lördag, oavsett position, kommer att vara av högsta betydelse. En stor del av såväl offensiven som defensiven vilar på 29-åringens axlar. Arbetsmoralen, finurligheten och de otvivelaktiga offensiva kvalitéerna som finns i den lilla kroppen är av stor vikt för att United skall kunna hämta något ur den här matchen.

Alexis samspel med de övriga i laget började till sist hitta rätt under matchen mot Swansea, och ett gryende band mellan honom och Romelu Lukaku kunde skönjas. Även Jesse Lingard och Juan Mata tordes hitta flertalet lovande kombinationer tillsammans med chilenaren. Detta, matchen i sig och det faktum att Alexis valde bort just City för att gå till United, borde vara tillräckligt med tändvätska för en mycket bra insats i matchen.

Embed from Getty Images

Backlinjen lär inte stå för några större förändringar. Förhoppningsvis får vi se Eric Bailly tillbaka i backlinjen, vilket måste anses som en nyckelspelare för United i matchen. Bredvid honom startar troligen Chris Smalling, trots att Victor Lindelöf stod för en mycket fin insats senast. Ytterbacksplatserna bör rimligtvis Antonio Valencia och Ashley Young lägga beslag på.

Vad gäller mittfältet är det desto svårare att sätta sig in i José Mourinhos skalle. Nemanja Matic är given, sen blir det desto tuffare. Utgår vi från att laget ställs upp i det 4-2-3-1 som oftast använts under säsongen, är det endast en plats över att slåss om. Paul Pogba är valet de flesta hoppas på, men det är sannerligen osäkert om ”Mou” tycker likadant. McTominay? Fellaini? Herrera? Alternativen är några stycken. Kan laget möjligtvis ställas upp med tre innermittfältare, för att täta till det centralt mot Citys spelskickliga mittfält? Den som lever får helt enkelt se.

Framåt är Romelu Lukaku lika given som Nemanja Matic är på vårt defensiva mittfält. Till vänster startar mest troligen Alexis Sanchez och till höger tror jag att Marcus Rashford får chansen. Den sistnämnda har visat sig vara en spelare för de stora matcherna flera gånger om och jag tror att han går före Juan Mata i den här typen av drabbning. Jesse Lingards vara eller icke vara i laget beror helt enkelt på om det finns plats för en offensiv mittfältare i elvan, eller om den platsen innehas av en extra central spelare.

Sedan är det helt enkelt bara att böna och be för att David De Gea har en sådan där makalös dag, ännu en gång.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia – Bailly – Smalling – Young
Matic – Pogba
Rashford – Lingard – Alexis
Lukaku

Manchester city

Efter den tunga matchen på Anfield under onsdagskvällen, hade Manchester City förmodligen hellre haft en lugnare match innan det är dags för returmöte igen nästa vecka. Istället står nu ett derby och väntar, där Pep Guardiola får en tuff uppgift huruvida han skall vila vissa spelare eller gå ”all in” för att säkra ligatiteln även på pappret. Hade det inte varit för att det var just stadsrivalen Manchester United och antagonisten José Mourinho som stod på andra sidan, hade han säkerligen gått för det förstnämnda, att vila spelare.

Det är svårt att veta hur City kommer att reagera på 0-3-förlusten mot Liverpool. Är det ett lag med ett visst stukat självförtroende som kommer till spel? Eller blir det ytterligare tändvätska till ett lag som nu kommer göra allt för att studsa tillbaka igen? Jag vet vad jag hoppas på, i alla fall.

Embed from Getty Images

Oavsett sinnestillstånd kan vi vara säkra på att Manchester City kommer vara taggade till tusen för att säkra Premier League-titeln i just den här matchen. Jag tror att Guardiola kommer att ställa ut ett i det närmaste ordinarie manskap, med ett möjligt undantag för ett par spelare. Här har dock City en enorm bredd i truppen, det handlar inte direkt om några dussinspelare som ersätter i sådana fall.

En skadebenägen spelare som Vincent Kompany känns som någon som rimligtvis kommer att förpassas till sidan under matchen. Där kan jag tänka mig att John Stones får ta klivet in i elvan igen, efter en längre tid utanför förstauppsättningen. Bredvid honom startar troligen Nicolas Otamendi, som varit lagets bästa mittback under säsongen enligt många. Kyle Walker lär fortsätta till höger och gissningsvis startar Fabian Delph till vänster.

Embed from Getty Images

En spelare som nästintill alltid har startat under säsongen, trots rotation, är Kevin De Bruyne. En spelare som många fotbollstyckare anser ha varit Premier Leagues bästa spelare under säsongen. Trots en tung match i benen från veckan, räknar jag med att belgaren startar på lördag. Fernandinho lär starta bredvid på mittfältet, men sedan blir det desto svårare.

Både Ilkay Gundogan och David Silva är spelare som haft sina skadeproblem under säsongen. Troligtvis vilas en av dom medan den andra startar. Framåt lär vi få se Bernardo Silva, som satt på bänken i veckan men spelat en hel del sedan årsskiftet och gjort det bra. På vänsterkanten lär antingen Leroy Sané eller Raheem Sterling starta, troligtvis den sistnämnda då han inte spelade mer än 30 minuter i veckan.

Embed from Getty Images

Vi får hoppas att Sergio Aguero inte är tillbaka i spel efter en lättare knäskada, men det troliga är att han faktiskt är det. Frågan är då om Pep Guardiola vill riskera honom, eller om han väntar med att kasta in honom i hetluften från start igen. Alternativet heter Gabriel Jesus, en väldigt god ersättare men samtidigt den spelaren jag personligen hellre ställs emot.

Vi vet alla hur Pep Guardiolas lag spelar – Mycket bollinnehav, många kombinationer och ett högt försvarsspel. Ett spel som i det närmaste varit oslagbart under säsongen. Men, är det någon som skall kunna hitta en taktisk motpol för att kunna bestrida detta, så är det José Mourinho.

Möjlig startelva:
Ederson
Walker – Otamendi – Stones – Delph
De Bruyne – Fernandinho – D. Silva
B. Silva – Aguero – Sterling

Historik

Statistiken, som ni hittar i högerspalten, visar hur jämnt det ändå varit mellan lagen genom åren. United har en viss ledning, men har också haft det svårt mot City de senaste åren. Sedan 2013 har United vunnit 3 möten, medan City vunnit 6 stycken. Det har slutat oavgjort 2 gånger.

Sedan Mourinho och Guardiola tog över respektive lag, har United vunnit en gång (på hemmaplan i ligacupen 2016). City i sin tur har vunnit 2 av de 4 mötena som varit lagen emellan. Tidigare under säsongen vann City med 2-1 på Old Trafford, efter att David Silva, Nicolas Otamendi och Marcus Rashford stått för varsitt mål.

Visste ni att…

  • …José Mourinho har aldrig förlorat mot samma lag två gånger under en ligasäsong.
  • …United har varken förlorat eller släppt in mål i sina två senaste matcher på Etihad Stadium.
  • …Romelu Lukaku har gjort mål i sina tre senaste matcher för United, den bästa raden sedan han gjorde mål i sex raka matcher i september 2017.

Matchfakta

Manchester city
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 33
Tid: Lördagen den 7 april 2018, 18.30
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

  • Romero (skadad, inget datum)
Tveksamma:

  • Blind (matchform, liten chans)
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 2:a21-5-560-2368
Borta:4:e8-3-425-1627
Bästa målskytt: Lukaku (15)
Disciplin: 54 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V25/2ChelseaHPL2-1
V5/3PalaceBPL3-2
V10/3LiverpoolHPL2-1
F13/3SevillaHCL1-2
V17/3BrightonHFA2-0
V31/3SwanseaHPL2-0

Manchester city

Skador:

  • Mendy (knä, inget datum)
Tveksamma:

  • Agúero (knä, stor chans)
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 1:a27-3-188-2184
Hemma:1:a14-1-051-1043
Bästa målskytt: Agúero (21)
Disciplin: 46 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V1/3ArsenalBLC3-0
V4/3ChelseaHPL1-0
F7/3BaselHCL1-2
V12/3StokeBPL2-0
V31/3EvertonBPL3-1
F4/4LiverpoolBCL0-3

United mot Man city

Totalt: 17572-52-51253-238
Premier League: 4120-8-1360-53
Borta: 8430-25-29105-122
SENASTE MÖTENA
F2016-09-10HPL1-2
V2016-10-26HLC1-0
O2017-04-27BPL0-0
F2017-12-10HPL1-2
SENASTE BORTAMATCHER
F2013-09-22BPL1-4
F2014-11-02BPL0-1
V2016-03-20BPL1-0
O2017-04-27BPL0-0

Domare: Martin Atkinson

Assisterande: Betts, Child, fjärdedomare: Pawson.
M
PL 2017/18:2484233
PL 2016/17:2793216
PL totalt:3451177263281
Snitt (2016-18):3,50,080,080,18
Alla domare 2016/17:3,60,050,060,21
MVOF
Dömt United:402398
Dömt Man city:4123711