Officiellt: Manchester United har nu ett damlag

Manchester United har blivit med damlag. Detta står klart sedan FA på måndagen godkände Uniteds ansökan om att etablera ett professionellt damlag. Uniteds damer kommer säsongen 2018/19 spela i FA Women’s Championship, damligans andradivision.

Laget kommer att kallas Manchester United Women och ha sin bas på Uniteds historiska träningsanläggning The Cliff i Salford.

Ed Woodward kommenterar:

Styrelsen är glad att FA har godkänt ansökan. Det nya damlaget kommer att bygga på framgångarna för Girls’ Regional Talent Club och ha samma filosofi som alla Manchester United-lag, genom att skapa en väg från akademin till a-laget.

Vi kommer att komma med några spännande nyheter de kommande dagarna och veckorna. Att starta ett professionellt lag från ingenting är utmanande men belönande och vi kommer att göra allt vi kan för att erbjuda stöd och erfarenhet för att det nya damlaget ska vara framgångsrikt och hålla de fina traditionerna hos vår fantastiska klubb vid liv.

Talanglaget (Girls’ Regional Talent Club) vann den här säsongen sin liga och de gick till semifinal i FA Youth Cup.

Det är förväntat att Casey Stoney kommer att få rollen som manager för damlaget, hur det blir med det återkommer vi med. Vi återkommer givetvis också med information om spelarna som anställs.

Damligan omstruktureras

Säsongen 2018/19 drar igång helgen 18-19 augusti, med ligacupen. Ligaspelet inleds helgen 8-9 september.

Uniteds ansökan om att etablera ett damlag kom i samband med att damligan omstrukturerades. Nästa säsong kommer elva lag att delta i FA Women’s Super League medan tolv lag spelar i FA Women’s Championship. Det kommer att finnas upp- och nedflyttning, berättas i en Q&A på FA:s hemsida, men exakt hur det kommer att fungera har jag ännu inte lyckats tyda.

Förutom United kommer följande lag delta i FA Women’s Championship:

 • Aston Villa
 • Doncaster Rovers
 • Durham
 • London Bees
 • Millwall
 • Sheffield FC
 • Tottenham Hotspur
 • Charlton Athletic
 • Leicester City
 • Lewes
 • Sheffield United

Charlton kvalificerade sig via kval. Leicester, Lewes och Sheffield United fick, precis som United, sin plats via en godkänd ansökning. Övriga lag spelade i damligans andradivision den gångna säsongen.