Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rui Faria lämnar United

Embed from Getty Images

På lördagskvällen meddelar Manchester United att Rui Faria lämnar klubben efter den här säsongen. Faria var anställd som José Mourinhos assisterande manager men lämnar nu för att prova lyckan på egen hand.

Faria, född i Barcelos 1975, har jobbat med Mourinho i 17 år. De båda portugiserna träffades på ett seminarium i Barcelona och när Mourinho tog över União Leiria erbjöd han Faria jobbet som fystränare. Därefter har Faria följt med Mourinho. Även i Porto jobbade Faria som fystränare. När Mourinho flyttade till Chelsea fick Faria jobbet som assisterande tränare. Faria fortsatte sedan som assisterande tränare i Inter, Real Madrid och Chelsea innan han så fick titeln assisterande manager i Manchester United.

Det är således ett långt samarbete som nu avslutas. Duon skiljs åt som vänner, under rykten att Faria ska ta över som manager för Arsenal. Om det inte blir Arsenal så kan vi vara säkra på att Farias framtid är som manager, även om han själv indikerar att han kommer att ta ledigt den närmaste framtiden.

Rui Faria:

Efter noggrant övervägande, och med ett tungt hjärta, har jag beslutat att tiden är rätt för mig att gå vidare.

Jag har haft 17 år av otroliga och oförglömliga upplevelser. Jag har emellertid under en tid känt att jag skulle vilja spendera mer kvalitetstid med min familj innan jag jagar några nya utmaningar i mitt professionella liv.

Mitt hjärtliga tack till managern, José Mourinho, för att han trodde på mig för alla år sedan, när allting kändes som en studentdröm. Jag skulle vilja tacka honom för möjligheten och förtroendet, för kunskapen och erfarenheten, men mest av allt för hans vänskap.

Jag skulle också vilja tacka Manchester United och alla klubbar jag har haft privilegiet att jobba för under den här perioden. Jag skulle vilja säga ett stort tack till alla ledare och spelare som, på olika sätt, har varit viktiga för att jag har växt som person och som proffs.

José Mourinho:

 17 år… i  Leiria, Porto, London, Milano, Madrid, London igen och Manchester. Tränat, spelat, rest, studerat, skrattat och också några glädjetårar.

17 år och nu är pojken en man. Den intelligenta studenten är nu en fotbollsexpert, redo för en framgångsrik karriär som en manager.

 Jag kommer att sakna min vän och det är det svåraste för mig, men glädje är viktigare och och givetvis respekterar jag hans beslut, framför allt då jag vet att vi alltid kommer att vara tillsammans. Var glad, broder!

Något besked om vem som ersätter Faria som assisterande manager har vi inte fått. United har generellt varit restriktiva med information om vilka som ingår i Mourinhos ledarstab, vilket som jag förstår det ska vara på managerns önskan.

Vi vet att Michael Carrick kommer att ingå i ledarstaben nästa säsong och den enkla gissningen är att han tar över som assisterande manager. Juniorlagets tränare Kieran McKenna har under kvällen också nämnts som ett alternativ.

Enligt Simon Stone på BBC kan detta ge Carrick slagläge för att ta över managerposten i United. Att ha en före detta spelare som manager sägs vara en idé som United lockas av. Stone skriver också att Faria inte har något nytt jobb klart och att Faria känner ett behov av att vara ledig.